Ο Ολυμπιακός, οι 8+4 ξένοι κι ο λάκκος στη φάβα για τις μεταγραφές

Ο Ολυμπιακός, οι 8+4 ξένοι κι ο λάκκος στη φάβα για τις μεταγραφές

Ο Ολυμπιακός, οι 8+4 ξένοι κι ο λάκκος στη φάβα για τις μεταγραφές

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για το νέο κανονισμό με τους ξένους παίκτες και πώς επηρεάζει τα μεταγραφικά του Ολυμπιακού.

Η ΕΠΟ εξέδωσε χθες μία ανακοίνωση με σημαντικό ενδιαφέρον, που όμως πέρασε στα ψιλά: πλέον κάθε σύλλογος που έχει και Β ομάδα, άρα όλες οι μεγάλοι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δικαιούται να έχει στο ρόστερ του οκτώ ξένους (μη Κοινοτικούς), συν τέσσερις κάτω των 23 ετών.

Η εξέλιξη είναι σημαντική, υπό την έννοια ότι μέχρι τώρα κι επί σειρά ετών, κάθε ομάδα δικαιούνταν 5+3 ξένους, δηλαδή πέντε συν τρεις κάτω των 23 ετών. Τώρα, λόγω και των Β ομάδων οι ξένοι αυξάνονται κατά τέσσερις! Τρεις κι ένας κάτω των 23 ετών! Είναι κάτι που το ήθελαν σχεδόν όλοι οι «μεγάλοι» κι έτσι το πέρασε η ΕΠΟ.

Αν επιχειρήσουμε να μεταφράσουμε τι σημαίνει αυτό για τον Ολυμπιακό; Τούτη την στιγμή έχει 5+2 ξένους. Τους Μαντί, Κουντέ, Ονιεκούρου, Σισέ, Μπα και τους (κάτω των 23) Αγκιμπού κι Αλγκασίμ. Άρα, πλέον μπορεί να πάρει άλλους τρεις ξένους, συν ένα κάτω των 23 ετών. Η εξέλιξη μοιάζει καταλύτης εξελίξεων, υπό την έννοια ότι στη λίστα του πρωταθλητή Ελλάδας είναι ουκ ολίγοι ξένοι (χωρίς κοινοτικό διαβατήριο). Ας θυμηθούμε ότι έχουν ακουστεί μόνο τον τελευταίο καιρό ο Αμερικάνος Τζόουνς, ο Άγγλος Μπάλντοκ, ο Γκανέζος Μπάμπα, ο Μεξικάνος Αντούνα, ενώ μην έχετε καμία αμφιβολία ότι στα συρτάρια του ο Ολυμπιακός έχει κι άλλους, ενδεχομένως και σε πιο ψηλές θέσεις στις λίστες του από τους μνημονευθέντες-στην Ισπανία γράφτηκε και το όνομα του Ουρουγουανού αριστερού μπακ Ολάθα της Βαγιαδολίδ.

Άρα, μπορεί να πει κάποιος, ο Ολυμπιακός πλέον ελεύθερα μπορεί να πάρει και δεξί και αριστερό μπακ ξένους, αλλά και εξτρέμ η, μεσοκυνηγό ξένο. Είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα; Όχι. Η φάβα έχει λάκκο! Διότι, η ΕΠΟ πέρασε μεν αυτή την αλλαγή του κανονισμού, όμως δεν διαφοροποίησε κάτι άλλο εξίσου σοβαρό: τους ξένους (μη κοινοτικούς) παίκτες που έχει δικαίωμα κάθε κλαμπ να δηλώνει στο φύλλο αγώνα κάθε παιχνιδιού σε πρωτάθλημα και Κύπελλο-κι αυτοί είναι πέντε. Δηλαδή, μπορείς να έχεις έως και 12, αλλά σε κάθε ματς θα μπορούν να παίζουν μόνο πέντε.

Κουντέ

Ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή έχει έξι ξένους τους οποίους υπολογίζει σοβαρά ο Πέδρο Μαρτίνς: τον Μαντί, τον Ονιεκούρου, τον Μπα, τον Κουντέ, τον Σισέ και τον Αγκιμπού. Ακόμη και να φύγει ένας (ακόμη και σήμερα το ρεπορτάζ της Τρουά επιμένει ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της γαλλικής ομάδας με τους «ερυθρόλευκους» για τη μεταγραφή του Σισέ), ο Ολυμπιακός θα έχει πέντε ξένους, θα είναι δηλαδή ακριβώς στο όριο. Πώς λοιπόν θα πάρει το ρίσκο να αποκτήσει π.χ. βασικούς ακραίους μπακ ξένους, όταν από τους εφτά ξένους, οι δύο πρέπει να είναι εκτός αποστολής σε κάθε ματς;…

Δεν είναι λοιπόν τόσο απλά τα πράγματα. Με την απόφαση της ΕΠΟ για αλλαγή του σχετικού κανονισμού, κατά το ήμισυ όμως, από τη μία φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για κάποιες μεταγραφές του Ολυμπιακού, από την άλλη ωστόσο υπάρχει η δέσμευση που εν πολλοίς δένει χέρια. Με τη λογική να λέει ότι μάξιμουμ ο Ολυμπιακός θα πάρει έναν ενδεκαδάτο ξένο-κι αυτόν εάν κι εφόσον…

Το καλό με την αλλαγή του κανονισμού είναι ότι οι ξένοι που θα έχει κάθε ομάδα θα μπορούν να παίζουν και στην πρώτη ομάδα και στη Β ομάδα, χωρίς περιορισμό. Κι είναι σημαντικό γιατί π.χ. μένει εκτός αποστολής σε ένα ματς ο Αγκιμπού Καμαρά από τον Μαρτίνς. Δεν θα μένει και χωρίς παιχνίδι, αφού θα είναι στη διάθεση του Ιμπαγάσα για τη Β ομάδα.

Παρεμπιπτόντως, και για να γράψω και κάτι για ένα κοινοτικό ξένο-που αυτοί, οι Κοινοτικοί, είναι προτεραιότητα στα μεταγραφικά του Ολυμπιακού: τούτη την στιγμή, ο Ρόνι Λόπες ζητάει για να πάει να παίξει δανεικός φέτος τα 2,2 εκ. Ευρώ που έχει λαμβάνειν από τη Σεβίλλη το 2021-22 βάσει του συμβολαίου του. Ο Ολυμπιακός, ειδικά όντας φέτος εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, δεν μπορεί να του τα δώσει αυτά τα λεφτά. Αν ρίξει κατά πολύ τις απαιτήσεις του, και δεν βρει άλλη ομάδα, ίσως αλλάξουν τα δεδομένα…

Άσχετο: Είναι αλήθεια ότι προτείνονται αρκετοί ποιοτικοί παίκτες στον Ολυμπιακό, που είναι ακόμη ελεύθεροι, κάτι που για κάθε ομάδα είναι δελεαστικό. Ας λάβουμε υπόψιν μας, όμως, και μία άλλη παράμετρο, νομίζω πολύ σοβαρή-ο ελεύθερος παίκτης τον οποίο θα πάρεις τέλη Αυγούστου δεν έχει κάνει προετοιμασία, όχι μόνο με τη δική σου ομάδα, αλλά με καμία ομάδα. Έχει να παίξει μπάλα υπό τις καλύτερες των συνθηκών από τον Μάϊο κι η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι για να συνέλθει και να ετοιμαστεί και να φτάσει σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα. Το ιδανικό είναι τους ελεύθερους παίκτες να τους παίρνεις όταν ξεκινάς την προετοιμασία σου, όπως είχε κάνει ο Ολυμπιακός με τον Βαλμπουενά και τον Ελ Αραμπί η, τον Εμβιλά και τον Χολέμπας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.