Όλη η Ευρώπη έχει ομάδες Β, εκτός από την Ελλάδα, όπου σαμποτάρουν το ωραίο πρότζεκτ!

Όλη η Ευρώπη έχει ομάδες Β, εκτός από την Ελλάδα, όπου σαμποτάρουν το ωραίο πρότζεκτ!

bet365

Ο Κώστας Νικολακόπουλος επιχειρηματολογεί μέσα από το blog του στο Gazzetta για το πολύ σοβαρό ζήτημα των ομάδων β στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ένα από τα πιο σημαντικά νέα πρότζεκτ για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η δημιουργία ομάδων Β για τους συλλόγους που το επιθυμούν-με τις μεγάλες ομάδες μας, κι όχι μόνο αυτές, ήδη να έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους.

Για να κατανοήσουμε ποια είναι η κατάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με τις λεγόμενες ομάδες Β, θα καταγράψουμε τι συμβαίνει παντού. Για να καταδείξουμε πόσο πίσω είμαστε και σε αυτό το κομμάτι. Και πόσο τραγικό είναι να σαμποτάρουν κάποιοι, για προσωπικά μικροσυμφέροντα, ακόμη κι ένα τέτοιο πρότζεκτ.

Στην Ισπανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Κροατία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την Σλοβακία κάθε κλαμπ δικαιούται να έχει ομάδα Β, που μπορεί να παίζει έως και τη Β΄ Εθνική, χωρίς φυσικά δικαίωμα ανόδου στην Α’.

Στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία, την Τσεχία, τη Σερβία, την Ελβετία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία επίσης κάθε κλαμπ δικαιούται να έχει ομάδα Β, που μπορεί να παίζει έως και την Γ΄ Εθνική, χωρίς δικαίωμα ανόδου.

Στην δε Αγγλία, που είναι άλλο επίπεδο, υπάρχει κανονικό πρωτάθλημα για Β ομάδες, με κόσμο, εισιτήρια κλπ, στο οποίο κάθε σύλλογος έχει ρόστερ με παίκτες κάτω των 23 ετών, αλλά δικαιούται να βάζει και όσους παίκτες της πρώτης ομάδας θέλει! Π.χ. τραυματίζεται ένας παίκτης της πρώτης ομάδας, μένει εκτός δράσης ένα μήνα και για να ετοιμαστεί να επανέλθει έχει το δικαίωμα να παίξει πρώτα στη Β ομάδα, να πάρει δηλαδή χρόνο εκεί.

Όπως προσέξατε, σε 21 από τα 25 πιο σημαντικά πρωταθλήματα υπάρχουν κανονικά ομάδες Β. Μόνο στην Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Σλοβενία και την Σκανδιναβία δεν υπάρχουν ομάδες Β.

Καταλαβαίνετε πόσο πίσω είμαστε;

Η μόνη άποψη κατά των ομάδων Β με μία λογική, έστω για την ελληνική πραγματικότητα, είναι μήπως υπάρξει αλλοίωση του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής σε σχέση με τις ομάδες που θα ανεβαίνουν στην Α΄. Δηλαδή, π.χ. ο Ολυμπιακός Β παίξει με πλήρη ομάδα κόντρα στον άλφα διεκδικητή του τίτλου και με αναπληρωματικούς κόντρα στον βήτα διεκδικητή του τίτλου, γιατί θέλει να βοηθήσει τον βήτα διεκδικητή. Κι εδώ, όμως, υπάρχει λύση. Να μην παίζουν οι ομάδες Β στα πλέι οφς που κρίνουν την άνοδο…

Ας σκεφθούμε λίγο θετικά. Γιατί ο Ολυμπιακός και ο κάθε Ολυμπιακός να έχει δανεικούς, όπως π.χ. φέτος στη Β΄ Εθνική τους Κωστή και Μαρίνο στο Λεβαδειακό, τον Αρσενίδη στον ΟΦ Ιεράπετρας και τους Νίκολιτς και Φοντέ Καμαρά στα Χανιά και να μην έχει ομάδα Β να τους βάζει να παίζουν; Γιατί ο Ολυμπιακός (κι ο κάθε Ολυμπιακός) να είναι υποχρεωμένος να δίνει τα παιδιά που ηλικιακά δεν μπορεί πια να παίζουν στο πρωτάθλημα Κ 19 ετών και να μην μπορεί π.χ. τον 20χρονο Μπέλιτς να τον έχει ενεργό στη Β ομάδα του; Γιατί ο Ολυμπιακός (κι ο κάθε Ολυμπιακός) να έχει τον Κάιπερς τρίτο σέντερ φορ και επειδή δεν βρίσκει συχνά θέση στην 20άδα της πρώτης ομάδας του, να μην του δίνει τη δυνατότητα να παίζει στη Β ομάδα ώστε να μην «σκουριάζει»;

Το πρότζεκτ είναι τόσο καλό που είναι απαράδεκτο να σαμποτάρεται από κάποιους δήθεν σοβαρούς παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν μπορεί όλη η Ευρώπη να έχει ομάδες Β και να μην έχει η Ελλάδα!

Άσχετο: Μεγάλη νίκη επί του ΠΑΟΚ έκανε η ΑΕΚ με τη μεταγραφή του Στάνκοβιτς! Γιατί, να ξέρετε, ότι τον γκολκίπερ της Ζάλτσμπουργκ, τον ήθελε κι ο ΠΑΟΚ. Μάλιστα, ο Στάνκοβιτς είχε πάρει από ανθρώπους που εμπιστεύεται καλύτερες συστάσεις για τον ΠΑΟΚ, παρά για την ΑΕΚ.

Ο Στάνκοβιτς

Όπερ σημαίνει, με βάση τη λογική, ότι για να τον κερδίσει η ΑΕΚ πρέπει να τον πλήρωσε πολύ καλά. Και να έδωσε παραπάνω πιθανότατα και στην ομάδα του. Γιατί το έκανε αυτό η ΑΕΚ; Ίσως γιατί ήταν σε πολύ δύσκολη θέση στο θέμα γκολκίπερ, μετά την πώληση του Μπάρκα. Ίσως πάλι γιατί ο Μελισσανίδης δεν ξεχνάει πώς του την έφερε ο Λουτσέσκου, και κατ΄ επέκταση κι ο Σαββίδης, με την υπόθεση του Ρουμάνου προπονητή, ο οποίος είχε πει στην ΑΕΚ ότι δεν θα γυρνούσε στην Ελλάδα και ξαφνικά γύρισε στον ΠΑΟΚ…

Παρεμπιπτόντως, από την Αυστρία μου είπαν ότι πράγματι ο Στάνκοβιτς είναι πολύ καλός τερματοφύλακας.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.