Η κουβέντα για την ενίσχυση της Α.Ε.Κ.

Η κουβέντα για την ενίσχυση της Α.Ε.Κ.

Η κουβέντα για την ενίσχυση της Α.Ε.Κ.

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ανάγκη να έχει τα τέσσερα (με Στάνκοβιτς) από τα (συνολικά) επτά νέα πρόσωπα 11άδας στην Ολλανδία ο Μιλόγεβιτς και έχει υστεργόγραφα για Βράνιες, Σβένσον και όχι μόνο...

Άρχισε νέα εβδομάδα και μεγαλώνει η κουβέντα για το κομμάτι που αφορά το αν έχει καθυστερήσει η ΑΕΚ στις κινήσεις που 'χει ανάγκη για την ενίσχυσή της με πολύ κόσμο να θεωρεί πως έπρεπε ήδη (είτε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είτε όχι) να έχει προχωρήσει στην υλοποίηση του 80% του αγωνιστικού της σχεδιασμού. Όσα χρόνια ασχολούμαι με το ρεπορτάζ της Ένωσης οφείλω να σημειώσω ότι ΠΟΤΕ δεν ήταν δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Πόσο μάλλον δε όταν διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Αυτό μπορεί να μην απασχολεί τον φίλαθλο – οπαδό που αξιώνει ταχύτητα και ουσιαστικό αποτέλεσμα στα μεταγραφικά. Ειδικά έπειτα από μια κάκιστη σεζόν όπως αυτή που μας πέρασε... Ο κόσμος θα 'χει πάντα απαιτήσεις και δικαιολογημένα θα επιθυμεί να γίνουν όλα με επιτυχία και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα ίδια τα club όμως που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν πληρώσει το τίμημα των βιαστικών επιλογών δεν έχουν δικαίωμα στο λάθος...

Κοινώς ο αγωνιστικός σχεδιασμός της ΑΕΚ και η επιθυμία για ενίσχυση ουσιαστική και με επιλογές οι οποίες, θα μετριάζουν και θα ελαχιστοποιούν το όποιο ρίσκο αποτυχημένης προσθήκης, δεν πρέπει να επηρεαστούν από τις αντιδράσεις του κόσμου. Το σημειώνω αυτό γιατί πολύ πρόσφατα έγινε. Η Ένωση και οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού κομματιού έδειχναν τα προηγούμενα καλοκαίρια να επηρεάζονται από όσα αξίωνε δικαιολογημένα ο κόσμος και ήθελαν να τελειώνουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να το κάνουν πρόχειρα και να μην προκύπτει σωστό αποτέλεσμα.

Το γεγονός ότι η Ένωση οφείλει να αλλάξει κοντά στο 70% την ενδεκάδα και γενικά τις επιλογές της σε τέτοιο βαθμό, σε συνδυασμό με την έναρξη της σεζόν στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, σίγουρα προκαλούν ανάγκη βιασύνης. Από την άλλη η κλήρωση για τη νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση (σ.σ.: με όποια ομάδα κι αν πέσει από το νικητή του ζευγαριού Βέλεζ Μόσταρ – Κολερέιν και χωρίς αλλαγές στο ρόστερ πρέπει να προκριθεί με δυο νίκες) της δίνει τη δυνατότητα μεγαλύτερης αξιοποίησης του χρόνου: δηλαδή της προσφέρει περισσότερο χρόνο για τις προσθήκες που πρέπει να γίνουν γρήγορα αλλά όχι πρόχειρα!

Σωστά ο Μιλόγεβιτς τους θέλει γρήγορα!

MILO

Από την πλευρά του ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς στη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξής του σαν προπονητής της ΑΕΚ αξίωσε να γίνουν το συντομότερο δυνατό οι κινήσεις που αφορούν την ενίσχυση του ρόστερ της ομάδας. Πολύ σωστά το έκανε ο Σέρβος τεχνικός. Αυτό οφείλει να ζητήσει ο κάθε προπονητής που σέβεται τη δουλειά του και το αποτέλεσμα αυτής, ανεξάρτητα από τις δεδομένες δυσκολίες σε μια μεταγραφική περίοδο που υποχρεωτικά οφείλει να τρέξει πιο νωρίς!

Είναι η κουβέντα που αρχίζει με την απόλυτα -επίσης- σωστή διαπίστωση ότι: το ουσιαστικό – βασικό κομμάτι προετοιμασίας αρχίζει στην Ολλανδία με το που ξεκινάει ο Ιούλιος και θα πρέπει ο προπονητής να 'χει διαθέσιμα για να τα δέσει μεταξύ τους τα περισσότερα από τα απαραίτητα υλικά που του λείπουν... Συνήθως αυτό ΔΕΝ συμβαίνει ποτέ! Τουλάχιστον όχι με επιτυχία...

Είμαι λοιπόν της άποψης ότι καλό θα είναι να κριθεί αρχικά ο αγωνιστικός σχεδιασμός με την ολοκλήρωσή του και πάντα βάση των επιλογών που θα αποδεικνύουν για αρχή ότι έγιναν σωστές αναζητήσεις και κινήσεις. Διότι όσα και να γίνουν και να είναι ολόσωστα και προσθήκες επιπέδου Εντσάμ, μόνο στο χορτάρι θα αποδειχθεί αν ήταν οι κατάλληλες, διότι σωστές δεν σημαίνει αυτόματα και κατάλληλες. Θα πρέπει να δούμε την ΑΕΚ ανταγωνιστική τουλάχιστον και κύρια μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της.

Μπορεί να μοιάζουν αυτονόητα και ίσως (και) εύκολα αυτά που σημειώνω. Όμως όπως έχουμε διαπιστώσει τα προηγούμενα δυο με τρία χρόνια μόνο έτσι δεν είναι... Ειδικά πέρυσι η Ένωση στο αγωνιστικό δεν είχε τίποτα που να δηλώνει ότι η ομάδα έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο – σχέδιο και ξέρει πως να το υπηρετήσει και να το υποστηρίξει. Αντίθετα δεν είχε καμία απολύτως αγωνιστική ταυτότητα! Κάτι βέβαια που συνιστά ευθύνη κύρια των προπονητών της και αυτό δεν αλλάζει. Γι' αυτό και η επιλογή Μιλόγεβιτς μοιάζει να είναι ιδανική από όσα έχουμε δει από αυτόν στις προηγούμενες ομάδες του.

Να έχει τους Εντσάμ, Τζαβέλλα και Αραούχο...

ntcham

Είναι αναγκαίο όμως και απόλυτα σημαντικό να υπάρχουν τουλάχιστον οι τέσσερις από τις συνολικά επτά ανάγκες ενδεκάδας στην Ολλανδία. Σημαντικό και αναγκαίο για τον προπονητή και το ίδιο το ποδοσφαιρικό τμήμα αφού είναι πάνω από το 50% των επιλογών που έχει επικοινωνήσει ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης ότι έχει ανάγκη η ΑΕΚ. Όπως σημείωσα και παραπάνω θα είναι σημαντικό και για το έργο του Μιλόγεβιτς να δέσει πιο γρήγορα τα κομμάτια του αγωνιστικού παζλ και να περάσει τη φιλοσοφία του στους ποδοσφαιριστές του.

Γι' αυτό και θα πρέπει να έχει πλην του Στάνκοβιτς που βρίσκεται ήδη στην ομάδα και δουλεύει στην Πορταριά (γίνεται μέλος της ήδη) και τους: Ολιβιέ Εντσάμ, Γιώργο Τζαβέλλα και Σέρχιο Αραούχο. Δεν γνωρίζω τούτη τη στιγμή αν -ειδικά για τη τελευταία περίπτωση παίκτη- είναι εύκολο να γίνει και να είναι και οι τρεις σε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας της ομάδας στη διάθεση του Σέρβου τεχνικού. Όμως η ΑΕΚ πρέπει να το προσπαθήσει με... λύσσα προκειμένου να βοηθήσει τον άνθρωπο που εμπιστεύτηκε για τη πλέον κρίσιμη δουλειά...

Φαίνεται πως για τον 25χρονο Γάλλο μέσο και τον Έλληνα διεθνή στόπερ αυτό μπορεί να συμβεί. Αν κρίνουμε απ' όσα λένε για τον Εντσάμ και στην Σκωτία τα ρεπορτάζ (διότι μπορεί κάποιος να μην εμπιστεύεται όσα προκύπτουν από το «κιτρινόμαυρο» ρεπορτάζ) πολύ σύντομα και πριν τις 30 Ιουνίου θα έχει την ελευθέρας στα χέρια του. Επειδή στη μέση είναι λεφτά που οφείλει η Σέλτικ στον παίκτη εγώ πάντα θα είμαι επιφυλακτικός. Για τον Τζαβέλλα δεν προκύπτει καμία δυσκολία οπότε δεν βλέπω τον λόγο να μη βρίσκεται Ολλανδία!

