Κριστιάνο Μπάτσι: Ο μετρ των στατικών φάσεων σε πρώτο πλάνο για τον ΠΑΟΚ

Ο Κριστιάνο Μπάτσι θα αντικαταστήσει τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

bet365

Το Gazzetta παρουσιάζει τον Ιταλό πτυχιούχο Λογιστικής και Βιβλιοθηκονομίας, με το ατελείωτο ντοσιέ στατικών φάσεων και κομπίνες βγαλμένες από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, που θα αναλάβει το ρόλο του αντί-Λουτσέσκου στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Η αποβολή του Ραζβάν Λουτσέσκου στην πρεμιέρα των play-offs στέλνει τον Ρουμάνο προπονητή του ΠΑΟΚ στην… κερκίδα για το κυριακάτικο (2/4-19:00) ντέρμπι της Τούμπας κόντρα με την ΑΕΚ.

Ύστερα από 186 αγώνες στον «ασπρόμαυρο» πάγκο, αυτή είναι πρώτη φορά που αναγκαστικά ο Λουτσέσκου θα απουσιάσει, με τον έτερο του ήμισυ, Κριστιάνο Μπάτσι, να… πέφτει στα βαθιά και να εκτελεί χρέη πρώτου προπονητή.

Ο 47χρονος Ιταλός δεν είναι πρωτάρης στους πάγκους κι αυτή η συνθήκη δε θα του είναι πρωτόγνωρη, καθώς έχει περάσει ως πρώτος προπονητής από τον πάγκο της Πορτογαλικής Ολιανένσε σε 81 αγώνες. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που σημειωτέον λατρεύει την ιταλική σχολή, έψαξε και τον βρήκε πριν από έξι χρόνια όταν έστηνε το περίφημο «Lucescu team», με ανθρώπους που τον ακολουθούν πιστά σε κάθε βήμα του.

Ο Ρουμάνος τεχνικός άνοιξε στον Κριστιάνο Μπάτσι το δρόμο για μια διεθνή καριέρα, ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2017 ως δεύτερος βοηθός, πίσω από τον Ντιέγκο Λόνγκο και μετά την αποχώρηση του συμπατριώτη του έγινε το «δεξί χέρι» του Λουτσέσκου.

Σ’ αυτό το δεύτερο πέρασμα του από την Τούμπα είναι υπεύθυνος για ολόκληρο το προπονητικό πρόγραμμα της ομάδας, κάτι σαν ο… προϊστάμενος του «Lucescu team», εστιάζοντας περισσότερο στο αμυντικό κομμάτι και τις στημένες μπάλες.

Ο Κριστιάνο Μπάτσι με τον Ραζβάν Λουτσέσκου

Στις προπονήσεις όταν ο Ραζβάν δουλεύει με το ένα γκρουπ παικτών στο γήπεδο, ο Ιταλός προπονητής έχει υπό την επίβλεψή του ένα άλλο γκρουπ ποδοσφαιριστών δουλεύοντας μαζί τους πάνω στην άμυνα. Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό…

Στα νιάτα του ο Μπάτσι υπήρξε ένας κλασικός σκληροτράχηλος Ιταλός κεντρικός αμυντικός. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα της γενέτειράς του, το Βιαρέτζιο, φτάνοντας σε 16 χρόνια να έχει αγωνιστεί σε 13 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες του ποδοσφαίρου της Ιταλίας, έχοντας περάσει και για ένα χρόνο στην Κ19 της Ρόμα.

«Κομπίνες» βγαλμένες από… το ΝΒΑ

Ο Κριστιάνο Μπάτσι με τον Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα τιμ συνεργατών για το οποίο, όπως έχει πει νιώθει υπεύθυνος, μια ομάδα που κάνει τη διαφορά και θα ήθελαν να το έχουν πολλές ελληνικές ομάδες.

Το «Lucescu team»έχει δοκιμαστεί με την πάροδο του χρόνου, οι ρόλοι των συνεργατών ήταν πάντα ευδιάκριτοι, με τον Ρουμάνο προπονητή να δίνει απόλυτη ελευθερία κινήσεων, έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες αλλά και στο αποτέλεσμα της δουλειάς τους.

Ο Ιταλός πτυχιούχος Λογιστικής και Βιβλιοθηκονομίας με το ατελείωτο ντοσιέ εκτελέσεων φάουλ και κόρνερ, είναι λάτρης του ΝΒΑ, παρακολουθεί ανελλιπώς αγώνες του και… ξεπατικώνει «κομπίνες» των ασίσταντ κόουτς. Τη σεζόν 2018/19, όταν και έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ, ο ΠΑΟΚ μέτρησε διψήφιο αριθμό τερμάτων (16) με ασίστ που προήλθαν από εκτελέσεις κόρνερ ή φάουλ!

Ο Κριστιάνο Μπάτσι στην προπόνηση του ΠΑΟΚ

Υπάρχουν κομμάτια της προπόνησης στα οποία ο Μπάτσι παίρνει το λόγο και καθοδηγεί τους πάντες. Όταν έρχεται η ώρα των στατικών φάσεων στην τελευταία προπόνηση, εκείνος είναι ο… προπονητής. Η δουλειά του δεν αφορά μόνο τις στατικές φάσεις του «Δικεφάλου», αλλά και των αντιπάλων. Γι’ αυτό τον βλέπετε όρθιο να δίνει οδηγίες στα στημένα των αντιπάλων.

Πολλοί θεωρούν ως το καλύτερο δείγμα γραφής την «κομπίνα» που έβγαλε ο ΠΑΟΚ κόντρα στην Μπενφίκα, εκτελεσμένη σαν σε video game μέχρι να σκοράρει ο Αλεκσάντερ Πρίγιοβιτς. Ο Πέλκας πάσαρε στον Βιεϊρίνια, αυτός στον Μαουρίσιο μέχρι να μπει ο Σέρβος επιθετικός με την μπάλα στα δίχτυα!

Υπάρχουν ουκ ολίγα τέτοια γκολ, πέρσι από στημένο «χτύπησε» ο Ντάγκλας Αουγκούστο μέσα στη Γάνδη και φέτος ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης στο πρόσφατο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0.

Ο Ιταλός φημίζεται για την ικανότητά του στην εξέλιξη ποδοσφαιριστών, έχει περάσει από αυτό το στάδιο τα πρώτα χρόνια στην Ιταλία, μπορεί να διακρίνει έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή, όπως έκανε τόσο στην περίπτωση του Γιάννη Κωνσταντέλια, όσο και σ’ αυτήν του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη.

Λατρεύει τη Φιορεντίνα και το ψάρεμα

O Κριστιάνο Μπάτσι - ΠΑΟΚ

Ο Κριστιάνο Μπάτσι κατάγεται από την Τοσκάνη, που ανέκαθεν αποτελούσε προπύργιο της Αριστεράς. Ένα κομμάτι της Ιταλίας κάπως διαφορετικό απ’ τα υπόλοιπα, με τους ανθρώπους της να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, κάτι που καταγράφηκε και στις τελευταίες εκλογές, όπου τα ποσοστά της Μελόνι έπιασαν… πάτο στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μιλάει πορτογαλικά και ισπανικά, έχει αναλάβει να συνεννοείται στη μητρική τους γλώσσα με τους πάρα πολλούς Πορτογάλους και Βραζιλιάνους, που υπάρχουν στο ρόστερ του ΠΑΟΚ, είναι πτυχιούχος Λογιστικής και Βιβλιοθηκονομίας, εξαιρετικός, χαρακτήρας, σοβαρός και καταρτισμένος.

«Ήμουν σκληρός αμυντικός εκείνη την εποχή η Ρόμα έμεινε χαραγμένη στην καρδιά μου, αλλά είμαι οπαδός της Φιορεντίνα», έχει πει και έχει λογική, καθώς κατάγεται από την περιοχή της Τοσκάνης, εκεί όπου οι «βιόλα» έχουν μεγάλο έρεισμα στους Ιταλούς ποδοσφαιρόφιλους. Κρέμασε τα παπούτσια του το 2007 και στα χέρια του ξεκίνησε η άνοδος της Εντέλα στις επαγγελματικές κατηγορίες, αν και ήταν μόλις τριάντα τεσσάρων ετών.

Ο Κριστιάνο Μπάτσι στον πάγκο της Ολιανένσε

Πριν από οκτώ χρόνια προέκυψε η ευκαιρία της Πορτογαλίας. Η Ολιανένσε, που είχε υποβιβαστεί από την Α’ στη Β’ κατηγορία, ξεκινούσε μια συνεργασία με τη Σαμπντόρια. «Έψαχναν για έναν προπονητή με τα χαρακτηριστικά μου, που θα μπορούσε να δώσει τεχνική-τακτική βάση στους νεαρούς παίκτες που είχαν αγοράσει από τη Σαμπντόρια», θυμάται για το πως βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 να αντικαθιστά τον Χόρχε Πεϊσάο, με την Ολιανένσε να βρίσκεται στην τρίτη θέση απ’ το τέλος.

Τελικά κατάφερε να την κρατήσει στην κατηγορία και την επόμενη σεζόν (2015-16) την οδήγησε στην έκτη θέση με την τρίτη καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα. Ιταλικό στυλ. Από τους 41 που διαγωνίστηκαν για το βραβείο του καλύτερου προπονητή εκείνη τη χρονιά, ο Μπάτσι ήταν ο μόνος ξένος. Αλλά στο τέλος ήταν αυτός που το κέρδισε!

Κριστιάνο Μπάτσι - Ντιέγκο Λόνγκο

Στο πρώτο πέρασμα μοιράστηκε μαζί με τον Ντιέγκο Λόνγκο μια μεγάλη αγάπη για το ψάρεμα. Στις ελεύθερες στιγμές του, ανάμεσα στο ένα παιχνίδι στο άλλο, οι δύο Ιταλοί ήταν αφοσιωμένοι στο υποβρύχιο ψάρεμα.

Ένας από τους λόγους που τον έκανε χαρούμενο όταν πριν δυόμιση χρόνια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ήταν η ταύτιση της με τη θάλασσα και η δυνατότητα να πηγαίνει για ψάρεμα στη Χαλκιδική, εξάλλου όπως έχει πει, «τη θάλασσα την αγαπώ περισσότερο κι από το ποδόσφαιρο».


@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα