Τορίνο - Ρίβερ Πλέιτ: Μια τραγωδία, η αρχή μιας αιώνιας φιλίας! (pics & vid)

Τορίνο - Ρίβερ Πλέιτ: Μια τραγωδία, η αρχή μιας αιώνιας φιλίας! (pics & vid)

Τορίνο - Ρίβερ Πλέιτ: Μια τραγωδία, η αρχή μιας αιώνιας φιλίας! (pics & vid)

bet365

Η 4η Μαΐου του 1949 είναι η πιο τραγική ημέρα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, αλλά και η απαρχή μιας φιλίας μεταξύ δύο σπουδαίων συλλόγων. Της Τορίνο με την Ρίβερ Πλέιτ!

Σούπερ Τζάκποτ*: Επικά έπαθλα* σε κορυφαία φρουτάκια. |21+ * Ισχύουν οροι και προϋποθέσεις.

Στις 4 Μαΐου 1949 η Ιταλία γονάτισε από την είδηση του χαμού της Grande Τορίνο. Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Τορίνο από την Πορτογαλία προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα, με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες ποδοσφαιριστές της. Η «γκρανάτα» ετοιμαζόταν για το πέμπτη της πρωτάθλημα μέσα στην δεκαετία χτίζοντας την δικιά της δυναστεία πριν η μοίρα παίξει άλλα παιχνίδια.

Για πολλούς Ιταλούς θεωρείται η σπουδαιότερη ομάδα που έχει βγάλει το ποδόσφαιρο της χώρας, και το γεγονός πως της έδωσαν το προσωνύμιο «Grande» αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Από το 1943 έως και το 1949 κατέκτησαν όλα τα πρωταθλήματα, με εξαίρεση μια χρονιά λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας παραμείνει αήττητη εντός έδρας για πάνω από έξι χρόνια.

Για το πόσο σπουδαία ήταν αυτή η ομάδα της Τορίνο φαινόταν και από το γεγονός πως οι δέκα από την βασική ενδεκάδα της εθνικής Ιταλίας προέρχονταν από την ομάδα του Ερνστ Ερμπστάιν. Ακόμα και τώρα λίγοι μπορούν να καταλάβουν την σημασία που είχε αυτή η ομάδα στην συλλογική συνείδηση της πόλης, η οποία είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του πολέμου. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Τορίνο αποτελούσε ένα από τα πρώτα σύμβολα της ελπίδας μετά τις σκοτεινές ημέρες που είχαν προηγηθεί και το γεγονός πως ο ξαφνικός τους χαμός στο απόγειο της δόξας τους είχε σοκάρει ξανά την πόλη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κηδεία των θυμάτων η οποία έγινε δύο μέρες αργότερα συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο άτομα και το Palazzo Madama, όπου είχαν τεθεί οι σοροί τους σε λαϊκό προσκύνημα παραλίγο να γκρεμιστεί από τους κατοίκους του Πιεμόντε που ήθελαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στα είδωλά τους.

Ο θρύλος της Grande Torino όμως είχε ξεφύγει από τα στενά όρια της Ιταλίας και ο χαμός των ανθρώπων της είχε προκαλέσει ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο. Στην Λατινική Αμερική αρκετές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες κήρυξαν την 4η Μαΐου «ημέρα ποδοσφαίρου» σε αλληλεγγύη προς την Τορίνο η οποία ένα χρόνο πριν την τραγωδία είχε κάνει τουρ στο νότιο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε Αργεντινή και Βραζιλία.

Αυτή όμως που πραγματικά είχε εντυπωσιαστεί ήταν η Ρίβερ Πλέιτ. Οι «μιγιονάριος» ζούσαν την δική τους σπουδαία εποχή με την τρομερή γενιά που έμεινε στην ιστορία ως la Máquina, ενώ μεγάλο ποσοστό των οπαδών της είχε ιταλικές ρίζες. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του συλλόγου Αντόνιο Λίμπερτι (το όνομα του οποίου στη συνέχεια θα δοθεί στο γήπεδο της Ρίβερ το Μονουμεντάλ) ο οποίος μόλις έμαθε τα νέα της αεροπορικής τραγωδίας στην Σουπέργκα, έδωσε εντολή να ταξιδέψει η Ρίβερ Πλέιτ με όλα της τα αστέρια στην Ιταλία για φιλικό παιχνίδι ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τις οικογένειες των θυμάτων.

Κατά την άφιξή τους στην Ιταλία, τον Λίμπερτι περίμενε ο ομόλογός του Φερούτσιο Νόβο, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει με την υπόλοιπη αποστολή, και η αγκαλιά τους ήταν η απαρχή για μια σπουδαία φιλία και την αδελφοποίηση των δύο συλλόγων. Στις 26 Μαΐου, τρεις εβδομάδες μετά την τραγωδία, στο γήπεδο Comunale και μπροστά σε περίπου 60.000 φιλάθλους, μια ομάδα επίλεκτων από την Serie A κάτω από το όνομα Torino Simbolo αναδείχτηκε ισόπαλη 2-2 με την Ρίβερ η οποία τότε στις τάξεις της τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο.

Και αν η ισοπαλία ήταν το πιο ταιριαστό αποτέλεσμα για ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό παιχνίδι, οι πράξεις αλληλεγγύης συνεχίστηκαν το επόμενο. Ο Λίμπερτι σε μια πράξη τεράστιας γενναιοδωρίας, πρόσφερε στην Τορίνο τον θρυλικό επιθετικό της Ανχελ Λαμπρούνα όταν ο Νόβο ταξίδεψε στο Μπουένος Άιρες για να βραβευθεί από την Εβίτα Περόν.

Η πραγματική όμως πράξη που δείχνει τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο συλλόγων αλλά και το γεγονός πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ στο Τορίνο η προσφορά των «μιγιονάριος» είναι άλλη. Από την δεκαετία του 50' τόσο η Τορίνο όσο και η Ρίβερ χρησιμοποιούν για τις εκτός έδρας εμφανίσεις τους τα βασικά χρώματα της κάθε ομάδας, με την περσινή φανέλα της αργεντίνικης ομάδας να είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια της τραγωδίας. Παράλληλα, από το 2014 η αδελφοποίηση μεταξύ των δύο συλλόγων πήρε κι επίσημη μορφή όταν και στα μουσεία που διαθέτουν οι δύο σύλλογοι δημιουργήθηκε ειδικός χώρος αφιερωμένος στις πράξεις αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων των δύο πλευρών.

Για τον λόγο αυτό η 4η Μαΐου για την Ρίβερ Πλέιτ δεν θα είναι μια απλή ημέρα, αλλά η αρχή μιας αιώνιας φιλίας μεταξύ δύο κλαμπ που σημάδεψαν με τον τρόπο τους τον παγκόσμιο ποδοσφαιρικό χάρτη.

 

SERIE A Τελευταία Νέα