Το μηδέν που δίνει την 3η θέση στον Ολυμπιακό, θέλει καλύτερο…οφσάιντ

Το μηδέν που δίνει την 3η θέση στον Ολυμπιακό, θέλει καλύτερο…οφσάιντ

Το μηδέν που δίνει την 3η θέση στον Ολυμπιακό, θέλει καλύτερο…οφσάιντ

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο gazzetta για τον Ολυμπιακό των δύο τελευταίων ντέρμπι, αλλά και του επόμενου ντέρμπι.

Η επιλογή του Ανιγκό να παρατάξει τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι εναντίον του Παναθηναϊκού τη Δευτέρα με ουσιαστικά την ίδια ενδεκάδα, που είχε παίξει και κατά της ΑΕΚ στο 0-0 στη Φιλαδέλφεια τέσσερις ημέρες νωρίτερα, αποδείχθηκε ορθή. Και εκ του αποτελέσματος (με το νικηφόρο 1-0), αλλά και εκ της εμφάνισης.

Ο Γάλλος «μεταβατικός» προπονητής έκανε κόντρα στους «πράσινους» αναγκαστικά μία αλλαγή, με τον Ντόη αντί του Μπα, όμως ο Ντόη είχε παίξει και σε όλο το β΄ημίχρονο του άλλου ντέρμπι, με τους «κίτρινους». Μάλιστα, ο νεαρός «ερυθρόλευκος» κεντρικός αμυντικός ίσως έκανε και την επέμβαση του αγώνα, με εκείνο το σωτήριο τάκλιν στο σουτ του Τσέριν, με το παιχνίδι στο 0-0, ενώ γενικά είχε καλή παρουσία, αφού καθάρισε πολλές στιγμές τόσο ψηλά, όσο και χαμηλά.

Μόνο που σε κάθε παιχνίδι διαπιστώνουμε το ίδιο πράγμα-το παιδί τώρα μαθαίνει τη θέση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Τα 25 παιχνίδια στα οποία έχει παίξει στόπερ κατά τη φετινή σεζόν δεν είναι και λίγα, αλλά στην πραγματικότητα απλά τον έχουν βάλει στο κλίμα για «το πώς και τι» της θέσης. Ρεαλιστικά αν παρατηρήσει κάποιος το παιχνίδι του Ντόη βλέπει πολύ ωραία πράγματα, αλλά βλέπει και το πόσα πολλά πρέπει να μάθει ακόμη.

Και δεν θα σταθώ απλά στη φάση του πέναλτι που ζήτησε ο Παναθηναϊκός, γιατί ναι μεν δεν δίνεται πέναλτι ένα τέτοιο μαρκάρισμα (αν κι ο Παναθηναϊκός προηγουμένως φέτος είχε πάρει κάμποσα τέτοια κρίσιμα πέναλτι, όπως ασφαλώς κι η ΑΕΚ), όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ντόη πήγε σωστά στη φάση-ίσα ίσα πήγε άτσαλα. Θα σταθώ κυρίως στις αντιδράσεις του στις δύο μεγαλύτερες στιγμές του ΠΑΟ στον αγώνα, που έδειξαν την απειρία που έχει ακόμη στο να διαβάσει το παιχνίδι.

Ο Τσέριν στο Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Στο δοκάρι του Μπερνάρντ, με τον Βραζιλιάνο να «γυρίζει» εντυπωσιακά τον Παπασταθόπουλο, ο Ντόη αντί να πάει καταπάνω στον Ιωαννίδη που έβγαλε την πάσα στον συμπαίκτη του, επέλεξε να τον παίξει από πολύ μακριά, αφήνοντας του όλο το χώρο και τον χρόνο να βρει τον Μπερνάρντ. Και στην ευκαιρία του Ούγγρου με το δύσκολο όνομα (συγνώμη αλλά δεν το θυμάμαι), ο Ντόη είχε μείνει κολλημένος πίσω και τον κάλυπτε στη βαθιά μπαλιά του γκολκίπερ, την στιγμή που οι υπόλοιποι αμυντικοί είχαν τραβηχτεί για να παίξουν το οφσάιντ.

Γενικά έχω παρατηρήσει ακόμη και στα δύο τελευταία ντέρμπι, στα οποία ο Ολυμπιακός κράτησε πίσω το μηδέν, ότι οι αμυντικοί του έκαναν μεγάλα λάθη στην εφαρμογή του οφσάιντ. Με πολύ επιρρεπή στο λάθος στο συγκεκριμένο κομμάτι ειδικά τον Ρόντινεϊ, που ανεξάρτητα από αυτό ήταν καλός με την ΑΕΚ και πολύ καλός με τον ΠΑΟ. Ωστόσο, και στη φάση του δοκαριού, αυτός κάλυπτε τον Μπερνάρ και στη φάση της ευκαιρίας του Ούγγρου στο 96’ κι αυτός, μαζί με τον Ντόη, δεν είχαν πάρει την καλύτερη θέση.

Επιμένω δε στον τομέα της άμυνας γιατί πολύ απλά εκεί στηρίχθηκε ο Ολυμπιακός για να φέρει τα δύο αποτελέσματα που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο στα ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟ. Αν δε, τα καταφέρει και…τριτώσει το καλό και στην Τούμπα, τότε θα έχει πάρει την 3η θέση της βαθμολογίας από τον ΠΑΟΚ, αφού του αρκεί, του Ολυμπιακού, μία ισοπαλία, άρα ένα μηδέν πίσω.

Ο Τζολάκης

Δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι επειδή ο Τζολάκης κράτησε το μηδέν σε αυτά τα 180 λεπτά δεν έγιναν σοβαρά λάθη αμυντικά από τους «ερυθρόλευκους». Κι ο Ρέαμπτσιουκ είχε στιγμές αδυναμίας, τόσο στις σέντρες που του πέρασε ο Παλάσιος, όσο και στη στιγμή, στα πρώτα μόλις λεπτά, όπου ο Τσέριν του ξέφυγε και βγήκε στην πλάτη της άμυνας στην κάθετη του Μπερνάρντ, με τον Τζολάκη να αντιλαμβάνεται σωστά τη φάση και να βγαίνει με μεγάλη ταχύτητα και σιγουριά και να καπακώνει την μπάλα.

Θα μπορούσα να πω ότι ο νεαρός γκολκίπερ ήταν ο πιο σταθερός παίκτης του Ολυμπιακού στο 0-0 με την ΑΕΚ και το 1-0 με τον ΠΑΟ. Συνεπής, χωρίς λάθη κι έχοντας και τη ρέντα που χρειάζεται κάθε τερματοφύλακας.

Όπως με σταθερότητα έχει εμφανιστεί ο Παπασταθόπουλος, που είναι προσεκτικός και δυναμικός, ενώ είχε με την ΑΕΚ και μία πολύ καλή πάσα στον Μασούρα, εκεί που ο Κασάμι έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για το διπλό. Μόνο που ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός θα πρέπει να δουλέψει το οφσάιντ με τον Ντόη και τους ακραίους μπακ, γιατί εκεί πραγματικά εντοπίστηκε αδυναμία και στα δύο ντέρμπι.

Και ήταν κατά βάση συγκυριακό που δεν δέχθηκε γκολ ο Ολυμπιακός στις τρεις τέτοιες συνολικά φάσεις-καθότι είχε κι ο Λιβάι σε ανάλογη περίπτωση ευκαιρία στη Φιλαδέλφεια.

Άσχετο: Αυτός ο Φαριόλι, ο νεαρός Ιταλός τεχνικός που έπεσε στο τραπέζι στον Ολυμπιακό και θεωρείται ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά του, είχε βασικό σέντερ φορ φέτος στην Αλάνιασπορ τον Χασάν!

Μάλιστα ο Αιγύπτιος σχεδόν όλα του τα γκολ τα πέτυχε όσο ήταν στον πάγκο ο Φαριόλι, που μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε αρχές του Φλεβάρη την Τουρκία αποφάσισε να αποχωρήσει από τη γειτονική χώρα. Για την ακρίβεια ο Χασάν έβαλε τα εννιά από τα 11 γκολ του με τον Ιταλό στον πάγκο. Σχεδόν όλα καθοριστικής σημασίας-μεταξύ αυτών κι ένα στο 90ο λεπτό για την ισοπαλία της Αλάνια με την επίδοξη πρωταθλήτρια Γαλατασαράι.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.