Οι… αμετάθετοι και τα τρία πακέτα ξένων παικτών του Άρη

Οι… αμετάθετοι και τα τρία πακέτα ξένων παικτών του Άρη

Οι… αμετάθετοι και τα τρία πακέτα ξένων παικτών του Άρη

bet365

Έξι ξένοι ποδοσφαιριστές του Άρη «έγραψαν» ένσημα χρόνων στο «Κλ. Βικελίδης» και το Gazzetta εστιάζει στα τρία διαφορετικά πακέτα αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που πέρασαν από τους «κίτρινους» σε βάθος 30ετίας.

Η αλήθεια είναι ότι τα κριτήρια επιλογής ξένων ποδοσφαιριστών άλλαξαν από την ημέρα «απελευθέρωσης» της αγοράς, δηλαδή μετά το νόμο Μπόσμαν. Πριν αποφασιστεί η ελεύθερη διακίνηση κι έρθει η εποχή των κοινοτικών ποδοσφαιριστών, οι ομάδες ήταν ιδιαιτέρως διστακτικές στην τελική επιλογή και ο ξένος παίκτης που θα ερχόταν θα έπρεπε να διαθέτει στοιχεία αντίστοιχα του… Ντιέγκο Μαραντόνα (αν ήταν επιθετικός) και του Φραντς Μπενκεμπάουερ αν αγωνιζόταν στην άμυνα.

Τα κριτήρια ήταν αυστηρά ίσως γιατί έπρεπε να αιτιολογηθεί η απόφαση αφαίρεσης μιας θέσης εργασίας από έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή και σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό της συμφωνίας. Προφανώς είχε τη (μεγάλη) σημασία του το γεγονός ότι ήταν περιορισμένος αριθμός των ξένων που είχε το δικαίωμα να αποκτήσει μια ομάδα. Με το άκουσα κάθε συμφωνίας με ξένο ποδοσφαιριστή, αυτομάτως αποδεσμευόταν και η φαντασία κάθε φιλάθλου καθώς νόμιζε ότι θα προσθέσει έναν νέο παιδικό ήρωα. Συνήθως, η δική του φαντασία δεν συναντούσε την πραγματικότητα, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα ήταν ανώτερο από το σημείο που είχε καταλήξει η σκέψη του. Η λογική των ομάδων άλλαξε μετά τον νόμο Μπόσμαν καθώς εκεί ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχασε τη θέση που κατείχε στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Επικεντρώνοντας στην περίπτωση του Άρη και βγάζοντας από την εξίσωση την περίπτωση του Όλε Σκόμποε ο οποίος ήταν μια κατηγορία μόνος του καθώς αγωνίστηκε για μια τετραετία (1977-80 και 1983-84) στον Άρη, διαπιστώνει ότι σε βάθος (σχεδόν) 30ετίας πέρασαν τρία διαφορετικά πακέτα ξένων ποδοσφαιριστών. Ο Αρτούρ Λεκμπέλο παραμένει ο ρέκορντμαν σε επίπεδο διάρκειας συνεργασίας καθώς φόρεσε την «κιτρινόμαυρη» φανέλα για έξι συναπτά έτη (1991-97). Έξι χρόνια μέτρησε και ο Σέρχιο Κόκε με τη διαφορά όμως ότι τα πέντε εξ’ αυτών ήταν διαδοχικά.

Ο Ιβάν ήταν από τους πιο χαρισματικούς ξένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Άρη

Οι Βαλκάνιοι και ο Ιβάν ο τρομερός

Στις δεκαετίας των ’80 και ’90 το εργοστάσιο παραγωγής παικτών της άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας δούλευε σε φουλ ρυθμούς. Γενικώς, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, οι «κίτρινοι» επέλεξαν ποδοσφαιριστές από τα Βαλκάνια καθώς εκτός του εξ’ Αλβανίας Αρτούρ Λεκμπέλο, επί σειρά ετών ήταν κάτοικοι του «Κλ. Βικελίδης» οι Ζόραν Λόντσαρ (1992-96), Λιούμπισα Μιλόγεβιτς (1992-97) κι ένας κοντοπίθαρος Βραζιλιάνος ο οποίος αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι ξένοι ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τον Άρη. Ο Ιβάν Σάντος ή… Ιβάν ο τρομερός είναι ο ένας εκ των δύο Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών που πέρασαν από τους «κίτρινους» και όχι απλά στέριωσαν αλλά ήταν για σχεδόν μια τετραετία (1992-96). Αυτό ήταν το πρώτο πακέτο των «αμετάθετων» ξένων παικτών οι οποίοι οδήγησαν την ομάδα στην ευρωπαϊκή έξοδό της.

Πακέτο από την Ισπανία

Χρειάστηκε να μεσολαβήσει διάστημα (σχεδόν) μια δεκαετίας για να καταλήξει και να επενδύσει ο Άρης σ’ ένα δεύτερο πακέτο ξένων παικτών. Σέρχιο Κόκε, Φρανθίσκο Χαβίτο και Ρόλαντ Γκαρσία «προσγειώθηκαν» στον πλανήτη Άρη το καλοκαίρι του 2006. Οι δύο πρώτοι παρέμειναν έως το 2011, ενώ ο Βολιβιανός Γκαρσία έφυγε έναν χρόνο νωρίτερα για να επιστρέψει το 2011. Εκείνο το πακέτο παικτών είχε λάτιν χαρακτήρα καθώς συμπεριελάμβανε και τους Ρονάλντο Γκιάρο (2007-2011), Ντάρσι Νέτο (2007-12), Τόνι Κάλβο (2007-2011 και 2016-17). Ο Άρης εδραιώθηκε στις πρώτες θέσεις του ελληνικού Πρωταθλήματος, είχε σταθερή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, βίωσε μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του με την πρόκριση επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο Europa League αλλά δεν ξεπέρασε το απωθημένο της μη κατάκτησης ενός τίτλου για κάμποσες δεκαετίες.

Σέρχιο Κόκε και Φρανθίσκο Χαβίτο στην πρώτη χρονιά τους στον Άρη

Το τρίτο πακέτο από την Ιβηρική

Είναι αυτό που «ήρθε» το καλοκαίρι του 2018 με το τέλος της οδυνηρής τετραετίας του Άρη και της περιπλάνησης στις χαμηλές κατηγορίας με την επιστροφή του στη φυσική θέση του. Μπρούνο Γκάμα, Χαβιέρ Ματίγια και Χουλιάν Κουέστα θα συμπληρώσουν τετραετία με το τέλος της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αυτό το πακέτο περιλάμβανε και τον Ματέο Γκαρσία αλλά το «διάλειμμα» του ενός χρόνου ήταν απαραίτητο. Τον Γενάρη του 2019 προστέθηκε ο Λίντσεϊ Ροζ (ο οποίος έχει συμβόλαιο έως και το 2022) και λίγους μήνες μετά η λίστα συμπληρώθηκε με τον Λούκας Σάσα. Εφόσον ολοκληρώθηκε το συμβόλαιό του, ο Βραζιλιάνος θα κλείσει 5ετία! Το… τρίτο πακέτο οδήγησε τον Άρη στην κατάρριψη ρεκόρ 40ετίας τόσο με την πορεία της στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και με τις τρεις διαδοχικές εξόδους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μένει να φανεί, αν θα βάλει τέλος και στην κατάρα που καταδιώκει τους «κίτρινους» με την κατάκτηση ενός τίτλου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Τα εισιτήρια διαρκείας και το μεγάλο στοίχημα του Άρη

Αρμάντο Σαντίκου… τι έκανε φέτος ο περσινός μεγάλος στόχος του Άρη;

Το βίντεο για τα διαρκείας του Άρη (vid)

Το… what if του Φετφατζίδη

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα