Ολυμπιακός: Στο πλευρό νεαρών προσφύγων μέσω του «Youth Football Tournament»

Ολυμπιακός: Στο πλευρό νεαρών προσφύγων μέσω του «Youth Football Tournament»

Το πάνελ στη συνέντευξη Τύπου

bet365

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για το ξεχωριστό τουρνουά «Youth Football Tournament», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (29/05) στον Ρέντη.

Το συγκεκριμένο τουρνουά ποδοσφαίρου - που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στον Ρέντη - θα υλοποιηθεί από τη Μονάδα Ένταξης και Υποστήριξης και την ομάδα των Μεντόρων της Ειδικής Γραμματείας και θα συμμετέχουν 40 ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια και κορίτσια από διαφορετικές εθνικότητες, ηλικίας 15-17 ετών, καθώς και ποδοσφαιριστές από την Ακαδημία του Ολυμπιακού. Τα 40 παιδιά προέρχονται από το Αφγανιστάν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάμπια, το Μπαγκλαντές, τη Γουϊνέα, τη Λιβερία, τη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι, την Αϊτή, το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, την Αίγυπτο και τη Συρία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έγινε την Πέμπτη 25/5 στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου παρουσιάστηκε το τουρνουά ποδοσφαίρου, ο διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Γαβαλάς είπε: «Πριν από περίπου δύο μήνες δεχθήκαμε μία πρόσκληση από τον Ειδικό Γραμματέα για να συζητήσουμε την πιθανότητα υλοποίησης μίας κοινής δράσης. Τα ιδανικά και οι αξίες που πρεσβεύει ο Ολυμπιακός, μας οδήγησαν αμέσως στην απόφαση της υλοποίησης ενός τουρνουά ποδοσφαίρου για αυτά τα παιδιά, με τη συμμετοχή ποδοσφαιριστών και από την Ακαδημία μας. Αποτελεί επιθυμία του προέδρου μας, κ. Βαγγέλη Μαρινάκη να υποστηρίζουμε εμπράκτως όσους έχουν ανάγκη και δη τα παιδιά. Στόχος όλων μας στον Ολυμπιακό είναι η ένταξη αυτών των παιδιών μέσω του αθλητισμού στην ελληνική κοινωνία και φυσικά η ευημερία τους».

Ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ ανέφερε: «Η δύναμη του αθλητισμού και οι δυνατότητές του για την προώθηση των θετικών κοινωνικών προτύπων, αποτυπώνονται μέσα από την κοινή αυτή πρωτοβουλία. Το ιδεώδες του “ευ αγωνίζεσθαι” αποτελεί βασικό πυλώνα για την ένταξη των ασυνόδευτων παιδιών στην ελληνική κοινωνία».

Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κώστας Καραπαπάς, τόνισε: «Να σας καλωσορίσω όλους εδώ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, στο σπίτι του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός όπως γνωρίζετε είναι η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα της Ελλάδας, με εκατομμύρια ακολούθων και πιστών φιλάθλων και έχουν κάνει την ομάδα ως τη μεγαλύτερη οικογένεια αριθμητικά στη χώρα. Από το 2010 ο Ολυμπιακός, πέρα από τις αθλητικές υποδομές όπου φιλοξενεί χιλιάδες παιδιά στις ακαδημίες του σε όλο τον κόσμο, γιατί έχουμε ακαδημίες σε όλες τις Ηπείρους, έχει κάνει μία στροφή στην προσφορά. Αυτό έγινε με εντολή και βάσει του οράματος που έχει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού κ. Μαρινάκης, ο ηγέτης του συλλόγου, ο οποίος θεωρεί πως αυτή η τεράστια αγάπη που παίρνει ο σύλλογος για τα αθλητικά του κατορθώματα πρέπει να την επιστρέφει στην κοινωνία σαν αγάπη και στήριξη σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Τα παιδιά για εμένα, τον σύλλογο, τον πρόεδρό μας, για όλους είναι τα πιο ιερά από οποιαδήποτε σημαία, από κάθε σύνορο και οποιαδήποτε έννοια. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε όλο αυτό όχι μόνο με το τουρνουά, αλλά με οτιδήποτε άλλο θελήσετε. Ήδη ο Ολυμπιακός έχει καταγράψει δράσεις όπως αυτή με τη UNICEF που εμβολιάστηκαν περισσότερα από 50 χιλιάδες παιδιά στην Αφρική και αυτό είναι κάτι πιο σημαντικό από τίτλους και κύπελλα. Έχουμε ήδη κάνει παρεμβάσεις στο προσφυγικό ζήτημα. Για πολύ καιρό ο Ολυμπιακός ήταν στο λιμάνι δίπλα στους ανθρώπους και πρόσφερε καθημερινά μαγειρεμένο φαγητό. Έγιναν οικογένειά μας. Είναι παρακαταθήκη για τον σύλλογο αυτές οι ενέργειες και το πιο σημαντικό είναι να νιώθουν αυτά τα παιδιά πως είναι απολύτως ενταγμένα και βαδίζουν τον ίδιο δρόμο μαζί με όλα τα άλλα παιδιά. Εμείς θα είμαστε εδώ και για μελλοντικές δράσεις. Σας στηρίζουμε, είμαστε μαζί σας, καλώς ήρθατε στον σύλλογο».

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Γκέλη Αρώνη, Προϊσταμένη της Μονάδας Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων: «Τα παιδιά αυτά θέλουν να γίνουν αθλητές. Υπάρχουν μεγάλα ταλέντα ανάμεσά τους και δεν μπορείτε να φανταστείτε πως αντέδρασαν όταν τους είπαμε ότι θα κάνουμε ένα τουρνουά με τον Ολυμπιακό. Όταν κάναμε τη συνάντηση στο προπονητικό στον Ρέντη, εγώ καθόμουν και ακουμπούσα το γρασίδι για ώρα. Θα είναι μία εκπληκτική εμπειρία για τα παιδιά. Ευχαριστώ τον Ολυμπιακό και τον κ. Νάνο που θα βάλει τα παιδιά από τις ακαδημίες να αγωνιστούν μαζί με τα δικά μας παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος και το ταξίδι μας, να εντάσσονται τα παιδιά στην κοινωνία».

Ο διευθυντής του δικτύου Σχολών της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βασίλης Νάνος, αναφέρθηκε στον τρόπο διεξαγωγής του τουρνουά: «Οι Σχολές αναπνέουν κοινωνική ευθύνη όπως και η ακαδημία μας. Δε θα μπορούσαμε να μην αγκαλιάσουμε αυτήν την εξαιρετική πρωτοβουλία και να δώσουμε χαρά σε όλα αυτά τα παιδιά. Για αυτό σχεδιάσαμε ένα ποδοσφαιρικό πρόγραμμα με σκοπό τα παιδιά να παίξουν μπάλα. Εχουμε σχηματίσει οκτώ μικτές ομάδες με παιδιά από την ακαδημία και τις σχολές μας. Η διάρκεια κάθε αγώνα θα είναι 20 λεπτά. Συνολικά θα δώσουν πέντε παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός θα παρέχει σε όλα τα παιδιά την επίσημη εμφάνιση της ομάδας, ειδικά δώρα, ειδικές βραβεύσεις σε παιδιά τα οποία θα ξεχωρίσουν για το ήθος τους και το fair play. Ευχόμαστε όλοι καλή επιτυχία στο όμορφο τουρνουά που θα γίνει τη Δευτέρα στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού».

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε η Nina Gregori, Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA): «Η EUAA συμμετέχει με μεγάλη χαρά σε αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία. Η συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού μας και του Ειδικού Γραμματέα για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό και η υποστήριξή μας προς τα παιδιά που διαμένουν στην Ελλάδα χωρίς τους γονείς τους έχει αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο του 2021. Χαίρομαι ιδιαίτερα που εγκαινιάσαμε την κοινή πρωτοβουλία του Προγράμματος για τους Μέντορες, το οποίο έχει σκοπό να στηρίξει τα παιδιά στην ομαλή μετάβασή τους στην ενήλικη ζωή και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε ευγνώμονες που ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε αυτήν την πρωτοβουλία και διοργανώνει αυτό το τουρνουά».

Παρούσα ήταν επίσης η Maria Clara Martin, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR), η οποία αρχικά χαιρέτισε στα ελληνικά και στη συνέχεια τόνισε: «Ο αθλητισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά για τη ζωή των ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Ειδικά τα παιδιά πρόσφυγες και τα ασυνόδευτα παιδιά, μέσα από τον αθλητισμό μπορούν να ξεπεράσουν τα τραύματά τους, να νιώσουν ασφάλεια και αποδοχή και να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Χαιρετίζουμε πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και δεσμευόμαστε ότι στην Ύπατη Αρμοστεία θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη, τον κόσμο του αθλητισμού, την κοινωνία των πολιτών και τις προσφυγικές κοινότητες για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο όπου κάθε πρόσφυγας να μπορεί να έχει πρόσβαση και να συμμετέχει στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα.

Επομένως τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού είναι πάρα πολλά. Τώρα που μιλάμε για τον Ολυμπιακό καταλαβαίνετε πως μιλάμε για την πραγματοποίηση ενός ονείρου. Ευχαριστούμε τον Ολυμπιακό για την πρωτοβουλία αυτή και την ευκαιρία που δίνει στα παιδιά να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο».

«Είναι μεγάλη μου τιμή να με φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές ευρωπαϊκές ομάδες. Η δέσμευση και η σχέση ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία της Ευρώπης για τη μετανάστευση είναι ένα δυνατό μήνυμα και μία σπουδαία ευκαιρία για τα παιδιά και την ελληνική κοινωνία. Ο αθλητισμός είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία προώθησης και ενδυνάμωσης αξιών, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα, που αποτελούν και τη βάση της ελληνικής κοινωνίας. Όλοι χρειαζόμαστε τέτοιες πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Τζιανλούκα Ρόκο, Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας.

Ο Luciano Calestini, Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, υπογράμμισε: «Έχω καταφέρει έως τώρα να μείνω ουδέτερος στην Ελλάδα αναφορικά με το ποδόσφαιρο, όμως τώρα στέκομαι πίσω από ένα ωραίο κόκκινο μικρόφωνο οπότε από σήμερα τελειώνει αυτή η ουδετερότητα. Ο αθλητισμός είναι ένα απίστευτα ισχυρό εργαλείο για την υποστήριξη της ανάπτυξης των παιδιών και ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιούμε πολύ πιο ουσιαστικά και συστηματικά. Συγχαίρω τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας αυτής για την προσπάθεια και τη δέσμευσή τους. Παραμένουμε αρωγοί και υποστηρικτές παρόμοιων ενεργειών που στοχεύουν τόσο στην κοινωνική ένταξη όσο και στην σωστή ανάπτυξη, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την θωράκιση όλων των παιδιών στη χώρα».

Olympiacos.org

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα