Μπάκιτς, η «συμβολή» του Μοντέλα, η ιδιαίτερη σχέση με το «8» και η αναγέννηση στον ΟΦΗ (vids)

Μπάκιτς, η «συμβολή» του Μοντέλα, η ιδιαίτερη σχέση με το «8» και η αναγέννηση στον ΟΦΗ (vids)

Γιώργος Ντυμένος
bakic

bet365

Ο Μάρκο Μπάκιτς «γράφει» με τον ΟΦΗ τη δική του ιστορία όπως έπραξε και ο νονός του Ντράγκαν Τζουκάνοβιτς και ο 29χρονος χαφ από το Μαυροβούνιο που ξεκίνησε ως τεράστιο ταλέντο, βρήκε στην Κρήτη τα πατήματα που αναζητούσε για το restart στην καριέρα του.

Στις πιο πετυχημένες χειμερινές μεταγραφές της Stoiximan Super League συγκαταλέγεται ο Μάρκο Μπάκιτς, καθώς ο 29χρονος χαφ που υπέγραψε στον ΟΦΗ είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το 2023 οι Κρητικοί ξόρκισαν για τα καλά κάθε ενδεχόμενο υποβιβασμού.

Ο διεθνής μέσος από το Μαυροβούνιο ξεκίνησε ως ένα μεγάλο ταλέντο που στην πορεία στάθηκε άτυχος ελέω και των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν, όμως στο Ηράκλειο βρήκε τα πατήματά του και μάλιστα με αφορμή τις εδώ εμφανίσεις του επέστρεψε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Ετσι βαδίζει στα χνάρια του νονού του Ντράγκαν Τζουκάνοβιτς, που τη δεκαετία του '90 αγαπήθηκε όσο λίγοι στο «Γεντί Κουλέ».

Μοντέλα ή αλλιώς το «αεροπλανάκι». Ο Ιταλός παλαίμαχος φορ που μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση έγινε προπονητής, βρίσκονταν στον πάγκο της Φιορεντίνα όταν ο Μπάκιτς έφτασε στο «Αρτέμιο Φράνκι». Πλέον λογίζεται ως ο άνθρωπος που άλλαξε την ποδοσφαιρική του ζωή του αφού από μεσοεπιθετικό τον γύρισε στο «8» και έκτοτε ο χαφ του ΟΦΗ αγωνίζεται εκεί. Εκείνη η απόφαση του 49χρονου πλέον κόουτς (τώρα βρίσκεται στην τουρκική Αδάνα Ντερμισπόρ), διαφοροποίησε για πάντα την καριέρα του 29χρονου.

Απόφοιτος των ακαδημιών της Μογκρέν, το 2012 οι «Βιόλα» και η Τορίνο «συμμάχησαν» σε ένα περίεργο deal για χάρη του αφού τον απέκτησαν με τη μορφή της συνιδιοκτησίας έναντι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, όπως ανέφεραν τα σχετικά δημοσιεύμστα, ενώ με βάση την τότε συμφωνία των εμπλεκόμενων πλευρών ενσωματώθηκε στην «Γκρανάτα».

Ρεκόρ χρημάτων δαπανήθηκαν για χάρη του, σε ότι αφορά ένα πιτσιρικά από το Μαυροβούνιο που πάντως τα«έσπαγε», ενώ με την Τορίνο έπαιξε για πρώτη φορά στη Serie A όταν τον Μάιο του 2013 ξεκίνησε βασικός σε έναν αγώνα κόντρα στην Κατάνια.

Κάπου εκεί και μετά το φινάλε της σεζόν 2012/13 από τη Φλωρεντία χτύπησαν την πόρτα του club και πρότειναν να πάρουν εκείνοι τον πιτσιρικά Μπάκιτς και η Τορίνο να κρατήσει το 100% των δικαιωμάτων του Αλέσιο Σέρσι που επίσης έπαιζε σε αυτή με ανάλογο καθεστώς συνιδιοκτησίας, όπερ και τελικά συνέβη.

Ο νεαρός ντεμπουτάρισε με τη φανέλα της λίγους μήνες μετά την εκεί άφιξή του και πιο συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2013 σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Γκρασχόπερς και το επόμενο καλοκαίρι (2014) παραχωρήθηκε δανεικός στη Σπέτσια της Serie B. Επέστρεψε με 23 ματς στα πόδια του, όμως κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη σεζόν 2015/16 συνέβη το «κακό». Σε ένα φιλικό με την ουγγρική Γκιόρ τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο, επέστρεψε εσπευσμένα στην Ιταλία και τέθηκε νοκ άουτ.

Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς στο Gazzetta για Μπάκιτς: «Σημαντική ευκαιρία ο ΟΦΗ, ο Μάρκο μπορεί να δώσει το 'διαφορετικό΄»

Μετά από περίπου τέσσερις μήνες έπαιξε στην Primavera αλλά στη Φιορεντίνα φαίνονταν πως δεν θα έβρισκε χώρο και τον Γενάρη του 2016 παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπελενένσες. Στην Πορτογαλία απέκτησε ρυθμό, σε 14 ματς σημείωσε τέσσερα γκολ και έδωσε ισάριθμες ασίστ, η Σπόρτινγκ Λισαβόνας κινήθηκε μεν πρώτη για την απόκτησή του, σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, αλλά τελικά κατέληξε στην Μπράγκα έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Πάντως στάθηκε εκ νέου άτυχος. Ορισμένοι τραυματισμοί δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει σε ανάλογο επίπεδο, από την Μπράγκα παραχωρήθηκε δανεικός σε Μπελενένσες (ξανά), Αλκοκόρν, Μουσκρόν και η τελευταία ήταν που το 2019 έκανε χρήση του buy in του (στο Βέλγιο είπαν πως ήταν 600.000 ευρώ) και τον απέκτησε με μόνιμη μεταγραφή, Ομως το 2022 έμεινε ελεύθερος και επέστρεψε στην πατρίδα του και την Ποντγκόριτσα Μπούντουτσνοστ.

Από εκεί ήρθε στον ΟΦΗ, ο οποίος επωφελήθηκε ενός ειδικού όρου που υπήρχε στο συμβόλαιό του με το club και ανέφερε πως αν «έσκαγε» πρόταση εκτός Μαυροβουνίου μέχρι τις 15 Γενάρη του 2023, τότε θα μπορούσε να φύγει ως ελεύθερος, όπως και τελικά συνέβη. .

Κάτοικος Ηρακλείου λοιπόν, βάδισε έτσι στα χνάρια του νονού του Ντράγκαν Τζουγκάνοβιτς που τη δεκαετία του '90 «έγραψε» τη δική του ιστορία με τη φανέλα του ΟΦΗ και αγαπήθηκε πολύ. Ο «Τζούγκα» ήταν προπονητής του Μπάκιτς στην πρώτη του ακαδημία και γνωρίζονταν από χρόνια με τον πατέρα του καθώς εκείνος εργάζονταν εκεί και έτσι έγινε η κουμπαριά.

Ισως όλα να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά εάν δεν ταλαιπωρούνταν από τραυματισμούς, αλλά η ουσία είναι πως στο Ηράκλειο αναγεννήθηκε, σε οκτώ ματς μετρά ένα γκολ και μία ασίστ και για αυτό επέστρεψε στις κλήσεις της Εθνικής του ομάδας, όπου μετρά συνολικά 21 εμφανίσεις (μικρός διατέλεσε αρχηγός της U21).

Τι ίσως τον συγκλόνισε περισσότερο; Τον Μάρτιο του 2018 το παγκόσμιο ποδόσφαιρο πένθησε για την απρόσμενη απώλεια του Νταβίντε Αστόρι που έφυγε τόσο ξαφνικά από τη ζωή. Ο Μπάκιτς που έπαιζε τότε δανεικός από την Μπράγκα στη Μπελενένσες γνώριζε τον αδικοχαμένο Ιταλό κεντρικό αμυντικό από την κοινή τους παρουσία στους «Βιόλα» και οι δυο τους διατηρούσαν καλές σχέσεις. Ο θάνατός του έγινε γνωστός στις 4 του μηνός και μερικές ώρες μετά ο Μαυροβούνιος χαφ αντιμετώπισε την Γκιμαράες, σε έναν αγώνα όπου αντικαταστάθηκε στο 70'. Αμέσως μετά την αλλαγή του έβαλε σε κλάματα καθώς δεν κατάφερε να σκοράρει και να αφιερώσει το γκολ του στη μνήμη του φίλου του, ενώ η εικόνα με εκείνον στον πάγκο να ξεσπά σε λυγμούς έκαναν τον γύρο της Ιταλίας και αποτέλεσαν σημείο αναφοράς.

Στο «Γεντί Κουλέ» φορά τη φανέλα με το νούμερο «88» και σχεδόν σε όλη την καριέρα του έχει αυτό ή το «8». Στους «Βιόλα» μάλιστα πήρε το δεύτερο από τον συμπατριώτη του Στέφαν Γιόβετιτς που όταν πήγε ο Μπάκιτς στη Φλωρεντία, το 2013, εκείνος πήρε μεταγραφή για τη Μάντσεστερ Σίτι. Στο δεξί του χέρι έχει «χτυπήσει» τατουάζ με διάφορες ημερομηνίες που θεωρεί σημαντικές, όπως και ορισμένες εκφράσεις που τον χαρακτηρίζουν. Παράλληλα πριν από μερικά χρόνια έγινε πατέρας.

Ο Μάρκο Μπάκιτς με αριθμούς

1 Πρωτάθλημα Μαυροβουνίου (2011)
1 φορά καλύτερος νεαρός παίκτης της χώρας του (2012)
83 συμμετοχές, 6 γκολ, 5 ασίστ με την Μουσκρόν
37 συμμετοχές, 7 γκολ, 6 ασίστ με την Μόγκρεν
28 συμμετοχές, 5 γκολ, 3 ασίστ με την Μπελενένσες
23 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ με την Σπέτσια
15 συμμετοχές, 1 γκολ με την Αλκοκόρν
12 συμμετοχές, 5 γκολ, 1 ασίστ με την Ποντγκόριτσα Μπούντουτσνοστ
10 συμμετοχές με την Φιορεντίνα
9 συμμετοχές με την Μπράγκα
8 συμμετοχές, 1 γκολ, 1 ασίστ με τον ΟΦΗ
1 συμμετοχή με την Τορίνο
21 συμμετοχές, 1 ασίστ με την Εθνική Μαυροβουνίου
3,1 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν, περίπου, για τις μεταγραφές του

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα