Το ποδόσφαιρο που δείχνει τον πολιτισμό του

Το ποδόσφαιρο που δείχνει τον πολιτισμό του

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τα μηνύματα που εκπέμπει το ελληνικό ποδόσφαιρο στη σύσκεψη του Μπένετ με τις ομάδες των play-offs.

Είπε, και πάλι, πολλά το ελληνικό ποδόσφαιρο για τον πολιτισμό του κατά την διάρκεια αυτής της συνάντησης του αρχιδιαιτητή με τους εκπροσώπους των ομάδων που μετέχουν στα play-offs της Superleague, παρουσία της διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Μια συνάντηση παραγόντων που επιχειρούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με την ηγεσία της διοίκησης του εθνικού ποδοσφαίρου διεξάγεται με την διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Ένας εκ των συμμετεχόντων εκφράζει δημοσίως την ευχή “να μη χυθεί αίμα”. Άλλος κατά την άφιξη του χαρακτηρίζει τους δημοσιογράφους “σκ@τ”. Κάθε τρεις και λίγο οι φωνές από την συνεδρίαση ακούγονται μέχρι έξω. Τι δεν καταλαβαίνουμε από όλα αυτά;

Εμείς, οι πολλοί, τα καταλαβαίνουμε όλα και επιβεβαιώνουμε με τα γεγονότα τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας. Αυτή που δεν καταλαβαίνει είναι η ελληνική κυβέρνηση, που κρατάει για τον εαυτό της τον ρόλο του θεατή και δεν τολμά να παρέμβει.

Ποια κυβέρνηση; Αυτή, της οποίας ο εκρόσωπος βρήκε νόημα να τουιτάρει μόνο για να ζητήσει καλούς διαιτητές από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, λες και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Λες και είναι λεπτομέρεια ότι όλοι όσοι παρακολουθούμε το ποδόσφαιρο ανησυχούμε ότι θα συμβεί αυτό που και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν στην συνεδρίαση - ότι θα χυθεί αίμα.

Θα το γράψω ακόμη μια φορά, κυρίως για λόγους συνειδησιακούς. Αυτή τη συνάντηση δεν θα έπρεπε να την έχει ζητήσει κάποιος Στιβ Μπένετ, που όταν κάποτε θα εγκαταλείψει αυτή τη θέση θα περάσει μόνο στα trivia παιχνίδια που θα δοκιμάζουν τις … εγκυκλοπαιδικές γνώσεις των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, διότι δεν θα τον θυμάται κανείς στην Ελλάδα. Αυτή τη συνάντηση θα έπρεπε να την έχει απαιτήσει ένας όσο το δυνατόν πιο σημαντικός παράγοντας της σημερινής κυβέρνησης, αν όχι ο πρωθυπουργός. Όχι για να παρακαλέσει για πολιτισμό ή για να κάνει δημόσιες σχέσεις, αλλά για να βάλει κανόνες συμπεριφοράς και λειτουργίας και να μιλήσει για τις συνέπειες των παραβατών.

Μια Ελλάδα που δεν έχει τα κότσια να απαιτήσει από το ποδόσφαιρο να συμπεριφερθεί με σεβασμό στους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, είναι μια Ελλάδα που δεν κάνει απολύτως τίποτα για την ασφάλεια των ποδοσφαιρόφιλων - δηλαδή των πολιτών της.

Στις επόμενες εβδομάδες η Ελλάδα είναι πιθανό να ξαναζήσει δράματα και να ξαναθρηνήσει θύματα της οπαδικής και της γηπεδικής βίας. Η ευθύνη θα βαραίνει αυτούς που σήμερα κάνουν το κορόιδο αντί να πράξουν το αυτονόητο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.