Για ποιον είναι πιο καλός ο Ιταλός διαιτητής; Για τον Ολυμπιακό ή για την ΑΕΚ;

Για ποιον είναι πιο καλός ο Ιταλός διαιτητής; Για τον Ολυμπιακό ή για την ΑΕΚ;

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος απαντάει μέσα από το blog του στο gazzetta στο καίριο ερώτημα για τον ιταλό Μάσσα, που θα σφυρίξει το Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Δεν ξέρω αν είναι «στάχτη στα μάτια» η τοποθέτηση της ΑΕΚ για τον Ιταλό Μάσσα, διαιτητή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την Κυριακή στο Καραϊσκάκη, με τις αναφορές σε παλιότερα παιχνίδια, στα οποία αποφεύγεται η μνεία του Ολυμπιακός-Μάντσεστερ Σίτι 0-1 με ένα γκολ που ξεκίνησε από «πιο καθαρό δεν γίνεται» επιθετικό φάουλ.

Το να ορίζεται Ιταλός διαιτητής σε αγώνα με τον Ολυμπιακό και να μην αρέσει στην ΑΕΚ δεν μοιάζει κι εύκολο, όταν στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός ήταν ξανά Ιταλός διαιτητής (Μαριάνι) και κατά κοινή ομολογία έπαιζε «σκληρά» έδρα από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, φτάνοντας στο σημείο να μετρήσει γκολ που ξεκίνησε από χέρι (ευτυχώς υπήρξε το var)…

Αυτό που ξέρω, και δεν είναι «στάχτη στα μάτια», είναι κάτι άλλο: ο διαιτητής αυτός καλός για τον Ολυμπιακό δεν μπορεί να είναι. Όχι γιατί δεν είναι έμπειρος και καλός διαιτητής. Αλλά πολύ απλά γιατί δεν είναι εδράκιας. Και κάθε ομάδα που δίνει ντέρμπι στο γήπεδο της θα ήθελε διαιτητή έδρας, για να μην κοροϊδευόμαστε κιόλας μεταξύ μας. Διαιτητές σαν τον Μάσσα είναι καλοί για τους φιλοξενούμενους.

Κι επειδή πρέπει να μιλάμε με στοιχεία: ο Μάσσα στα 60 διεθνή παιχνίδια που έχει παίξει, έχει 23 νίκες γηπεδούχων, 26 φιλοξενούμενων κι 11 ισοπαλίες! Πραγματικά απίστευτο δεδομένο ένας διαιτητής να έχει φέρει περισσότερα διπλά παρά άσους σε διεθνή παιχνίδια. Άλλωστε, ας σκεφθούμε ότι έχει παίξει σε τρία παιχνίδια του Ολυμπιακού κι έληξαν και τα τρία με νίκες φιλοξενούμενων: Παρτίζαν-Ολυμπιακός 1-3, Άρσεναλ-Ολυμπιακός 1-2, Ολυμπιακός-Σίτι 0-1.

Επιπλέον, στα άλλα τέσσερα παιχνίδια που έχει παίξει σε ξένα πρωταθλήματα (Κατάρ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία), όπως θα κάνει τώρα στο ελληνικό, ο Μάσσα έχει μία νίκη φιλοξενούμενων, δύο νίκες φιλοξενουμενων και μία ισοπαλία. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι όλα τα στατιστικά του συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: είναι διαιτητής καλός για φιλοξενούμενο κι όχι για γηπεδούχο.

Ο Πινέιρο στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Κατά διαβολεμένη σύμπτωση, ας το πούμε έτσι…, και στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (0-0) είχε οριστεί διαιτητής ιδανικός για φιλοξενούμενο, ο Πορτογάλος Πινέϊρο. Κι ήταν κάτι που είχα αναδείξει ανήμερα του αγώνα. Και δυστυχώς δικαιώθηκα. Εύχομαι να μην δικαιωθώ πάλι.

Κατά τα άλλα, ο 41χρονος Ιταλός τραπεζικός είναι ένας διαιτητής που έχει φτάσει να σφυρίξει μέχρι προημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ (Μπράγκα-Ρέιντζερς 1-0) και μέχρι τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ (Λιλ-Τσέλσι 1-2), αλλά μάλλον ετοιμάζεται για ακόμη ψηλότερα φέτος, αν σκεφθούμε ότι τα δύο προηγούμενα ματς τα έπαιξε πέρυσι κι ότι μόλις χθες έπαιξε και προημιτελικό Κόνφερενς Λιγκ (ΑΖ-Άντερλεχτ 2-0). Άρα, είναι πιθανό να πάρει στη συνέχεια της φετινής σεζόν και ημιτελικό Γιουρόπα Λιγκ η, προημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν μη τι άλλο ο Μάσσα έχει παραστάσεις μεγάλων αγώνων, σε επίπεδο ντέρμπι εννοώ, αν σκεφθούμε ότι φέτος στην Ιταλία σφύριξε το μεγάλο τοπικό ντέρμπι στο Μιλάνο (Ίντερ-Μίλαν 1-0), το μεγάλο τοπικό ντέρμπι στη Ρώμη (Λάτσιο-Ρόμα 1-0) και τις προάλλες το φοβερό ντέρμπι Κυπέλλου Ίντερ-Γιουβέντους (1-1). Μάλιστα, χρειάστηκε να βγάλει και πέντε κόκκινες κάρτες στα δύοι τελευταία ντέρμπι! Στο Λάτσιο-Ρόμα άφησε τη Ρόμα με 10 παίκτες από το 32΄. Και στο 97’ απέβαλλε από ένα παίκτη για κάθε ομάδα. Στο δε Ίντερ-Γιούβε απέβαλε τον Λουκάκου της Ίντερ με το που σκόραρε με πέναλτι στο 95’, αλλά κι ένα παίκτη από κάθε ομάδα πάλι στο 97’!

Γενικά, δεν κωλώνει να αποβάλλει παίκτη πολύ γρήγορα μέσα στο παιχνίδι. όπως έβγαλε τον στόπερ της Ρόμα από το 32’, έτσι είχε αποβάλλει στις αρχές της σεζόν τον γκολκίπερ της Σπόρτινγκ από το 23’ στο Μαρσέιγ-Σπόρτινγκ 4-1 στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Άσχετο: Καλή η ερώτηση, γιατί ο Ολυμπιακός δεν υπέγραψε διετές η, τριετές συμβόλαιο με τον Μπακαμπού τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν συμφώνησε μαζί του. Η απάντηση; Ο ίδιος ο Μπακαμπού αρνήθηκε να υπογράψει πάνω από ένα χρόνο, γιατί ήθελε να δει κατά πόσο θα προσαρμόζονταν εύκολα και γενικά αν θα του ταίριαζε η Ελλάδα κι ο Ολυμπιακός.

Ο Εμβιλά με τον Σένκεφελντ στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Ο δε Ολυμπιακός έκρινε, δικαιολογημένα όπως άλλωστε αποδείχθηκε, ότι δεν μπορούσε να χάσει την ευκαιρία να υπογράψει έστω για κατ΄ αρχάς ένα χρόνο τον Μπακαμπού, ως ελεύθερο από τη Μαρσέιγ στα 31 χρόνια του. Ειδικά έχοντας ήδη δει ότι ο Ουί Τζο κι ο Αμπουμπακάρ Καμαρά ήταν μεταγραφές που δεν του έβγαιναν. Φανταστείτε, εξάλλου, επιθετικά τον Ολυμπιακό φέτος χωρίς τον Μπακαμπού…

Πλέον, βέβαια, είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ολυμπιακού και Μπακαμπού η ανανέωση του συμβολαίου του. Το καλό είναι ότι θέλουν κι οι δύο πλευρές. Το θέμα είναι τι θα γίνει αν προκύψουν προτάσεις από μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για ένα σέντερ φορ, που έχει ήδη στο βιογραφικό του και τρεις σπουδαίες σεζόν στην Ισπανία, στη Βιγιαρεάλ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.