Γιαννίκης και Μαρτίνς δεν παίζουν μόνο για τους τρεις βαθμούς στο ντέρμπι

Γιαννίκης και Μαρτίνς δεν παίζουν μόνο για τους τρεις βαθμούς στο ντέρμπι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το ΑΕΚ - Ολυμπιακός, το οποίο - ειδικά αν υπάρξει νικητής και ηττημένος - μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής στην φετινή πορεία των δύο προπονητών.

Κανένας εκ των δύο δεν πηγαίνει στο ντέρμπι με την συνείδηση ότι “παίζει τον πάγκο του” στο αποτέλεσμά του. Και λογικά αυτή η νοοτροπία των δύο προπονητών αντικατοπτρίζει την σημερινή πραγματικότητά τους. Και για τους δύο όμως σε αυτό το ματς κρίνονται περισσότερα από τους τρεις βαθμούς της νίκης και τους βαθμούς της απόστασης μεταξύ των δύο ομάδων μετά τη λήξη. Ή πιο σωστά και οι δύο παίζουν για πολύ περισσότερα από τρεις βαθμούς σε αυτό το παιχνίδι. Διότι τόσο για τον γηπεδούχο Αργύρη Γιαννίκη όσο και για τον φιλοξενούμενο Πέδρο Μαρτίνς αυτό το ματς είναι σημαντικό για την εμπιστοσύνη του γκρουπ προς τον προπονητή και το σχέδιό του.

Για τον προπονητή της ΑΕΚ όλο αυτό δεν χρειάζεται βαθύτερη σκέψη για να γίνει κατανοητό. Είναι κάποιος που μόλις θα συμπληρώσει 40 ημέρες στην νέα του δουλειά, και αν κανείς λάβει υπόψη ότι στη διάρκεια της διακοπής είχε χάσει ποδοσφαιριστές με τις εθνικές ομάδες διαπιστώνει ότι είναι όλος κι όλος ένας μήνας που συνεργάζεται, συνεννοείται και δένεται με τους ποδοσφαιριστές του. Και όλοι αυτοί έρχονται από ένα ισόπαλο αποτέλεσμα, απέναντι στον Απόλλωνα, το οποίο τους πόνεσε όσο μια ήττα. Και ήταν η εικόνα της ΑΕΚ για ένα σημαντικό διάστημα του δευτέρου ημιχρόνου αυτή που τους κλόνισε, διότι μέχρι την ανάπαυλα η ομάδα είχε παρουσιάσει το καλύτερό της κομμάτι παιχνιδιού στον καιρό του καινούργιου προπονητή.

Αυτό το ματς, μπροστά σε 40+ χιλιάδες θεατές - οπαδούς της ΑΕΚ, απέναντι στον πρωταθλητή και πρωτοπόρο Ολυμπιακό είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Γιαννίκη. Ο συνδυασμός καλής απόδοσης και θετικού αποτελέσματος είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει μεγάλη δυναμική, τόσο στο περιβάλλον όσο και εντός αποδυτηρίων. Και ειδικά το δεύτερο ένας προπονητής το έχει απόλυτη ανάγκη, διότι δεν είναι απλός ο θεμέλιος λίθος· είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πετύχει ένας προπονητής. Τους ποδοσφαιριστές μεταξύ τους και τους ποδοσφαιριστές με τον προπονητή τους δένουν τα μεγάλα αποτελέσματα. Φυσικά αν δεν τα καταφέρει η ΑΕΚ για τον Γιαννίκη δεν θα τελειώσει ο κόσμος, διότι, όπως είπαμε, πρόκειται για έναν προπονητή 40 ημερών. Δεδομένου όμως του προγράμματος που έχει μπροστά της η ΑΕΚ, αλλά και της απήχησης που θα έχει στην κοινωνία των οπαδών και στα αποδυτήριά του μια επιτυχία, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είναι η πρώτη μεγάλη στιγμή του 41χρονου προπονητή.

Μπορεί να είναι όμοια τα δεδομένα της στιγμής για έναν προπονητή 1319 ημερών; Ναι, διότι είναι τέτοια η φύση του ποδοσφαίρου και της προπονητικής που γυρεύει διαρκώς αποδείξεις που τεκμηριώνουν την επιβεβαίωση ότι ένας προπονητής παραμένει αποτελεσματικός για την ομάδα του σε σχέση με την επίτευξη των στόχων της. Του Μαρτίνς του προκάλεσε φθορά ο αποκλεισμός από το Champions League. Και έκτοτε, επειδή ο Ολυμπιακός δεν έχει φτάσει, σε διάρκεια, σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση ο Πορτογάλος προπονητής συναντιέται συχνά με την αμφιβολία σχετικά με το αν φέτος “θα το βρει”. Αν δίπλα σε εκείνη την παράσταση που έδωσε η ομάδα του στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Φενερμπαχτε ο Μαρτίνς βάλει μια καλή απόδοση και ένα θετικό αποτέλεσμα σε εκτός έδρας ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ και μεγαλώσει την βαθμολογική διαφορά, θα τονώσει την εμπιστοσύνη του γκρουπ των ποδοσφαιριστών προς το σχέδιό του, αλλά και το φρόνημα της κοινωνίας των φίλων του Ολυμπιακού. Αντίθετα το αρνητικό αποτέλεσμα, ειδικά αν η εικόνα της ομάδας του δεν είναι καλή, θα του δημιουργήσει συνθήκες δοκιμασίας.

Μέχρι εδώ ούτε η ΑΕΚ ούτε ο Ολυμπιακός έχουν βρεθεί με διάρκεια σε υψηλή απόδοση. Στην φετινή πορεία και των δύο προπονητών αυτό το ματς μπορεί να αποδειχθεί σημείο καμπής, ειδικά αν υπάρξει νικητής και ηττημένος. Κανείς δεν παίζει το κεφάλι του, αλλά και οι δύο παίζουν ένα μεγάλο μέρος της προοπτικής να πετύχουν τους στόχους της σεζόν. Δηλαδή παίζουν για κάτι παραπάνω από τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.