Σήμερα ο οπαδός της Λάτσιο Στέφανο θα έκλεινε τα 43, αλλά τον σκότωσε το κράτος

Σήμερα ο οπαδός της Λάτσιο Στέφανο θα έκλεινε τα 43, αλλά τον σκότωσε το κράτος

bet365

Στις 15 Οκτωβρίου του 2009 η ιταλική αστυνομία συλλαμβάνει τον Στέφανο Κούκι για μικροποσότητα ναρκωτικών. Επτά ημέρες αργότερα, ο 31χρονος τότε Στέφανο, πεθαίνει στο κρεβάτι του νοσοκομείου Sandro Pertini. Είπαν ότι τα τραύματα στο σώμα του, προκλήθηκαν μετά από πτώση στην σκάλα, έλεγαν ψέματα...

Η εθνική στρατιωτική αστυνομία της Ιταλίας, γνωστοί και ως καραμπινιέρι του πέρασαν χειροπέδες στο πάρκο degli Acquedotti της Ρώμης στα μέσα του Οκτώβρη του 2009. Είχαν βρει στην κατοχή του 21 γραμμάρια χασίσι και 3 φιξάκια κοκαΐνης. Ο Στέφανο ζύγισε 43 κιλά, ήταν ερασιτέχνης μποξέρ, τοξικοεξαρτημένος και αγαπούσε τη Λάτσιο. Διέταξαν την προφυλάκισή του μέχρι να γίνει η δίκη.

Στο τμήμα κράτησης τον χτύπησαν βάναυσα. Στο κεφάλι, στο σώμα. Την επόμενη ημέρα κατά την ακρόασή του ήταν ασταθής με εμφανή τα σημάδια από τους μώλωπες στο πρόσωπό του. Η δικαστής αποφάσισε ότι μια δεύτερη ακρόαση ήταν απαραίτητη μέχρι την έκδοση της απόφασης και παρά την κάκιστη κατάσταση της υγείας του τον μετέφεραν στις φυλακές Regina Coeli.

Η υγεία του επιδεινώθηκε και η εισαγωγή του στο νοσοκομείο ήταν πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία. Όταν τον μετέφεραν διαπίστωσαν ότι είχε δύο σπασμένα πλευρά, σπασμένο σαγόνι, ρήξη ουροδόχου κύστης που του είχε προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Οι γιατροί εισηγήθηκαν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Είπαν πως ο ίδιος αρνήθηκε.

Μια εβδομάδα μετά την σύλληψή του ζυγίζοντας 37 κιλά ο Στέφανο Κούκι ξεψύχησε. Το προσωπικό των φυλακών αρνήθηκε τις κατηγορίες για βία και κατάχρηση εξουσίας. Η οικογένειά του δημοσίευσε τότε φωτογραφίες από το άψυχο κορμί του.

Η κατάσταση υποσιτισμού και τα σημάδια κακοποίησης ήταν εμφανή. Η ιατροδικαστική εξέταση κατέδειξε ότι ο Στέφανο πέθανε από τα τραύματά του και την απουσία ιατρικής περίθαλψης. Στις 14 Νοεμβρίου του 2009, τρεις ειδικοί φρουροί των φυλακών κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τρεις γιατροί αντιμετώπισαν κατηγορίες για συμμετοχή στο έγκλημα.

Η δίκη η οποία ολοκληρώθηκε σε πρώτο βαθμό τον Ιούνιο του 2013, έκρινε 4 γιατρούς ένοχους για ανθρωποκτονία από πρόθεση και έναν ακόμα για ψευδή δήλωση. Αθώωσε άλλους έξι συμπεριλαμβανομένων και των φρουρών της φυλακής. Κατατέθηκε έφεση η οποία ανέτρεψε την απόφαση του δικαστηρίου και αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους – λόγω έλλειψης στοιχείων - για όλα τα αδικήματα που αφορούσαν στην υπόθεση Κούκι.

«Για εννέα χρόνια καλύψατε τι είχε γίνει»

...έγραψαν οι οπαδοί της Μπολόνια σε πανό τον Οκτώβριο του 2020.

Bologna

Είχαν δίκιο, ένα τεράστιο τείχος σιωπής υψώθηκε στην υπόθεση. Ήταν αδύνατο χωρίς κανείς να μιλήσει να προσδιοριστούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη δολοφονία του.

Η αδερφή του, Ιλάρια, ορκίστηκε ότι θα δώσει τη ζωή της για να λάμψει η αλήθεια. Έκανε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αμφισβητώντας ανοιχτά την ιταλική Δικαιοσύνη. Η υπόθεση άνοιξε ξανά τον Δεκέμβριο του 2015, όταν και ξεκίνησε νέα δίκη.

Αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό της μέχρι το τέλος του αγώνα ήταν οι οπαδοί. Στα γήπεδα της Ιταλίας, από τη Γένοβα στο Τορίνο, από το Λιβόρνο στη Βερόνα, οι οπαδοί έμειναν δίπλα της. Ζητούσαν δικαιοσύνη και δεν διαπραγματεύονταν.

roma

«Στο δέρμα και στις καρδιές μας», το μήνυμα των οπαδών της Ρόμα.

roma2

«Με την Ιλάρια για τον Στέφανο»

perugia

«Ξέρουμε ποιοι το έκαναν, ο Στέφανο Κούκι ζει», φώναξε το πέταλο της Περούτζια.

livorno

«Όσο νομίζετε ότι είστε αθώοι, έχετε εμπλακεί για πάντα», οι φίλοι της Λιβόρνο.

«Δικαιοσύνη για τον Κούκι», ζήτησαν και οι οπαδοί της Έμπολι.

Η Δικαιοσύνη άργησε 9 χρόνια

Σχεδόν μία δεκαετία μετά, τον Οκτώβριο του 2018, η συγκάλυψη για τον ξυλοδαρμό του Στέφανο Κούκι από την ιταλική στρατιωτική αστυνομία κατέπεσε. Ο καραμπινιέρος Φραντσέσκο Τεντέσκο με επιστολή του η οποία διαβάστηκε στο δικαστήριο κατηγόρησε ανοιχτά δύο συναδέλφους του για τον άγριο ξυλοδαρμό του Στέφανο Κούκι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στην επιστολή, οι δύο καραμπινιέροι μετά την σύλληψη χτύπησαν βίαια σε όλο το σώμα τον 31χρονο τότε συλληφθέντα. Ο Τεντέσκο είχε αμέσως συντάξει αναφορά στην οποία περιέγραφε το γεγονός αλλά το έγγραφο εξαφανίστηκε.

Οι δύο αστυνομικοί που κατανόμασε ο Τεντέσκο, οι Alessio di Bernardo και Raffaele d' Allessandro μέλη των καραμπινιέρων της στρατιωτικής αστυνομίας της Ιταλίας συνελήφθησαν, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση και καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Μέχρι να φτάσει στην αίθουσα του δικαστηρίου η επιστολή του Τεντέσκο, ο μόνος καραμπινιέρος που είχε αναφερθεί στον ξυλοδαρμο είχε μετατεθεί, υποβαθμιστεί και απειληθεί για να μη μιλήσει.

Για περίπου μία δεκαετία η Ιλάρια Κούκι έδωσε δεκάδες συνεντεύξεις και δεν σταμάτησε να μάχεται μέχρι να πέσει το τείχος της σιωπής...

savoia


«Τιμή σε όσους πάλεψαν για την αλήθεια. Ενάντια στις εξαπατήσεις, τις καταχρήσεις εξουσίας και τα απαίσια τεχνάσμα. Τώρα αναπαύσου εν ειρήνη Στέφανο Κούκι», έγραψαν οι τιφόζι της Σαβόια.

Για χρόνια, η επίσημη αναφορά για τα αίτια του θανάτου ήταν «το θύμα έπεσε από τις σκάλες», ενώ μια έτερη πραγματογνωμοσύνη ανέφερε πως «ο θάνατος μπορεί να επήλθε από επιληψία», έλεγαν ψέματα...

 

SERIE A Τελευταία Νέα