Οι «μικροί» που έχουν θέση στους «μεγάλους»

Οι «μικροί» που έχουν θέση στους «μεγάλους»

bet365

Τα πρώτα μεταγραφικά πάρε-δώσε έχουν ξεκινήσει στη Superleague και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρατάσσει μια ενδεκάδα, με τους ποδοσφαιριστές που ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες των play-outs και με τις εμφανίσεις τους έδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστες λύσεις για το Big-5 του ελληνικού πρωταθλήματος.

Τερματοφύλακας: Χρήστος Μανδάς (ΟΦΗ)


Ξεκίνησε τη σεζόν ως αναπληρωματικός του Στίβενς, όμως από τη στιγμή που βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια του ΟΦΗ, δεν ξαναβγήκε ποτέ. Στο πρώτο του παιχνίδι, απέναντι στον Ολυμπιακό, απέκρουσε πέναλτι του Χάμες Ροντρίγκες και από ‘κει και πέρα ο ίδιος εκτοξεύθηκε. Στα 8 από τα 26 παιχνίδια που αγωνίστηκε, κράτησε απαραβίαστη την εστία του, ενώ η δική του σταθερότητα ήταν ένας από τους λόγους που ο ΟΦΗ κατέκτησε την πρώτη θέση στα play-outs. Με τις εμφανίσεις του, ο 21χρονος Μανδάς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Δεξιός μπακ: Έρικ Λάρσον (ΟΦΗ)


Ένας ακόμη εκπρόσωπος του ΟΦΗ, που συνέβαλλε τα μέγιστα στην πορεία της ομάδας. Ως κλασικός Σκανδιναβός, ο Λάρσον ήταν αξιόπιστος και ισορροπημένος ανάμεσα στη δημιουργία και τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Ήρθε το προηγούμενο καλοκαίρι, ως ελεύθερος από τη Μάλμε και καπάρωσε άμεσα τη θέση του βασικού στο δεξί άκρο της άμυνας. Για την ακρίβεια, ο 31χρονος άσος αγωνιζόταν ως δεξί μπακ-χαφ, αφού ο Νταμπράουσκας προτιμούσε ένα σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και τα μπακ να έχουν όλη την πλευρά. Γι’ αυτό και ήταν αξιοσημείωτα τα στατιστικά του στο επιθετικό κομμάτι στα play-outs, όπου είχε ένα γκολ και δύο ασίστ, όλα σε παιχνίδια που η κρητική ομάδα έφτασε στη νίκη.

Αριστερός μπακ: Σταύρος Πήλιος (ΠΑΣ Γιάννινα)


Μέσα σε μόλις μία χρονιά ενδέχεται να βρεθεί από τα χαμηλά στρώματα στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι αυτό γιατί μέχρι πέρσι αγωνιζόταν ως δανεικός στον Ηρακλή και στη Superleague 2 και τώρα είναι μια «ανάσα» από το μεγάλο άλμα. Φέτος στον ΠΑΣ δεν ξεκίνησε βασικός, όμως από την ένατη αγωνιστική και μετά πήρε τη φανέλα... σπίτι του. Μόλις στα 22 του, ο Πήλιος έκανε μια εντυπωσιακή χρονιά με την ομάδα των Ιωαννίνων και τώρα βρίσκεται κοντά στην ΑΕΚ. Πιο πριν, είχε ενδιαφερθεί έντονα για αυτόν και ο Ολυμπιακός, όμως η κατ’ αρχήν συμφωνία δεν προχώρησε.

pas

Κεντρικός αμυντικός: Κυριάκος Παπαδόπουλος (Λαμία)


Μόλις το Φεβρουάριο επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, για λογαριασμό της ομάδας της Φθιώτιδας, και μέσα σε τρεις μήνες εξελίχθηκε σε έναν από τους πρωταγωνιστές της παραμονής. Κυριολεκτικά απροσπέλαστος, δημιούργησε ένα εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο με τον Άνταμ Τζανετόπουλο. Στα 31 του, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος συνδυάζει την εμπειρία πολλών ετών από το υψηλότερο ποδοσφαιρικό επίπεδο (Bundesliga), με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο και τη θέληση. Όλα τα παραπάνω, όχι μόνο τον έκαναν πρωταγωνιστή στη Λαμία, αλλά άνετα θα του έδιναν μια θέση (βασικού ή μη) στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.

koul

Κεντρικός αμυντικός: Ροντρίγκο Εραμούσπε (ΠΑΣ Γιάννινα)


Όπως και στην περίπτωση του Κυριάκου Παπαδόπουλου στη Λαμία, έτσι και ο Αργεντινός αμυντικός του ΠΑΣ συνδυάζει την εμπειρία με την ποιότητα. Μπορεί να βρίσκεται ήδη στα 33, όμως για ένα στόπερ η ηλικία δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις επιδόσεις του. Πόσο μάλλον για τον Ροντρίγκο Εραμούσπε, ο οποίος όχι μόνο αποτελεί τον ηγέτη στο κέντρο της άμυνας, αλλά είναι σκοράρει και κατά ριπάς. Φέτος, με εννέα τέρματα ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας των Ιωαννίνων, ενώ πέρσι ήταν δεύτερος με έξι γκολ. Και τα γκολ του δεν έρχονται μόνο από εκτελέσεις πέναλτι (μόνιμος εκτελεστής), αλλά και από διάφορες άλλες στημένες φάσεις.

Κεντρικός χαφ: Κρίστοφερ Νούνιες (Λαμία)


Το «πολυεργαλείο» στη μεσαία γραμμή της ομάδας του Λεωνίδα Βόκολου. Κυριολεκτικά, ο 25χρονος άσος από την Κόστα Ρίκα, που βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στη Φθιώτιδα, έχει αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του κέντρου. Όχι μόνο καλύπτοντας κάθε τρύπα ανασταλτικά και δημιουργικά, αλλά κάνοντας τη διαφορά στο παιχνίδι της Λαμίας. Φυσική του θέση είναι ο άξονας, όμως αγωνίζεται με την ίδια ευκολία στα άκρα και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση-παραμονή. Ειδικά στα play-outs, ο Νούνιες ήταν καταλυτικός (βασικός και στα επτά παιχνίδια), ενώ πέτυχε και ένα «χρυσό» γκολ στο τελευταίο ματς με τον Ιωνικό, στη Νίκαια, που κράτησε τη Λαμία στην κατηγορία.

Κεντρικός χαφ: Μπαντιουγκού Φαντιγκά (Ιωνικός)


Στο τεράστιο ρόστερ του Ολυμπιακού δε βρήκε θέση, με αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να τον παραχωρήσουν με τη μορφή δανεισμού στον Ιωνικό για τη σεζόν 2022-23. Η ποιότητα του 22χρονου χαφ ήταν αδιαμφισβήτητη, με τον ίδιο να κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή του Ιωνικού. Πραγματικό «μηχανάκι» στον άξονα, με μεγάλη ικανότητα με την μπάλα στα πόδια, ο Φαντιγκά «έλαμψε» τη φετινή σεζόν στη Νίκαια, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του δεν κατάφερε να μείνει στην κατηγορία. Πλέον, επιστρέφει ξανά στον Ολυμπιακό και απομένει να φανεί, αν φέτος βρει θέση στον Πειραιά ή θα μετακομίσει εκ νέου.

Κεντρικός χαφ: Γιώργος Νίκας (Λεβαδειακός)


Μεγάλος ντόρος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα γύρω από το όνομα του 23χρονου μέσου. Και δικαιολογημένα, αφού ήταν με διαφορά ο μεγάλος πρωταγωνιστής για το Λεβαδειακό τη φετινή σεζόν. Η ομάδα της Βοιωτίας μπορεί να υποβιβάστηκε, όμως ο Νίκας ήταν εξαιρετικός στη μεσαία γραμμή και πρώτος σκόρερ. Σημείωσε συνολικά έξι γκολ στο πρωτάθλημα, με τα τέσσερα από αυτά να έρχονται όταν η μπάλα «έκαιγε», δηλαδή στα play-outs. Ήδη το ρεπορτάζ αναφέρει πως υπάρχουν προτάσεις από «μεγάλους» για την απόκτησή του, με τον ίδιο να ετοιμάζεται για το άλμα στην καριέρα του.

Εξτρέμ: Ρούμπεν Μαρτίνεθ (Λαμία)


Η άφιξή του στη Φθιώτιδα κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου ανέβασε επίπεδο τη Λαμία στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός έδωσε αυτό που έλειπε στην ομάδα και υπό τις οδηγίες του Λεωνίδα Βόκολου εξελίχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή. Ο Έλληνας τεχνικός τον καθιέρωσε στην ενδεκάδα, είτε στο δεξί είτε στο αριστερό άκρο της επίθεσης και ο Ρούμπεν Μαρτίνεθ το δικαίωσε. Είχε άψογη συνεργασία με τα ακραία μπακ της ομάδας, ενώ στα play-outs έδειξε τις ικανότητές του και στο σκοράρισμα, καθώς σημείωσε τρία τέρματα.

Εξτρέμ: Αχμάντ Μέντες Μορέιρα (ΠΑΣ Γιάννινα)


Δύο χρόνια συμπλήρωσε στους «Ζωσιμάδες» ο ακραίος επιθετικός από τη Γουινέα και με τις εμφανίσεις του μάλλον δύσκολα θα παραμείνει. Έχοντας πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του και αγωνιζόμενος κυρίως ως αριστερός εξτρέμ, ο Μορέιρα ξεχώρισε τη φετινή σεζόν περισσότερο για τις δημιουργικές αρετές του. Έδωσε πέντε ασίστ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όμως τη διαφορά την έκανε στα play-outs. Στο παιχνίδι, που κρινόταν η παραμονή του ΠΑΣ στην κατηγορία, ο Αχμάντ Μέντες Μορέιρα πέτυχε στη Νίκαια το γκολ της νίκης απέναντι στον Ιωνικό και έμεινε η ομάδα του στα «μεγάλα σαλόνια».

Κεντρικός επιθετικός: Νίκος Καρέλης (Παναιτωλικός)


Τη φετινή σεζόν ο Έλληνας άσος θύμισε τον επιθετικό που είχε θαυμάσει όλη η Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για το εξωτερικό. Αυτή ήταν η τρίτη σεζόν για τον Καρέλη στο Αγρίνιο και ήταν με διαφορά η καλύτερη. Τα 12 τέρματα που πέτυχε στην κανονική διάρκεια – από τα 26 συνολικά του Παναιτωλικού – ήταν ο κυριότερος λόγος που η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου ήταν πιο... άνετη στα play-outs και είχε περιθώρια για στραβοπατήματα, χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα. Στα 31 του, ο δεύτερος σκόρερ του φετινού πρωταθλήματος δείχνει ικανός να κάνει τη διαφορά και σε υψηλότερο επίπεδο.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος