Ο Ολυμπιακός πήρε ποιοτικούς και συμβατούς με το μοντέλο παιχνιδιού του Μαρτίνεθ

Ο Ολυμπιακός πήρε ποιοτικούς και συμβατούς με το μοντέλο παιχνιδιού του Μαρτίνεθ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Ολυμπιακός πήρε ποιοτικούς και συμβατούς με το μοντέλο παιχνιδιού του Μαρτίνεθ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος θυμάται τα λόγια του Αντόνιο Κορδόν περί της αξίας των μεταγραφών που γίνονται στην τελευταία στιγμή της μεταγραφικής περιόδου.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ μας δείχνει ότι θέλει να παίζει με έναν εξτρέμ που δίνει πλάτος στην επίθεση και έναν πλάγιο επιθετικό που έχει την ικανότητα να συγκλίνει προς τον κεντρικό άξονα και να λειτουργεί ως δεύτερος επιθετικός. Στις τελευταίες ημέρες των μεταγραφών ο Ολυμπιακός του έδωσε επιπλέον επιλογές και για τους δύο ρόλους. Πήρε έναν εξτρέμ που έχει τα στοιχεία για να λειτουργεί ως δεύτερος επιθετικός, τον Όλα Σολμπάκεν, και έναν εξτρέμ που παίζει στη «γραμμή» αλλά έχει εξελίξει το παιχνίδι του τόσο που να μην είναι προβλέψιμο για έναν αντίπαλο, τον Ντάνιελ Ποντένσε. Άρα ακόμη και αν αφήσει κανείς στην άκρη τις παραστάσεις και την ενίσχυση της προσωπικότητας του Ποντένσε από την εμπειρία στην Premier League και την «μετεκπαίδευση» του Σολμπάκεν από την Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο, τα στοιχεία των δύο παικτών που πήρε τις τελευταίες ημέρες ο Ολυμπιακός είναι συμβατά με το σχέδιο του προπονητή.

Με την ίδια αίσθηση μένεις και όταν κοιτάζεις τα στοιχεία του Στέβαν Γιόβετιτς. Βλέπεις έναν επιθετικό που δεν αγωνίζεται μόνο ως σέντερ φορ, αλλά παίζει με άνεση ως δεύτερος επιθετικός ή και ως εξτρέμ. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι ο Μαρτίνεθ αποκτά έναν ποδοσφαιριστή με την προσωπικότητα του Γιόβετιτς και την ικανότητά του να αναλαμβάνει διαφορετικούς ρόλους ανάλογα με το πλάνο παιχνιδιού που ετοιμάζει ο προπονητής.

Με όλα αυτά που έκανε ο Ολυμπιακός στην διάρκεια των τελευταίων ημερών, θυμήθηκα όσα είχε πει ο Αντόνιο Κορδόν σχετικά με τις μεταγραφές κατά την παρουσίασή του, μαζί με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, από τον Ολυμπιακό. «Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι οι πιο ωφέλιμες μεταγραφές είναι αυτές που γίνονται στην τελευταία στιγμή της μεταγραφικής περιόδου», είχε πει τότε. Και όλο αυτό που έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες έρχεται να λειτουργήσει ως επιβεβαίωση της νοοτροπίας του. Περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή, για να κάνει μεταγραφές που μια ελληνική ομάδα μπορεί να τις κάνει μόνο την τελευταία στιγμή - δηλαδή όταν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε υψηλότερο επίπεδο από το ελληνικό μένουν χωρίς καλές επιλογές για το υψηλότερο επίπεδο και αποφασίζουν να παίξουν σε ένα λιγότερο δημοφιλές πρωτάθλημα με την προσδοκία ότι η συμμετοχή τους σε ένα αγωνιστικό project που έχει και ευρωπαϊκή παρουσία μπορεί τελικά να τους ωφελήσει.

Μεταγραφικές κινήσεις σαν αυτές, ή σαν την απόκτηση του Κίριλ Ντεσπόντοφ από τον ΠΑΟΚ γίνονται στην Ελλάδα μόνο στην τελευταία στιγμή της μεταγραφικής περιόδου. Διότι αν κάποιος πάει να τις κάνει νωρίτερα είναι πιθανό να μη τα καταφέρει ακόμη και στην περίπτωση που διπλασιάσει το κόστος. Διότι ακόμη και όταν τους προσφέρεις μεγαλύτερη αμοιβή, οι ποδοσφαιριστές προτιμούν να περιμένουν για την πιθανότητα να βρουν έναν πιο ελκυστικό προορισμό από την Ελλάδα.

Με την αγωνιστική εικόνα που δείχνει στα πρώτα του βήματα ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, και την ποιότητα που έχει προσθέσει, ο Ολυμπιακός μπορεί να νιώθει αισιόδοξος για τη σεζόν που άνοιξε. Σίγουρα πιο αισιόδοξος συγκριτικά με το πώς ένιωθε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου του στη στιγμή της παρουσίασης του Κορδόν και του Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.