Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ έδωσαν στα ταμεία της ομάδας 20+ εκατομμύρια

Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ έδωσαν στα ταμεία της ομάδας 20+ εκατομμύρια

Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ έδωσαν στα ταμεία της ομάδας 20+ εκατομμύρια

bet365

Οι στοχευμένες αγορές, η δημιουργία υπεραξίας και η επένδυση στις ακαδημίες είναι το τρίπτυχο που ορίζει η σύγχρονη ποδοσφαιρική αγορά.

Για τον ΠΑΟΚ της εποχής Σαββίδη οι πωλήσεις, μέσα από την αξιοποίηση των πολλών ταλέντων που έχουν προκύψει από στοχευμένες κινήσεις και ένα μεγάλο «παιδομάζωμα» τα τελευταία χρόνια στην Τούμπα, παραμένει το μεγαλύτερο στοίχημα που θα πρέπει για πολλούς λόγους να κερδίσει ο σύλλογος.

Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε μια τεράστια επιχείρηση, όπου δεν χωρούν συναισθηματισμοί, συνήθως τα λόγια λατρείας και οι υποσχέσεις αιώνιας αγάπης ξεχνιούνται στο «άψε – σβήσε», συνήθως, στο τέλος της ημέρας όταν γίνεται ταμείο, ουδείς θυμάται τι είχε προηγηθεί, αλλά στην περίπτωση του Χρήστου Τζόλη, η πώληση του στη Νόριτς, δεν είναι μια απλή «μπίζνα», που θα φέρει στο ταμείο της ομάδας 13 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ στόχευσε ώστε να έχει πολλαπλά οφέλη για ένα αυθεντικό δημιούργημα των ακαδημιών του. Έθεσε ψηλά τον πήχη, στα 15 εκατομμύρια ευρώ για την ακρίβεια, γιατί πρώτος ο Ιβάν Σαββίδης αντιλήφθηκε ότι μια τέτοια μεταγραφή, θα οριοθετήσει ένα νέο status των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών. Είναι μια πώληση με πολλές παραμέτρους, καθώς ορίζει μια τιμή στην αγορά για την αξία των ακαδημιών και τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα σπλάχνα του «Δικεφάλου».

Το success story των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών

Οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ είναι ένα success story, όχι μόνο ποδοσφαιρικό. Ένα success story της αληθινής ζωής. Το σκαρί των «ασπρόμαυρων» τμημάτων υποδομής και ανάπτυξης, όπως «βαπτίστηκαν» από την ημέρα που ο Θόδωρος Ζαγοράκης οραματίστηκε έναν ΠΑΟΚ με δικούς του ποδοσφαιριστές, δεν είν’ άλλο απ’ την ποδοσφαιρική βάση τους. Τη δομή τους. Τη φιλοσοφία τους για το άθλημα.

O εμβληματικός αρχηγός της Πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004, αναλαμβάνοντας την προεδρία του «Δικεφάλου» δε ήθελε να συμβιβαστεί με την ιδέα πως μια ομάδα δημιουργείται μόνο από μεταγραφές. Ασχολήθηκε πολύ με τις ακαδημίες και παρέα με τον Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο κατόρθωσαν να επανατοποθετήσουν τον ΠΑΟΚ στο χάρτη και στο δύσκολο «κόσμο» των ακαδημιών, βγάζοντας πολλά ταλέντα τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την τεράστια οικονομική επένδυση από τον Ιβάν Σαββίδη.

Το αποκαλούμενο «παιδομάζωμα του Ζαγοράκη» απέδωσε καρπούς τα επόμενα χρόνια πολλά παιδιά (Πέλκας, Σταφυλίδης, Κάτσε, Κουλούρης, Κίτσιου κ.α.) έφτασαν να παίξουν στην πρώτη ομάδα και να κάνουν καριέρα, για να ακολουθήσουν κι άλλοι την ίδια διαδρομή.

Οι πωλήσεις των… μικρών

Ο Χρήστος Τζόλης θα γίνει η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ξεπερνώντας τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2019 έφερε 10 εκατομμύρια στην ομάδα. Παράλληλα, θα αυξήσει κι άλλο τη «σούμα» των χρημάτων που έχουν φέρει πίσω οι «ασπρόμαυρες» ακαδημίες από την επένδυση της ιδιοκτησίας. Έχουμε και λέμε:

  1. Χρήστος Τζόλης (Νόριτς) €13.000.000
  2. Ευθύμης Κουλούρης (Τουλούζ) €3.500.000
  3. Δημήτρης Πέλκας (Φενέρμπαχτσε) €2.000.000
  4. Κώστας Σταφυλίδης (Μπάγιερ Λεβερκούζεν) €1.500.000

Μικρότερα ποσά έχουν έρθει από μεταγραφές στο εξωτερικό, παικτών όπως ο Μπότσης (U17 Ιντερ, 600.000), Δημητρίου (500.000, Βασιλεία), Κίτσιου (Ανκαραγκουτσού 300.000), το σύνολο ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Η περίπτωση του Γιαννούλη

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί στην παραπάνω λίστα δεν υπάρχει και το όνομα του Δημήτρη Γιαννούλη, ο οποίος έφερε 8.500.000 ευρώ από τη μεταγραφή του στη Νόριτς.

Η εξήγηση είναι απλή. Ο Κατερινιώτης διεθνής ακραίος αμυντικός αποκτήθηκε το 2015 από τον Βατανιακό, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στις «μικρές» ομάδες του «Δικεφάλου», ουσιαστικά δεν αναδείχθηκε μέσα από το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ των «ασπρόμαυρων» ακαδημιών». Αρχικά πήγε δανεικός στον Πιερικό, πάλεψε κάποια καλοκαίρια στις προετοιμασίες της πρώτης ομάδας και μετά τον δανεισμό του στον Ατρόμητο επέστρεψε και καθιερώθηκε στον ΠΑΟΚ.

Οι επόμενοι… Τζόληδες του ΠΑΟΚ

Ο Γιώργος Κούτσιας, ο οποίος στα 17 του έχει συγκεντρώσει πάνω του όλα τα βλέμματα, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα της φιλοσοφίας των ακαδημιών του ΠΑΟΚ. Το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για τον Γιάννη Κωνσταντέλια, αυτοί οι δύο θεωρούνται οι επόμενοι «wonderkid» των Κυπελλούχων Ελλάδας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από τις ακαδημίες έχουν προκύψει ως βασικά μέλη του ρόστερ της πρώτης ομάδας, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, και ο Χάρης Τσιγγάρας.

Ο Κούτσιας παραείναι καλός για το επίπεδο των ακαδημιών, απλώς περιμένει στην πράξη να δει τους προπονητές της «μεγάλης» ομάδας να τον εμπιστεύονται. Στη φετινή προετοιμασία της Ολλανδίας δούλεψε πολύ σε ατομικό επίπεδο και είναι τρίτος στη λίστα των σέντερ φορ της πρώτη ομάδας, πίσω από το δίδυμο Ολιβέιρα-Σφιντέρσκι. Όλοι μιλούν ένα ατόφιο ταλέντο που πριν από ένα χρόνο έγινε ένας από τους πλέον ακριβοπληρωμένους πιτσιρικάδες στην Ευρώπη, σαφές δείγμα της πίστης του ΠΑΟΚ στο «project Κούτσιας»

Σ’ ότι αφορά τον Γιάννη Κωνσταντέλια, στην Τούμπα περιμένουν να δικαιώσει όλους όσοι πιστεύουν στο ταλέντο του και θεωρούν ότι αποτελεί ένα next big thing. Ποδοσφαιρική «ευφυΐα», σπάνια πάστα, απίστευτα τεχνικά χαρακτηριστικά για ένα παιδί μόλις 18 ετών, που θα πρέπει να σκύψει το κεφάλι, να δουλέψει για να βρει κι αυτός το δρόμο του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα