Λούκα Μόντριτς: Ο μαέστρος της Κροατίας τα βάζει με τον χρόνο

Νίκος Κικίδης
Λούκα Μόντριτς: Ο μαέστρος της Κροατίας τα βάζει με τον χρόνο

bet365

Ο αειθαλής Λούκα Μόντριτς συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τα χρώματα της Κροατίας και η ατέρμονη δίψα του για διάκριση αναγκάζει μέχρι και τον πανδαμάτορα χρόνο να παραδοθεί...

Η ημερομηνία έγραφε 15 Ιουλίου του 2018 όταν ο Λούκα Μόντριτς έφτανε μια ανάσα από την κορυφή του κόσμου. Με το όνομα του μέσου της Ρεάλ Μαδρίτης να δεσπόζει στο κέντρο της Κροατίας, το σύνολο του Ντάλιτς κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκεί που τους περίμενε η Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάν. Χάρη σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση ωστόσο, οι Τρικολόρ κατάφεραν να επικρατήσουν 4-2 και να σηκώσουν το τρόπαιο στον ουρανό της Μόσχας, με τους Κροάτες αντίθετα να αρκούνται με το μετάλλιο του φιναλίστ.

Πολλοί τότε βιάστηκαν να μιλήσουν για τέλος εποχής, για τον τελευταίο χορό του Λούκα Μόντριτς με την εθνική ομάδα. Για την τελευταία χαμένη του ευκαιρία να διακριθεί με τα χρώματα της «Hrvatska». Τρία χρόνια αργότερα όμως ο Κροάτης συνεχίζει ακάθεκτος. Διατηρώντας τα ηνία της μεσαίας γραμμής, αλλά και το γενικότερου συνόλου, ο «Λουκίτα» οδήγησε ξανά με συνέπεια τη χώρα του στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ. Κόντρα στις κριτικές, κόντρα στις δυσκολίες, κόντρα ακόμα και στον πανδαμάτορα χρόνο που έχει παραδοθεί πλήρως στο πείσμα και στην όρεξη του 36χρονου άσου, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύει πως η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός.

Και η αλήθεια είναι πως τα στατιστικά του παρουσιάζουν ολόκληρη την πραγματικότητα, χωρίς συναισθηματισμούς, δίχως ροπές προς την υπερβολή. Από την πρώτη στιγμή, από το πρώτο κιόλας ματς των προκριματικών απέναντι στην Σλοβενία ο άσος της Ρεάλ Μαδρίτης δίνει ηχηρό παρών σε κάθε περίσταση. Παρότι μάλιστα αναγκάστηκε να απουσιάσει από τρεις αναμετρήσεις λόγω ενός προβλήματος στον προσαγωγό, ο αειθαλής μάγος έχει καταφέρει με την παρουσία να καταστεί κομβικός, μετρώντας 3 γκολ και 2 ασίστ σε 7 συνολικά παιχνίδια. Εκεί όμως που κάνει την πραγματική διαφορά είναι σε ένα μέρος όπου ακόμα και οι στυγνοί αριθμοί χάνουν τη λάμψη τους. Εκεί που δεν μπορούν να αποδώσουν το πραγματικό του μεγαλείο. Αέρινος μέσα στο γήπεδο, μετρονόμος του ρυθμού, μαέστρος σε συμφωνική ορχήστρα, αλλά και παράλληλα στρατηγός των ανδρών του, έτοιμος να τους οδηγήσει σε ανορθόδοξο πόλεμο.

Modric
Τα στατιστικά του Λούκα Μόντριτς στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πηγή: SofaScore

Μετρονόμος απέναντι στη Ρωσία

Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε παρουσιάσει ανάλογες εμφανίσεις και στους «τελικούς». Εκεί που η στρογγυλή θέα καίει και μόνο οι πιο έμπειροι και τολμηροί έχουν το σθένος να την κουβαλήσουν. Το ντέρμπι κορυφής την τελευταία αγωνιστική του 8ου ομίλου απέναντι στη Ρωσία συγκέντρωνε όλα τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί ως μια τέτοια περίσταση. Οι Κροάτες χρειάζονταν μόνο νίκη για να ανέβουν στην πρώτη θέση και να πάρουν το απευθείας εισιτήριο για τα τελικά του Μουντιάλ, γνωρίζοντας εκ προοιμίου πως οι μαχητικοί Ρώσοι δεν σκόπευαν να τους κάνουν εύκολο το έργο.

Η Κροατία είχε την κατοχή, ο Μόντριτς είχε προσφέρει καθολική παράσταση, όμως η μαζική άμυνα της Αρκούδας ακόμα κρατούσε...Εξάλλου η κατοχή και οι φάσεις δεν εξασφαλίζουν πάντοτε τη νίκη. Δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα βήμα όμως προς τη σωστή κατεύθυνση. Και η αλήθεια είναι πως ο Μόντριτς είχε υπερβάλλει εαυτόν προκείμενου να χαρίσει στην ομάδα του τις περισσότερες ευκαιρίες που θα μπορούσε. Με δυο πάσες κλειδιά, πλήρη έλεγχο του ρυθμού και του τέμπο, οργάνωση και μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, μέχρι και επιθετική άμυνα και πρέσινγκ απέναντι στους Ρώσους, ο 36χρονος είχε καταθέσει τα απαραίτητα διαπιστευτήρια για την πρόκριση της Κροατίας.

Τελικά ένα... θείο δώρο από τον Κουντριασόβ (81΄) που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του ήταν αρκετό για το σύνολο του Ντάλιτς να πάρει τη νίκη με 1-0 και συνάμα το εισιτήριο για την τελική φάση στο Κατάρ.

Modric
Οι απίθανοι δείκτες του Μόντριτς στο ντέρμπι κορυφής απέναντι στους Ρώσους. Πηγή: SofaScore

Ο τελευταίος χορός

Κάπως έτσι, ένας από τους σπουδαιότερους μέσους της γενιάς του ετοιμάζεται για το τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του. Στα 36 του χρόνια ο «Λουκίτα» δεν κοιτάει ποτέ πίσω. Βλέπει μόνο το μέλλον, αφουγκράζεται και ζυγίζει δυνάμεις και όρεξη για να χορέψει για ύστατη φορά στην κορυφαία σκηνή.

Εκεί όπου πριν τρία χρόνια βρέθηκε μια ανάσα από την απόλυτη δόξα, από τον απόλυτο τίτλο. Κι αν τότε πολλοί βιάστηκαν να τη χαρακτηρίσουν ως την τελευταία χαμένη του ευκαιρία, εκείνος θα είναι και πάλι εκεί το 2022, με την αέναη δίψα του για διάκριση να παραμένει πιο φλογερή από ποτέ...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα