Όταν καιγόταν η Φλωρεντία για τη μεταγραφή του Μπάτζιο στη Γιουβέντους

Όταν καιγόταν η Φλωρεντία για τη μεταγραφή του Μπάτζιο στη Γιουβέντους

Όταν καιγόταν η Φλωρεντία για τη μεταγραφή του Μπάτζιο στη Γιουβέντους

bet365

Με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τη συμφωνία Φιορεντίνα-Γιουβέντους για τον Ντούσαν Βλάχοβιτς, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο 32 χρόνια πίσω, όταν είχε γίνει χαμός από τους φίλους των «βιόλα» για τη μετακίνηση του Ρομπέρτο Μπάτζιο στη «Μεγάλη Κυρία».

Σεζόν 1981-82. Γιουβέντους και Φιορεντίνα διεκδικούν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα. Κάποιες διαιτητικές αποφάσεις ουσιαστικά δίνουν τον τίτλο στη «Μεγάλη Κυρία» και ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων στη Φλωρεντία. Οκτώ χρόνια μετά, οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον τελικό του κυπέλλου UEFA. Οι «βιόλα» διαμαρτύρονται εκ νέου για τις διαιτητικές αποφάσεις, με το τρόπαιο να καταλήγει στα χέρια των «μπιανκονέρι». Η λέξη «κλέφτες» βγαίνει από το στόμα των ανθρώπων της Φιορεντίνα. Τόσο το 1982, όσο και το 1990. Μια μεγάλη κόντρα είχε ήδη ξεκινήσει. Μια κόντρα, που έμελλε να «φουντώσει» λίγους μήνες αργότερα.

bag

Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο σύλλογος της Φλωρεντίας τον οδήγησαν στην απόφαση να βγάλει στο «σφυρί» το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του. Τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Τον άνθρωπο που την είχε φέρει μια ανάσα από την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA και αποτελούσε το next big thing του ιταλικού ποδοσφαίρου. Η Φιορεντίνα είπε «ναι» στα 25 δισεκατομμύρια λιρέτες της Γιουβέντους, σε ένα ποσό που αποτελούσε τότε παγκόσμιο μεταγραφικό ρεκόρ. Μόλις στα 23 του, ο «Μικρός Βούδας» έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του και ταυτόχρονα αποτέλεσε την αφορμή για μεγάλες αναταραχές.

Από αγαπημένο παιδί της εξέδρας, ο Μπάτζιο χαρακτηρίστηκε προδότης από τους φίλους της Φιορεντίνα, όμως αυτή η «επίθεση» στον Ιταλό άσο ήταν αμελητέα, μπροστά στα όσα έγιναν στην πόλη. Μετά την τυπική ολοκλήρωση της μεταγραφής, η Φλωρεντία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι εξαγριωμένοι οπαδοί των «βιόλα» εισέβαλλαν και έσπασαν τα γραφεία του συλλόγου, στην προσπάθειά τους να βρουν τον ιδιοκτήτη της ομάδας. Ο Φλάβιο Ποντέλο φυγαδεύτηκε, με το συνολικό απολογισμό των σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία να είναι 50 (!) τραυματίες. Ένα deal δύο ποδοσφαιρικών ομάδων είχε ήδη μετατραπεί σε πραγματικό πόλεμο για τα μάτια του Μπάτζιο. «Αναγκάστηκα να δεχτώ τη μεταγραφή», δήλωσε τότε ο ίδιος, αφήνοντας αιχμές για τη διοίκηση των «βιόλα».

bag

Το πολεμικό σκηνικό έκανε ξανά την εμφάνισή του στη Φλωρεντία, στο πρώτο παιχνίδι που επέστρεψε ως αντίπαλος ο Ρομπέρτο Μπάτζιο, τον Απρίλιο του 1991. Η πόλη μετατράπηκε σε πραγματικό φρούριο, υπό το φόβο νέων επεισοδίων, όμως ο ίδιος φρόντισε να αλλάξει εντελώς το κλίμα, όταν το γήπεδο «έβραζε» εις βάρος του. Την ώρα που η νυν ομάδα του ήταν πίσω στο σκορ και είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει από το σημείο του πέναλτι, ο ίδιος αρνήθηκε να αναλάβει την εκτέλεση. Ισχυρίστηκε ότι ο τερματοφύλακας της Φιορεντίνα, Τζιανμάτεο Μαρετζίνι, ήξερε τον τρόπο των εκτελέσεών του. Όμως ήταν κοινό μυστικό πως δεν ήθελε να σκοράρει απέναντι στην παλιά του ομάδα.

Η «επίθεση» αγάπης του Μπάτζιο προς τη Φιορεντίνα δεν έμεινε εκεί. Στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου έγινε αλλαγή και την ώρα που βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο ένα κασκόλ των «βιόλα» εκσφενδονίστηκε προς το μέρος του. Εκείνος, όχι μόνο δεν αδιαφόρησε, αλλά έσκυψε και το πήρε μαζί του. Σε λίγα δευτερόλεπτα όλα άλλαξαν. Όπως συμβαίνει στους μεγάλους έρωτες. Η αγάπη από το μίσος απέχει μόλις μια στιγμή. «Η καρδιά μου θα είναι πάντα βιόλα», δήλωσε αργότερα με νόημα ο ίδιος. Το Αρτέμιο Φράνκι είχε γίνει ξανά τόπος λατρείας για τον ίδιο, την ώρα που οι τιφόζι της Γιουβέντους δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την κίνησή του.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2017, ένταση προκλήθηκε ξανά με τη μεταγραφή του Μπερναρντέσκι από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους. Ο ίδιος έγινε «κόκκινο πανί» για τους φίλους των «βιόλα» και η επιστροφή του στο Αρτέμιο Φράνκι ήταν τουλάχιστον εκρηκτική. Μόνο που ο ίδιος δεν έγινε πότε... Ρομπέρτο Μπάτζιο. Όχι μόνο σκόραρε απέναντι στην παλιά του ομάδα, αλλά πανηγύρισε και έξαλλα το γκολ εναντίον της. Πλέον, τα «πυρά» έχουν στραφεί προς τον Βλάχοβιτς και απομένει να φανεί τη κατάληξη για θα έχει το νέο επεισόδιο στην πολυτάραχη σχέση Φιορεντίνα-Γιουβέντους.

 

SERIE A Τελευταία Νέα