Oλυμπιακός - Παναθηναϊκός: Γιατί αυτό είναι ένα ξεχωριστό ντέρμπι «αιωνίων»

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Oλυμπιακός - Παναθηναϊκός: Γιατί αυτό είναι ένα ξεχωριστό ντέρμπι «αιωνίων»

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη «διαφορετικότητα» ενός ντέρμπι αιωνίων με μεγάλη βαρύτητα και για την επόμενη μέρα στους δύο αντιπάλους, ανάλογα με το αποτέλεσμα και τα γεγονότα που θα σημαδέψουν την αποψινή αναμέτρηση.

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του σημερινού ντέρμπι στο «Γ.Καραϊσκάκης» αν θα θέλαμε να διακρίνουμε τη «διαφορετικότητά» του συγκριτικά με αντίστοιχα παιχνίδια προηγούμενων ετών: α) ο Παναθηναϊκός πάει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια στο Φάληρο όντας σε υψηλότερη θέση από τον Ολυμπιακό β) αμφότερες οι ομάδες είναι στα καλά τους (όχι ακριβώς στα high τους), ξεπερνώντας τις περιόδους κρίσης που προκλήθηκαν στους Πράσινους από τον καταστροφικό Ιανουάριο και στους Ερυθρόλευκους από τη συντριβή στον ημιτελικό Κυπέλλου εναντίον της ΑΕΚ.


Ισχυρίζονται πολλοί, ενδεχομένως εξετάζοντας και την εξαιρετική εφετινή επίδοση του Παναθηναϊκού εκτός έδρας (8-1-2) ότι ο Ολυμπιακός δύσκολα θα νικήσει σήμερα επειδή εφέτος δεν έχει επικρατήσει σε κανένα ντέρμπι. Λάθος επιχείρημα! Κάθε ματς έχει διαφορετικές παραμέτρους κι ας μην ξεχνάμε πως πέρυσι ο Παναθηναϊκός έκανε την πρώτη του νίκη σε μεγάλο παιχνίδι τρεις αγωνιστικές πριν από τη λήξη της regular season, με 3-0 επί της ΑΕΚ. Και εν συνεχεία πήγε «τρένο» στα play offs μέχρι και τον τελικό Κυπέλλου εναντίον του ΠΑΟΚ. Αν υπάρχει ένα επιχείρημα στο οποίο θα μπορούσε κάποιος να σταθεί είναι πως ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος από τον αντίπαλό του μόνο σ’ ένα ντέρμπι εφέτος. Κι αυτό, όμως, ήταν εναντίον του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο!


Θεωρούν άλλοι πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει πολλές πιθανότητες νίκης στο «Γ. Καραϊσκάκης» διότι - ειδικά χωρίς Βέρμπιτς και με τον Κλέινχέισλερ ανέτοιμο - δεν έχει πολλές επιλογές μεσοεπιθετικά στον πάγκο, επειδή στον δεύτερο γύρο δεν έχει επικρατήσει ούτε σε ένα εκ των τεσσάρων εναντίον ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (πρωτάθλημα + Κύπελλο), ακόμα - ακόμα και επειδή η ισοπαλία είναι μια χαρά αποτέλεσμα για τους Πράσινους. Λάθος προσέγγιση κι αυτή παρότι τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν σωστά. Λάθος διότι ο Παναθηναϊκός έχει πάρει θετικά αποτελέσματα στο «Γ. Καραϊσκάκης» με ρόστερ πολύ κατώτερου επιπέδου από το εφετινό και τον έχει νικήσει όταν δεν το περίμενε κανείς με τριάρα το 2014 και με 2-1 στα περυσινά play offs, όταν πήγε στο Φάληρο λαβωμένος και ζητώντας μόνο ένα αποτέλεσμα, το οποίο τελικά και πήρε!

Η τεράστια αξία της νίκης


Είναι από τα πιο απρόβλεπτα ντέρμπι αιωνίων των τελευταίων ετών, ίσως όμως και το πιο σημαντικό, μέχρι το… επόμενο! Κι αυτό είναι το τρίτο «ξεχωριστό» χαρακτηριστικό του συγκρτικά με ντέρμπι παλαιότερων ετών στον Πειραιά. Είναι ένα ντέρμπι με τεράστια βαρύτητα και για τους δύο!

Μια νίκη στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τον Παναθηναϊκό δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Οι Ερυθρόλευκοι διανύουν για τα δεδομένα τους μετριότατη σεζόν, αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την ισχύ της έδρας τους, τη μεγάλη ευκολία στο γκολ και το γεγονός ότι ακόμα και εφέτος που βρίσκονται για πολλούς μήνες μεταξύ τρίτης και τέταρτης θέσης έχουν υποστεί μόνο μία ήττα στο Φάληρο, από τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι όμως και ακατόρθωτο το τρίποντο για τους Πράσινους, αν θυμηθούμε ότι εφέτος επικράτησαν σε δύο πολύ δύσκολες έδρες, όπως η Τούμπα και το «Κλεάνθης Βικελίδης», όντες μάλιστα υποχρεωμένοι να ανατρέψουν το εις βάρος τους 1-0 (1-2 τελικό και στα δυο παιχνίδια), ενώ και στην OPAP Arena ηττήθηκαν στις λεπτομέρειες: μια στιγμή «ύπνου» της άμυνας, ένα αυτογκόλ του Μπρινιόλι, ένα δοκάρι του Ιωαννίδη, τέλος.

Μονομαχία Ιωαννίδη - Εμβιλά


Με νίκη ο Παναθηναϊκός πιθανότατα «κλειδώνει» την πρωτιά στη regular season (με Παναιτωλικό εντός έδρας και Ατρόμητο στο Περιστερι τα τελευταία παιχνίδια του), αλλά ταυτόχρονα αφήνει πίσω του οκτώ βαθμούς τον Ολυμπιακό, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική θα αντιμετωπισει την ΑΕΚ στην OPAP Arena, όπου προσφάτως ηττήθηκε 3-0 στον ημιτελικό Κυπέλλου! Ταυτόχρονα εκτοξεύει στα ύψη την αυτοπεποίθηση όλου του οργανισμού και… «τρελαίνει» τους οπαδούς του για ευνόητους λόγους: τεράστιο το όφελος. Τεράστιο και για τον Ολυμπιακό, ο οποίος αν τα καταφέρει μειώνει στο -2 από την κορυφή, σβήνει το εφετινό «μηδέν» στα ντέρμπι και οπλίζεται με τρομερή πίστη για το ολοκληρωτικό comeback στο πιο κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος, λίγο πριν από την εκκίνηση των καθοριστικών play offs.

Η ισοπαλία δεν είναι katastropha, αλλά χαμένη ευκαιρία

Οσο για την ισοπαλία; Σίγουρα δεν θα... πανηγυρίσουν στον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως θα παραμείνει στη διεκδίκηση του τίτλου. Σίγουρα, επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί αρνητικό αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό. Σ’ αυτή την περίπτωση θα δοθεί μάχη με την ΑΕΚ για την πρώτη θέση στη regular season, θα διατηρηθεί η απόσταση των πέντε βαθμών από τον πρωταθλητή και σε θετική ατμόσφαιρα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τον τίτλο. Σε κάθε περίπτωση το "X" δεν καταδικάζει κανέναν, αλλά ενδεχομένως να θεωρηθεί χαμένη ευκαιρία. Ας μην υποτιμούμε, άλλωστε ότι όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στο ποδόσφαιρο πολλές φορές (όχι πάντα) παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει κάτι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ματς του πρώτου γύρου μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Η ισοπαλία (1-1) με το πέναλτι του Σπόραρ στο 92’ λόγω της… σφαλιάρας του Αβιλα στον Ιωαννίδη αντιμετωπίστηκε - και λογικά - ως ήττα από τους ανώτερους Ερυθρόλευκους, ενώ στον Παναθηναϊκό η τελευταία αύρα του αγώνα ήταν θετική, παρότι εκείνο το «Χ» ήταν η πρώτη βαθμολογική απώλειά τους στο πρωτάθλημα!

Συνεπώς, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο τρόπος με τον οποίο θα προκύψει θα καθορίσει και την «επόμενη» μέρα στους δύο αντιπάλους. Η απόδοση κάθε ομάδας, το τελικό σκορ, ο ρόλος της διαιτησίας, οι συγκυρίες ενός αγώνα (δοκάρια, κόκκινες κάρτες) όλοι οι παράγοντες παίζουν ρόλο για την ατμόσφαιρα που θα διαμορφωθεί στους «αιώνιους» μετά τη λήξη του ματς. Και οι δυο έχουν επιθετικές αρετές. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα στη αμυντική συνοχή του, ο Παναθηναϊκός περισσότερα προβλήματα στη μεσαία γραμμή του. Και πάντα παίζει σπουδαίο ρόλο ποιος σκοράρει πρώτος. Διότι η αλήθεια είναι πως το βλέπω «goal - goal» το ματσάκι…

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...