Το «μαύρο κουτί» της συντριβής της Κ19 του ΠΑΟΚ

Το «μαύρο κουτί» της συντριβής της Κ19 του ΠΑΟΚ

Γιώργος Μανταίος
Το «μαύρο κουτί» της συντριβής της Κ19 του ΠΑΟΚ

bet365

Το Gazzetta ανοίγει το «μαύρο κουτί» του αποκλεισμού της ομάδας Κ19 του ΠΑΟΚ.

Όπως κάθε χρονιά από το 2018 και μετά, η ομάδα Κ19 του ΠΑΟΚ ξεκινάει με όνειρα και φιλοδοξίες που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας. Άλλωστε «τρέχει» εγχώριο αήττητο σερί 88 αγώνων, έχει κατακτήσει τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα, παίκτες της στελεχώνουν τον κορμό της εθνικής Νέων, ενώ ήδη από αυτές τις εξαιρετικές «φουρνιές» έχουν αναδειχθεί σπουδαία ταλέντα όπως ο Τζόλης, ο Μιχαηλίδης, ο Τσιγγάρας και άλλοι.

Όμως όλο αυτό το διάστημα λείπει από τον ΠΑΟΚ το «κάτι παραπάνω» μια αξιοπρεπής πορεία, αν όχι διάκριση, στο Youth League δηλαδή το Champions League για παίκτες κάτω των 19 ετών. Η εφετινή ήταν μία καλή ευκαιρία, αφού η κλήρωση έφερε την ομάδα του Στέλιου Μαλεζά αντιμέτωπη με «βατούς» αντιπάλους: τη Ζίλινα και το νικητή της αναμέτρησης Καϊράτ Αλμάτι-ΑΠΟΕΛ. Όμως οι προσδοκίες έσβησαν απότομα και μάλιστα με μια εφιαλτική εμπειρία, το απόγευμα της 29ης Σεπτεμβρίου στο Καυτανζόγλειο: ΠΑΟΚ-Ζίλινα 1-5 και τέλος τα ευρωπαϊκά όνειρα, αφού στη ρεβάνς της επόμενης Τετάρτης (20/10) δεν γίνεται να αλλάξει κάτι.

Το gazzetta ανοίγει το «μαύρο κουτί» της συντριβής που άφησε τα «μωρά» του Μαλεζά πρόωρα εκτός διεθνούς σκηνής...

Τις ημέρες που ακολούθησαν υπήρξε έντονος προβληματισμός. Πολλές ήταν οι ενστάσεις από προπονητές άλλων ομάδων ειδικευμένους σε επίπεδο Youth, αλλά κυρίως από την πιάτσα των μάνατζερ. Άνθρωποι που θεωρούν ότι τέτοιοι αγώνες αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές τους οποίους εκπαιδεύουν ή εκπροσωπούν. «Η Ζίλινα έβγαλε στη βιτρίνα την αφρόκρεμα της Σλοβακίας κι ο ΠΑΟΚ την έκρυψε» έλεγαν χαρακτηριστικά και ώθησαν το ρεπορτάζ στην αναζήτηση των δεδομένων.

Πράγματι προκύπτει ότι η πρωταθλήτρια Νέων της Σλοβακίας χρησιμοποίησε στο συγκεκριμένο ματς ό,τι καλύτερο διάθετε στις αντίστοιχες ηλικίες. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ στερήθηκε τους κορυφαίους του ποδοσφαιριστές ηλικίας κάτω των 20 ετών.

Συγκεκριμένα με τους Σλοβάκους αγωνίστηκαν δύο βασικά στελέχη της πρώτης τους ομάδας! Πρώτος και καλύτερος ο Αντριάν Καπράλικ (2002) με το νούμερο «10» στην πλάτη και 17 συμμετοχές από το ξεκίνημα της σεζόν. Έχει 9 ματς (1 γκολ) στη λίγκα της Σλοβακίας και 8 στο Europa League όπου η Ζίλινα ξεκίνησε από τον Α΄ προκριματικό και έφτασε έως τα play off. Έτοιμος παίκτης, δηλαδή!

Επίσης έπαιξε και σκόραρε δις εναντίον του ΠΑΟΚ ο Τιμοτέι Γιάμπορ (2003), με 9 συμμετοχές (2 γκολ) στο πρωτάθλημα της χώρας του. Ο τερματοφύλακας της Ζίλινα U19, Λιούμπομιρ Μπέλκο (2002) έχει καταγράψει τρεις συμμετοχές στο πρωτάθλημα και μία στο Europa League με την πρώτη ομάδα.

Πέραν αυτών, προωθήθηκαν και αρκετοί παίκτες από τη Β΄ ομάδα, οι οποίοι έχουν πάρει συμμετοχές στις πρώτες 12 αγωνιστικές του πρωταθλήματος Record II Liga. Η Β΄ κατηγορία της Σλοβακίας έχει εκκινήσει κανονικότατα από τον Αύγουστο (σε αντίθεση με την Super League 2 που ακόμα... ψάχνεται) και σε πλήρη ρυθμό βρίσκονται αρκετοί απ΄όσους αγωνίστηκαν στο Youth League, όπως ο Οβούζου (2003, 11 συμμετοχές στη Liga II), ο Λάιτνερ (2002, 9), ο Ζάουερ (2004, 3), ο Σνάιντερ (2003, 2), ο Γιάβορτσεκ (2004, 1), ο Κόπασεκ (2003, 1), ο Αρεμεγιάου (2003, 2). Από την αρχική ενδεκάδα της Ζίλινα στο Καυτανζόγλειο, ο μόνος που δεν έχει εμπειρία από επαγγελματικό ποδόσφαιρο ήταν ο γεννηθείς τον Ιανουάριο του 2005, Βλάντιμιρ Βάλκο. Από τον ΠΑΟΚ δεν υπήρχε ούτε ένας που να έχει επίσημη συμμετοχή σε αγώνα ανδρών!

Οι Θεσσαλονικείς δεν είχαν στη διάθεσή του τους δύο κορυφαίους youngsters Κωνσταντέλια (2003) και Κούτσια (2004), δικαιολογημένα βέβαια αφού ήταν στην αποστολή για το ματς του Conference League εναντίον της Σλόβαν, το οποίο διεξήχθη μόλις μία ημέρα μετά (30/9). Από εκεί και πέρα, όμως, εκτός αποστολής έμειναν δύο υπερπολύτιμοι σέντερ μπακ, ο Κουλιεράκης (2003) και ο Μανωλιούδης (2003), μαζί με τον πρώην αρχηγό της εθνικής Κ17, Παναγιώτη Παναγιώτου (2002). Σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να επιτελέσει και ο μέσος Βασίλης Γρόσδης (2002). Όλοι τους έμειναν στημ προετοιμασία της Β΄ ομάδας για ένα φιλικό με την Ξάνθη τρεις ημέρες αργότερα (Σάββατο, 2/10). Ήταν και τραυματίες οι Μελενικιώτης, Σινανάι, Γκορντεζιάνι κι έτσι εύκολα κατανοεί κανείς ότι ο ΠΑΟΚ κατέβηκε σ΄αυτή την αναμέτρηση αποδεκατισμένος.

Φυσικά η παραγωγική διαδικασία και η εν γένει λειτουργία στα τμήματα υποδομών έχουν ως βασικό και απαράβατο κανόνα τη δημιουργία ποδοσφαιριστών έτοιμων να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα. Άρα δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για τους Κωνσταντέλια, Κούτσια από τη στιγμή που ο Λουτσέσκου τους έχει στο ρόστερ του και μάλιστα ο πρώτος αγωνίστηκε εναντίον της Σλόβαν. Η σύμπτωση αυτή στέρησε από τον «Δικέφαλο» δύο παίκτες που αποδεδειγμένα μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αντίθετα στην περίπτωση της Ζίλινα, ο Γιάμπορ και ο Καπράλικ «έβγαλαν μάτια» εναντίον του ΠΑΟΚ και αμέσως μετά, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, έπαιξαν σε ματς πρωταθλήματος εναντίον της Μιχάλοβτσε.

Παράλληλα υπάρχει και η αμιγώς ηλικιακή σύγκριση. Η Ζίλινα εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη δυνατότητα που της δίνουν οι κανονισμοί για χρησιμοποίηση έως και πέντε ποδοσφαιριστών γεννηθέντων το 2002. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του είχε μόνο δύο κι αυτούς σε θέσεις μη νευραλγικές: αριστερό (Τσοπούρογλου) και δεξί (Αβεντισιάν) μπακ...

Οι Σλοβάκοι δεν δίστασαν να αξιοποιήσουν ό,τι καλύτερο είχαν στ διάθεσή τους, παρότι και η Β΄ ομάδα τους θα αντιμετώπιζε σε λίγες ημέρες (Σάββατο, 2/10) την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Β΄ κατηγορίας, Μπάνκσα Μπιστρίτσα, από την οποία ηττήθηκε 3-2. Τυχαία ή όχι, πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ η Ζίλινα Β’ είχε ένα μικρό σερί με 3 νίκες και 1 ισοπαλία. Μετά τον αγώνα του Καυτανζογλείου έχει δύο διαδοχικές ήττες. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν τοποθέτησε τις ανάγκες της Β΄ ομάδας σε πρώτο πλάνο, εις βάρος του Youth League, που αποτελεί τη μεγαλύτερη «βιτρίνα» για νέους παίκτες. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν μιλάμε για ελληνικό ποδόσφαιρο με το πρωτάθλημα της Super League 2 να μην έχει ξεκινήσει ακόμα και όλα τα παιδιά του ΠΑΟΚ (αλλά και των υπόλοιπων Ομάδων Β) να αναμένουν στωικά, χωρίς ανταγωνιστικό παιχνίδι εδώ και τέσσερις μήνες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα