Νέα αυστηρή σύσταση των FIFA & UEFA σε ΕΠΟ για πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης

Δημήτρης Τομαράς
Νέα αυστηρή σύσταση των FIFA & UEFA σε ΕΠΟ για πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης

bet365

FIFA και UEFA ζητούν από την ΕΠΟ να προβεί άμεσα στις απαραίτητες τροποποιήσεις του καταστατικού της ώστε να υπάρξει πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης.

Η FIFA κι η UEFA με τη μορφή του κατ' επείγοντος έστειλαν νέα επιστολή στην ΕΠΟ με την οποία θυμίζουν και ζητούν ότι πρέπει στην ελληνική Ομοσπονδία να εφαρμόσουν όλες τις αλλαγές που περιλαμβάνει η Ολιστική Μελέτη, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο καιρό.

Παράλληλα, μέσω της εν λόγω επιστολής, ζητείται από τις διεθνείς Ομοσπονδίες ότι θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στο καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης που έχει προσκληθεί γι' αυτόν το λόγο στις 19/7. Το θέμα αυτό είχε θίξει και ο εκπρόσωπος των δύο Ομοσπονδιών, Λούκα Νικόλα.

H επιστολή των FIFA/UEFA, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Ματίας Γκράφστρομ, και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Κέβιν Λαμούρ, και αναφέρει:


Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Αγαπητέ κύριε Εκτελεστικέ,

Παραπέμπουμε στην επιστολή μας της 24ης Ιουνίου 2021 στην οποία σας ενημερώναμε ότι η κατάσταση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) είχε τεθεί υπόψη του Προεδρείου της Επιτροπής Εθνικών Ομοσπονδιών της UEFA κατά τη συνεδρίασή της στις 23 Ιουνίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό και προς υπόμνησή σας, σας υπενθυμίζουμε ότι το Προεδρείο είχε υποστηρίξει μετ' επιτάσεως, επί τη βάσει του Άρθρου 18 παρ. 1 εδ. στ του Οργανωτικού Κανονισμού της UEFA (εκδ. 2020), τα παρακάτω:

"(i) Η Ε.Π.Ο. θα υιοθετήσει και εφαρμόσει πλήρως τις συστάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

(ii) Η Ε.Π.Ο. θα εγκρίνει το αναθεωρημένο Καταστατικό της Ε.Π.Ο., όπως αυτό συντάχθηκε μετά την επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου στην Ελλάδα κατά την 1η και 2α Ιουνίου 2021 και κοινοποιήθηκε στη διοίκηση της Ε.Π.Ο. στις 12 Ιουνίου 2021, κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. που θα διεξαχθεί στις 19 Ιουλίου 2021.

(iii) Η Ε.Π.Ο. θα συμπεριλάβει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα οποία αναφέρονται στο ισχύον Καταστατικό της Ε.Π.Ο., σε διαδικασία διαβούλευσης προκειμένου να τα ενημερώσει για τη διαδικασία αναθεώρησης του Καταστατικού." (η υπογράμμιση δική μας).

Τα παραπάνω μεταφέρθηκαν επίσης απευθείας στους εκπροσώπους που συμμετείχαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Π.Ο. στις 25 Ιουνίου 2021.

Στο ενδιάμεσο, ωστόσο, λάβαμε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο. οι οποίες τροποποιούν ουσιωδώς το αναθεωρημένο Καταστατικό της Ε.Π.Ο., όπως αυτό υποβλήθηκε στη διοίκηση της Ε.Π.Ο. από τη FIFA και την UEFA στις 12 Ιουνίου 2021. Στις προτάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ συμπεριλαμβάνονται, ενδεικτικά, αλλαγές στην προτεινόμενες νέες συνθέσεις στη Γενική Συνέλευση και την Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. καθώς και στη σύνθεση και τα προνόμια της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Οι αλλαγές αυτές αντίκεινται, σε μεγάλο βαθμό, στις συστάσεις και τις προτάσεις της Ολιστικής Μελέτης.

Εν όψει της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. στις 19 Ιουλίου 2021, είναι άκρως σημαντικό για την Ε.Π.Ο. να κατανοήσει ότι η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συστάσεων που περιέχονται στην Ολιστική Μελέτη είναι αποφασιστικής σημασίας για την ορθή διακυβέρνηση της ΕΠΟ, ιδιαιτέρως όσον αφορά τις αλλαγές που σχετίζονται με την οργανωτική διάρθρωση και τα όργανα της Ε.Π.Ο. Κατά συνέπεια, η FIFA και η UEFA αναμένουν την πλήρη υιοθέτηση των προτεινόμενων τροποποιήσεων, που σας είχαν σταλεί στις 12 Ιουνίου 2021, στο πλαίσιο της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. στις 19 Ιουλίου 2021.

Θυμίζουμε ότι το Νοέμβριο του 2020, παρουσιάστηκε η Ολιστική Μελέτη των FIFA/UEFA και εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πλάνο.

Τα σημεία της Μελέτης:

 • Η Νέα Δομή της ΕΠΟ – Έως Μάρτιο 2021
 • Γενική Συνέλευση ΕΠΟ & Εκλογές – Έως Ιούνιο 2021
 • Εκτελεστική Επιτροπή – Έως Ιούνιο 2021
 • Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης & Συμμόρφωσης – Έως Ιούνιο 2021
 • Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου – Έως Ιούνιο 2021
 • Πειθαρχικές Επιτροπές – Έως Μάρτιο 2021
 • Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων – Έως Μάρτιο 2021
 • Διευθύνων Σύμβουλος – Έως Μάρτιο 2021
 • Τεχνικός Σύμβουλος – Έως Μάρτιο 2021
 • Προπονητές – Έως Ιούνιο 2021
 • Διαιτησία – Έως Μάρτιο 2021
 • Ακεραιότητα/Χειραγωγημένοι Αγώνες/Αντιντόπινγκ – Έως Μάρτιο 2021
 • Επαγγελματικά Πρωταθλήματα – Έως Ιούνιο 2021
 • Ασφάλεια και Προστασία – Έως Μάρτιο 2021
 • Το Τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα