Η ελληνική «παροικία» στην Τουρκία (vids)

Γιώργος Ντυμένος
Η ελληνική «παροικία» στην Τουρκία (vids)

bet365

Οι Μπακασέτας, Σιώπης βρίσκονται στην κορυφή με τον πρώτο να κάνει «σούπερ σεζόν», ο Πέλκας επέστρεψε γερός και είναι… κατόπι τους, ο Γούτας σκοράρει κατά βούληση και οι Κίτσιου,Κολοβέτσιος λογίζονται ως άκρως αξιόπιστες ανασταλτικές λύσεις της Super Lig.

Τα τελευταία χρόνια οι ομάδες της Τουρκίας στρέφονται όλο και περισσότερο την ελληνική αγορά και μάλλον με το… δίκιο τους, αφού στο εκεί πρωτάθλημα «πρωταγωνιστούν» πολλά δικά μας «παιδιά». Οι Δημήτρης Γούτας, Δημήτρης Κολοβέτσιος, Τάσος Μπακασέτας, Δημήτρης Πέλκας και Μανώλης Σιώπης, με αλφαβητική σειρά, αφήνουν σχεδόν σε κάθε αγωνιστική το «στίγμα» τους στη Super Lig της χώρας και δεν είναι τυχαίο πως στην εμβόλιμη που έγινε πρόσφατα (21,22,23/9) ο πρώτος σκόραρε (ξανά), ενώ την ίδια στιγμή Μπακασέτας και Πέλκας είναι παίκτες «σημείο αναφοράς» για Τραμπζονσπόρ και Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα που διεκδικούν τον τίτλο.

Ο «Μπάκα» μάλιστα μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρηθεί ως ο μέχρι στιγμής MVP της κατηγορίας.


Παράλληλα Κίτσιου, Σιώπης και Κολοβέτσιος είναι από τους πλέον σταθερούς παίκτες της στα όσα χρόνια παίζουν εκεί και ήδη έχουν «πολύ καλό όνομα» και ας θυμηθούμε τα πεπραγμένα όλων τους.

Τάσος Μπακασέτας (Τραμπζονσπόρ)

 Τάσος Μπακασέτας (Τραμπζονσπόρ)

Μανώλης Σιώπης (Τραμπζονσπόρ)

Μανώλης Σιώπης (Τραμπζονσπόρ)

Δημήτρης Πέλκας (Φενέρμπαχτσε)

Δημήτρης Πέλκας (Φενέρμπαχτσε)

Στέλιος Κίτσιου (Γκαζιάντεπσπορ)

 Στέλιος Κίτσιου (Γκαζιάντεπσπορ)

Δημήτρης Κολοβέτσιος (Καϊσερισπόρ)

 Δημήτρης Κολοβέτσιος (Καϊσερισπόρ)

Δημήτρης Γούτας (Σίβασπορ)

Δημήτρης Γούτας (Σίβασπορ)

Διεκδικεί και μάλλον κερδίζει τον τίτλο του αυτή τη στιγμή καλύτερου/πιο φορμαρισμένου, όπως θέλετε πείτε το, ποδοσφαιριστή στην Τουρκία. Στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και ύστερα από 1,5 εξαιρετική σεζόν στην Αλάνιασπορ, η Τραμπζονσπόρ έδωσε 3 plus εκατομμύρια για την απόκτησή του και ο 28χρονος μεσοεπιθετικός τα έχει ήδη «αποσβέσει».

Με εκείνον κορυφαίο η ομάδα του βρίσκεται στην κορυφή και στο «Şenol Güneş Stadium» κάνουν όνειρα τίτλου για πρώτη φορά μετά το 1984. Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει με την Τραμπζονσπόρ 3 γκολ και 5 ασίστ σε 10 αγώνες όλων των διοργανώσεων.

Στα τέλη του καλοκαιριού έκανε τη διαδρομή Αλάνια-Τραπεζούντα έναντι ενός ποσού κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ και ήδη μετρά 6 συμμετοχές με την πρωτοπόρο του τουρκικού πρωταθλήματος.

Για τον 27χρονο ανασταλτικό μέσο είναι… γνωστό το πώς αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο. Σε κάθε ματς κάνει… κατάθεση ψυχής και «τρέχει» παντού μέσα στο γήπεδο. Αρκετές φορές είναι ένας... άξονας μόνος του. Ηδη στην καριέρα του στην Τουρκία που ξεκίνησε τη σεζόν 2019/20 έχει «γράψει» 79 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και έχει δώσει 4 ασίστ.

Το όνομά του 28χρονου μεσοεπιθετικού έχει ήδη γίνει σύνθημα στα χείλι των φίλων της Φενέρ. Προέρχεται από καταπληκτική σεζόν στο «Σουκρού Σαράτσογλου» όπου πήγε πέρσι και σε 38 εμφανίσεις του με την ομάδα σημείωσε 8 γκολ και έδωσε ισάριθμες ασίστ.

Στην αρχή της τρέχουσας ταλαιπωρήθηκε από ένα πρόβλημα τραυματισμού, πρόσφατα αποθεραπεύτηκε και για αυτό έχει αγωνιστεί λίγο (μόλις 3 ματς), ενώ με την Αϊντραχτ στη Φρανκφούρτη στάθηκε άτυχος όταν και αστόχησε σε εκτέλεση πέναλτι. Παρόλα αυτά αποθεώθηκε από όλους (ξανά) και είναι εκ τω ηγετών της Φενέρ, που βρίσκεται στο «-1» από την κορυφή.

Από τους πλέον σταθερούς δεξιούς μπακ του τουρκικού πρωταθλήματος στα 2 και κάτι χρόνια που αγωνίζεται εκεί. Αρχικά από το 2019 και μέχρι πέρσι ήταν στην Ανκαραγκιουτσού και το καλοκαίρι υπέγραψε στην Γκαζιάντεπσπορ.

Ο 28χρονος είναι «κολώνα» και στις 2 που έχει αγωνιστεί και σε 80 εμφανίσεις του στη Super Lig, με ομάδες μάλιστα που δεν βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη, μετρά 12 ασίστ ενώ και έχει βρει δίχτυα 3 φορές. Πολύ καλές επιδόσεις.

Διανύει τη 2η σεζόν του στην Καϊσέρισπορ, όπου λογίζεται ως... αναντικατάστατος. Ηδη φέτος ξεκίνησε βασικός σε όλα τα παιχνίδια της (6χ6) και η ομάδα του έχει εδραιωθεί πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Με αποκορύφωμα το 3-0 της Τετάρτης (22/9) επί της Γαλατά.

Ο 30χρονος είναι από τους πιο σταθερούς κεντρικούς αμυντικούς της Super Lig.

Μία από τις πλέον «value for money» μεταγραφές/προσθήκες του περασμένου καλοκαιριού στην Τουρκία. Ο 27χρονος κεντρικός αμυντικός υπέγραψε στη Σίβασπορ και στις πρώτες του 4 εμφανίσεις στην κατηγορία βρήκε δίχτυα 3 φορές, καθώς σκόραρε δις στο 2-2 με την Γκεζτέπε και την Τρίτη (21/9) διαμόρφωσε το 1-0 κόντρα στην Μαλάτιασπορ.

Με το «καλημέρα» αφήνει το στίγμα του στο τουρκικό ποδόσφαιρο.