Ολυμπιακός: Στα ντέρμπι δεν αρκεί η ποιότητα, χρειάζεται ψυχή και προσωπικότητα

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Στα ντέρμπι δεν αρκεί η ποιότητα, χρειάζεται ψυχή και προσωπικότητα

bet365

Το δικό μας πρώτο φετινό clasico έχει τεράστιο ενδιαφέρον και ενώ ο Ολυμπιακός θα παρουσιαστεί με διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τη Φενέρ. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Ελληνικό clasico λοιπόν. Με διαφορά το κορυφαίο παιχνίδι εντός των συνόρων. Ολυμπιακός VS Παναθηναϊκός. Δεν υπάρχει κανένα άλλο τόσο μεγάλο ντέρμπι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα άλλο ματς με τέτοια δυναμική και τέτοιες αντιδράσεις αλλά και επίδραση στις δύο πλευρές.

Στο podcast του Gazzetta την Παρασκευή είχαμε δώσει ένα στίγμα για το μεγάλο ματς της Κυριακής. Ότι σε αυτά τα ματς πρωτίστως μετρά η ψυχή, η προσωπικότητα, το πάθος και η ένταση. Ότι μπορεί να πάνε... περίπατο οι τακτικές και οι στρατηγικές. Ότι σε όποια κατάσταση και να είναι οι δύο ομάδες, αυτά τα ντέρμπι πάντα είναι... «άλλα» ματς.

Ο Ολυμπιακός έχει την επιβάρυνση του αγώνα της Πόλης με τη Φενέρ σε μία τρομερή βραδιά με αυτό το 3-0. Έχει και παίκτες με σερί αγώνες και αισθητά φορτωμένους. Όλα αυτά σίγουρα παίζουν ρόλο. Ωστόσο τρομερές αλλαγές η 11άδα του κόουτς Μαρτίνς δεν φαίνεται πως θα έχει (να πάει δηλαδή σε 5+ αλλαγές) ενώ ο Ολυμπιακός θα ποντάρει και στην ώθηση του κόσμου και τη δύναμη του «Γ. Καραϊσκάκης».

Η διαφορετική τακτική προσέγγιση του Μαρτίνς

Με τη Φενερμπατχσέ ο Μαρτίνς έβαλε ως πειραματικό δεξιό μπακ τον Μπα και παρέταξε διάταξη 4-1-4-1, ουσιαστικά δίνοντας μπάλα και κατοχή στους Τούρκους. Τους έδωσε τη μπάλα και περίμενε. Με τον Παναθηναϊκό - σε ένα «Γ. Καραϊσκάκης» που θα είναι κατάμεστο και ενώ πριν τη σέντρα θα τιμηθεί ο Σπανούλης - δεν θα είναι έτσι. Με τον Παναθηναϊκό ο Πορτογάλος θα θέλει η ομάδα του να μπει πιεστικά, να επιδιώξει να κυριαρχήσει, να έχει μπάλα για να κάνει παιχνίδι. Κι αν γίνεται να σκοράρει νωρίς για να πάρει το πάνω χέρι στον αγώνα. Αλλάζει δηλαδή η τακτική και η προσέγγιση για το ματς.

Εύκολο ματς δεν θα είναι παρά τις απώλειες του Παναθηναϊκού. Πλην όμως ο Ολυμπιακός στο αρχικό του σχήμα δεν προκύπτει πως θα έχει πολλές αλλαγές. Οι εκτιμήσεις για διαφοροποιήσεις εστιάζονται στο ένα άκρο της άμυνας ή και στα δύο (δηλαδή να ξεκινήσουν αριστερά ο Καρμπόβνικ και δεξιά ο Λαλά, δηλαδή να μην χριστεί βασικός ο Ρέαμπτσιουκ, κάτι που βέβαια δεδομένο δεν είναι αλλά είναι πιθανό λόγω της επιβάρυνσης του Μολδαβού με συνεχή ματς), στο κέντρο και από εκεί και πέρα στη μία θέση του εξτρέμ και εάν τελικώς θα προτιμηθεί ο Ελ Αραμπί ή ο Τικίνιο για την κορυφή της επίθεσης.

Από 2-4 αλλαγές στην 11άδα, ο Λαλά και το σενάριο για συνύπαρξη Ελ Αραμπί - Τικίνιο

Μπορεί δηλαδή να δούμε από 2-4 αλλαγές σχετικά με τον αγώνα με τη Φενέρ. Οι Βατσλίκ, Σισέ, Σωκράτης, Μπουχαλάκης, ο Μαντί Καμαρά, ο Αγκιμπού Καμαρά και ο Μασούρας δείχνουν οι έξι πιο «σίγουροι». Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει και η κούραση των παικτών που τραβάνε... κουπί το τελευταίο διάστημα.

Εάν όλοι οι βασικοί του ματς της Τουρκίας είναι καλά από πλευράς καταπόνησης δεν πρέπει να αποκλειστεί να παίξουν οι 9 του ματς με τη Φενέρ (και ο Ονιεκούρου έμεινε εκτός όπως και ο Εμβιλά) με τον Λαλά δεξιό μπακ. Έναν Λαλά που έκανε καλό ματς στο β' μέρος στην Πόλη και έβαλε ευχάριστο αγωνιστικό προβληματισμό στον προπονητή του και φαίνεται ότι έχει σοβαρές πιθανότητες για βασικός. Εάν δεν είναι όλοι ΟΚ ή βρίσκονται στα... κόκκινα το πράγμα αλλάζει.

Παράλληλα υπάρχει και η εκδοχή του να ξεκινήσει βασικός ο Βρουσάι στο ένα... φτερό της επίθεσης (υπάρχει βέβαια και ο Βαλμπουενά που μπορεί να ξεκινήσει ως ακραίος), όπως επίσης και το σενάριο για συνύπαρξη Ελ Αραμπί - Τικίνιο στο αρχικό σχήμα με τον Γαλλομαροκινό μάλλον περισσότερο ως ακραίο και όχι σε 4-4-2. Επειδή βέβαια έχουμε να κάνουμε με ντέρμπι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι τόσο απλό και εύκολο. Υπάρχει βέβαια και το θέμα Εμβιλά. Που για τον Ολυμπιακό είναι απώλεια σε τέτοιο ματς...

Εν κατακλείδι: ο Ολυμπιακός πρέπει να παίξει με σοβαρότητα, ποδοσφαιρική προσήλωση και πάθος σε αυτό το ντέρμπι. Να τα δώσει όλα για να του βγει το ματς, να μπορέσει να νικήσει και να πάει με άλλον... αέρα στη διακοπή λόγω των Εθνικών ομάδων. Εξάλλου πάντα αυτά τα ντέρμπι με τα αποτελέσματά τους μπορούν να... απογειώσουν τη νικήτρια ομάδα ψυχολογικά και αγωνιστικά καθώς πάντα μετράει (και) το πρεστίζ.

Υ.Γ. Στον Ολυμπιακό η δικαίωση το βράδυ της Πέμπτης ήταν διπλή. Πρώτον με την τακτική του Μαρτίνς και τη μεγάλη νίκη της ομάδας και δεύτερον με το πόσο εκτέθηκε ο άλλοτε Ερυθρόλευκος τεχνικός, Βίτορ Περέιρα, τον οποίο η ΠΑΕ είχε απομακρύνει ως ακατάλληλο για το επίπεδο των Πειραιωτών παρά το νταμπλ που είχε πάρει η ομάδα.


Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.