Σάλιακας - Πίρσμαν: Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει τους καλύτερους μπακ του πρωταθλήματος

Φώτης Καρακούσης
Σάλιακας - Πίρσμαν: Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει τους καλύτερους μπακ του πρωταθλήματος

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα εντυπωσιάζει φέτος, με τους Μανώλη Σάλιακα και Μάρβιν Πίρσμαν να έχουν μεγάλη συμβολή στην άμυνα και την επίθεση των «κυανόλευκων».

Η εντυπωσιακή πορεία του ΠΑΣ Γιάννινα στο φετινό πρωτάθλημα συνεχίστηκε και στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με την ομάδα του Ηρακλή Μεταξά να διασύρει με το βαρύ 5-0 τον Άρη, ανεβαίνοντας στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα με 16 βαθμούς. Οι Ηπειρώτες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνά τους και μάλιστα εκτός έδρας έχουν μαζί με τον ΟΦΗ την καλύτερη άμυνα, καθώς έχουν δεχθεί μόλις 2 γκολ, ενώ έχουν πετύχει και 2 παραπάνω από τους Κρητικούς.

Εννοείται πως για να φτάσει μια ομάδα στο σημείο που βρίσκεται αυτή την στιγμή ο ΠΑΣ, θα πρέπει όλες οι γραμμές να δουλεύουν ρολόι. Από την επίθεση και τον Περέα στον οποίο είχαμε αναφερθεί πριν λίγες μέρες, το κέντρο και φυσικά την άμυνα. Σήμερα δεν θα σταθούμε συνολικά στην αμυντική γραμμή των «κυανόλευκων», αλλά στα δύο μπακ. Τον Μανώλη Σάλιακα που παίζει δεξιά και τον Μάρβιν Πίρσμαν που παίζει αριστερά.

Και οι δύο είναι ο ορισμός του σύγχρονου ακραίου μπακ. Είναι δηλαδή παίκτες που θα βγουν μπροστά, θα απειλήσουν με σουτ και θα δώσουν και ασίστ, χωρίς όμως να αμελήσουν τα αμυντικά τους καθήκοντα, κάτι που άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και στους αριθμούς. Αριθμοί που στην περίπτωση του ΠΑΣ λένε την αλήθεια, με τους Ηπειρώτες να έχουν την 2η καλύτερη άμυνα συνολικά του πρωταθλήματος με μόλις 6 γκολ και αν ο Ολυμπιακός που έχει 5 δεχθεί τέρμα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ τότε η άμυνα του ΠΑΣ μπορεί να ανέβει και στην σχετική κορυφή.

Πίρσμαν

Πίρσμαν: Και φέτος μέσα στα καλύτερα μπακ του πρωταθλήματος

Ας ξεκινήσουμε από τον Βέλγο αριστερό μπακ, έναν παίκτη που από πέρσι που αποκτήθηκε από τον ΠΑΣ Γιάννινα έδειξε πως θα κερδίσει πολλούς με την απόδοσή του. Ο Πίρσμαν είναι ένας ποδοσφαιριστής που θα βγει πολλές φορές μπροστά και θα κάνει παιχνίδι, αλλά θα κόψει τον αντίπαλο, θα κλέψει μπάλες, θα βοηθήσει δηλαδή σε πολλούς τομείς την ομάδα του.

Ο Πίρσμαν ακόμα δεν έχει σκοράρει, αλλά ήδη στα 10 πρώτα ματς έχει δώσει 2 ασίστ, ενώ έχει κάνει 6 τελικές προσπάθειες για γκολ, από τις οποίες οι 3 είναι εντός και οι 3 εκτός περιοχής. Όσον αφορά την βοήθεια στην ανάπτυξη του ΠΑΣ, ο Βέλγος έχει 13 εύστοχα γεμίσματα, ενώ στις πάσες στα 10 αυτά παιχνίδια έχει δώσει 62, ενώ ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι του είναι τα πολλά φάουλ που κερδίζει δίνοντας το δικαίωμα στην ομάδα του να «παγώνει» πολλές φορές το ματς. Συγκεκριμένα έχει κερδίσει 16 φάουλ. Όπως δείχνουν και οι αριθμοί που ναι μεν δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά από την άλλη πολλές φορές την λένε, ο Πίρσμαν είναι κομβικός παίκτης για την ανάπτυξη των «κυανόλευκων».

Το ίδιο κομβικός είναι και στην ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΣ, με τον Πίρσμαν στις 10 πρώτες αγωνιστικές να έχει καταφέρει να κλέψει την μπάλα από τους αντιπάλους του όχι μία και δύο φορές, αλλά 25. Μάλιστα κόντρα σε Παναθηναϊκό, Άρη και Παναιτωλικό είχε από 6 κλεψίματα. Επίσης έχει 17 επεμβάσεις, ενώ όταν χρειαστεί δεν θα φοβηθεί να κάνει το φάουλ, έχοντας υποπέσει συνολικά σε 12. Ωστόσο όσα φάουλ που κάνει μόνο σκληρά δεν τα λες, με τον Πίρσμαν να έχει δεχθεί μόλις 1 κίτρινη, κάτι που δείχνει επίσης και το πόσο «καθαρός» παίκτης είναι.

Συνολικά ο Βέλγος είναι ένας ποδοσφαιριστής ή για την ακρίβεια ένας αριστερός μπακ που θα ήθελε κάθε προπονητής. Ένας παίκτης με τεχνική που θα βγει μπροστά, θα δώσει την τελική πάσα, θα απειλήσει, αλλά και με το κορμί να διώξει στην άμυνα και να κερδίσει τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες. Ένας παίκτης που στον φετινό ΠΑΣ είναι «κλειδί» για την εξαιρετική πορεία της ομάδας του.

Σάλιακας

Σάλιακας: Ένας μοντέρνος δεξιός μπακ

Μια ομάδα, ειδικά από αυτές που θεωρητικά δεν πάνε για πρωτάθλημα, είναι ευχαριστημένη αν έχει έναν καλό ακραίο μπακ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα όμως δεν έχει μόνο έναν, καθώς απέναντι από τον Πίρσμαν βρίσκεται ένας επίσης εξαιρετικός και κομβικός παίκτης. Ο λόγος για τον Μανώλη Σάλιακα. Ο δεξιός οπισθοφύλακας των «κυανόλευκων» είναι όπως και ο Βέλγος ο ορισμός του σύγχρονου μπακ. Ένας ποδοσφαιριστής που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο επιθετικό κομμάτι και στην ανάπτυξη συνολικά, χωρίς ωστόσο να αμελήσει και τα αμυντικά του καθήκοντα. Ο 25χρονος Ηρακλειώτης ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί και στα 10 παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα του και μόνο κόντρα στον Παναιτωλικό έπαιξε 68 λεπτά, ενώ στα υπόλοιπα ήταν επίσης βασικός και δεν βγήκε λεπτό. Δεν είναι δηλαδή απλά βασικός, αλλά και όπως λένε, αναντικατάστατος στον φετινό ΠΑΣ μέχρι στιγμής.

Και πως να μην είναι άλλωστε, με όσα κάνει. Πράγματα που δεν φαίνονται μόνο στους αριθμούς, όχι πως αυτοί είναι άσχημοι για τον Σάλιακα. Συγκεκριμένα ο αμυντικός του ΠΑΣ έχει ήδη μία ασίστ ως τώρα και μπορεί να μην έχει καταφέρει να σκοράρει, αλλά έχει κάνει 7 τελικές προσπάθειες. Είναι πολύ σημαντικό για μια ομάδα τα ακραία μπακ της να κάνουν τελικές προσπάθειες γιατί όσο ανεβαίνουν και απειλούν, τόσο κρατάνε πίσω και τον αντίπαλο. Από τις 7 τελικές του Σάλιακα οι 2 είναι εντός περιοχής και οι 5 εκτός, δείγμα του ότι έχει εμπιστοσύνη στα πόδια του.

Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής είναι όπως αναφέραμε σημαντικός πυλώνας της ανάπτυξης του ΠΑΣ και συνολικά στις 10 πρώτες αγωνιστικές έχει συνολικά εύστοχα γεμίσματα συμβάλλοντας τα μέγιστα τους Ηπειρώτες, ενώ οι πάσες του είναι 54, με ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της ομάδας του να περνάει από τα πόδια του. Επίσης για να κλείσουμε και με την βοήθεια στο επιθετικό κομμάτι, μένοντας στα φάουλ που έχει κερδίσει ο Σάλιακας τα οποία είναι 17, κάτι εξαιρετικά σημαντικό όπως είχαμε αναφέρει και στην περίπτωση του Πίρσμαν.

Όσον αφορά την άμυνα, ο Σάλιακας έχει κλέψει την μπάλα από τους αντιπάλους του 22 φορές, ενώ 7 φορές έχει επέμβει βοηθώντας την αμυντική λειτουργία του ΠΑΣ. Τέλος σχετικά με τα φάουλ έχει κάνει μόλις 8 και έχει δεχθεί δύο κίτρινες.

Σε απλά ελληνικά ο Σάλιακας δικαίως με τις φετινές του εμφανίσεις συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα μπακ του πρωταθλήματος. Έχει δέσει εξαιρετικά με τον Πίρσμαν, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να έχει την τύχει να διαθέτει σε δύο εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξή του θέσεις, παίκτες που μπορούν να κάνουν την διαφορά και να τον βοηθήσουν τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση, κάτι που αποτυπώνεται και στο χορτάρι με τον «Άγιαξ της Ηπείρου» να βρίσκεται στην 4η θέση.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα