Ιταλία: Σάλος με παίκτη της Βερόνα που επέλεξε το... ναζιστικό «88» κι αποθέωση από ακροδεξιούς οπαδούς!

Ιταλία: Σάλος με παίκτη της Βερόνα που επέλεξε το... ναζιστικό «88» κι αποθέωση από ακροδεξιούς οπαδούς!

Ιταλία: Σάλος με παίκτη της Βερόνα που επέλεξε το... ναζιστικό «88» κι αποθέωση από ακροδεξιούς οπαδούς!

bet365

Ο νεοαποκτηθείς Πολωνός της Ελλάς Βερόνα, Ματέους Πρασέλικ, επέλεξε τον αριθμό «88» στη φανέλα του και δεκάδες ακροδεξιοί οπαδοί του κλαμπ έσπευσαν να τον αποθεώσουν, ερμηνεύοντάς τον ως συμβολισμό προς τιμήν του Χίτλερ!

Από το... πουθενά σάλος και μάλιστα με πολιτική χροιά ξέσπασε στο ιταλικό ποδόσφαιρο, με αφορμή τον αριθμό που επέλεξε στη φανέλα του ο νεοαποκτηθείς παίκτης της Ελλάς Βερόνα, Ματέους Πρασέλικ. Ο 21χρονος Πολωνός μεσοεπιθετικός πήρε το Νο88 στη φανέλα του και όπως αναφέρει η «Gazzetta Dello Sport» προκάλεσε παραλήρημα στις τάξεις των ακροδεξιών οπαδών του κλαμπ που κατέκλυσαν το προφίλ του με αποθεωτικά σχόλια!

Ο λόγος; Το «88» θεωρείται από πολλούς κρυμμένο σύμβολο του ναζιστικού χαιρετισμού «Χάιλ Χίτλερ», καθώς στο λατινικό αλφάβητο το H είναι το όγδοο γράμμα. Μια άλλη ερμηνεία είναι πως αναφέρεται σε χωρίο από στο ευαγγέλιο του ναζισμού, «Mein Kampf», στο οποίο ο Χίτλερ μέσα σε 88 λέξεις επιδοκιμάζει την ανωτερότητα της άρειας φυλής.

Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο Πρασέλικ; Ουδεμία, αφού η δική του επιλογή έγκειται απλά και μόνο στο ότι δεν ήταν διαθέσιμο το Νο8 που φορούσε στη Λέγκια Βαρσοβίας και γι' αυτό πήρε το 88. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν άφησε μερίδα ακροδεξιών οπαδών της Curva Sud του «Μπεντεγκόντι» να τους... χαλάσει το νεοναζιστικό αφήγημα, με αρκετούς εξ αυτών να γράφουν κάτω από τη δημοσίευση της φωτογραφίας στο twitter σχόλια όπως «Ένας από εμάς» και «Δόξα και τιμή». Φαινόμενα για τα οποία φημίζεται ο εν λόγω σύνδεσμος οργανωμένων των Τζιαλομπλού, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν αμαυρώσει το κλαμπ με διάφορα πανό που απεικονίζουν σβάστικες, ρωμαϊκούς χαιρετισμούς και συνθήματα κατά των Εβραίων.

Ούτε ο Πρασέλικ, πάντως, δεν είναι ο πρώτος στο ιταλικό ποδόσφαιρο που φοράει το «88». Το έχει κατοχυρώσει στην Αταλάντα ο Μάριο Πάσαλιτς, ενώ από τους πρώτους που το πήραν ήταν ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν στην Πάρμα τη σεζόν 2000/01, επιλογή για την οποία επικρίθηκε από την εβραϊκή κοινότητα και κατηγορήθηκε για σχέσεις με την ακροδεξιά.

Photo Credits: Hellas Verona FC Twitter

 

SERIE A Τελευταία Νέα