Ο Ολυμπιακός που πάει να το κάνει για 8η φορά κι ο Μαρτίνς με την ευκαιρία να γράψει ιστορία

Ο Ολυμπιακός που πάει να το κάνει για 8η φορά κι ο Μαρτίνς με την ευκαιρία να γράψει ιστορία

Ο Ολυμπιακός που πάει να το κάνει για 8η φορά κι ο Μαρτίνς με την ευκαιρία να γράψει ιστορία

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τον Ολυμπιακό και το καινούργιο πρωτάθλημα.

Να λοιπόν που ξεκίνησε και το ελληνικό πρωτάθλημα! Τέσσερις μήνες μετά αφότου είχε τελειώσει το περασμένο-πανευρωπαϊκό ρεκόρ καθυστέρησης!

Ο Ολυμπιακός έχει στόχο να κάνει το τρία στα τρία, κάτι που γι΄ αυτόν ιστορικά είναι κάτι που το έχει ξανακάνει πολλές φορές! Και επί Μαρινάκη (μία φορά) και επί Κόκκαλη (δύο φορές) και επί Νταϊφά (μία φορά) και επί Γουλανδρή (μία φορά 1973-1975) και επί Ανδριανόπουλου (μία φορά) και προπολεμικά (άλλη μία φορά 1933-1938))! Κι όταν κάνεις κάτι εφτά φορές, θεωρητικά μπορείς να το κάνεις και όγδοη φορά!

Γιατί είναι, άλλωστε, τέτοια ομάδα ο Ολυμπιακός που όταν αρχίσει να παίρνει φόρα, δύσκολα τον σταματάς-εξάλλου από τις εφτά φορές που κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα, τις έξι (!) δεν ήταν μόνο τρία τα συνεχόμενα πρωταθλήματα! Ήταν εφτά (!) επί Μαρινάκη (2011-2017), εφτά αρχικά επί Κόκκαλη (1997-2003) και πέντε μετά επί Κόκκαλη (2005-2009), πέντε προπολεμικά (1933-1938, το 1935 δεν διεξήχθη πρωτάθλημα), τέσσερα επί Νταϊφά (1980-1983) κι έξι επί Ανδριανόπουλου (1954-1959!!!

Το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό είναι όταν αρχίσει να μην παίρνει πρωταθλήματα, καθώς ιστορικά σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μείνει για χρόνια άτιτλος: είχε συμβεί εννιά χρόνια (1988-1996) πριν αναλάβει ο Κόκκαλης, είχε συμβεί πέντε χρόνια (1968-1972) πριν αναλάβει ο Γουλανδρής και τέσσερα χρόνια (1976-1979) αφότου έφυγε ο Γουλανδρής, αλλά κι έξι χρόνια πριν την πρωταθληματική διετία (1966-1967) του Μπούκοβι (1960-1965)!

Βέβαια, κάθε εποχή έχει τα δικά της δεδομένα, που σαφώς και παίζουν ρόλο στην εξέλιξη της μάχης του τίτλου. Αλλά μπορώ να πω μετά σιγουριάς ότι ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη έκανε κάτι πολύ σπουδαίο ιστορικά για το σύλλογο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος την προηγούμενη διετία (2020-2021), γιατί είχε προηγηθεί μία διετία (2018-2019) στην οποία οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει τον τίτλο. Και η ιστορία του συλλόγου δείχνει ότι όποτε έμεινε δύο σεζόν χωρίς πρωτάθλημα, ποτέ δεν σήκωσε κεφάλι! Έμεινε χωρίς πρωτάθλημα και τρίτη σεζόν (1986-1988) και τέταρτη σεζόν (1976-1979) και πέμπτη σεζόν (1968-1972) και έκτη σεζόν (1960-65) και ένατη σεζόν (1988-1996).

Κάτω από αυτό το πρίσμα θεωρώ πραγματικά ιστορική επιτυχία του Ολυμπιακού του Μαρινάκη αυτό το «δύο στα δύο» πέρυσι και πρόπερσι, πολύ απλά γιατί έγραψε ιστορία. Κι ασφαλώς θα είναι ακόμη πιο μεγάλη επιτυχία να το συνεχίσει και φέτος! Σε μία εποχή που όλοι οι παραδοσιακοί αντίπαλοι της μεγαλύτερης ελληνικής ομάδας δείχνουν αποφασισμένοι να την κοντράρουν με νύχια και με δόντια.

Μαρτίνς Μαρινάκης

Η φετινή σεζόν είναι σημαδιακή και για κάτι άλλο αναφορικά με τον Ολυμπιακό: ξεκινάει για τέταρτη σερί σεζόν στον πάγκο της ομάδας ο ίδιος προπονητής, κάτι που ιστορικά έχει συμβεί μόνο προπολεμικά (με τον Κοψίβα), στις αρχές της δεκαετίας του ’50 με τους Χέλμηδες και στο τέλος της περασμένης…χιλιετίας με τον Μπάγεβιτς. Το πόσο δύσκολο είναι να μείνει στον Ολυμπιακό ένας προπονητής τέσσερα σερί χρόνια στον πάγκο του δεν φαίνεται μόνο από το ότι σε ένα αιώνα αυτό έχει γίνει τρεις φορές, αλλά και από το ότι ο Μπάγεβιτς που το κατάφερε τελευταίος πριν 20 και πλέον χρόνια δεν την έβγαλε την τέταρτη σεζόν, καθώς απολύθηκε Νοέμβρη μήνα, την στιγμή μάλιστα κατά την οποία είχε ξεκινήσει με έξι σερί νίκες το πρωτάθλημα και με νίκη 4-1 επί του ΠΑΟΚ την 6η αγωνιστική (4-0 ημίχρονο)!!! Αλλά είχε πάρει «μόνο» εφτά πόντους στο Champions League με Ρεάλ (3-3, 0-3), Πόρτο (1-0, 0-2) και Μόλντε (3-1, 2-3) και τον έδιωξε ο Κόκκαλης.

Ο Μαρτίνς λοιπόν έχει κι αυτός την ευκαιρία να γράψει ιστορία. Μακάρι να τα καταφέρει καλύτερα απ΄ότι πέρυσι, όπου δεν μπόρεσε να γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Ολυμπιακού που θα έπαιρνε δύο σερί νταμπλ (!) και να γίνει φέτος ο πρώτος μετά από μισό και πλέον αιώνα που θα βγάλει τέσσερις σερί σεζόν στον πάγκο του πιο δύσκολου ελληνικού κλαμπ. Θα χρειαστεί σίγουρα και την τύχη ο Πέδρο. Κι είναι αλήθεια ότι δεν έχει κάνει και το καλύτερο ξεκίνημα φέτος, καθώς με τον αποκλεισμό από τo Champions League έχει ήδη ένα μείον.

Προσωπικά θα ευχόμουν στον Ολυμπιακό για τη φετινή σεζόν δύο πράγματα: πρώτον να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τραυματισμούς και κορονοϊό και δεύτερον να του βγουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις μεταγραφές του. Διαφορετικά δεν βλέπω πώς θα μπορέσει να κάνει το τρία στα τρία. Η, μάλλον το βλέπω: θα πρέπει να κάνει τεράστιες υπερβάσεις μέσα σε τούτη την περίοδο, κάτι που δεν είναι κι απλό, ούτε εύκολο, ειδικά όταν έχεις να παίξεις σε τρία μέτωπα και δη στο ευρωπαϊκό οι αντίπαλοι σου είναι από Γερμανία, Βέλγιο και Τουρκία.

Την στιγμή που απ΄ όλους τους αντιπάλους σου, μόνο ένας (ΠΑΟΚ) έχει κι αυτός ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αλλά με ομάδες από Δανία, Σλοβακία, Γιβραλτάρ…

Άσχετο: έτσι για το…καλωσόρισμα-πρώτη αγωνιστική και στον Ολυμπιακό διαιτητής από τη Θεσσαλονίκη, ένας επόπτης από τη Θεσσαλονίκη και VAR από την Πέλλα. Αντίθετα, στην ΑΕΚ η διαιτητική εξάδα είναι από Φθιώτιδα, Κρήτη, Αργολίδα, Αχαία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.