Το δύσκολο όπως κάθε φορά που παίζει η περίπτωσή του για την ΑΕΚ είναι ο Σέρχιο Αραούχο. Θα πει κανείς «εεε άντε να το τελειώνουν, να δώσουν αυτά που θέλει ο Ραμίρεθ να τελειώνουμε», όμως το 'χω γράψει και πει ξανά και ξανά: με ξένο πορτοφόλι κάνω καλά κουμάντα κι εγώ... Επιπρόσθετα δεν είναι σωστή λογική ειδικά όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο, όπως το αφεντικό της Λας Πάλμας, που ακόμη και τα ίδια που αξιώνει να του δώσεις θα σου βρει κάτι να ζητήσει επιπρόσθετα. Όπως το έκανε τότε με τον δανεισμό του και έβαλε και ρήτρα – πέναλτι μη αγοράς του παίκτη!

Όπως και να 'χει μακάρι να είναι οι τέσσερις από τους επτά συνολικά στην Ολλανδία... Αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος όπως έχω γράψει και σε προηγούμενο blog!

Υγ: Πολλές οι ερωτήσεις για τον Βράνιες και οι απόψεις (σας) διίστανται σχετικά με το αν θα έπρεπε να γίνει, ή όχι, μια τέτοια κίνηση! Για να μπούμε στη διαδικασία έστω κουβέντας για τον Βόσνιο κεντρικό αμυντικό θα πρέπει να απασχολεί την ΑΕΚ. Σήμερα που γράφω αυτό το υστερόγραφο ΔΕΝ προκύπτει κανένα ενδιαφέρον για τον Βράνιες, ή έστω κάποια κρούση, προσέγγιση, επαφή με τον ποδοσφαιριστή. Δεν μπορώ να είμαι μελλοντολόγος και να σας αποκαλύψω τι θα γίνει αύριο! Κανείς δεν μπορεί θαρρώ... Όμως τούτη τη στιγμή δεν τίθεται θέμα για τον Βόσνιο στόπερ. Άλλες περιπτώσεις τσεκάρουν στην ΑΕΚ.

Υγ2: Νέο χτύπημα από το λογιαριασμό φάντασμα το twitter μετά εκείνη τη μούφα με την περίπτωση του Μανγκαλά που δήθεν ήταν κοντά στην ΑΕΚ χωρίς καν τότε να 'χει προταθεί. Τούτη τη φορά είδαμε το όνομα του Σβένσον και αυτό του Σβάρνα. Ο πρώτος τάχα μου έχει αποκτηθεί από την ΑΕΚ και ο δεύτερος καταλήγει στην Φενέρμπαχτσε. Ένας λογαριασμός πραγματικά που 'χει μόνο αυτές τις αναφορές και αφορούν την Ένωση αποκλεστικά αλλά είναι ξένου... Ας σημειώσω ότι δεν ισχύουν αυτά, δεν γνωρίζω αν μπορεί (για Σβάρνα εννοώ) να υπάρξει γιατί ο μάνατζέρ του ψάχνεται, αλλά αυτή την ώρα ούτε κρούση από οποιαδήποτε ομάδα...

Υγ3: Επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως εννοείται πως απαιτείται μετά τις περιπτώσεις (και παράλληλα πιο σωστά) των Στάνκοβιτς, Τζαβέλλα, Εντσάμ και Αραούχο (εφόσον γίνουν όλες) να αποκτηθεί ένας ακόμη στόπερ ηγέτης και δυο ακραία μπακ που συνιστούν και τις πλέον δύσκολες περιπτώσεις στο κομμάτι της ενίσχυσης. Και μένουν φυσικά ο εξτρέμ για αριστερά και ο κόφτης...

Υγ4: Είναι πραγματικά προνόμιο και τιμή μου που έχω τη δυνατότητα να λέω ότι ο Μάκης Γαννίκογλου είναι φίλος μου. Η ανάρτησή του είναι συγκλονιστική και ταυτόχρονα αναγκαία από έναν άνθρωπο που δύναται να επηρεάζει πολλούς συνανθρώπους μας. Ελπίζω και περιμένω περισσότεροι Έλληνες (και με μεγαλύτερη απήχηση αν θέλετε) του χώρου του ποδοσφαίρου να κάνουν αντίστοιχα πράγματα και να στέλνουν τέτοιου είδους μηνύματα γιατί συνιστούν παράδειγμα για τα παιδιά και όσα λένε εκείνα τα... ρουφάνε σα σφουγγάρια.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...