Ας δούμε, με «κρύο αίμα», το υλικό που υπάρχει στην Εθνική ομάδα

Ας δούμε, με «κρύο αίμα», το υλικό που υπάρχει στην Εθνική ομάδα

Γιώργος Ντυμένος
 Ας δούμε, με «κρύο αίμα», το υλικό που υπάρχει στην Εθνική ομάδα

bet365

Η Εθνική Ελλάδος διαθέτει ποδοσφαιριστές που πρωταγωνιστούν εντός και εκτός συνόρων, η απώλεια ορισμένων λόγω τραυματισμού «κόστισε» τα μέγιστα στην προκριματική φάση κι αξίζει να «χτίσουμε» πάνω σε όλους.

Ολοκληρώθηκε, με το ματς-αγγαρεία κόντρα στο Κόσοβο, η προκριματική φάση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί στο Κατάρ και η Εθνική μας έμεινε εκτός Μουντιάλ. Ο στόχος δεν επετεύχθη, ωστόσο αξίζει να «χτίσουμε» πάνω σε ότι είδαμε από τη «γαλανόλευκη» στο γκρουπ.

Απέναντι στις 2 πρώτες ομάδες του ομίλου η Ελλάδα πήρε 4 βαθμούς, έχασε άδικα στη Σουηδία και μόνο με την Ισπανία στο ΟΑΚΑ μπορεί να ειπωθεί πως δεν ανταποκρίθηκε στο 100%, παρότι ακόμη και τότε ηττήθηκε στο γκολ (0-1). Επί της ουσίας «πλήρωσε» την ισοπαλία στην Τούμπα με την Γεωργία, αλλά κυρίως εκείνο το τέρμα των καθυστερήσεων στο Κόσοβο από τον Μουρίκι, αφού εάν κέρδιζε στην Πρίστινα θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά τα παιχνίδια με Σκανδιναβούς και Ιβηρες που ακολουθούσαν.

Τι μας... μένει λοιπόν; Πώς μπορούμε και πρέπει να «επενδύσουμε» στους διεθνείς μας. Παρουσιάσαμε μία ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας (αποκορύφωμα το παιχνίδι της Στοκχόλμη όπου ήταν τα 25,5 έτη) και πολύ μέλλον, διάθεση, όρεξη και μαχητικότητα. Τα έβγαλαν στο γήπεδο.
...

Αν προσέξουμε με «κρύο αίμα», χωρίς να κοιτάμε τα ονόματα και για αυτό τα τοποθετήσαμε σε παρένθεση, θα δούμε πως σε αυτή την προκριματική φάση τη φανέλα με το εθνόσημο φόρεσαν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται και πρωταγωνιστούν στο εξωτερικό με την ιδιότητα όπως (η σειρά είναι τυχαία)...

*Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του τουρκικού πρωταθλήματος που οδηγεί την Τραμπζονσπόρ στην κατάκτηση του τίτλου (Τάσος Μπακασέτας).

*Ο βασικός γκολκίπερ της Μπενφίκα που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα της αγωνιστικής του Champions League (Οδυσσέας Βλαχοδήμος).

*Ο μπακ της Λίβερπουλ που μετρά φέτος 8 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις με τους Reds και είναι παίκτης της που υπολογίζεται αρκετά (Κώστας Τσιμίκας).

*Ο βασικός μπακ της Νόριτς της Premier League (Κώστας Γιαννούλης).

*Ο εκ των «wonder kids» της Νόριτς της Premier League (Χρήστος Τζόλης).

*Ο βασικός στόπερ της Στουτγκάρδης της Bundesliga (Κώστας Μαυροπάνος).

*Ο βασικός φορ της Αλκμααρ που πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στην ενδεκάδα του μήνα στην Eredivisie (Βαγγέλης Παυλίδης).

*O βασικός στόπερ και εκ των αρχηγών της Αλκμααρ (Παντελής Χατζιδιάκος).

*Ο βασικός χαφ και εκ των πρωταγωνιστών της Φενέρμπαχτσε (Δημήτρης Πέλκας).

*Ο εκ των σταθερότατων παικτών της πρωτοπόρου του τουρκικού Τραμπζονσπόρ (Μανώλης Σιώπης).

*Ο δεύτερος σκόρερ της Ουτρέχτη που είναι 4η στην Eredivisie (Τάσος Δουβίκας).

*Ο βασικός χαφ της Κοπεγχάγη που το 2019 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης του πρωταθλήματος στη Δανία (Ζέκα).

*Ο πρώτος σκόρερ της σεζόν 2020/21, δηλαδή πέρσι, της Eredivisie με τη φανέλα της Φένλο (Γιώργος Γιακουμάκης).

* Ο βασικός μεσοεπιθετικός της Ραπίντ Βιέννης των ομίλων του Europa League (Ταξιάρχης Φούντας).

*O βασικός μεσοεπιθετικός της Τβέντε που είναι 6η στην Eredivisie (Δημήτρης Λημνιός).

*Ο εκ των βασικών μπακ της Σαουόλο της Serie A (Γιώργος Κυριακόπουλος).

*O βασικός στόπερ και εκ των πρώτων σκόρερ της Σίβασπορ (Δημήτρης Γούτας).

Παράλληλα εν δυνάμει μέλη της Εθνικής μας ομάδας είναι από το εξωτερικό και (ξανά η σειρά είναι τυχαία)...

* Ο βασικός γκολκίπερ της Σέριφ Τίρασπολ, μεγάλης έκπληξης του φετινού Champions League που μεταξύ άλλων αναδείχθηκε πρόσφατα και MVP σε αγωνιστική της φάσης των Ομίλων του (Γιώργος Αθανασιάδης).

*O εκ των πορτιέρε της Αρμίνια Μπίλεφελντ της Bundesliga (Στέφανος Καπίνο).

*Ο εκ των βασικών μπακ της Φορτούνα Ντίσελντορφ (Λεονάρντο Κούτρης).

*Ο βασικός στόπερ της Μπόχουμ της Bundesliga (Βασίλης Λαμπρόπουλος).

*Ο εκ των βασικών μπακ της Μπόχουμ της Bundesliga (Κώστας Σταφυλίδης).

*Ο εκ των στόπερ της Λεβερκούζεν της Bundesliga που ξεκίνησε βασικός τη σεζόν (Παναγιώτης Ρέτσος).

*Ο εκ των γκολκίπερ της Σέλτικ (Βασίλης Μπάρκας).

*Ο βασικός χαφ της Κυπελλούχου Πολωνίας Πογκόν (Γιάννης Παπανικολάου).

....
Βέβαια υπάρχουν και οι παίκτες που αγωνίστηκαν στην προκριματική φάση και παίζουν στο πρωτάθλημα της Super League Interwetten, όπως (ξανά η σειρά είναι τυχαία)...

*Ο βασικός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού που πρόσφατα, μεταξύ όλων των άλλων, αναδείχθηκε κορυφαίος σε μία αγωνιστική του Europa League (Γιώργος Μασούρας).

*Ο πρώτος, μακράν του δεύτερου, σε ασίστ στη σεζόν για το πρωτάθλημα και αρχηγός της ΑΕΚ (Πέτρος Μάνταλος).

*Ο βασικός στόπερ και εκ των αρχηγών της Ενωσης που μέχρι να επαναπατριστεί συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η τουρκική Αλάνιασπορ από την αφάνεια να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή έξοδο (Γιώργος Τζαβέλλας).

*Ο εκ των κομβικών παικτών του «ερυθρόλευκου» άξονα (Ανδρέας Μπουχαλάκης).

*Ο 24χρονος μπακ των 38 από πέρσι αγώνων με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό (Θανάσης Ανδρούτσος).

* Ο φορ των «ερυθρολεύκων» που έχει φέτος 11 ματς εντός και εκτός συνόρων (Μάριος Βρουσάι).

*Ο στόπερ του Ατρόμητου με θητεία, μεταξύ άλλων, σε Σάλκε, Λειψία, Λεβερκούζεν, Αμβούργο (Κυριάκος Παπαδόπουλος).
....

Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι που θεωρούνται εν δυνάμει μέλη της «γαλανόλευκης» και παίζουν στο πρωτάθλημά μας, αλλά, για διάφορους λόγους, δεν αγωνίστηκαν στην ΠΠΕ όπως (εκ νέου σειρά παραμένει τυχαία)...

*Ο μεγάλος άτυχος του φετινού Ολυμπιακού και ένας εκ των ποιοτικότερων Ελλήνων ποδοσφαιριστών που τον Ιούνιο υπέστη ρήξη χιαστού (Κώστας Φορτούνης).

*Ο εξίσου τρομερά άτυχος λόγω τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί, εκ των κορυφαίων χαφ και αρχηγός του Παναθηναϊκού (Δημήτρης Κουρμπέλης).

*Ο χαφ της ΑΕΚ που θεωρείται από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά είναι εκτός λόγω τραυματισμού και έχει σταθεί άτυχος (Κώστας Γαλανόπουλος).

*Ο βασικός γκολκίπερ του ΠΑΟΚ, η απόκρουση του οποίου σε κεφαλιά του Λέραγκερ συμπεριλήφθηκε στις κορυφαίες της 3ης αγωνιστικής του Conferance League (Αλέξανδρος Πασχαλάκης).

*Ο βασικός μπακ του ΠΑΣ Γιάννινα που συγκαταλέγεται στις «αποκαλύψεις» της τελευταίας διετίας στο πρωτάθλημα (Μανώλης Σάλιακας).

*Δύο στόπερ της ΑΕΚ (Γεράσιμος Μήτογλου, Στράτος Σβάρνας).

*Ο εκ των βασικών χαφ του Παναθηναϊκού και μία από τις μεγαλύτερες «ελπίδες» του ελληνικού ποδοσφαίρου καθώς είναι μόλις 20 ετών (Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος).

*Οι δύο νεαροί του Παναθηναϊκού σε άμυνα και μεσοεπιθετική γραμμή που από μικροί έχουν... βουτήξει στα βαθιά (Αχιλλέας Πούγγουρας, Τάσος Χατζηγιοβάννης).

*O επί μία οκταετία μπακ της ΑΕΚ (Μιχάλης Μπακάκης).

*Ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος τη σεζόν 2018/19 με τον Ατρόμητο (Ευθύμης Κουλούρης).

....
Τα παραπάνω ονόματα αφορούν ως επί το πλείστον ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί ή έστω κληθεί τους τελευταίους μήνες στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Εάν κάποιος διευρύνει τη «δεξαμενή» τότε θα δει πως υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που διακρίνονται εντός και εκτός συνόρων, σε κορυφαία πρωταθλήματα και μεγάλες ομάδες που επίσης θα μπορούν να επιστρέψουν ή και να ντεμπουτάρουν στην Εθνική.

Οι περιπτώσεις των Κώστα Μανωλά και Σωκράτη Παπασταθόπουλου είναι οι πλέον χαρακτηριστικές, καθώς πρόκειται για κεντρικούς αμυντικούς με παραστάσεις σε υψηλότατο επίπεδο (άλλωστε εκεί παραμένουν), εμπειρία και φυσικά αδιαμφισβήτητες ικανότητες.

Κάθε σχετική συζήτηση φαντάζει λογική, πολλές απόψεις προβάλουν ορθές αλλά αυτόματα καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα. Πώς οι Ελληνες παίκτες διαθέτουν ποιότητα, ταλέντο και αξίζει να τους στηρίξουμε.


Αν κάποιος «τρίτος», ουδέτερος δηλαδή, διαβάσει «ξερά» το βιογραφικό του καθενός εκ των προαναφερθέντων (όσων αγωνίστηκαν και μη) θα σταθεί στο καλό υλικό που υπάρχει. Αντικειμενικά. Διαφορετικά δεν θα έπαιζαν εκεί που βρίσκονται τώρα. Στο ρόστερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος παρατηρούνται ποδοσφαιριστές σημεία αναφοράς ακόμη και στις κατά τεκμήριο top ευρωπαϊκές λίγκες, αλλά και εγχώριοι «πρωταγωνιστές« με τίτλους και ατομικές διακρίσεις. Πάνω σε αυτό λοιπόν καλούμαστε να «χτίσουμε».
....

Μάλιστα υπάρχει μία λεπτομέρεια που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη. Βγάλαμε την προκριματική φάση χωρίς παίκτες «κλειδιά» (π.χ. Φορτούνης, Κουρμπέλης), ακόμη ένας κατά τεκμήριο βασικός αγωνίστηκε σε λιγότερα από τα μισά ματς (Ζέκα, μόλις 3 συμμετοχές σε σύνολο 8), ενώ στον «τελικό» με την Ισπανία απουσίαζε και ο «κάπτεν» Μπακασέτας. Κάθε ομάδα σε αντίστοιχη θέση δικαιούται να αυτοχαρακτηρίζεται ως «αποδεκατισμένη».

@Photo credits: INTIME
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ MUNDIAL Τελευταία Νέα