ΠΑΟΚ: Πόσο μακριά μπορεί να… φύγει η Μεσημβρία από τη Θεσσαλονίκη;

ΠΑΟΚ: Πόσο μακριά μπορεί να… φύγει η Μεσημβρία από τη Θεσσαλονίκη;

ΠΑΟΚ: Πόσο μακριά μπορεί να… φύγει η Μεσημβρία από τη Θεσσαλονίκη;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για το πώς ο Λουτσέσκου προσπαθεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παικτών του, κόντρα στο κλίμα αμφισβήτησης που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς.

Ξεκινάμε με… γεωγραφία. Η Νέα Μεσημβρία βρίσκεται δυτικά στο νομό Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για περιοχή περίπου 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Εκεί, πριν δέκα χρόνια, η διοίκηση Ζαγοράκη δημιούργησε το αθλητικό κέντρο το οποίο χρησιμοποιεί η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ. Στη Νέα Μεσημβρία λοιπόν, είναι η καθημερινή βάση της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός, ο κόσμος σε ένα ποσοστό, ο βασικός περίγυρος, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα είναι στη Μεσήμβρια. (Σχηματική η διαφοροποίηση). Ποιο είναι το θέμα;

Οι μεταγραφές τελείωσαν, η ομάδα διαμορφώθηκε, οι αντίπαλοι είναι γνωστοί, ενώ και ο Ιβάν Σαββίδης έχει θέσει τους υψηλούς στόχους. Μπορεί ο ΠΑΟΚ; Θα τα καταφέρει; Έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει τους στόχους του; Είναι πολύ πιθανό ή μήπως δεν γίνεται;

Είναι φανερό και… ας μην κρυβόμαστε, ότι σημαντικό κομμάτι του κοινού, ΔΕΝ πιστεύει ότι ο ΠΑΟΚ με αυτό το ρόστερ, μπορεί να τα καταφέρει σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ποσοστό και σε πρώτο πλάνο δεν σχολιάζω την ουσία. Προσέξτε: Δεν παίρνω θέση αν ο αυτός ο ΠΑΟΚ μπορεί να διεκδικήσει ή να πάρει το πρωτάθλημα και το κύπελλο, έχοντας ταυτόχρονα μεγάλη πορεία και στην Ευρώπη.

Το θέμα είναι ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του ΠΑΟΚτσήδικου -και όχι μόνο- κόσμου, αλλά και πάρα πολλοί ποδοσφαιράνθρωποι, ΔΕΝ πιστεύουν πώς αυτό το συγκεκριμένο σύνολο θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Είναι μάλιστα ένα ποσοστό φιλάθλων που… ακούγεται. Είναι αυτοί που εκφράζονται πιο έντονα σε καθημερινό επίπεδο, γι’ αυτό γίνονται περισσότερο αντιληπτοί, δημιουργώντας και πιο έντονη αίσθηση.

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα;

Ο Λουτσέσκου έχει βασική αρχή της προπονητικής του φιλοσοφίας την αυτοπεποίθηση που θέλει να περάσει στο ρόστερ του. Από εκεί ξεκινούν ΟΛΑ. Ακόμη και η τακτική του. Σου λέει για να έχουμε αυτοπεποίθηση πώς θα κερδίσουμε τους πάντες, πρέπει να παίζουμε κυριαρχικό ποδόσφαιρο. «Δεν γίνεται εγώ να λέω στους παίκτες μου ότι είμαστε οι καλύτεροι, αλλά να βγαίνουμε στο γήπεδο και να παίρνουμε παθητικό ρόλο, παίζοντας στην κόντρα και με μεγάλες μπάλες».

Δεν γίνεται αυτό που είναι απολύτως τακτικό και ποδοσφαιρικό, δεν γίνεται και το άλλο όμως. Ο Λουτσέσκου κάθε μέρα, όλη μέρα, από το πρώτο λεπτό της πρώτης προπόνησης, προσπαθεί να περάσει μήνυμα αυτοπεποίθησης στους παίκτες του, την περίοδο που πάρα πολλοί άλλοι, κάνουν το ακριβώς αντίθετο! Τονίζω και πάλι: Δεν εξετάζουμε -προς το παρόν- το ποιος έχει δίκιο. Το θέμα είναι ότι στη Μεσημβρία, ο προπονητής κάνει την προσπάθειά του, που είναι κόντρα στο κλίμα που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη.

Εδώ επάνω να τονίσουμε ότι το ίδιο ακριβώς γινόταν και το 2017! ΚΑΝΕΙΣ ή ελάχιστοι πίστευαν τότε στον πρωταθλητισμό και στη δυνατότητα του Λουτσέσκου. Και τότε ο Ρουμάνος πάλευε να κρατήσει μακριά την ομάδα του από όλο εκείνη την κατάσταση αμφισβήτησης, που για να είμαστε ειλικρινείς, ήταν ΠΙΟ δύσκολη από τη σημερινή. Η διαφορά είναι ότι τότε αμφισβητούνταν σε τεράστιο ποσοστό (άπειρες οι κωλοτούμπες στην πορεία) η ικανότητα του Λουτσέσκου, ενώ τώρα αμφισβητείται το ρόστερ του, ειδικά στο κομμάτι της ποιότητας, της φρεσκάδας και της ενέργειας που βγάζει.

Και τότε και τώρα, η ομάδα προσπαθεί να μείνει ανεπηρέαστη από το σε βάρος της κλίμα που εκφράζεται κυρίως από τη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης προς αυτούς! Τότε, χρειάστηκαν 2-3-4 μήνες για να σταματήσουν οι αμφισβητίες. Τώρα, δεν ξέρουμε…

Όπως και να έχει όμως, αυτό το κοντράστ έχει τεράστιο ενδιαφέρον! Ο Λουτσέσκου ποτέ δεν θα πει… «δικαιώθηκα». Ο τι και αν πετύχει. Από την άλλη είναι πάρα πολλοί εκείνοι που κάθε Κυριακή όταν ο ΠΑΟΚ μπορεί να μην κερδίζει, θα έχουν... πανηγυρική διάθεση δικαίωσης και το όλο κλίμα θα επιβαρύνεται. Υπάρχει βέβαια και ο παράγοντας… Τούμπα!

Η Τούμπα είναι ένας άλλος κόσμος. Ο τι και να πιστεύουν, ο τι και να γίνεται, είναι αυτός ο κόσμος που πηγαίνει για να στηρίξει τον ΠΑΟΚ, όλοι εκείνοι που παίζουν ρόλο την ώρα του αγώνα, ενισχύοντας την ομάδα στα καλά και στα άσχημα. Έτσι δηλαδή όπως έκαναν στο ΠΑΟΚ-Ριέκα, ειδικά όσο το ματς ήταν στο 0-1. Λογικά, έτσι θα συνεχίσουν. Τι να κάνουν τώρα; Να πηγαίνουν στο γήπεδο και όταν παίζει η ομάδα να φωνάζουν… «κάντε καμιά μεταγραφή», μειώνοντας όσους προσπαθούν; Ή, τι ακριβώς να κάνει ο Λουτσέσκου από εδώ και πέρα; Να λέει σε κάθε συνέντευξη και με κάθε αφορμή (όπως προχθές στη Βέροια) ότι ήθελε και άλλες μεταγραφές για να πετύχει τους στόχους; Τι νόημα θα έχει πλέον κάτι τέτοιο;

Όσον αφορά την ουσία… Ο τι ο ΠΑΟΚ έχει κενά και θα μπορούσε αλλά και θα έπρεπε να έχει καλύτερες λύσεις στο ρόστερ του, δεν το αμφισβητεί ούτε ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Μα… οι ίδιοι έψαχναν και ψάχνουν ακόμη για ενίσχυση! Δεδομένο αυτό, δεδομένο και ότι σε επίπεδο ρόστερ, άλλες ομάδες ενισχύθηκαν περισσότερο από τον ΠΑΟΚ. Μαζί όμως, δεδομένο είναι και το ότι ο ΠΑΟΚ έχει στον πάγκο του τον προπονητή που μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία και με τις δικές του μεθόδους, να ανεβάσει όλο το ρόστερ του κατά 20-30%. (Ένας παίκτης του 5 πάντως, το πολύ να πάει στο 7…). Έχει αυτόν που μόλις πριν χρόνια με ομάδα που επίσης δεν πίστευαν πολλοί, κατέκτησε αήττητο πρωτάθλημα! Τότε κατάφερε να κρατήσει τη Μεσήμβρια πολύ-πολύ μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Και τώρα επιχειρεί κάτι ανάλογο!

Θα δούμε τι θα καταφέρει…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.