Η ΑΕΚ μειώνει την απόσταση από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στην ανάλυση της απόδοσης

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Η ΑΕΚ μειώνει την απόσταση από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στην ανάλυση της απόδοσης

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα καλά νέα του καλοκαιριού στο κομμάτι της ανάλυσης της απόδοσης. Ο “data lover” Λουτσέσκου, η διεύρυνση του επιτελείου της ΑΕΚ, τα βήματα ανάπτυξης των Ατρόμητου, Αστέρα, ΟΦΗ, και οι Παναθηναϊκός - Αρης που μένουν πίσω.

Έχω πολλές φορές αναφερθεί στο υψηλό επίπεδο του Ολυμπιακού στο κομμάτι της ανάλυσης της απόδοσης. Και έχω μεταφέρει την κυρίαρχη αίσθηση της αγοράς σχετικά με τα πολλά βήματα ανάπτυξης που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σε αυτόν τον τομέα ο ΠΑΟΚ. Οι δυο τους έχουν ξεφύγει εδώ και αρκετά χρόνια από το επίπεδο του ελληνικού οικοσυστήματος του ποδοσφαίρου και έχουν προσεγγίσει το επίπεδο των υψηλών ευρωπαϊκών στάνταρ. Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ λειτουργούν, τόσο στο επίπεδο της ζωντανής ανάλυσης των δεδομένων, δηλαδή κατά την εξέλιξη των αγώνων, όσο και σε όλα τα κομμάτια ανάλυσης της απόδοσης και φυσικά της ανάλυσης του αντιπάλου όπως λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι της ελίτ.

Τα ευχάριστα νέα αυτού του καλοκαιριού για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι δύο: το ένα είναι σχετικό με την νοοτροπία με την οποία επιστρέφει στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος προπονητής, ο οποίος έδινε αρκετή σημασία στην ανάλυση κατά την περίοδο της πρώτης του θητείας στον ΠΑΟΚ, έχει επιστρέψει πιο data minded από ποτέ. Με περισσότερους συνεργάτες από ποτέ με εξειδίκευση στο κομμάτι της ανάλυσης, και με μεγάλη διάθεση να ασχολείται προκειμένου να κατανοήσει σε βάθος τα σχετικά με την ανάλυση γνωστικά αντικείμενα ώστε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει σήμερα στον προπονητή η ανάλυση των δεδομένων. Όχι, δεν έχει γίνει ακόμη Νάγκελσμαν ο Λουτσέσκου, δηλαδή δεν έχει φτάσει να ζητήσει να τοποθετηθεί γιγαντοοθόνη στο προπονητικό κέντρο προκειμένου να αναλύει ζωντανά τις προπονήσεις και να επικοινωνεί ζωντανά τις πληροφορίες στους ποδοσφαιριστές, αλλά προς τα εκεί βαδίζει. Έχει πλέον συνεργάτη με εξειδίκευση στην βίντεο ανάλυση, και συνεργάτη που ασχολείται με την ατομική βελτίωση των ποδοσφαιριστών με data-driven καθοδήγηση.

Το δεύτερο καλό νέο είναι σχετικό με τα βήματα που κάνει η ΑΕΚ σε αυτό το κομμάτι. Ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς και οι συνεργάτες του αφίχθησαν με κουλτούρα ανάλυσης, ενώ στο επιτελείο παρέμεινε ο αναλυτής που εργαζόταν ήδη για την ΑΕΚ. Και επειδή τόσο ο Γιάννης Παπαδημητρίου όσο και ο Παναγιώτης Κονέ έχουν τέτοια κουλτούρα και αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα της ανάλυσης και την συνεισφορά της στην βελτιστοποίηση της ομαδικής και ατομικής απόδοσης, η ΑΕΚ δίνει πλέον ως οργανισμός μεγαλύτερη σημασία και εξοπλίζεται τεχνολογικά προκειμένου να αναβαθμιστεί.

Πολύ καλά βήματα στο κομμάτι της ανάλυσης έχουν κάνει στην διάρκεια των τελευταίων ετών ο Ατρόμητος, ο Αστέρας Τρίπολης και ο ΟΦΗ. Οι διοικήσεις αντιλαμβάνονται τις ανάγκες που παρουσιάζει με τεκμηρίωση το προπονητικό επιτελείο, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επενδύουν χρήματα στα λογισμικά και τον εξοπλισμό που επιτρέπει στους προπονητές να αποκτούν πληροφορίες ικανοποιητικού βάθους, και κάπως έτσι αυτές οι ομάδες έχουν κάνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού.

Εκεί που δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος είναι στην Ομοσπονδία. Η Εθνική Ομάδα βρίσκεται σε καλό επίπεδο χάρη στον - συνεργάτη του Τζον Φαν’τ Σχιπ - Μιχάλη Βαλκάνη και τον αναλυτή των εθνικών ομάδων Δημήτρη Γκούμα. Η ΕΠΟ όμως ζει … δεκαετίες πίσω από ομοσπονδίες του επιπέδου, για παράδειγμα, της Αλβανίας ή ακόμη και της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή από ομοσπονδίες που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να έχουν εξελιχθεί περισσότερο από την ελληνική στο κομμάτι της ανάλυσης της απόδοσης. Δεν υποστηρίζει επαρκώς την ανάλυση και την αξιολόγηση στις μικρότερες εθνικές ομάδες, και φυσικά δεν κάνει scouting και ανάλυση της απόδοσης στις μικρότερες εθνικές και τις μεικτές, δηλαδή στο κομμάτι του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου.

Οι μεγάλες ομάδες που υπολείπονται, σημαντικά, έναντι των υπολοίπων είναι ο Παναθηναϊκός και ο Άρης. Είτε για λόγους οικονομικούς, είτε επειδή οι διοικήσεις και οι επικεφαλής των επιτελείων τους δεν έχουν αντιληφθεί την προσφερόμενη αξία και την επίδραση της τεχνολογίας στην ποιότητα της δουλειάς τους, έχουν μείνει πίσω.

Η διαρκής εξέλιξη του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, η πρόοδος της ΑΕΚ, το ικανοποιητικό επίπεδο των Ατρόμητου, Αστέρα, ΟΦΗ και της Εθνικής Ομάδας είναι ενθαρρυντικά σημάδια. Διότι δημιουργούν ένα ρεύμα ανανέωσης και εξέλιξης, το οποίο, έστω με αργούς ρυθμούς, παρασύρει και άλλους που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι έχει μεγαλύτερο νόημα να επενδύσουν μερικές χιλιάδες ευρώ στα λογισμικά και τον εξοπλισμό ακόμη και αν χρειαστεί να “θυσιάσουν” ένα συμβόλαιο - πολύ - χαμηλόμισθου ποδοσφαιριστή. Η νοοτροπία αλλάζει, έστω και αργά, η τεχνολογία και η τεχνογνωσία αποκτώνται, και κάπως έτσι δημιουργείται η ελπίδα όχι μόνο της βελτίωσης της ομαδικής απόδοσης των συλλόγων, αλλά και της εκπαίδευσης των ποδοσφαιριστών. Χάρη στην ανάλυση, όλα γίνονται συγκεκριμένα και αντικειμενικά. Οι ποδοσφαιριστές παίρνουν συγκεκριμένες και ακριβείς απαντήσεις, παίρνουν πληροφορίες με τεκμηριωμένη γνώση, αξιολογούνται τεκμηριωμένα, και δέχονται σαφή ερεθίσματα, μέσα από την ερμηνεία και οπτικοποίηση των πληροφοριών της στατιστικής για να γίνουν καλύτεροι. Το διαπιστώνω συχνά μέσα από τη συναναστροφή με τους ποδοσφαιριστές των νεότερων γενιών. Ακούω παιδιά που μου μιλούν συγκεκριμένα και με ακρίβεια σχετικά με τις αδυναμίες του παιχνιδιού τους και τα στοιχεία που πρέπει να αποκτήσουν ή τις δεξιότητες που πρέπει να βελτιώσουν. Δηλαδή ακούω παιδιά που πλέον ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να γίνουν καλύτεροι ποδοσφαιριστές.

Αφού λάνσαρε έναν καινοτόμο υπερπλήρη οδηγό για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ, το Gazzetta ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για ένα NBA Tour χωρίς προηγούμενο. Ο Αντώνης Καλκαβούρας θα βρεθεί σε έξι διαφορετικές πολιτείες των Η.Π.Α. ακολουθώντας τους πρωταθλητές Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μείνετε συντονισμένοι, το περιεχόμενο θα είναι εντυπωσιακό!

 

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος