Εθνική: Είναι πολύ απλό το γιατί αποκλείστηκε η Ελλάδα και αυτό δεν συνέβη λόγω Ισπανίας

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Εθνική: Είναι πολύ απλό το γιατί αποκλείστηκε η Ελλάδα και αυτό δεν συνέβη λόγω Ισπανίας

bet365

Δεν είναι ούτε σπαζοκεφαλιά και ούτε προϊόν ειδικής ανάλυσης. Όταν η Ελλάδα δε νικάει ομάδες όπως οι Γεωργία και Κόσοβο δεν μπορεί να έχει αξιώσεις προκρίσεων. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Όταν θέλει κάποιος να βρίσκει δικαιολογίες βρίσκει. Όταν πάλι θέλει να είναι ρεαλιστής και να βλέπει το τι συμβαίνει το κάνει.

Για την Εθνική μας σε αυτή τη φάση είναι προτιμότερο να δούμε ρεαλιστικά το τι ισχύει για την αποτυχία της στο να βρεθεί σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Διότι για αποτυχία πρόκειται και ας ήταν σε όμιλο με Ισπανία και Σουηδία. Προφανώς σε μία τέτοια πορεία δεν έχουν άπαντες το ίδιο μερίδιο ευθύνης, όμως αναμφίβολα ευθύνη έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Επιπλέον θα πρέπει να σταθούμε και στο που ακριβώς έχει μπει ο πήχης. Η ΕΠΟ έχει θέσει το σχετικό πλάνο Κατάρ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο άρα αυτό το πλάνο απέτυχε. Εάν λοιπόν ο στόχος είναι η Ελλάδα να μην χάνει από Εθνικές όπως τα Φερόε, η Εσθονία ή η Γεωργία είναι μία διαφορετική αξίωση από το να ξαναβρεθεί μετά από αρκετά χρόνια σε έναν μεγάλο θεσμό.

Πάμε τώρα στα επί των αγωνιστικών και των αποτελεσμάτων. Δεν έχει τόσο νόημα να αναλύσει κανείς το Ελλάδα - Ισπανία. Ναι και για μένα είναι ένα πέναλτι πολύ τραβηγμένο, αμφισβητούμενο και είναι εξαιρετικά πιθανό να υπήρχε φάουλ στη φάση πάνω στον Μασούρα και όχι παράβαση για πέναλτι. Από αυτό το πέναλτι έχασε η Ελλάδα αλλά ας μην γελιόμαστε η Ισπανία είναι πιο ποιοτική ομάδα σε όλες τις γραμμές και όσες φορές και εάν άλλαξε πρόσωπα και διάταξη ο Φαν'τ Σχιπ η Εθνική δεν μπόρεσε να γίνει τόσο απειλητική ώστε να διεκδικήσει κάτι από το ματς. Πλην όμως δεν γίνεται σε έναν τέτοιον όμιλο το ματς σου do or die να καταλήγει να είναι με την Ισπανία.

Όταν δεν νικάς Γεωργία και Κόσοβο...

Στην 3η αγωνιστική η Εθνική μας ομάδα έπαιζε στην Τούμπα με τη Γεωργία. Γκέλα και 1-1. Στην 5η αγωνιστική αντιμετώπισε το Κόσοβο. Πάλι γκέλα με 1-1. Τους δε Κοσοβάρους η Ελλάδα δεν είχε καταφέρει να τους νικήσει μένοντας στην ισοπαλία και στον όμιλο του Nations League. Με άλλα λόγια από δύο αναμετρήσεις - με Γεωργία εντός και Κόσοβο εκτός - προέκυψαν 4 χαμένοι βαθμοί. Βαθμοί που εάν τους είχε η Ελλάδα τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πιο καλά για εκείνη στο γκρουπ.

Ναι ως Ελλάδα η εικόνα απέναντι στους Ισπανούς δεν ήταν καλή όμως εάν η Εθνική είχε πάρει 9 βαθμούς από τους αγώνες με Γεωργία και Κόσοβο (το 2ο ματς με το Κόσοβο είναι την Κυριακή στην τελευταία αγωνιστική) θα έπαιζε και άλλη... μπάλα. Τόσο απλό. Όταν δεν νικάς τέτοιους αντιπάλους δεν γίνεται να έχεις αξιώσεις προκρίσεων. Ο όποιος περαιτέρω σχολιασμός σε πρόσωπα δεν αλλάζει τη γενική εικόνα. Σαφέστατα η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να παίζει χωρίς Φορτούνη, Ζέκα, Μπακασέτα και όχι μόνο. Δεν έχει να κάνει όμως μόνο με αυτό.

Επίσης σχετικά με τη διάταξη και την τριάδα στα μετόπισθεν ή τις όποιες διαφοροποιήσεις του Ολλανδού τεχνικού: η Εθνική δεν είναι σύλλογος. Όταν παίζει ένα συγκεκριμένο σχήμα για χρόνια δεν μπορεί να γίνονται... τομές από τη μία στιγμή στην άλλη. Όλα αυτά επηρεάζουν και χρειάζονται χρόνο. Οι διαφοροποιήσεις σε πρόσωπα και σχήματα θέλουν και προετοιμασία αλλά και πολλή δουλειά.

Η Εθνική μας βρίσκεται πλέον σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Κρίσιμο διότι δεν είναι εύκολο να έχεις μία ομάδα που αποτυγχάνει στα προκριματικά εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα. Θέλει σωστή διαχείριση αυτό; Ναι θέλει αλλά δεν είναι καθόλου δεδομένο πως η Ελλάδα αντέχει να εξακολουθήσει να μένει εκτός των μεγάλων διοργανώσεων...

Διότι σε μία Εθνική όπως η Ελλάδα που είχε μία... χρυσή δεκαετία και ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά δεν αρκεί απλά η βελτίωση. Θέλει και προκρίσεις σε μεγάλες διοργανώσεις και πορείες. Και έτσι η πίεση μετά από μία τέτοια αποτυχία είναι αισθητή, μεγάλη και δεν είναι κάτι απλό και εύκολο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.