Η ΑΕΚ δεν φτιάχτηκε από «Μάγους», αλλά από πρόσφυγες

Η ΑΕΚ δεν φτιάχτηκε από «Μάγους», αλλά από πρόσφυγες

Η ΑΕΚ δεν φτιάχτηκε από «Μάγους», αλλά από πρόσφυγες

bet365

Η ΑΕΚ που προστάτευσε αδύναμους στο Βελιγράδι. Η ΑΕΚ που φιλοξένησε πρόσφυγες και μετανάστες. Η ΑΕΚ της διαφορετικότητας. Γράφει ο Παναγιώτης Γκανάς.

Βρισκόμαστε στα τέλη του 1922, όταν ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, δημοσιογράφος από το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης μετακομίζει στην Αθήνα αναζητώντας τη γαλήνη που είχε στερηθεί η οικογένεια του τα τελευταία έτη.

Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και η λησμονιά του για την πατρίδα, τον φέρνει κοντά σε ένα όνειρο. Την ίδρυση της ΑΕΚ, μιας ομάδας όπου θα ενσαρκώσει όσα οι «ιδεολόγοι οραματίσθηκαν για να ‘μεταφυτεύσουν’ και να συνεχίσουν την παράδοση των αθλητικών σωματείων της Κωνσταντινουπόλεως στην Ελληνική πρωτεύουσα». Στο πλευρό του ήταν: ο Αιμίλιος Ιωνάς, ο Κώστας Δημόπουλος, ο Μίλτος Ιερεμιάδης, ο Μενέλαος Καροτσιέρης, ο Μενέλαος Ιωνάς, ο Τιμολέων Τάγαρης.

Σχεδόν όλοι τους πρόσφυγες της Πόλης, που φεύγοντας από ένα περιβάλλον που ένιωθαν ότι δεν τους «σηκώνει», βρεθηκαν σε όλες τις γωνιές της Ελλάδος να αντιμετωπίζουν αυτή τη φορά την δυσπιστία και τις αμφιβολίες των Ελληνων.

«Και γιατί ήρθαν εδώ αφού στην Πόλη περνούσαν τόσο ωραία;»
«Δεν μας φτάνει που είμαστε ήδη πολλοί και δεν έχουμε δουλειές, πρέπει να πάρουμε και τους Ρωμιούς»
«Μα γιατί μιλάνε σαν να μην είναι Έλληνες και τραβάνε τα σύμφωνα όπως το λάμδα»

Αυτές κι άλλες πολλές επικριτικές ατάκες αλλά και καθημερινό τσάκισμα των φτερών έφερε τους Ρωμιούς της Πόλης να αλλάζουν τα πλάνα τους και να μένουν στις δουλειές τους με σκυμμένο το κεφάλι. Το όραμα να φτιάξουν μια ομάδα που θα μεγαλουργήσει μάλλον ήταν δύσκολο για τους νέους κατοίκους της Ελλάδος. Η στενομυαλιά και το μίσος των μερικών έφερε τη ματαίωση των ονείρων των λίγων.

Και καπως έτσι δεν ιδρύθηκε η ΑΕΚ.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η ιστορία της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως αν φυσικά δεν είχε ιδρυθεί ποτέ. Αν κάποιοι πυρήνες της χώρας, προσκείμενοι στην Ακροδεξιά ή γενικώς απέναντι στο διαφορετικό, που κηρύσσουν το μίσος σε κάθε ευκαιρία, είχαν επιβάλει το λάθος απέναντι στις σωστές βάσεις της ανθρωπιάς, της δημιουργίας και του αλτρουισμού.

Η ΑΕΚ που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες και όχι από μάγους ή λαθρομετανάστες ή λαθροεισβολείς έχει στην Ιστορία της το πιο βαρύ μετάλλιο, αυτό της διαφορετικότητας και της αξίας. Δεν επέτρεψε σηκωμένα χέρια να χαιρετούν ναζιστικά μέσα στο ΟΑΚΑ, προστάτευσε τους αδύναμους στο Βελιγράδι, φιλοξένησε πρόσφυγες και μετανάστες στις εξέδρες και φώναξε σε όλο τον κόσμο -όπως και άπειρες ακόμη ομάδες, ελληνικές και μη- τις δυνάμεις της φιλίας και της αγάπης.

Η ΑΕΚ θα βρεθεί μπροστά στο πιο σημαντικό λάθος της ιστορίας της. Αντί να επισφραγίσει το «μαύρο» στις σκοτεινές εποχές, στην ομοφοβία, το ρατσισμό και το μίσος, ίσως ήδη άνοιξε μια πόρτα. Η ομάδα που μαζί με δεκάδες ακόμη σωματεία όπως ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος κ.α έφεραν το φως μοιάζει να βρίσκεται σε μια ολέθρια, επικίνδυνη στροφή όχι μονο για το ποδόσφαιρο αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.

Η ομάδα της προσφυγιάς ας δείξει τον δρόμο στο δίκαιο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!