Κιελίνι: «Δεν έχω δεχθεί ρατσιστική επίθεση, αλλά νιώθω ντροπή ως Ιταλός που συμπαίκτες μου πρέπει να ζήσουν με αυτό»

Κιελίνι: «Δεν έχω δεχθεί ρατσιστική επίθεση, αλλά νιώθω ντροπή ως Ιταλός που συμπαίκτες μου πρέπει να ζήσουν με αυτό»

Newsroom
Κιελίνι: «Δεν έχω δεχθεί ρατσιστική επίθεση, αλλά νιώθω ντροπή ως Ιταλός που συμπαίκτες μου πρέπει να ζήσουν με αυτό»

bet365

Σε ένα απόσπασμα μιας νέας έκθεσης της FifPro που συγκεντρώνει τις απόψεις παικτών για τις διακρίσεις στο ποδόσφαιρο σήμερα, ο αρχηγός της Γιουβέντους και της Εθνικής Ιταλίας, Τζόρτζιο Κιελίνι, μιλά για τον ρατσισμό στο ιταλικό πρωτάθλημα και τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Σήμερα το ιταλικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει μια άλλη πρόκληση: τον φρικτό ρατσισμό που βιώνουν οι μαύροι παίκτες, και γενικά οι παίκτες διαφορετικών εθνοτήτων. Αυτή τη σεζόν έχουμε ήδη δει τόσα πολλά περιστατικά. Νιώθω ντροπή ως Ιταλός που οι συμπαίκτες μου πρέπει να το ζήσουν αυτό. Δεν έχω ιδέα πώς τα καταφέρνουν. Φυσικά, ως ποδοσφαιριστής έχω δεχθεί παρενοχλήσεις από τις κερκίδες.

Μερικές φορές ήταν δύσκολο να μείνω συγκεντρωμένος, να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου. Αλλά δεν έχω βιώσει ποτέ κακοποίηση για κάτι που είναι μέρος του εαυτού μου, όπως το χρώμα του δέρματός μου, το φύλο ή η σεξουαλικότητά μου. Δεν μπορώ ποτέ να καταλάβω πώς είναι αυτό, αλλά ξέρω ότι είναι απαράδεκτο. Και πρέπει να σταματήσει.», ανέφερε συγκεκριμένα στο απόσπασμα που δημοσίευσε ο Guardian.

«Μπορεί να μην είμαι στόχος ρατσιστικής επίθεσης αλλά ως αρχηγός της Γιουβέντους, ως αρχηγός της εθνικής μου ομάδας και ως άνθρωπος, αυτός ο αγώνας κατά των διακρίσεων είναι επίσης αγώνας και ευθύνη μου», πρόσθεσε.

«Δεν θα σιωπήσω, αλλά ούτε θα μιλήσω εξ ονόματος αυτών που ζουν καθημερινά με τις διακρίσεις. Αντίθετα, θα ενισχύσω τις φωνές τους», σημείωσε και παρότρυνε τον κόσμο να ακούσει όλα όσα έχουν τα θύματα να πουν. Όπως οι Καλιντού Κουλιμπαλί και Βίκτορ Οσίμεν.

Θυμίζουμε ότι ο στόπερ από το Μάλι κατήγγειλε ότι οι οπαδοί της Φιορεντίνα του φώναξαν «Γα.…ε πίθηκε» στο παιχνίδι της Νάπολι κόντρα στη Φιορεντίνα στο «Αρτέμιο Φράνκι», νωρίτερα στη σεζόν φέτος.

Ο πολύπειρος Ιταλός στόπερ, συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα στις Ομοσπονδίες, τις λίγκες και τους συλλόγους είναι επιτακτική. Ενώ τόνισε πως είναι λανθασμένη η άποψη που θέλει όσοι πλήττονται άμεσα από τις ρατσιστικές επιθέσεις να καλούνται να βρουν και λύση.

«Οι ομοσπονδίες, τα πρωταθλήματα και οι σύλλογοί μας πρέπει επίσης να ενωθούν, σε συνεννόηση με τους παίκτες και τα σωματεία παικτών, και να αναπτύξουν μια πιο αποτελεσματική στρατηγική. Χρειαζόμαστε αξιωματούχους και κυβερνητικά όργανα να λάβουν σοβαρά υπόψη το θέμα και να αντιδράσουν γρήγορα και κατάλληλα σε οποιοδήποτε περιστατικό στον αγωνιστικό χώρο, στα αποδυτήρια ή στο διαδίκτυο. Και θα συνεχίσω να υψώνω τη φωνή μου για να ενθαρρύνω τους άλλους να δράσουν.

Όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζει ο ρατσισμός και οι διακρίσεις. Πολύ συχνά έχω δει την προσδοκία να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός από εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο. Ή να αντιμετωπιστεί ο σεξισμός και η ομοφοβία ως ένα πρόβλημα που αφορά μόνο γυναίκες και άτομα από την LGBT κοινότητα. Αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό.

Γι' αυτό όσοι από εμάς δεν βιώνουμε άμεσα διακρίσεις πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να είμαστε καλύτεροι σύμμαχοι. Γι' αυτό δεσμεύω τη φωνή μου και την υποστήριξή μου σε όλους τους παίκτες που βιώνουν διακρίσεις. Δεσμεύομαι να αναλάβω την ευθύνη να ενεργήσω κατά των διακρίσεων, να κατανοήσω πώς μπορούμε να τις εξαλείψουμε καλύτερα και να μιλήσω εναντίον τους. Εάν είστε αρκετά τυχεροί που δεν έχετε βιώσει διακρίσεις, σας ζητώ να κάνετε το ίδιο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα