Τι γίνεται με Βαγιαννίδη; Οι προσπάθειες του agent Ζήνωνος να επαναφέρει στο προσκήνιο τον νεαρό fullback!

Τι γίνεται με Βαγιαννίδη; Οι προσπάθειες του agent Ζήνωνος να επαναφέρει στο προσκήνιο τον νεαρό fullback!

Γιώργος Μανταίος Γιώργος Μανταίος
Τι γίνεται με Βαγιαννίδη; Οι προσπάθειες του agent Ζήνωνος να επαναφέρει στο προσκήνιο τον νεαρό fullback!

bet365

Με το Γιώργο Βαγιαννίδη όλα πήγαν στραβά από τη στιγμή που οι προσδοκίες ξεπέρασαν τις αντικειμενικές του δυνατότητες.

Ποδοσφαιριστής με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά και δυσεύρετα, σε μια θέση στην οποία «σφάζονται» σε όλο τον πλανήτη, αφού πλάγιοι μπακ με τα δικά του προσόντα είναι περιζήτητοι. Όλοι όσοι ασχολούνται με ακαδημίες τον ήξεραν καλά από την παρουσία του στην Κ19 του Παναθηναϊκού από τις αρχές του 2019 και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν 2019/20, εξέχων στέλεχος μιας φοβερής φουρνιάς με Αλεξανδρόπουλο, Αθανασακόπουλο, Σερπέζη, Καλομοίρη, Ζαγαρίτη, Χριστογεώργο που έφτασε κοντά να «αρπάξει» τον τίτλο από τον ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΛΑΘΟΥΣ


Ήταν βέβαιο ότι ο «Βάγια» θα έκανε κάτι σπουδαίο μόλις ολοκλήρωνε τον κύκλο αυτόν. Ο Γιώργος Δώνης του έδωσε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το Φεβρουάριο του 2020 και –τραγική ειρωνεία- αυτό στάθηκε αιτία να αρχίσουν οι λανθασμένες επιλογές. Στις 17/2/2020 ο νεαρός μπακ (που έπαιξε ως χαφ κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως θα δούμε παρακάτω) όχι απλώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα του Παναθηναϊκού, αλλά σκόραρε εναντίον του Παναιτωλικού. Εκεί ο πήχης ανέβηκε απότομα και οι προσδοκίες ξεπέρασαν το ρεαλισμό.

Οι αλλαγές μανατζερικής στέγης, αλλά και η άμεση –άκομψη λένε μερικοί- εμπλοκή από το οικογενειακό του περιβάλλον, δημιούργησαν βαρύ κλίμα στις σχέσεις με την ΠΑΕ και στις διαπραγματεύσεις ανανέωσης του συμβολαίου που είχε υπογράψει το 2017. Οι απαιτήσεις ήταν πολύ υψηλές, αφορούσαν τόσο τις απολαβές του όσο και τις εγγυήσεις για συμμετοχές την επόμενη (2020/21) σεζόν. Ο Παναθηναϊκός δεν ήθελε να δημιουργήσει τέτοιο προηγούμενο. Αλλά όταν ήλθε η πρόταση από την Ίντερ, η πλευρά Βαγιαννίδη αισθάνθηκε πλήρη δικαίωση. Ένα «μεγαθήριο», ένα τρομερό brand name ήθελε έναν teenager, αποδεικνύοντας ότι έκαναν λάθος οι «πράσινοι» που δεν του έδωσαν όσα ζητούσε. Το νέκταρ των «νερατζούρι» είχε μεθύσει τους τότε εκπροσώπους του παίκτη, το Ζήση Βρύζα και το Ντίνο Διαμαντόπουλο που θεωρούσαν ότι πέτυχαν ένα τεράστιο deal με το οποίο θα εκτόξευαν και το δικό τους επαγγελματικό πρεστίζ.


Το γλυκό μεθύσι της επιτυχίας, όμως, τους έκανε να λησμονήσουν το βασικό κανόνα της σωστής εκπροσώπησης, που διέπει κάθε γραφείο management. Και ποιο είναι αυτό; Ότι η υπ΄αριθμόν ένα προϋπόθεση στην αναζήτηση ομάδας για ένα νεαρό ποδοσφαιριστή, είναι η διασφάλιση χρόνου συμμετοχής. «Να παίζει»! Αυτό είναι το ζητούμενο που επιτακτικά επαναλαμβάνουν όλοι οι agents στις διαπραγματεύσεις τους, όταν πρόκειται για νεαρές ηλικίες. Στην περίπτωση Βαγιαννίδη ο κανόνας αυτός όχι απλώς παρακάμφθηκε, αλλά... εξαϋλώθηκε καθώς σε όλη τη σεζόν 2020/21 έπαιξε δύο λεπτά (!) με τη Σεντ Τρούιντεν στην οποία παραχωρήθηκε δανεικός από την Ίντερ. Δεύτερη λανθασμένη επιλογή...


Όσο για τους «νερατζούρι», μόλις και μετά βίας πέρασε μερικές φορές από τις προπονήσεις τους, ενώ αυτή την περίοδο γυμνάζεται με την ομάδα Νέων. Οι διαρροές του περασμένου καλοκαιριού ότι δήθεν τον ήθελε και του μίλησε ο Αντόνιο Κόντε ήταν πέρα για πέρα αναληθείς. Η πραγματικότητα, μάλιστα, είναι ότι ο πρώην προπονητής της ομάδας του Μιλάνου πιθανότατα δεν θα τον αναγνωρίσει εάν τον δει στο δρόμο.

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ AGENT ΖΗΝΩΝΟΣ


Από τον περασμένο Απρίλιο ο 20χρονος μπακ συνεργάζεται με το Πορτογαλικό γραφείο ProEleven του Κάρλος Γκονσάλβες. Το deal έκλεισε μέσω του Δημήτρη Ζήνωνος, του Κύπριου agent που είναι υπεύθυνος για την ελληνική αγορά. Γνώριζε πολύ καλά τον παίκτη από τα κατορθώματά του στην Κ19 και έτσι όταν τον πρότεινε στη «μητρική» εταιρία, η ProEleven τον δέχτηκε στην οικογένειά της, πλάι στον Ζέκα, τον Ντιόγκο Νταλότ, τον Ρικάρντο Όρτα.


Ο Ζήνωνος ανέλαβε μία «ζόρικη» αποστολή για οποιονδήποτε εκπρόσωπο ποδοσφαιριστών. Είναι δύσκολο για ένα club να εμπιστευτεί κάποιον που δεν έχει παίξει ποτέ σε επαγγελματικό επίπεδο και που προέρχεται από ένα χρόνο απραξίας. Όχι λόγω τραυματισμού, αλλά επειδή οι ομάδες στις οποίες ανήκε τον έκριναν ανέτοιμο, μη επαρκή. Παρόλα αυτά έχουν βρεθεί αρκετοί ενδιαφερόμενoι, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κάποιοι τον θέλουν μίνιμουμ για δύο χρόνια για να επενδύσουν πάνω του, αλλά η Ίντερ αρνείται ενώ θέτει και πολύ υψηλή οψιόν αγοράς. Άλλοι τον διεκδικούν, καταθέτουν επίσημες προτάσεις, αλλα... δωρεάν!

Είναι πολύ σημαντική παράμετρος το οικονομικό. Οι Ιταλοί πλήρωσαν περίπου 300.000 ευρώ τροφεία στον Παναθηναϊκό και επιδιώκουν απόσβεση. Όχι πως πρόκειται για κάποιο σοβαρό ποσό, όμως αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο σύλλογος αντιμετωπίζει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα χρήματα του συμβολαίου του.

Δεν συζητούν, λοιπόν, δανεισμό του χωρίς οικονομική συμμετοχή στις αποδοχές του. Μέχρι πριν από δύο μήνες κανείς δεν δεχόταν να καλύψει το συμβόλαιό του, ενώ σήμερα κάποιοι το συζητούν για να το μοιραστούν με την Ίντερ σε ποσοστό 50%. Είναι λογικό ένας σύλλογος να μην είχε πρόθυμος να πληρώσει, για να δώσει συμμετοχές και να προμοτάρει έναν ποδοσφαιριστή που δεν του ανήκει.

Έτσι, τους τελευταίους μήνες εξετάστηκαν προτάσεις από πολλές ελληνικές ομάδες, όχι όμως και από τον Παναθηναϊκό αφού τα δημοσιεύματα περί επιστροφής ήταν απλώς σενάρια. Το ενδιαφέρον έχει στραφεί σε συλλόγους από την Ολλανδία, τη Γερμανία και πρόσφατα από τη Β΄ Ιταλίας, καθώς η Ίντερ θα επιθυμούσε να διαπιστώσει εάν μπορεί ο παίκτης να αποδείξει την αξία στου σε οικείο πρωτάθλημα για να μπορέσει μελλοντικά να επιστρέψει στο Μιλάνο.


Από πλευράς ProEleven και Δημήτρη Ζήνωνος, ακολουθείται αυτή τη φορά ο απαράβατος κανόνας του management. Στόχος είναι να βρεθεί μία ομάδα που να διασφαλίζει στον παίκτη τουλάχιστον 18-20 παιχνίδια στη σεζόν. Αν κάτι τέτοιο είχε συμβεί τη σεζόν 2020/21 με τον Παναθηναϊκό, εύκολα θα είχε έλθει πρόταση τουλάχιστον 5-6 φορές υψηλότερη από τα τροφεία που πλήρωσε η Ίντερ.

Δηλαδή θα είχαν κερδίσει όλοι, εάν δεν υπήρχε βιασύνη και υπέρμετρος ενθουσιασμός. Αυτό που κοιτάζουν τώρα οι εκπρόσωποί του είναι να ταιριάζουν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του στην ομάδα στην οποία θα συνεχίσει, ενώ ιδιαίτερη βάση δίνουν σε περιπτώσεις που κάποιος ενδιαφέρεται για τον «Βάγια» σε ρόλο χαφ σε σύστημα με τριάδα στην άμυνα. Εκεί, θεωρούν, ότι μπορεί να αποδώσει καλύτερα και δευτερευόντως ως καθαρόαιμος μπακ.


Τους τελευταίους μήνες ο Ζήνωνος έχει δουλέψει πολύ και σε επίπεδο ψυχολογικής ενίσχυσης του παίκτη, αφού πρόκειται για ένα παιδί που ήταν μόνο σε μια ξένη χώρα εν μέσω πανδημίας, περιμένοντας μια ευκαιρία που δεν ήλθε ποτέ. Έτσι, φρόντισε να του εμφυσήσει το μότο «Να κάνουμε ένα βήμα πίσω, για να πάμε μπροστά» θυμίζοντάς του περιπτώσεις όπως του Ευθύμη Κουλούρη και του Δημήτρη Γιαννούλη.

Τι συνδέει τους δύο Έλληνες διεθνείς; Ότι σε νεαρή ηλικία πέρασαν από την Ανόρθωση για να πάρουν συμμετοχές κι αυτό αποδείχθηκε ευεργετικό για τη συνέχεια της καριέρας τους. Η Κύπρος δεν έχει παρουσιαστεί ως εναλλακτική, αλλά είναι δεδομένο ότι ο Βαγιαννίδης θα χρειαστεί να κάνει ένα βήμα πίσω για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά, όπως τον έχει συμβουλέψει και ο εκπρόσωπός του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Μανταίος
Γιώργος Μανταίος