ΑΕΚ: Απολογισμός (τουλάχιστον) θετικός για Γιαννίκη!

ΑΕΚ: Απολογισμός (τουλάχιστον) θετικός για Γιαννίκη!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Απολογισμός (τουλάχιστον) θετικός για Γιαννίκη!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στον... μήνα του μέλιτος της Α.Ε.Κ. με τον 41χρονο τεχνικό και υπογραμμίζει το καλό ξεκίνημα αυτής και έχει ένα (έξω απ' τα αθλητικά) υστερόγραφο!

Φτάσαμε, λοιπόν, στην ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου της εποχής του Αργύρη Γιαννίκη και προφανέστατα έχουμε ένα πρώτο, πολύ μικρό και δεδομένα όχι ικανό, δείγμα από τη δουλειά του στον κιτρινόμαυρο πάγκο και από τα αποτελέσματα της ομάδας. Ο 41χρονος τεχνικός ανέλαβε στην προηγούμενη διακοπή τη τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και την οδήγησε στην επόμενη κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας μόλις τέλειωσε ο... μήνας του μέλιτος για τις δυο πλευρές και ειδικότερα για τον κόουτς...

Το θέμα είναι πώς αρχίζει ο επόμενος... Όπου έχει πολλά σημαντικά και δύσκολα παιχνίδια. Τα πρώτα δε τρία από τη διακοπή κι έπειτα είναι ίσως τα πλέον απαιτητικά έως και την επόμενη διακοπή του πρωταθλήματος. Κι αυτό διότι όπως θα θυμάστε όλοι η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στις 21 Νοεμβρίου, έπειτα ταξιδεύει στα Γιάννενα για να παίξει με τον ΠΑΣ και επιστρέφει ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό!

Όχι ότι μετά τα τρία ματς ηρεμεί η ομάδα... Ταξίδι στην Τρίπολη έχει με αντίπαλο τον Αστέρα όπου γενικότερα της βάζει αρκετά δύσκολα. Και σε κάκιστη εποχή, Δεκέμβριο μήνα, όπου συνήθως δεν... παλεύεται το κρύο στη συγκεκριμένη πόλη (και ειδικά στο γήπεδο αυτό) της Αρκαδίας. Με την επίσκεψή της στην Τρίπολη ολοκληρώνει και τον πρώτο γύρο της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος και έως να φύγει το 2021 αντιμετωπίζει ακόμη τους Ιωνικό στη Νίκαια (16/12) και φιλοξενεί τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ (20/12) για να ακολουθήσει η επόμενη διακοπή!

Αν μη τι άλλο σε αυτή τη περίοδο που σημειώνω παραπάνω, με τα συγκεκριμένα ματς, αναμένουμε να διαπιστώσουμε και να επιβεβαιώσουμε πως θα εξελιχθεί η χρονιά για την ΑΕΚ, αν θα εδραιωθεί ο Αργύρης Γιαννίκης στον πάγκο της ομάδας και θα κλειδώσει τη θέση για τα επόμενα χρόνια και πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει στον πρωταθλητισμό. Προφανώς το γεγονός ότι η ΑΕΚ τούτη τη σεζόν δεν είναι εκτός (εντός συνόρων) στόχου από τον Οκτώβριο είναι κάτι που συνιστά πρόοδο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, όμως ταυτόχρονα δεν αποτελεί και επιτυχία...

Τα πήγε καλύτερα απ' το αναμενόμενο!

αεκ

Ας επιστρέψουμε τώρα όμως στη βασική ιδεά στην οποία θέλουμε να εστιάσουμε σε τούτο το κείμενο. Πώς τα πήγε σε αυτό το πρώτο κομμάτι συνεργασίας του ο Αργύρης Γιαννίκης με την ΑΕΚ. Προσωπικά εκτιμώ ότι τα κατάφερε καλύτερα απ' το αναμενόμενο. Στα δικά μου μάτια ο απολογισμός αυτού του (πολύ) σύντομου χρονικού διαστήματος (η αλήθεια είναι) δουλειάς και αποτελεσμάτων είναι θετικός! Αν υπήρχε και η νίκη με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Ριζούπολη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απόλυτα θετικός για να είμαστε ειλικρινείς.

Ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση και την άποψη για τον Έλληνα τεχνικό... Βέβαια υπενθυμίζω και υπογραμμίζω: είναι αρκετά νωρίς για το οποιοδήποτε τελικό συμπέρασμα, η μπάλα πρέπει να παραμένει χαμηλά, ωστόσο επιλέξαμε να εστιάσουμε σε αυτόν τον πρώτο... μήνα του μέλιτος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουν γίνει ήδη πράγματα που δείχνουν ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε για τα καλύτερα τα οποία είναι μπροστά μας.

Είναι θαρρώ λογικό και το αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο περνάει ο καιρός και ο κόουτς θα έχει φτάσει να γνωρίζει σε πολύ καλύτερο (έως απόλυτο) βαθμό όλα τα καλά και τα... αρνητικά του ρόστερ του, θα μπορεί να δώσει στο τμήμα περισσότερα και το ίδιο να πάρει από αυτό (περισσότερα ντε). Έτσι δεν είναι; Προφανέστατα και θα δύναται να το αξιοποιήσει πιο σωστά και παραγωγικά (σ.σ.: το ρόστερ του) όταν θα το 'χει μάθει στο 100% και θα γνωρίζει τι μπορεί (πότε και πως) να πάρει από τον κάθε έναν από τους παίκτες που διαθέτει.

Έως σήμερα ο Τρικαλινός προπονητής σε τέσσερα ματς αριθμεί: τρεις νίκες και μία μόλις ισοπαλία (που πόνεσε). Επικράτησε των Ατρόμητου (εντός), Βόλου (εκτός), Άρη (εντός) και ήρθε το τέλος στο νικηφόρο σερί του στο ματς με τον Απόλλωνα. Αν εξαιρέσουμε την αναμέτρηση με τον Άρη, στα υπόλοιπα παιχνίδια, το στήσιμό του και η συμμετοχή του στη διάρκεια του ματς, αποτέλεσαν σημεία αναφοράς και έδωσαν σημαντικά επιπλέον πράγματα στο παιχνίδι της ΑΕΚ.

Όλα παίζουν ρόλο, αλλά στο τέλος

γιαννικης

Εδώ να θυμίσουμε και μια λεπτομέρεια που δεν χρειάζεται να προβληματίζει τους φίλους της ΑΕΚ, οι οποίοι ως τέτοιοι (φίλαθλοι – οπαδοί) δικαιολογημένα θα κρίνουν κύρια από το αποτέλεσμα και την εικόνα της ομάδας, όμως θα πρέπει να το 'χουν κι αυτό ως δεδομένο! Η πλέον σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι εκτός από το ρόστερ που μαθαίνει ακόμη ο Γιαννίκης, υπάρχουν και οι συνεργάτες του, με τους οποίους πρώτη φορά δουλεύει μαζί, είτε πρόκειται για τον Λετιέρι, είτε για τον Παναγιωτάρα, είτε για τον Βούλγαρη και όποιον άλλον στο team...

Όπως προφανέστατα και αναγνωρίζεται (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) ότι πρόκειται για έναν προπονητή ο οποίος στο μήνα που βρίσκεται στην ΑΕΚ δεν έχει προλάβει να δουλέψει περισσότερο διάστημα απ' τον προκάτοχό του. Πως δεν έχει δημιουργήσει εκείνος το ρόστερ (αν και είναι τυχερός που 'χει τέτοιο και τόσο ποιοτικό με βάθος), αλλά το σημαντικότερο είναι, ότι δεν έβαλε εκείνος τις βάσεις. Είναι ζητήματα ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ για να μη του αναγνωρίζεται.

Απλά είμαστε στην Ελλάδα. Όλα παίζουν ρόλο, σίγουρα όλα μπαίνουν στο ζύγι, αλλά στο τέλος πάντα θα μετράει το αποτέλεσμα! Από αυτό θα εξαρτηθεί και ο Έλληνας τεχνικός έως την επόμενη διακοπή. Κι αν τα πάει περίφημα θα καταφέρει να... κουμπώσει για τα καλά στη θέση του απόλυτου κουμάντο στη τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, αν όχι, δεν θα πρέπει να κριθεί αυστηρά (αντίθετα θα πρέπει να στηριχθεί και να συνεχίσει στον πάγκο), όμως θα καταλήξουν πολλοί στο συμπέρασμα ότι ο Γιαννίκης δεν το 'χει, καλός, με ταλέντο, αλλά δεν κάνει για μεγάλο πάγκο...

Δεν θα ισχύει το συμπέρασμα φυσικά. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα στο χώρο του ποδοσφαίρου σε τούτη τη χώρα, όπου μπορεί η λέξη υπομονή να έχει αναγνωριστεί σαν αρετή, αλλά έχει ταυτόχρονα μετατραπεί και σε άγνωστη σε απόλυτο βαθμό όταν πρόκειται να κρίνουμε (κυρίως) πρόσωπα και καταστάσεις! Ότι και να διαβάζετε εδώ από μένα, όση κριτική και να γίνει αν τα αποτελέσματα στραβώσουν, η βασική και απόλυτη οδός για να προοδεύσει κι άλλο η ομάδα είναι να διατηρήσει τον Αργύρη Γιαννίκη στον πάγκο της έως τουλάχιστον το τέλος της σεζόν (για να μη πω έως το τέλος του συμβολαίου που συμφωνήθηκε διότι είναι ουτοπικό).

Υγ: Αυτό που έγινε μεταξύ πρωθυπουργού και δημοσιογράφου από την Ολλανδία είναι συγκλονιστικό σε επίπεδο Δημοκρατίας και χαίρομαι που συνέβη στη χώρα μας. Μπορεί να μην άρεσε το ύφος και ο τρόπος ενδεχομένως, αλλά επιτέλους έγινε και δυστυχώς με την απάντησή του για τα pushbacks και το πώς λειτουργούν οι δημοσιογράφοι σε τούτο τον τόπο, έπρεπε να αισθανόμαστε όλοι ΝΤΡΟΠΗ... Κι όμως μια μέρα μετά το σύνολο των ΜΜΕ αντιμετωπίζει αυτό το περιστατικό με χαρακτηρισμούς στη συνάδελφό τους! Για το... ζουμί της ερώτησης κουβέντα. Κανείς δεν λέει ότι έχει ευθύνη αποκλειστική η χώρα μας, όλοι αναγνωρίζουν ότι μας έχουν πνίξει σκόπιμα οι υπόλοιποι της Ευρώπης, αλλά δεν γίνεται να εθελοτυφλούμε στα pushbacks που έχουν να κάνουν με ανθρώπινη ζωή... Είναι πραγματικά ντροπή αυτό που συμβαίνει, ντροπή και ελπίζω – εύχομαι κάποτε να το καταλάβουμε στη συνολική του εικόνα... Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και για κάτι που ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να χτυπήσει και τη δική σου πόρτα ειδικά όταν απέναντί σου έχεις μια χώρα με φιλοπολεμικές μονίμως κυβερνήσεις!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα που παίζουν σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης