Εθνική: Θα κλείσουμε 8ετία χωρίς μεγάλη διοργάνωση (vids)

Κώστας Τόπας
Εθνική: Θα κλείσουμε 8ετία χωρίς μεγάλη διοργάνωση (vids)

bet365

Δεκαεπτά χρόνια μετά τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της Πορτογαλίας, η εθνική μας ομάδα θα παρακολουθήσει (και) το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 από την τηλεόραση και το Gazzetta ανοίγει το «μαύρο κουτί» της πορείας της από την απόλυτη επιτυχία ως την απόλυτη παρακμή...

Η εθνική Ελλάδας θα είναι απούσα από άλλη μια μεγάλη διοργάνωση, εν προκειμένω το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022. Ετσι θα πρέπει να περιμένει το Euro 2024 και το υποδεέστερο Nations League, συμπληρώνοντας δηλαδή μια δεκαετία από την τελευταία μεγάλη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε και ήταν το Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014.

Αλλαγές προπονητών, παικτών, άσχημα αποτελέσματα, άθλιες εμφανίσεις, ανεπαρκής εικόνα. Πολύ συνοπτικά, με αυτές ή αντίστοιχες λέξεις θα μπορούσε κανείς να σκιαγραφήσει όσα γεμίζουν τις σελίδες του κεφαλαίου «εθνική Ελλάδας» τα τελευταία επτά χρόνια περίπου χρόνια.

Η τελευταία συμμετοχή της Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση έως και σήμερα, ήταν στο Παγκόσμιου Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία. Ο Φερνάντο Σάντος είχε καταφέρει να οδηγήσει την «γαλανόλευκη» στα Play Off και κανείς δεν ξεχάσει τα δύο σπουδαία ματς με Ακτή Ελεφαντοστού και Κόστα Ρίκα. Η ιαχή «βάλτο ρε Γκέκα» ακόμη αντηχεί στον αέρα του ελληνικού ουρανού. Αναφερόμαστε φυσικά στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα, όπου η εθνική Ελλάδος ηττήθηκε στα πέναλτι κι έχασε την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Από εκεί κι ύστερα το χάος…

Euro 2016

Euro 2016

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Nations League 2018

Nations League 2018

Euro 2020

Euro 2020

Nations League 2020

Nations League 2020

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022

Το τρένο για το Euro του 2016 που διεξήχθη στα γήπεδα της Γαλλίας, η Εθνική Ελλάδας το έχασε όταν είδε τα νησιά Φερόε να επιβάλλονται με σκορ 2-1 στην έδρα τους. Τυπικά αποχαιρέτησε τα προκριματικά του Euro 2016 με την πρώτη νίκη της σε μια σειρά 10 αγώνων που πέτυχε απέναντι στην Ουγγαρία επικρατώντας με 4-3 στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ειναι χαρακτηριστικό, ότι στα προηγούμενα εννέα ματς η «γαλανόλευκη» είχε πετύχει μόλις τρία γκολ! Στο τέλος, κατέλαβε την τελευταία θέση του ομίλου, συγκεντρώνοντας μόλις 6 βαθμούς. Έκτη και τελευταία θέση στον όμιλο με 1 νίκη, 3 ισοπαλίες, 6 ήττες και γκολ 7-14.

2014

  • Προκριματικά Euro 2016

Ελλάδα Ρουμανία 0-1
Φινλανδία – Ελλάδα 1-1
Ελλάδα – Βόρειος Ιρλανδία 0-2
Ελλάδα – Νησια Φερόε 0-1

Φιλικό
Ελλάδα – Σερβία 0-2

2015

  • Προκριματικά Euro 2016

Ουγγαρία – Ελλάδα 0-0
Νησια Φερόε – Ελλάδα 2-1
Ελλάδα – Φινλανδία 0-1
Ρουμανία – Ελλάδα 0-0
Βόρειος Ιρλανδία – Ελλάδα 3-1
11/10 Ελλάδα – Ουγγαρία 4-3

Φιλικά
Πολωνία – Ελλάδα 0-0
Λουξεμβούργο – Ελλάδα 1-0
Τουρκία – Ελλάδα 3-0

Πρώτος στόχος πριν την έναρξη του συγκεκριμένου προκριματικού ομίλου ήταν να γίνουμε ομάδα. Να μαζέψουμε τα κομμάτια μας από το καταστροφικό πέρασμα του Κλαούντιο Ρανιέρι και τις ήττες από τα Νησιά Φεροέ. Τότε, η εθνική μας ομάδας είχε κληρωθεί σε έναν αρκετά βατό όμιλο είχε κληρωθεί για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγινε στη Ρωσία το 2018.

Η Ελλάδα στην κλήρωση που έγινε στην Αγία Πετρούπολη έπεσε στον ίδιο όμιλο μαζί με το Βέλγιο, την Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την Εσθονία και την Κύπρο, αποφεύγοντας μεγαθήρια όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία. Στην διαδικασία των προκριματικών η «γαλανόλευκη» έδειξε την αξία της και κατάφερε να τερματίσει στην 2η θέση της βαθμολογίας, συγκεντρώνοντας 19 βαθμούς, έπειτα από 10 αγώνες.

Ετσι εξασφάλισε και την συμμετοχή της στα μπαράζ της διοργάνωσης, διεκδικώντας την πολυπόθητη πρόκριση, μέσα από το ματς με την Κροατία. Τότε, η ομάδα του Μίχαελ Σκίμπε εκτός από την πρόκριση πάλευε και για ένα ρεκόρ, καθώς σε περίπτωση πρόκρισης, θα γινόταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα πήγαινε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μέσα από μπαράζ τρεις σερί φορές. Τις δυο προηγούμενες απέκλεισε την Ουκρανία (2009) και τη Ρουμανία (2013). Το πρώτο ματς που διεξήχθη στην Κροατία και η ήττα με 4-1, δεν της άφησε και πολλά περιθώρια στη ρεβάνς στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Η Ελλάδα έψαχνε σε θαύμα, ωστόσο δεν τα κατάφερε και με το 0-0 έμεινε εκτός Μουντιάλ.

2016

  • Προκριματικά Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Γιβραλτάρ – Ελλάδα 1-4
Ελλάδα – Κύπρος 2-0
Εσθονία – Ελλάδα 0-2
Ελλάδα – Βοσνία 1-1

Φιλικά
Ελλάδα – Μαυροβούνιο 2-1
Ελλάδα – Ισλανδία 2-3
Αυστραλία – Ελλάδα 1-0
Αυστραλία – Ελλάδα 1-2
Ολλανδία – Ελλάδα 1-2
Ελλάδα – Λευκορωσία 0-1

2017

  • Προκριματικά Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Βέλγιο – Ελλάδα 1-1
Βοσνία – Ελλάδα 0-0
Ελλάδα – Εσθονία 0-0
Ελλάδα – Βέλγιο 1-2
Κύπρος – Ελλάδα 1-2
Ελλάδα – Γιβραλτάρ 4-0

  • Playoff Παγκόσμιο Κύπελλο 2018

Κροατία – Ελλάδα 4-1

Ελλάδα – Κροατία 0-0

Κόντρα στις εθνικές ομάδες της Εσθονίας, της Φινλανδίας και της Ουγγαρίας έκανε ντεμπούτο στη νέα διοργάνωση της UEFA, το Nations League η Εθνική ομάδα, όπως έμελλε να καθορίσει η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στη Λωζάνη. Τότε είχε ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της, καθώς επικράτησε μέσα στο Ταλίν της Εσθονίας με 1-0, δείχνοντας ποιότητα. Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Στο προτελευταίο παιχνίδι, το οποίο ήταν κόντρα στην Φινλανδία, με τον Άγγελο Αναστασιάδη να κάνει πρεμιέρα στον πάγκο, η Εθνική ομάδα επικράτησε με 1-0, όμως έσβησαν οι όποιες ελπίδες της για να τερματίσει στην 1η θέση του ομίλου της στο Nations League.

Σα να μην έφτανε αυτό η γαλανόλευκη «κατάφερε» να χάσει κι από την... υποβιβασμένη Εσθονία (0-1) στην τελευταία αγωνιστική και να τερματίσει 3η στον όμιλο, ολοκληρώνοντας έτσι κι αλλιώς με αποκρουστικό τρόπο μια απογοητευτική πορεία στο Nations League.

2018

  • Nations League

Εσθονία – Ελλάδα 0-1
Ουγγαρία – Ελλάδα 2-1
Ελλάδα – Ουγγαρία 1-0
Φινλανδία – Ελλάδα 2-0
Ελλάδα – Φινλανδία 1-0
Ελλάδα – Εσθονία 0-1

Φιλικά
Ελλάδα – Ελβετία 0-1
Αίγυπτος – Ελλάδα 0-1
Σ. Αραβία – Ελλάδα 2-0

Απέναντι στις Ιταλία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Φινλανδία, Αρμενία και Λιχτενστάιν βρέθηκε η Εθνική μας ομάδα στα προκριματικά του Euro 2020. Ενας Γολγοθάς για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ωστόσο κατάφερε να καταλάβει την 3η θέση της βαθμολογίας, πίσω από Ιταλία και Φινλανδία κι αφήνοντας πίσω του τις Βοσνία, Αρμενία και Λίχτενστάιν.

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ παρουσίασε μια ομάδα με ενέργεια, με διάθεση, με πλάνο που στα τελευταία της παιχνίδια κατάφερε να εντυπωσιάσει. Στο τελευταίο της ματς μάλιστα, κόντρα στη Φινλανδία, που ήδη είχε προκριθεί στο Euro 2020, η Ελλάδα και πάλι ήταν ανώτερη, έπαιξε ξανά ωραίο ποδόσφαιρο και πήρε ακόμα μια νίκη. Έστω κι αν αυτή δεν… έφτανε για κάτι περισσότερο παρά για ένα καλό φινάλε στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

2019

  • Προκριματικά Euro 2020

Λιχτενστάιν – Ελλάδα 0-2

Βοσνία – Ελλάδα 2-2

Ελλάδα – Ιταλία 0-3

Ελλάδα -Αρμενία 2-3

Φινλανδία – Ελλάδα 1-0

Ελλάδα – Λιχτενστάιν 1-1

Ιταλία – Ελλάδα 2-0

Ελλάδα – Βοσνία 2-1

Αρμενία – Ελλάδα 0-1

Ελλάδα – Φινλανδία 2-1

Φιλικά

Τουρκία – Ελλάδα 2-1

Γυρίζοντας τον χρόνο στο 2020, η εθνική μας ομάδα κληρώθηκε στο Nations League με αντιπάλους που αν μη τι άλλο ήταν στα μέτρα της και μπορούσε κάλλιστα να ονειρεύεται την πρώτη θέση στον όμιλο της και την επιστροφή της στη δεύτερη κατηγορία της διοργάνωσης. Θυμίζουμε ότι η «γαλανόλευκη», είχε υποβιβαστεί στην τρίτη κατηγορία λόγω της παρουσίας της στο πρώτο Nations League και μπήκε ως επικεφαλής στο τρίτο γκρουπ.

Τότε η κληρωτίδα την είχε βγάλει αντιμέτωπη με Σλοβενία, Κόσοβο και Μολδαβία. Επρόκειτο για μια βατή κλήρωση που έδινε τη δυνατότητα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, να κατακτήσει την πρώτη θέση στο γκρουπ και να ανέβει κατηγορία (από τη Γ' στη Β' κατηγορία).

Ωστόσο, ο συγκεκριμένος στόχος δεν επιτεύχθηκε καθώς στον «τελικό» που έδωσε τη Ριζούπολη με τη Σλοβενία για την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο και την άνοδο στη League B του Nations League, δεν κατάφερε να σκοράρει απέναντι στους Βαλκάνιους, που πανηγύρισαν την πρώτη θέση και την προαγωγή σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία έμεινε εκτός από μία ακόμη διοργάνωση.

2020

  • Nations League

Σλοβενία – Ελλάδα 0-0

Κόσοβο – Ελλάδα 1-2

Ελλάδα – Μολδαβία 2-0

Ελλάδα – Κόσοβο 0-0

Μολδαβία – Ελλάδα 0-2

Ελλάδα – Σλοβενία 0-0

Φιλικά

Αυστρία – Ελλάδα 2-1

Ελλάδα – Κύπρος 2-1

Η κληρωτίδα δεν έφερε εύκολο έργο για την Εθνική μας ομάδα, καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ισχυρή Ισπανία και τη Σουηδία, αλλά και τις θεωρητικά πιο αδύναμες Γεωργία και Κόσοβο. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις της, καθώς στα πρώτα πέντε ματς ήταν αήττητη. Στην πρεμιέρα μάλιστα, κατάφερε να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας, κόντρα στην πρωτοπόρο του ομίλου Ισπανία (1-1).

Οι θετικές εμφανίσεις συνεχίστηκαν απέναντι στις Γεωργία (1-1), Κόσοβο (1-1) και Σουηδία, με την τελευταία μάλιστα να γνωρίζει την ήττα με 2-1 στο ΟΑΚΑ. Η εθνική μάλιστα, μετά τους Σουηδούς κατάφερε να πετύχει το 2Χ2, επικρατώντας και της Γεωργίας με 2-0, μακριά από την έδρα της.

Ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς ήρθε απότομη προσγείωση και δύο συνεχόμενες ήττες από Σουηδία (2-0) και Ισπανία (0-1), με την τελευταία να αποδεικνύεται και καθοριστική, καθώς έτσι η ομάδα του Τζον Φαν Σιπ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

2021

  • Προκριματικά Παγκόσμιο Κύπελλο 2022

Ισπανία – Ελλάδα 0-0

Ελλάδα – Γεωργία 1-1

Κόσοβο – Ελλάδα 1-1

Ελλάδα - Σουηδία 2-1

Γεωργία – Ελλάδα 0-2

Σουηδία – Ελλάδα 2-0

Ελλάδα – Ισπανία 0-1

Ελλάδα – Κόσοβο (14/11, 21:45)

Φιλικά

Ελλάδα – Ονδούρα 2-1

Βέλγιο – Ελλάδα 1-1

Νορβηγία – Ελλάδα 1-2

Ελβετία – Ελλάδα 2-1