Σαμπντόρια - Τζένοα: Το πιο «πολιτισμένο» ντέρμπι μίσους είναι φέτος μάχη επιβίωσης

Σαμπντόρια - Τζένοα: Το πιο «πολιτισμένο» ντέρμπι μίσους είναι φέτος μάχη επιβίωσης

bet365

Με τη μάχη για το Scudetto στην Ιταλία να έχει πάρει φωτιά, δύσκολα κάποιος ρίχνει το βλέμμα του στα χαμηλότερα στρώματα της βαθμολογίας, εκεί που μαίνεται μια παρόμοια τιτάνια σύγκρουση με έπαθλο την επιβίωση.

Όσο Μίλαν και Ίντερ μάχονται υπό το φως των προβολέων και με εκατομμύρια μάτια στραμμένα πάνω τους για το στέμμα του πρωταθλητή, τουλάχιστον πέντε ομάδες βρίσκονται υπό την σκιά του υποβιβασμού δίνοντας μια άλλη, διαφορετικού είδους μάχη. Αυτή της επιβίωσης. Βενέτσια (22), Σαλερνιτάνα (25), Τζένοα (25), Κάλιαρι (28), Σαμπντόρια (30) θα παλέψουν στις εναπομείνασες αγωνιστικές για να παραμείνουν στη ζωή.

Στην πραγματικότητα οι υποστηρικτές της Βενέτσια μάλλον δεν μπορούν να ελπίζουν σε κάτι άλλο πέρα από θαύμα. Η ομάδα από την πόλη της γόνδολας βρίσκεται σε αγωνιστική φόρμα πιο επίπεδη κι από την κοιλάδα του Πάδου. Η απόλυση του Πάολο Ζανέτι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ίσως λειτουργήσει ευεργετικά, αλλά πιθανότατα είναι πλέον πολύ αργά για να αλλάξουν άρδην τα πράγματα, με τη Γέφυρα των Στεναγμών να λειτουργεί για την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης ως τραγικό προμήνυμα.

Ο μόνος λιγότερο παραγωγικός σύλλογος βρίσκεται ακριβώς από πάνω της στον βαθμολογικό πίνακα. Η νίκη της Τζένοα επί της Κάλιαρι, έδωσε νέα πνοή στο όνειρο της επιβίωσης για τους Γενοβέζους, αλλά παραμένει ένα πολύ δύσκολο επίτευγμα. Το βραβείο του... καλύτερου χειρότερου, πάει στην Σαλερνιτάνα που επικράτησε (2-1) επί της Φιορεντίνα(!) την τελευταία αγωνιστική, φτάνοντας τις τρεις διαδοχικές νίκες, ωστόσο τα περιθώρια παραμένουν στενά. Ακριβώς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού βρίσκεται η Κάλιαρι η οποία όμως έχασε από τη Τζένοα την περασμένη αγωνιστική κάτι που «φωνάζει» ότι καθόλου δεδομένη δεν μπορεί να θεωρείται η σωτηρία.

Με φόντο λοιπόν την κόλαση, η Σαμπντόρια υποδέχεται σήμερα (19:00) την συμπολίτισσα Τζένοα, σε ένα ξεχωριστό Derby della Lanterna. Η Σαμπντόρια παρότι σε σαφώς πιο πλεονεκτική θέση από τις προαναφερθείσες, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να αποτινάξει την σκιά του υποβιβασμού. Στα τελευταία 15 παιχνίδια της μετράει 12 ήττες και μια ισοπαλία κάτι που την οδήγησε στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Η μάχη με τη Τζένοα αποκτά λοιπόν τεράστια σημασία για τους «blucerchuati».

Το σημερινό θα είναι το 78ο derby della Lanterna για τη Serie A. Η Σαμπντόρια μετράει 30 νίκες, έναντι 18 της Τζένοα, ενώ 29 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Οι «ροσομπλού» μετρούν μόλις 1 νίκη στα τελευταία 11 ντέρμπι πρωταθλήματος με την Σαμπντόρια. Ένα 2-1 τον Ιούλιο του 2020. Στον πρώτο γύρο, η Σαμπντόρια επικράτησε 3-1 της Τζένοα. Σε περίπτωση που πάρει το τρίποντο της νίκης ξανά φέτος, θα' ναι για πρώτη φορά (με 2/2) μετά τη σεζόν 2016/17.

Derby Della Lanterna: Μια κραυγή για αναγνώριση

Οι παλιές πόλεις στα κέντρα των ιταλικών πόλεων είναι συνήθως επιβλητικά όμορφες. Η Βενετία και η Ρώμη μοιάζουν λίγο πολύ με υπαίθρια μουσεία όπου τυχαίνει να ζουν άνθρωποι. Η εντυπωσιακά όμορφη Σκάλα του Μιλάνου κουβαλάει τις ποιότητες των μεγαλύτερων οίκων μόδας. Η Γένοβα μάλλον ωχριά σε σύγκριση. Η Γένοβα φιλοξενεί τον Χριστόφορο Κολόμβο, φημολογείται το καλύτερο πέστο που μπορεί κανείς να βρει και ένα εθιστικό είδος ψωμιού που ονομάζεται fugassa. Η μεσαιωνική πόλη είναι γνωστή για τα στενά σοκάκια της και με τα πολύ ψηλά κτίσματα και για έναν ναό. Ναό αφιερωμένο στη δεύτερη (ίσως) πιο σημαντική θρησκεία της Ιταλίας: το calcio.

Η ποδοσφαιρική καρδιά της Γένοβας χτυπά σε δύο σημεία της πόλης (κέντρο - περίχωρα) μα ταυτόχρονα στο ίδιο μέρος. Το Στάδιο Luigi Ferraris το οποίο φιλοξενεί τόσο τη Σαμπντόρια όσο και τη Τζένοα. Το ολλανδικό περιοδικό ποδοσφαίρου Staantribune συμπεριέλαβε το Luigi Ferraris σε μια λίστα με τα 25 γήπεδα που θα πρέπει κανείς να επισκεφθεί στη ζωή του. Το ιερό για τους Γενοβέζους στάδιο, φιλοξενεί κάτι παραπάνω από 36.000 tifosi, και πήρε το όνομά του από τον άλλοτε κάπτεν της Τζένοα που πέθανε σε μάχη κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η βόρεια κερκίδα ανήκει στους «ροσομπλού», με τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Σαμπντόρια να εγκαθίστανται στη νότια κερκίδα. Οι κεντρικές εξέδρες του Σταδίου έχουν κάτι από Αγγλία, με τους οπαδούς να κάθονται σε απόσταση αναπνοής από το γρασίδι.

Το Lanterna di Genova είναι ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της Γένοβας. Ένας φάρος που έχει επιβιώσει από τον 12ο αιώνα και είναι μέχρι και σήμερα ένας από τους ψηλότερους στον κόσμο. Το ντέρμπι των δύο ομάδων της πόλης λοιπόν πήρε το όνομά του από αυτόν. Derby della Lanterna. Μια σύγκρουση που δεν απολαμβάνει τη δημοφιλία των άλλων μεγάλων ντέρμπι του ιταλικού ποδοσφαίρου και δεν χαρακτηρίζεται από την απόλυτη αντιπαλότητα στα όρια του μίσους που έχουν π.χ. η Λάτσιο με τη Ρόμα, ή η Ίντερ με τη Μίλαν.

Στην πραγματικότητα είναι γνωστό ως ένα από τα πιο «πολιτισμένα» ντέρμπι της Ευρώπης δεδομένου ότι ιστορικά δεν στιγματίζεται συχνά από βίαια επεισόδια. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι Τζένοα και Σαμπντόρια δεν τρέφουν εχθρότητα μεταξύ τους.

Τα ντέρμπι της Γένοβας συνήθως γίνονται σε καυτές ατμόσφαιρες συνοδεία υβριστικών συνθημάτων και εντυπωσιακών πανό. Αν κάποιος αναρωτηθεί για τις διαφορές τους; Η πρώτη και σημαντικότερη είναι η ιστορία τους. Η Τζένοα είναι ο τέταρτος πιο ιστορικός σύλλογος της Ιταλίας, κι ιδρύθηκε από μια ομάδα Άγγλων το 1893. Υπήρξε προπολεμικά μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της χώρας κατακτώντας 9 πρωταθλήματα και 1 Κόπα ντ' Ιτάλια. Ωστόσο τελευταία χρονικά διάκριση ήρθε το 1937!

Η Σαμπντόρια από την άλλη γεννήθηκε από την συγχώνευση δύο συλλόγων. Της Sampierdarense και της Andrea Doria, το 1946. Μεταπολεμικά ήταν πολύ πιο επιτυχημένη από την συμπολίτισσα, κερδίζοντας το Scudetto του 1991, 4 Coppa Itallia τις δεκαετίες του '80 και του '90 ενώ έφτασε ως τον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1992. Η δεύτερη είναι γεωγραφική. Οι οπαδοί της Τζένοα κατοικούν κυρίως στο κέντρο της πόλης, ενώ εκείνοι της Σαμπντόρια βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα προάστια.

Βραβείο εφευρετικότητας στους φίλους και των δυο

Για τους οπαδούς της η Τζένοα είναι η αληθινή εκπρόσωπος της πόλης, ενώ εκείνοι της Σαμπντόρια καυχιούνται για τις πιο πρόσφατες επιτυχίες της ομάδας τους. Η αντιπαλότητά τους συχνά εκφράζεται με εφευρετικότητα αν και δεν εκλίπουν εντελώς οι περιπτώσεις βίαιων συμπλοκών, δεν αποτελούν κανόνα.

Για παράδειγμα οι φίλοι της Τζένοα αποκαλούν εκείνους της Σαμπντόρια «ποδηλάτες» υποστηρίζοντας ότι μόνο ομάδα ποδηλασίας θα είχε τόσα χρώματα στη φανέλα της όσα οι «Blucerchiati». Από την άλλη, οι υποστηρικτές της Σαμπντόρια αναφέρονται σε εκείνους της Τζένοα ως «γαλοπούλες» κοροϊδεύοντας το έμβλημα της ομάδας που στην πραγματικότητα είναι ένας γρύπας. Μετά από μια νίκη της Τζένοα σε μεταξύ τους ντέρμπι, η ομάδα δώρισε στους φίλους της Σαμπντόρια χριστουγεννιάτικες κάρτες με τον παίκτη που είχε βάλει το νικητήριο γκολ.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που «κοντράρονται» οι φίλοι των ομάδων είναι οι περίπου 30.000! οπαδοί της Τζένοα που παρατάχθηκαν στους δρόμους της πόλης για να παρακολουθήσουν την «κηδεία» της Σαμπντόρια μετά τον υποβιβασμό της μεταφέροντας ένα φέρετρο διακοσμημένο με τα χρώματα των «blucerchiati».

Το καλοκαίρι του 2018 όταν δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση της οδογέφυρας Μοράντι, το ιταλικό ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να μείνει «διαιρεμένο». Ο καλλιτέχνης Gokcen Eke είχε δημιουργήσει ένα συγκινητικό σκίτσο, στο οποίο ένας οπαδός της Τζένοα κι ένας της Σαμπντόρια κρατιούνται αγκαλιά και μαζί συγκρατούν τη γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο A 10 της πόλης.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Σαμπντόρια, Τζάκομο Φαντόνι, έχασε τη ζωή του προσκρούοντας με τη μηχανή του σε κολώνα. Οι φίλαθλοι της Τζένοα είπαν το δικό τους αντίο, όπως αντίστοιχα είχαν κάνει εκείνοι της Σαμπντόρια όταν έφυγε από τη ζωή ο αρχηγός των Ultras της Τζένοα Ρομπέρτο Σότο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα