Προπονητές που βελτιώνουν τους ποδοσφαιριστές τους

Προπονητές που βελτιώνουν τους ποδοσφαιριστές τους

Προπονητές που βελτιώνουν τους ποδοσφαιριστές τους

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το παράδειγμα που δημιουργεί ο Αλμέιδα με τον Μάνταλο και ο Γιοβάνοβιτς με τον Κουρμπέλη.

Στην λήξη του αγώνα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο ο Ματίας Αλμέιδα έκανε κάτι που δεν κάνει συχνά - αναφέρθηκε ατομικά στην απόδοση ποδοσφαιριστών του, κυρίως προκειμένου να εξηγήσει την αιτία της μέτριας αγωνιστικής κατάστασης του Ορμπελίν Πινέδα και για να δώσει ένα δημόσιο χειροκρότημα στον Πέτρο Μάνταλο. Ο Αργεντινός προπονητής, που έδωσε χρόνο στον εαυτό του κατά την περίοδο της εξοικείωσής του με το νέο εργασιακό περιβάλλον, γνώριζε από πρώτο χέρι την ιστορία της απόγνωσης του Μάνταλου στο τέλος της προηγούμενης σεζόν - μια απόγνωση που τον είχε οδηγήσει στην επιλογή να ζητήσει από την ΑΕΚ να τον παραχωρήσει. Μερικούς μήνες μετά, σήμερα, ο Αλμέιδα παρουσιάζει μια βελτιωμένη έκδοση του Μάνταλου, δεδομένου ότι τον φτάνει στην εποχή που ο Έλληνας διεθνής μέσος κάνει μια ισορροπημένη, στις δύο φάσεις παιχνιδιού, εμφάνιση σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι, αγωνιζόμενος σε θέση στην οποία δεν αγωνιζόταν συχνά.

Στα 31 του, ένας ποδοσφαιριστής συχνά δεν είναι δεκτικός στην κριτική και την ανάλυση της απόδοσής του και δεν δείχνει μεγάλη διάθεση να αναγνωρίσει αδυναμίες στο παιχνίδι του και να βελτιωθεί. Η ιστορία της φετινής παρουσίας του Μάνταλου δείχνει ότι σήμερα εκείνος είναι κάποιος που ακούει και προσπαθεί να βελτιωθεί. Έγινε δεκτικός απέναντι στον Αλμέιδα και το επιτελείο του, υποστηρίχθηκε ψυχολογικά προκειμένου να διαχειριστεί το “κυνήγι” από ένα μέρος των φίλων της ομάδας του και να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι δεν θα είναι όσο βασικός ήταν, και σήμερα μπορεί να κοιτάζει πίσω με την ικανοποίηση ότι είναι και φέτος σημαντικός μέχρι εδώ σε συνεισφορά. Καταφέρνει να γίνεται σημαντικός ακόμη και όταν τοποθετείται χαμηλότερα στο τερέν και του ζητούν να στηρίξει την άμυνα.

Στην λήξη του αγώνα με τον Παναιτωλικό, ο Δημήτρης Κουρμπέλης στάθηκε μπροστά στην κάμερα της CosmoteTV και μίλησε για την αλλαγή του ρόλου του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Εξήγησε, πολύ κατανοητά, ότι αυτή η προώθηση από το “6” στο “8” ήταν μια πρόκληση για εκείνον, προκειμένου να καταφέρει να έχει μεγαλύτερη συνεισφορά στο επιθετικό κομμάτι και να φτάσει να συνεισφέρει στην επιθετική ανάπτυξη και στην ολοκλήρωση των επιθέσεων - δηλαδή να γίνει και ο ίδιος πιο απειλητικός για την αντίπαλη εστία.

Στα 29 του, στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με τον Παναθηναϊκό, ο Δημήτρης Κουρμπέλης θα μπορούσε να είναι κάποιος που δεν ήθελε να αλλάξει, να “ξεβολευτεί”. Όσο μεγαλύτερος, τόσο πιο συντηρητικός γίνεται ένας επαγγελματίας, τόσο περισσότερο αντιδρά στις αλλαγές λόγω ανασφάλειας. Ο Κουρμπέλης άκουσε τον προπονητή, υποστηρίχθηκε από το επιτελείο όταν έγινε ο “φταίχτης” της ήττας στην Τρίπολη από τον Αστέρα και έφερε τον εαυτό του στην θέση να μπορεί να είναι αποφασιστικός για την ομάδα του σε αυτή την πορεία πρωταθλητισμού.

Οι ενέργειες του Μάνταλου, από άλλη θέση, έδωσαν στην ΑΕΚ μια πολύτιμη εκτός έδρας νίκη. Οι ενέργειες του Κουρμπέλη, από άλλη θέση, άνοιξαν τον δρόμο στον Παναθηναϊκό για ακόμη ένα κρίσιμο βήμα στην διεκδίκηση του τίτλου. Ποδοσφαιριστές προχωρημένης ηλικίας δείχνουν διάθεση να αλλάξουν προκειμένου να καλύψουν τα ομαδικά ελλείμματα και τις ανάγκες που βρίσκει ένας προπονητής στο αγωνιστικό πλάνο. Προπονητές βελτιώνουν ποδοσφαιριστές, προκειμένου να βρουν στοιχεία που θα βελτιώσουν το παιχνίδι της ομάδας τους ή θα ενισχύσουν τις πιθανότητες να διατηρεί - ενώ αλλάζει πρόσωπα - η ομάδα τα στοιχεία που εκείνοι κρίνουν απαραίτητα στο παιχνίδι της.

Ο Ματίας Αλμέιδα και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι τέτοιες περιπτώσεις προπονητών. Από αυτούς που βελτιώνουν τους ποδοσφαιριστές και δεν δουλεύουν μόνο με “έτοιμους”. Από αυτούς που κάνουν καλό στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο διότι δημιουργούν καλά παραδείγματα για τους νέους Έλληνες που θέλουν να γίνουν προπονητές και σήμερα μελετούν την δουλειά των προπονητών του υψηλότερου επιπέδου στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Συγκρίνεις τον Παναθηναϊκό της περσινής αντίστοιχης περιόδου με τον φετινό, και η διαφορά είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Συγκρίνεις την ΑΕΚ της αντίστοιχης περσινής περιόδου με την σημερινή και η διαφορά είναι χαοτική. Αυτοί οι δύο δεν είναι απλώς προπονητές που κάνουν καλύτερες τις ομάδες τους· ανεβάζουν το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος, και τελικά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.