«Φάκελος» Φαν'τ Σχιπ: Από την πλήρη συμφωνία για νέο συμβόλαιο στο... αντίο μέσω Instagram

Δημήτρης Τομαράς
«Φάκελος» Φαν'τ Σχιπ: Από την πλήρη συμφωνία για νέο συμβόλαιο στο... αντίο μέσω Instagram

bet365

Ο Ολλανδός μπορεί να μην πέτυχε καμία μεγάλη πρόκριση με την Εθνική Ελλάδας όμως σίγουρα είναι από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα και ειδικά για το πως κατέληξε το θέμα του νέου συμβολαίου του. Το Gazzetta αναλύει.

Όχι έκπληξη πρώτου μεγέθους δεν ήταν. Το ματς με το Κόσοβο και η αδυναμία της Ελλάδας να νικήσει στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών είχε σηκώσει τόση... σκόνη ώστε να... διχάσει τα στελέχη της ΕΠΟ και να μπουν σε διαδικασία να... τρενάρουν το θέμα του νέου συμβολαίου του Τζον Φαν'τ Σχιπ. Πλην όμως ο Ολλανδός το δίχως άλλο έγραψε τη δική του ιστορία με τον τρόπο που επέλεξε να αποχωρήσει καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος προπονητής που να είπε... αντίο από τον πάγκο της Εθνικής μέσω Instagram. Υπό αυτήν την έννοια ήταν μοναδικός.

Ο Τζον Φαν'τ Σχιπ των 26 αγώνων με την Ελλάδα με 11 νίκες, 9 ισοπαλίες και 6 ήττες με γκολ 29 υπέρ και 23 κατά. Με ντεμπούτο στον πάγκο με Φινλανδία στις 5 Σεπτεμβρίου του 2019 με 4-2-3-1 και τελευταίο χρονικά ματς με το Κόσοβο στο 1-1 της 14ης Νοεμβρίου του 2021 με 3-5-2 για την Ελλάδα. Με χαϊλαϊτς τη νίκη με τη Σουηδία και την ισοπαλία με την Ισπανία αλλά με καμία μεγάλη πρόκριση για την Εθνική και φυσικά με τη μη εκπλήρωση του στόχου για το Παγκόσμιο του Κατάρ. Το πλάνο Κατάρ του οποίου ως προετοιμασία χρησιμοποιήθηκαν οι αγώνες του Nations League αλλά δεν επετεύχθη κυρίως λόγω των ισοπαλιών με Κόσοβο και Γεωργία (προφανώς όχι του 1-1 στο ΟΑΚΑ όπου είχαν κριθεί τα πάντα). Με Νο1 παίκτη σε συμμετοχές επί των ημερών του τον Μπακασέτα των 22 αγώνων και τον Παυλίδη των 21 και ενώ τρίτος σε αγώνες ήταν ο Μπουχαλάκης με 20.

  • Ο 57χρονος Ολλανδός προπονητής είχε κλείσει στην Εθνική Ελλάδας στις 31 Ιουλίου του 2019 κατέγραψε 884 μέρες παραμονής στον πάγκο της.

Το χρονικό των συζητήσεων για το νέο συμβόλαιό του

Σε αυτήν την ιστορία έχει τη σημασία του να εστιάσουμε στο πως καταλήξαμε από την πλήρη συμφωνία στο αιφνίδιο... αντίο (αιφνίδιο υπό το πρίσμα πως δεν είχε ενημερώσει την ΕΠΟ για αυτό το ποστάρισμα) του Ολλανδού μέσω Instagram. Στις 3 Νοεμβρίου η ΕΠΟ είχε καταθέσει πρόταση ανανέωσης στον Τζον Φαν'τ Σχιπ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Gazzetta. Τότε απέμεναν λεπτομέρειες – στο οικονομικό σκέλος - για την οριστική συμφωνία της Ομοσπονδίας με τον Τζον Φαν'τ Σχιπ για νέο συμβόλαιο του Ολλανδού προπονητή και του τιμ του και παραμονή τους στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας μέχρι το καλοκαίρι του 2024!

Μάλιστα είχε πέσει στο τραπέζι η συμφωνία να ανακοινωθεί πριν τα ματς με την Ισπανία και το Κόσοβο, διότι η Ομοσπονδία ήθελε να περάσει το μήνυμα σε όλους (παίκτες, προπονητικό τιμ και media) πως η επιλογή της για παραμονή του Φαν' τ Σχιπ είναι ανεξάρτητη από την τελική έκβαση στον όμιλό της (ελάχιστες ελπίδες για κατάκτηση της δεύτερης θέσης και μπαράζ).

Από την πλευρά του Ολλανδού τεχνικού η διάθεση για ανανέωση συμβολαίου ήταν απολύτως θετική. Ο ίδιος είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα και έδειχνε να πιστεύει πολύ στο μέλλον του πρότζεκτ. Ουσιαστικά τα δεδομένα έδειχναν πλήρη συμφωνία και ενώ θα ερχόταν στην Ελλάδα και ο μάνατζέρ του για τις υπογραφές.

Τι είχαν μετρήσει περισσότερο τα στελέχη της ΕΠΟ για να πάρουν αυτή την απόφαση; Τη βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας της ομάδας παρά τα αρνητικά αποτελέσματα εναντίον ασθενέστερων αντιπάλων (νίκη με Σουηδία στο ΟΑΚΑ, ισοπαλία με Ισπανία, ήττα στη Σουηδία με καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο), την ατμόσφαιρα ενότητας και συσπείρωσης στα αποδυτήριά της, την καλή άποψη των παικτών (αρκετών παικτών τουλάχιστον) και κυρίως το ρίσκο που θα ελάμβαναν αν επέλεγαν αλλαγή προπονητή, δεδομένου ότι ο Φαν' τ Σχιπ έχει πλέον όλο το «κάδρο» μπροστά του και η Εθνική έχει συγκεκριμένο «κορμό».

Τελικά ανακοίνωση δεν υπήρξε ποτέ μιας και προφανώς δεν υπήρξε οριστική συμφωνία και φτάσαμε στις 15 Νοεμβρίου που η ΕΠΟ έχει αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να ανανεώσει ή όχι το συμβόλαιο του Τζον Φαν'τ Σχιπ. Μία ΕΠΟ που πριν από αυτό το ματς είχε επικοινωνήσει πως μετά και από σχετική συνάντηση που υπήρξε το κλίμα για συμφωνία ήταν καλό. Έτσι μετά από όλα αυτά τα δεδομένα και τον αγώνα του ΟΑΚΑ με το Κόσοβο ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση για αρνητικές εξελίξεις...

Το Κόσοβο δεν ήταν η βασική αιτία αλλά έδωσε το... πάτημα για αργοπορία

Τι προκύπτει πως είχαν στο μυαλό του λοιπόν στην ΕΠΟ; Η Ομοσπονδία απ' ότι γίνεται σαφές δεν ήθελε να ανακοινώσει μετά από ένα ματς στο 1-1 με το Κόσοβο ότι κρατάει τον προπονητή που δεν μπόρεσε σε 2 διαφορετικές διοργανώσεις και σε 3 ματς να νικήσει τους Κοσοβάρους. Θεωρούσε πως το timing θα την... πλήγωνε και επικοινωνιακά και ουσιαστικά.

Στο μεταξύ τα στελέχη της ΕΠΟ άρχισαν να... διχάζονται. Αρκετοί συνέχιζαν να είναι υπέρ της παραμονής του ωστόσο άλλοι ήταν εκείνοι που διευκρίνιζαν πως η Ελλάδα θέλει αποτελέσματα και προκρίσεις και αυτά δεν έρχονται. Άρα είναι και θέμα προπονητή έτσι όπως το έβλεπαν εκείνοι. Άλλοι σχολίαζαν πως δεν ήταν θέμα προπονητή και δεν είχε το κατάλληλο υλικό (τη... δεξαμενή για να διαλέξει παίκτες) και άλλοι στέκονταν στο ότι η διαχείρισή του δεν ήταν η κατάλληλη σε επίπεδο προσώπων και διατάξεων.

Η ΕΠΟ λοιπόν πατώντας πάνω στο 1-1 με το Κόσοβο ήθελε να κερδίσει χρόνο και ενδεχομένως να βάλει και άλλους όρους στο οικονομικό στο τραπέζι για τον Ολλανδό (υπήρξαν και πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκε το Κόσοβο για να κλείσει με ένα πιο χαμηλό συμβόλαιο ο Ολλανδό που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν από την ΕΠΟ ή την πλευρά του Ολλανδού). Άρχισε λοιπόν από πλευράς ΕΠΟ να βγαίνει πως γίνονται συζητήσεις / διεργασίες για το ζήτημα του προπονητή και ότι οι τελικές αποφάσεις θα πάρουν λίγο χρόνο ακόμα. Οι συζητήσεις που έγιναν μετά τον αγώνα με το Κόσοβο δεν καρποφόρησαν για να επιφέρουν τελικό deal και ουσιαστικά πηγαίναμε από βδομάδα σε βδομάδα.

Γιατί ο Ολλανδός είπε το... αντίο

Ο Τζον Φαν'τ Σχιπ - όπως προκύπτει από πηγές κοντά στον Ολλανδό - για ένα διάστημα δύο ή τριών ημερών και προτού ενημερώσει τα αρμόδια στελέχη της Εθνικής ότι σταματά από την Εθνική δεν είχε καμία ενόχληση / ενημέρωση από την ΕΠΟ για το τι μέλλει γενέσθαι. Έτσι θεώρησε πως είναι σαν να τον... τελειώνουν και θέλησε να κάνει τη δική του κίνηση τακτικής για να αποχωρήσει με τρόπο που ήθελε εκείνος. Στο σκεπτικό του το εξέλαβε όλο αυτό ως ένα... άδειασμα.

Στην ΕΠΟ «στράβωσαν» με τον Φαν'τ Σχιπ για την ενημέρωση μέσω Instagram και δεν το έκρυψαν

Στελέχη της ΕΠΟ εμφανίστηκαν από την πλευρά τους ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τον Ολλανδό προπονητή, σχετικά με τον τρόπο που λειτούργησε.

Υποστηρίζουν ότι κανείς δεν τον απέλυσε, ότι το συμβόλαιό του ήταν έτσι κι αλλιώς σε ισχύ μέχρι τον Δεκέμβριο και ότι θα έπρεπε να περιμένει. Ότι οι συζητήσεις ήταν σε εξέλιξη και πως θα έπρεπε να περιμένει να δει τι κατάληξη θα υπάρξει και πως υπήρχε πρόθεση να γίνει τουλάχιστον ένα ακόμα ραντεβού για το ζήτημά του. Επίσης πως φυσικά σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση το να ανακοινώσει ένας τεχνικός το... αντίο του από την Εθνική από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην ΕΠΟ, ο Φαν'τ Σχιπ είχε ενημερώσει τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Κωνσταντινίδη για την απόφασή του πως θα σταματήσει, αλλά δεν γνώριζαν στην Ομοσπονδία πως θα επικοινωνούσε με αυτόν τον τρόπο το «αντίο» του και προφανώς δεν περίμεναν τέτοια αντίδραση. Άλλωστε και η ανακοίνωση για τον Ολλανδό φάνηκε αλλά και ήταν επιθετική.

Τα λάθη των δύο πλευρών

Η ΕΠΟ από την πλευρά της έκανε ένα στρατηγικό λάθος στην υπόθεση αυτή. Εφόσον είχε αποφασίσει - και αυτό δεν αμφισβητείται - να κρατήσει με νέο συμβόλαιο τον Τζον Φαν'τ Σχιπ πριν τα ματς με Ισπανία και Κόσοβο κακώς δημιούργησε άλλη αίσθηση μετά το 1-1 με τους Κοσοβάρους στο ΟΑΚΑ. Το κλίμα από εκεί που έδειχνε πως οδεύουμε σε ανακοινώσεις κατέληξε σε μία λογική ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. Από την άλλη ο Ολλανδός προπονητής από τη στιγμή που ήθελε να συνεχίσει θα μπορούσε να περιμένει λίγο ακόμα για τις οριστικές εξελίξεις για το μέλλον του παρά την αλλαγή των ενδείξεων και τις πληροφορίες περί αλλαγής κλίματος και πιθανής αποχώρησής του.

Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως όταν ανέλαβε ο Φαν'τ Σχιπ είχε διαδεχθεί τον Αναστασιάδη επί θητείας Γραμμένου και στη συνέχεια η ΕΠΟ είχε άλλους δύο προέδρους: τον Ζαγοράκη που αποχώρησε και τώρα τον Δημητρίου. Ένα στοιχείο που επίσης έχει τη σημασία του διότι ο κάθε πρόεδρος εξ αυτών είχε άλλη προσέγγιση και διαφορετικό σκεπτικό για την Εθνική.

Τι λέει η επόμενη ημέρα στην Ελλάδα; Από την ΕΠΟ εξακολουθεί να μην προκύπτει βιασύνη. Αρκεί αυτή η τακτική να οδηγήσει σε ένα πλάνο που θα φέρει το καλύτερο δυνατό πρόσωπο για τον πάγκο της Εθνικής.

@Photo credits: INTIME
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα