O Μασούρας έγινε με τον Μαρτίνς ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής

O Μασούρας έγινε με τον Μαρτίνς ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής

 O Μασούρας έγινε με τον Μαρτίνς ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον κορυφαίο Έλληνα παίκτη της σεζόν 2020-2021 και την συμβολή του Πέδρο Μαρτίνς στην εξέλιξη αρκετών από τους ποδοσφαιριστές με τους οποίους συνεργάζεται τα τρία τελευταία χρόνια.

Το timing είναι ίσως άκυ(αι)ρο. Το κείμενο πιθανότατα θα έπρεπε να έχει γραφτεί αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τώρα, μετά τη λήξη της σεζόν, μετά και το τελευταίο του ματς με την Εθνική Ελλάδας. Μιας σεζόν 57 (!) αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις με τον Ολυμπιακό και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, την πιο «γεμάτη» της καριέρας του, με 17 γκολ και 7 ασίστ.

Είναι η τρίτη σεζόν του Μασούρα στον Ολυμπιακό. Η τρίτη με τον ίδιο προπονητή, τον Πέδρο Μαρτίνς. Αναπληρωματικός στην πρώτη, ημι-βασικός στη δεύτερη, στελεχάρα στην τρίτη και καλύτερη. Στη σεζόν μετά τη λήξη της οποίας μπορούμε να αναφωνήσουμε ότι ο Γιώργος Μασούρας είναι ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής αυτή τη στιγμή. Είναι ο Νο 1 της σεζόν 2020-2021! Κι αυτός με τον Μαρτίνς! Όπως πέρυσι ήταν ο Τσιμίκας.

Ο Μαρτίνς τους απογειώνει... σιωπηλά

Πέντε χρόνια στον Πανιώνιο. Έκκίνηση με Τερεζόπουλο και στη συνέχεια καθιέρωση από τον Μαρίνο Ουζουνίδη, βελτίωση με τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς και τον Μιχάλη Γρηγορίου, 16 ματς με τον Ακη Μάντζιο και τον Ζοσέ Ανιγκό, μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Μια μεταγραφή με την οποία… ουδείς είχε ασχοληθεί στη σεζόν της «ολικής ανακατασκευής» του Ολυμπιακού. Ηταν η σεζόν των μεταγραφών Σα, Καμαρά, Ποντένσε, Γκιγιέρμε, Χασάν, Γκερέρο, Μεριά, του Γιαννη Φετφατζίδη, του πρωταθλητή Λάζαρου, του Τοροσίδη… Ο Μασούρας αποκτήθηκε τον Ιανουάριο, μαζί με τον Μπα και τον Σολδάνο. Ο Μαρτίνς τον έβαλε σε 16 ματς του δεύτερου μισού της σεζόν, δείχνοντας εξ’ αρχής την εμπιστοσύνη του. Δυο χρόνια μετά, ο 27χρονος εξτρέμ (επιθετικός, φορ, τα κάνει όλα και συμφέρει!) έχει συμπληρώσει με τον Πορτογάλο κόουτς 118 ματς με 30 γκολ και 13 ματς!

Ακόμα ένας παίκτης που πλάθεται, αναβαθμίζεται και εκτοξεύεται υπό την καθοδήγηση του Μαρτίνς! Όπως ο Τσιμίκας της Λίβερπουλ. Όπως ο Μπουχαλάκης που έγινε βασικός στην εθνική Ελλάδας. Όπως ο Μπα και ο Καμαρά. Όπως ο Ανδρούτσος, τον οποίο… προσέφερε απολόχερα ως δεξιό μπακ στον Τζον Φαντ’ Σχιπ και ο Ολλανδός δεν έδειξε ακατάδεκτος στο «δώρο» του Πορτογάλου… Όχι, δεν μπορεί να τους «απογειώσει» όλους! Δεν είναι «μάγος» ο Μαρτίνς. Είναι, όμως, ολοφάνερο ότι αυτός ο προπονητής, αν ο παίκτης είναι δεκτικός, συνεπής, δουλευταράς και κυρίως έξυπνος, μπορεί υπό τις οδηγίες του στην καθημερινότητα και στα παιχνίδια να βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται επιπέδου «ευρωπαϊκού». Επιπέδου «ευρωπαίου Ολυμπιακού» και ακόμα παραπάνω! Αν είναι ανόητος, τεμπέλης, «βεντέτα», γκρινιάρης, θα μείνει στάσιμος ή θα «χαθεί» σε μια ομάδα με ισχυρότατο ανταγωνισμό…

Βελτιώθηκε σε όλα!

Ο Μασούρας για παράδειγμα. Είχε την «πρώτη ύλη». Ηταν ταχύς. Δείτε όμως πια, πώς κινείται στους κενούς χώρους χωρίς τη μπάλα. Πόσο έξυπνα, γρήγορα, σχεδόν ακαριαία! Είτε στα άκρα, είτε για να υποδεχθεί τη μπάλα μεταξύ των γραμμών, είτε για να φτάσει στο σημείο της τελικής εκτέλεσης εντός περιοχής. Ηταν προσηλωμένος τακτικά, πάντα πίεζε τον αντίπαλο. Δείτε όμως τώρα πόσο πιο «στοχευμένα» πρεσάρει, ενίοτε με τρομερά σπριντ, είτε τον στόπερ, είτε τον ακραίο μπακ, είτε το «εξάρι» της αντίπαλης ομάδας. Ηταν εξτρέμ, ο οποίος μπορούσε να αγωνιστεί και ως δεύτερος επιθετικός: στον Πανιώνιο μέχρι τα 24 του είχε 24 γκολ σε 152 ματς (περίπου 1/ 6,5) και στον Ολυμπιακό έχει 30/118 (1/4), προφανώς σε ομάδα η οποία είναι πολύ πιο επιθετική και δημιουργική. Παρατηρήστε, όμως, πόσο έχει βελτιωθεί και με τα δυο πόδια! Σχεδόν δεν ξεχωρίζεις αν είναι δεξιοπόδαρος ή αριστεροπόδαρος! Πόσο πιο πρωταγωνιστικός είναι στις ευκαιρίες του Ολυμπιακού και της εθνικής Ελλάδας, πόσο περισσότερο συμμετέχει στην προετοιμασία ή στην τελευταία φάση μια σπουδαίας ευκαιρίας ή ενός γκολ. Και στις στατικές φάσεις έχει βελτιωθεί: αλλιώς δεν θα εκτελούσε κόρνερ στον Ολυμπιακό. Και οι σέντρες του είναι καλύτερες. Και οι πάσες του σε καλύτερους χρόνους και σε πιο ακριβή σημεία. Και η συνολική αντίληψή του για τον ρυθμό και τη ροή του ματς είναι πλέον σε ανώτερο επίπεδο: λογικό, αφού έχει παίξει και σε 34 «ευρωπαϊκά» παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Και 19 με την εθνική ομάδα, στην οποία τον έβαλε βασικό πρώτος ο Αγγελος Αναστασιάδης!

Ο Μασούρας του 2021 είναι ο Τσιμίκας του 2020, αλλά στα 27 του. «Αργησε» να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα, πήρε την πρώτη μεταγραφή στα 24 του. Ο «Τσίμι» είχε πάει στα 21 στην Εσμπιεργκ, στα 22 στη Βίλεμ, στα 24 στη Λιβερπουλ. Ο καθένας έχει τη δική του πορεία, δεν είναι «συγκρίσιμα» τα μεγέθη. Και αυτή η πορεία του ταπεινού Γιώργου Μασούρα, ο οποίος από πολλούς δεν θεωρείται «επιπέδου Ολυμπιακού», αλλά έχει καλύτερα «νούμερα» από τον Ποντένσε που έφυγε με 13 γκολ και 14 ασίστ σε 68 ματς από τους Ερυθρόλευκους έχοντας τεράστιο πρόβλημα στην τελική προσπάθεια, είναι αξιοθαύμαστη!

Χωρίς διαφήμιση, χωρίς αστερόσκονη, μόνο με ποδόσφαιρο

Πάντα με θετική ενέργεια και πανέξυπνος, ομαδικός και αντι-σταρ, κάθε χρόνο προσθέτει καλύτερα στοιχεία στο ρεπερτόριό του. Ναι, ναι το ξέρουμε: «δεν είναι καλός στο 1Vs 1», το λένε όλοι. Ε, και αφού το λένε όλοι, θα… διαφωνήσουμε εμείς; Οντως, δεν είναι τόσο ικανός σ’ αυτό το σκέλος της κλειστής ντρίμπλας και του άμεσου «ξεπετάγματος», όμως χάρη στη δύναμη, την αντίληψη και την εκρηκτικότητά του, τα καταφέρνει καλύτερα από τα προηγούμενα χρόνια και σ’ αυτό το πεδίο. Αλλωστε, τον έχουν μάθει πολύ καλύτερα και οι συμπαίκτες του: γι’ αυτό και τον «παίζουν» στο χώρο περισσότερα απ’ ότι «στα πόδια».

Παράδειγμα προς μίμηση ο «Γιωργάκης». Για κάθε Ελληνα παίκτη. Χωρίς «διαφήμιση» από τα media. Χωρίς promo από τη μανατζερική πιάτσα. Χωρίς δημοφιλία στα ουράνια μεταξύ των φίλων του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια (από εφέτος άρχισαν να τον… εκτιμούν περισσότερο). Χωρίς αστερόσκονη από το εξωτερικό, παλεύοντας αρχικά για μια θέση στην ενδεκάδα. Ενας παίκτης που θα ήθελε κάθε προπονητής ελληνικής ομάδας, ένας πολυσύνθετος μεσοεπιθετικός που παίζει όπου του λένε και ανταποκρίνεται το ίδιο καλά! Εξτρέμ, δεύτερος επιθετικός, ενίοτε και σέντερ φορ στην Εθνική Ελλάδας, όπως χθες με τη Νορβηγία…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα