Παλίκουτσα: «Να αποδείξουν όλοι ότι αξίζουν να είναι στην ομάδα»

Παλίκουτσα: «Να αποδείξουν όλοι ότι αξίζουν να είναι στην ομάδα»

Παλίκουτσα

bet365

Στην πρώτη συνέντευξή του ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα ανέλυσε το αγωνιστικό πλάνο του για τον Άρη δίνοντας έμφαση σ’ ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης του συλλόγου με την ταυτόχρονη ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου αλλά και τη δημιουργία ομάδας η οποία θα ανταποκρίνεται στις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Ο Γερμανοκροάτης τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης δεν έχει συμπληρώσει διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη. «Είμαι σε στάδιο εντοπισμού, αξιολόγησης και κρίσης της λειτουργίας του κλαμπ», παραδέχθηκε στο ξεκίνημα της συζήτησής του με τους ρεπόρτερ του Άρη. Στη διάρκεια αυτής ήταν φανερό ότι μαθαίνει γρήγορα. Συγκεντρώνει στοιχεία μέσα από την ακτινογραφία, συνολικά, του ποδοσφαιρικού οργανισμού και αναλόγως καταστρώνει το σχέδιό του. Αυτό προφανώς επικεντρώνει στην πρώτη ομάδα αλλά δεν περιορίζεται σ’ αυτή καθώς περιλαμβάνει ένα ευρύτερο πλάνο ανάπτυξης το οποίο θα εστιάσει και στις ακαδημίες.

Καθώς εξελισσόταν η συζήτηση κι ενώ η πλειοψηφία των ερωτήσεων αφορούσαν το μέλλον, ο ίδιος στεκόταν και στο παρόν. «Τα επόμενα παιχνίδια είναι ευκαιρία για όλους να αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι στην ομάδα», είπε με απόλυτο ύφος δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ότι τα play-offs θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις κρίσεις του. Εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε ότι όλοι θα κριθούν από την αποφασιστικότητα, το επίπεδο αφοσίωσης αλλά και την ανθεκτικότητα που θα δείξουν στους ρόλους που θα τους ανατεθούν.

«Φέτος έχουμε παίκτες με εμπειρία σε Champions League, Europa League, Premier League, Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι έχουμε 40 βαθμούς. Δεν είναι αρκετοί. Κάτι πάει λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε. Να δημιουργήσουμε ένα ομαδικό πνεύμα. Όταν δυσκολεύουν τα πράγματα σ’ ένα παιχνίδι, η ποιότητα κρίνει πολλά, αλλά το ίδιο κάνει και η ομαδική δουλειά, το ομαδικο πνευμα. Έτσι αυξάνεις τις πιθανότητές σου να κερδίσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος θα νιώσει ότι βλέπει μία δεμένη ομάδα. Τότε θα βρουν και το παραπάνω κίνητρο για να δώσουν τον εξτρά παλμό που χρειαζόμαστε για να γυρίσουμε ένα παιχνίδι. Έχω δει τους οπαδούς μας. Είναι καταπληκτικοί. Μπορούν να είναι ο καταλυτικός παράγοντας για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εύχομαι να είναι δίπλα μας με αυτόν τον τρόπο κόντρα στον ΠΑΟΚ, αλλά και σε όλα τα παιχνίδια των πλει οφ. Αυτή η σύνδεση ομάδας και κόσμου μπορεί να αποτελέσει τη βάση μας για τα play-offs και για τη νέα σεζόν. Αν φέτος ο στόχος η 5η θέση, γιατί να μην προσπαθήσουμε για την 4η θέση και να αφήσουμε τον ΠΑΟΚ από κάτω μας. Είναι ακατόρθωτο; Για εμένα όχι αλλά τουλάχιστον πρέπει να το προσπαθήσουμε», είπε.

«Η ομάδα χρειάζεται Έλληνες»

Ο χαμηλότερος μέσος όρος ηλικίας και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου είναι δύο πράγματα που εκτιμά ότι χρειάζεται η ομάδα. «Προτεραιότητα είναι οι καλοί παίκτες. Αν θέλουμε να εξελιχθεί η ομάδα, πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδά μας. Για να γίνει αυτό, ο πιο εύκολος τρόπος είναι οι πωλήσεις. Για να κάνεις πωλήσεις, χρειάζεσαι μία ομάδα με μικρότερο μέσο όρο ηλικίας. Με τα χρήματα από τις πωλήσεις μπορείς να εξελίξεις πολλά κομμάτια του κλαμπ. Πρέπει να μπούμε σε αυτή τη λογική και παράλληλα να είμαστε ανταγωνιστικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο Άρης κάθε χρόνο πρέπει να βγαίνει τουλάχιστον στην Ευρώπη. Αν όλα πάνε καλά, θα διεκδικήσουμε τους διαθέσιμους τίτλους. Όλα είναι πιθανά. Αυτό δεν γίνεται αλλάζοντας δεκαπέντε παίκτες κάθε χρόνο. Χρειάζεσαι ηγεσία, καλό σταφ, παίκτες με κίνητρο και περιθώρια εξέλιξης. Όλ’ αυτά μαζί είναι ένας καλός συνδυασμός», είπε κι έκρινε βάσει ρεαλιστικών δεδομένων.

Ο Παλίκουτσα

«Δεν είμαστε ομάδα που μπορεί να αγοράζει παίκτες εκατομμυρίων. Οπότε πρέπει να κάνουμε αποτελεσματικό σκάουτινγκ και να φέρουμε καλούς παίκτες που θα προσαρμοστούν γρήγορα στα δεδομένα του κλαμπ και της πόλης. Να δουν τον Άρη ως ευκαιρία για το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους. Εάν ένας παίκτης εξελιχθεί πιο γρήγορα από την ομάδα, τότε είναι καλό για εμάς οικονομικά. Κοιτάω κάθε αγορά. Σε όποια χώρα και αν δουλεύεις, πρέπει να δώσεις έμφαση στους γηγενείς παίκτες. Στην προκειμένη περίπτωση Έλληνες. Να φτιάξεις δικούς σου παίκτες αλλά και να φέρεις. Ο Άρης παίζει στην Ελλάδα. Χρειάζεται Έλληνες παίκτες. Δίνω ήδη έμφαση σε αυτό το κομμάτι. Όλα ξεκινούν από την ακαδημία. Έχουμε κάποιους διεθνείς αλλά αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να τους δείξουμε τον δρόμο προς την πρώτη ομάδα. Παρακολουθώ ήδη την ελληνική αγορά αλλά και Έλληνες που παίζουν στο εξωτερικό. Δεν είναι μία υπόσχεση αλλά ένας πλάνο που έχω σε βάθος τριετίας, χωρίς να ρισκάρουμε με τους στόχους της ομάδας».

«Θέλω να βλέπω τη φλόγα στα μάτια τους»

Ο Ρόμπερτ Παλίκουτσα δεν στάθηκε σε εθνικότητες, συγκεκριμένες αγορές κλπ., αλλά στην αγωνιστική φιλοδοξία που οφείλει να έχει ένας παίκτης. «Πρέπει να είσαι καλός στην αγορά και στο σκάουτινγκ. Γρήγορες κινήσεις κάτω από το ραντάρ. Πρέπει να παρουσιάσεις μία προοπτική στον κάθε παίκτη. Ο,τι εδώ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει το βήμα παραπάνω σε ένα top πρωτάθλημα. Να κάνουμε τον Άρη ελκυστικό για τους παίκτες. Τα χρήματα δεν είναι το παν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε άλλα πρωταθλήματα. Για παράδειγμα, ο Νταρίντα μπορεί να βοηθήσει και έναν νεαρό ποδοσφαιριστή να εξελιχθεί δίπλα του. Είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους. Το ίδιο και στην άμυνα με τον Μπράμπετς. Εγώ θέλω παίκτες που θα έχουν τη φλόγα στα μάτια τους για να κερδίσουν κάτι. Να αναλάβουν έναν ρόλο μέσα στην ομάδα. Όταν παίρνεις έναν παίκτη με βιογραφικό, δεν το κάνεις για τα εισιτήρια. Ποντάρεις στην εμπειρία του για να ηγηθεί της ομάδας. Εάν δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τότε είναι ο λάθος παίκτης για εμάς».

Δεν στάθηκε επίσης στα συμβόλαια που ήδη υπάρχουν και αφορούν την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. «Τα συμβόλαια είναι απλά ένα κομμάτι χαρτί. Εάν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με εμάς, καλώς. Διαφορετικά, υπάρχουν λύσεις γι’ αυτές τις περιπτώσεις… Δε νομίζω ότι κάποιοι παίκτες θα θέλουν απλά να κάνουν ατομικές προπονήσεις. Είσαι σε αυτό το χώρο για να παίζεις ποδόσφαιρο», είπε.

Στην παρούσα στιγμή δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των αλλαγών κι όταν ρωτήθηκε έθεσε ξανά το ζήτημα των play-offs. «Θα το δούμε. Έχουμε δύο μήνες μπροστά μας ως το τέλος της σεζόν. Θα υπάρξουν αλλαγές. Πρέπει να γίνουν αλλαγές. Κάθε ομάδα χρειάζεται φρέσκα πρόσωπα. Έχουμε κάποια συμβόλαια που λήγουν. Τα επόμενα παιχνίδια είναι ευκαιρία για όλους να αποδείξουν ότι αξίζουν να είναι στην ομάδα. Εάν κάποιος δεν έχει τη νοοτροπία που πρέπει και βάζει ως προτεραιότητα άλλες δραστηριότητές του έξω από το γήπεδο, δεν κάνει για εμάς», είπε και ρωτήθηκε επιμέρους για την εξωγηπεδική ζωή που πρέπει να έχει κάποιος παίκτης. «Είναι μεγάλο πρόβλημα σε κάθε ομάδα, σε κάθε χώρα. Πως λύνεται αυτό; Με την παρουσία μου. Βλέπω, ακούω και τους μιλάω. Έχω εικόνα. Ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι μικρός. Σαν ένα χωριό. Ολα μαθαίνονται και όσα κάνεις θα σε ακολουθούν στην καριέρα σου. Δύο από τα πιο σημαντικά πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι η πειθαρχία και ο επαγγελματισμός προς τον εαυτό σου και το κλαμπ. Εάν θέλω να πετύχω κάτι στη ζωή μου, πρέπει να αφοσιωθώ σε αυτό. Ένας προπονητής πρέπει να σκέφτεται το επόμενο παιχνίδι. Από τους παίκτες όμως θέλω τη μεγαλύτερη εικόνα».

«Θέλω παίκτες σαν τον Νταρίντα»

Ο Παλίκουτσα ρωτήθηκε για το φαινόμενο «Νταρίντα» ο οποίος όχι μόνο δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε ακρογωνιαίος λίθος της ομάδας. «Τέτοιους παίκτες θέλω. Με άμεση προσαρμογή και δυνατότητα να παίξουν σε πολλές θέσεις. Ο Νταρίντα θα κάνει ό,τι του ζητήσεις. Αν του πεις να παίξει δεξί μπακ θα το κάνει. Θέλω γενικά μία σωστή νοοτροπία ακόμα και από τον παίκτη που δεν θα σηκωθεί για ζέσταμα σε ένα παιχνίδι. Είτε θα πεισμώσεις και θα δουλέψεις παραπάνω ώστε να κερδίσεις τον προπονητή σου, είτε όχι. Έτσι όμως δεν θα παίξεις στην ομάδα. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό σπορ», είπε.

Ο Νταρίντα

Εστίασε μάλιστα στο κομμάτι της συμπεριφοράς που οφείλει να έχει ένας παίκτης ακόμη κι αν χρειαστεί να αγωνιστεί ελάχιστα λεπτά. «Οι απαιτήσεις από τους έμπειρους παίκτες του ρόστερ είναι πολλές περισσότερες. Προφανώς ήρθαν σε αυτή τη θέση από μόνοι τους. Δεν θα αλλάξει ο τεχνικός διευθυντής τον προπονητή. Αυτοί είναι που πρέπει να αλλάξουν. Η λύση είναι να κοιτάς τον καθρέφτη και να κάνεις αυτοκριτική. Καμιά φορά ακόμα και 1-2 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να αλλάξεις το παιχνίδι. Ο Σόλσκιερ το έκανε σε τελικό Champions League το 1999».

«Υπάρχει χρονικό κριτήριο στους στόχους»

Εκεί τέθηκε το ζήτημα του στόχου, ο διαχρονικός πόθος της κατάκτησης ενός τίτλου. «Ξεκινάς μία σεζόν με πιθανότητες για δύο τίτλους. Το Κύπελλο είναι πάντα λιγότερο δύσκολη υπόθεση. Πολλοί ονειρεύονται τον τελικό του Κυπέλλου. Πέρυσι, στη Ριέκα, χάσαμε στον τελικό. Ο δρόμος είναι σύντομος αλλά έντονος. Δε είναι ακατόρθωτο να φτάσεις στον τελικό αλλά πρέπει να δώσεις το 100%. Σε μία σεζόν όμως προσεγγίζεις τους στόχους χρονικά. Την επόμενη σεζόν ξεκινάμε έχοντας μόνο έναν τραυματία, τον Μάνου Γκαρθία. Οι υπόλοιποι γνωρίζονται, παίζουν καιρό μαζί και έχουν ποιότητα. Πρώτα είναι η Ευρώπη. Αρχικά πρέπει να φτάσουμε στα πλέι οφ του Europa Conference League. Το Κύπελλο είναι πολύ μακριά για την ώρα. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα είναι η ομάδα, τί παίκτες θα έχει. Το πρωτάθλημα από την άλλη είναι ένας αγώνας δρόμου. Για την ώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη και να κερδίσουμε όσα περισσότερα παιχνίδια γίνεται στα πλέι οφ», απάντησε.

Σχετικά με το στιλ των ομάδων που ταιριάζουν στην ποδοσφαιρική λογική του, είπε: «Μου αρέσουν οι ομάδες που κυριαρχούν μέσα στο γήπεδο. Θέλω να δημιουργώ ομάδες που είναι ευέλικτες σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάταξή τους. Να είναι aggressive, άσχετα με τον χώρο του γηπέδου στον οποίο πιέζουν. Γρήγορη ανάκτηση της μπάλας και πολλές ευκαιρίες, όπως και καλό τρανζίσιον. Γενικά να καθορίζουν το παιχνίδι και όχι να προσαρμόζονται σε αυτό».

«Σκέψη αύξησης του μπάτζετ»

Αναφερόμενος στις συνθήκες ανάπτυξης του κλαμπ, ο νέος τεχνικός διευθυντής των γραμμών επέκτεινε το σχέδιό του κι εκτός των τεσσάρων γραμμών αναφερόμενος στο προσωπικό και στη δέσμευση που πρέπει να υπάρχει για να συμπληρώσει. «Δεν είναι μόνο η πρώτη ομάδα. Είναι όλη η δομή του κλαμπ. Να εξελιχθούμε σε όλους τους τομείς και όχι μόνο μέσα στο γήπεδο. Υπάρχει μία καλή βάση στην ομάδα αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Από τα γραφεία μέχρι τις ακαδημίες, οι οποίες πρέπει να αποτελούν τη βάση για την πρώτη ομάδα».
Εκεί ρωτήθηκε για τα χρήματα που θα έχει να διαχειριστεί. «Έχει γίνει μία κουβέντα και είναι σε εξέλιξη καθώς σχεδιάζουμε μία ευρύτερη ανάπτυξη του συλλόγου, όπως επιπλέον επενδύσεις σε άλλα τμήματα του κλαμπ. Πρέπει να μπουν προτεραιότητες. Υπάρχει η πρόθεση από τον πρόεδρο να ανεβάσει το μπάτζετ και θα αποφασίσουμε για το ποσό στο επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος έχει μεγάλο όραμα για το κλαμπ. Θέλει να βελτιώσει τον σύλλογο σε όλα τα επίπεδα. Στο γήπεδο, στο προπονητικό κέντρο, στις ακαδημίες... Για αυτό πρέπει να είμαστε καλοί και υπομονετικοί σε αυτό που κάνουμε και να δουλέψουμε σκληρά».

Ο Φαμπιάνο

«Υπήρχε ενδιαφέρον για τον Φαμπιάνο»

Ρωτήθηκε επίσης και για τον Φαμπιάνο Λέισμαν αποκαλύπτοντας ότι τον Γενάρη υπήρξε ενδιαφέρον ομάδας για την αγορά των δικαιωμάτων του. «Υπήρχε ενδιαφέρον για τον Φαμπιάνο τον περασμένο Ιανουάριο. Δεν προχώρησε. Μπορεί βέβαια να επανέλθει το καλοκαίρι. Αν τα χρήματα είναι αυτά που πρέπει, όλοι πωλούνται. Ο Φαμπιάνο είναι εδώ και υπολογίζεται κανονικά. Είναι επαγγελματίας, έμπειρος και με συνέπεια στις υποχρεώσεις του καθημερινά. Εάν χάσεις τον καλύτερό σου παίκτη, αυτό δεν γίνεται σε μία νύχτα. Έχεις χρόνο να προετοιμαστείς και να τον αντικαταστήσεις ίσως και με έναν καλύτερο παίκτη».

«Για προετοιμασία θα φύγουμε από τη Θεσσαλονίκη αν είναι πλήρης η ομάδα»

Στον επίλογο της συζήτησης υποστήριξε ότι μπορεί να αλλάξει άρδην το πλάνο προετοιμασίας. «Υπάρχει η σκέψη να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Το κλίμα εδώ είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς. Προσαρμόζεσαι παρά τη ζέστη. Δεν είμαι ακόμα σίγουρος για τον αριθμό των αλλαγών στο ρόστερ. Δεν έχει νόημα όμως να πάμε προετοιμασία χωρίς να είναι πλήρης η ομάδα. Όταν έχουμε αυτό ως δεδομένο, μπορούμε να μεταβούμε στο εξωτερικό για κάποιες μέρες. Εξαρτάται από τον τρόπο που θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του ρόστερ. Εάν γίνει γρήγορα τότε η σκέψη που έχω τώρα θα είναι διαφορετική. Μην ξεχνάμε ότι εξαρτάται και από τον προπονητή».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα