Κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών ή παράγκες και αδιαφάνεια;

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών ή παράγκες και αδιαφάνεια;

bet365

Ο Χρήστος Κιούσης γράφει την άποψή του για το θέμα της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης και το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αν μοιραστούν οι ομάδες σε διάφορα κανάλια.

Το γράφω αυτό το blog άλλη μια φορά, έτσι για το γαμώτο, για να μην παριστάνουμε τους ανήξερους για τις ανισότητες και την εγωιστική δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου, του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και επαγγελματικών αθλημάτων γενικότερα. Δεν έχει πολλές διαφοροποιήσεις η άποψή μου, αν τη μεταφέρεις από το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ.

Διαβάζω λοιπόν, ότι η μια ομάδα συζητά με την CosmoteTV, η άλλη με την Nova και ίσως κάποια με την ΕΡΤ ή ψάχνει πατέντα για να στήσει δικό της κανάλι, φαινόμενο που πραγματοποιήθηκε σε προηγούμενες σεζόν. Απλά και κατηγορηματικά όλα αυτά θα έπρεπε να απαγορεύονται! Ούτε καν να υπάρχει στο τραπέζι της συζήτησης η δυνατότητα μιας ομάδας να διαπραγματευτεί μόνη της.

Είναι αστείο πως σε κάθε εξαγγελία «αναδιοργάνωσης» του επαγγελματικού αθλητισμού, σε κάθε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης περί εξορθολογισμού και σε κάθε διατύπωση ολιστικής μελέτης, η Αθλητική Αρχή, που οφείλει να έχει ρυθμιστικό ρόλο, επιτρέπει σε παραδοσιακούς και νεόκοπους παράγοντες να πουλάνε μανατζερίστικο τσαμπουκά κάνοντας απευθείας συναντήσεις για χορηγικά, τηλεοπτικά και χρηματοοικονομικά, λες και κάθε εταιρία που διοικεί τον σύλλογο δεν ανήκει σε ένα ευρύτερο σύνολο. Λες και μπορεί να υπάρξει Ολυμπιακός ΑΕΚ ΠΑΟΚ ή Παναθηναϊκός χωρίς ελληνικό Πρωτάθλημα με Άρη, ΟΦΗ, Βόλο, Αστέρα Τρίπολης ή Παναιτωλικό.

Ένα από τα πιο σαθρά επιχειρήματα που ακούω διαχρονικά είναι η φράση «ελεύθερη αγορά». Κατ’ αρχάς καμιά αγορά δεν είναι ελεύθερη και ανεξέλεγκτη πλην των παράνομων αγορών, όπως των ναρκωτικών, της λευκής σάρκας και των όπλων. Εκεί προφανώς το μεγάλο ψάρι τρώει την ... ψαριά. Σε όλες τις άλλες αγορές υπάρχουν ρυθμιστικοί κανόνες. Για να μείνουμε στα του αθλητισμού, πείτε μου παρακαλώ πιο επαγγελματικές λίγκες από αυτές των ΗΠΑ σε μπάσκετ, football, baseball. Ξέρετε τι θα συμβεί στη συμπαθεστάστη ομάδα των Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, αν πάει να διαπραγματευτεί μόνη της πακτωλό εκατομμυρίων με τοπικό ή εθνικό κανάλι; Για να σας γλυτώσω από σπατάλη χρόνου να σας πω, ότι ούτε καν θα το σκεφτεί.

Δε θα το σκεφτεί κανείς στην Μέκκα του επαγγελματικού αθλητισμού Αμερική, γιατί πολύ απλά δεν επιτρέπεται από την ιδρυτική διακήρυξη του συνεταιρισμού των ομάδων αλλά και γιατί γνωρίζουν, ότι μια τέτοια μεμονωμένη κίνηση είναι παντελώς ασύμβατη με το ομαδικό κέρδος. Ομοίως και στην ποδοσφαιρικότατη Αγγλία με το ακριβότερο επαγγελματικό συμβόλαιο λίγκας στον πλανήτη προσέχουν σαν κόρη οφθαλμού το ακριβό τηλεοπτικό προϊόν που λέγεται Πρέμιερ Λιγκ με αποτέλεσμα κάθε χρόνο αυτό να γίνεται τεχνικά αρτιότερο και οικονομικά επικερδέστερο.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά και διασκεδαστικά υποκριτικό να διαβάζεις κάτι μπαρούφες του τύπου, «να αντιγράψουμε το μοντέλο του αγγλικού, γερμανικού ή άλλου ποδοσφαίρου» από εκπροσώπους ελληνικών ομάδων, όταν οι ίδιοι πηγαίνουν να διαπραγματευτούν μόνοι με τηλεοπτικά στελέχη συμβάσεις, που να αφήνουν κέρδη στα δικά τους ταμεία και στην απ’ έξω τους συνεταίρους τους στην ελληνική λίγκα.

«Ο Παναθηναικός σε συζητήσεις με την CosmoteTV» ήταν ο τίτλος που με ερέθισε για να ξεκινήσω από τα της δικής μου αγαπημένη ομάδας. Για κάποιο μυστήριο λόγο η Διοίκηση Αλαφούζου πιστεύει ότι οι Πράσινοι θα είναι τόσο ελκυστικοί τηλεοπτικά που δικαιούνται ξεχωριστό τηλεοπτικό συμβόλαιο, τη στιγμή που πέρσι τα σύνολα των Πογιάτος και Μπόλονι έκαναν τον φίλαθλο του Τριφυλιού να πάθει κριθαράκι κι επιπεφυκίτιδα ταυτόχρονα. Ούτε με Tobrex δεν παλευόταν το θέαμα.

Ο Ολυμπιακός αντίστοιχα, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ χρησιμοποιούν το όχημα της τεράστιας δημοφιλίας τους, είτε για να διαπραγματευτούν κι αυτοί ξεχωριστά, είτε για να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά στη λογική του, «αφού εγώ τα φέρνω, εγώ πρέπει και να τα παίρνω». Αν ακολουθήσουμε όμως αυτούς τους βεντετισμούς και παραλογισμούς, μετά μην απορούμε για το ότι οι μικρομεσαίοι θα κάνουν τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα ώστε να μείνουν ζωντανοί στη ζούγκλα του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού.

Και σε άρματα θα δεθούν, και πολυϊδιοκτησίες θα υπάρχουν και δανεικοί παίκτες κρυφά ή φανερά και φιλικά ματς εν μέσω Πρωταθλήματος. Και ξέρετε κάτι; Δεν θα φταίνε οι ομάδες που έμειναν στην απ’ έξω, θα φταίνε οι Πατρίκιοι μονοφαγάδες, που θα νικούν μια ο ένας μια ο άλλος σε ένα ανυπόληπτο Πρωτάθλημα.

Για μένα τα τηλεοπτικά πράγματα είναι απλά. Κεντρική τηλεοπτική διαχείριση με άνιση κατανομή κερδών αντιστρόφως ανάλογη της βαθμολογίας. Ο Πρωταθλητής και οι ομάδες που κερδίζουν έξοδο στην Ευρώπη, να λαμβάνουν μικρότερο συνολικά ποσό από όλες τις υπόλοιπες. Αν θέλουμε να δυναμώσει το Πρωτάθλημα και να διεκδικήσει μεγαλύτερο αντίτιμο τηλεοπτικού συμβολαίου στο προσεχές μέλλον. Γιατί είναι απλά εμπορικά παράλογο ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη κι ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη να θέλουν και το μεγαλύτερο κομμάτι της τηλεοπτικής πίτας. Γιατί αυτή η πίτα δεν πρέπει να είναι ανταποδοτική αλλά αναπτυξιακή ως εργαλείο αύξησης του ενδιαφέροντος και της υπεραξίας ολόκληρου του ελληνικού Πρωταθλήματος. Και τότε πάλι ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη κι ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη θα είναι κερδισμένοι! Όχι όμως βραχυπρόθεσμα και κοντόφθαλμα αλλά σε έναν πιο υγιή ορίζοντα.

Ό,τι έχω γράψει παραπάνω τα εννοώ έτσι ακριβώς και για το Πρωτάθλημα μπάσκετ. Δεν πάω μακρύτερα, γιατί δεν υπάρχει άλλο ελληνικό πρωτάθλημα στη χώρα μας. Είναι καμιά περίπλοκη ανακάλυψη όσα παρέθεσα; Προφανώς όχι. Δεν συμβαίνουν, γιατί δεν θέλουν οι συνέταιροι του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού να συμβούν. Γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι συνέταιροι. Και δεν έχει νόημα να κατηγορήσουμε κανένα Κράτος, κανέναν Υπουργό, καμιά αθλητική ή άλλη Δικαιοσύνη, αν μαζευτήκαμε τρεις να συνεταιριστούμε σε ένα μαγαζί αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε καθημερινά, να «ρίξουμε» ο ένας τον άλλον. Ε δεν θα πάει κατά διαόλου το μαγαζί;

Μάθε πού θα δεις ζωντανά όλους τους αγώνες σήμερα μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης