Ελλάδα: Η αποτυχία του Φαν'τ Σχιπ και της Εθνικής είναι ξεκάθαρη

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ελλάδα: Η αποτυχία του Φαν'τ Σχιπ και της Εθνικής είναι ξεκάθαρη

bet365

Η Εθνική μας έπαιξε με τη... φωτιά και... κάηκε στο Κόσοβο και ο στόχος του Μουντιάλ χάνεται σε μία αποτυχημένη πορεία. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Είναι δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό. Που η Εθνική Ελλάδας δεν μπορεί να κερδίσει το Κόσοβο σε επίπεδο διεθνών διοργανώσεων. Είχε συμβεί αυτό σε εκείνο το 0-0 στο Nations League στο ΟΑΚΑ και έγινε και το βράδυ της Κυριακής με το οδυνηρό και σκληρό 1-1 στην Πρίστινα.

Μία Εθνική που και στα οκτώ παιχνίδια που έχει δώσει μέσα στο 2021 και σκοράρει και δέχεται γκολ (όπως καταγράφει σχετικά το Soccerbase). Μία Εθνική που από το 3ο της παιχνίδι στα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ μένει ουσιαστικά εκτός της διεκδίκησης του στόχου της έχοντας τρεις ισοπαλίες και καμία νίκη σε τρεις αγώνες, εκ των οποίων οι δύο ήταν με Γεωργία και Κόσοβο (με το Κόσοβο σε τρία επίσημα ματς σε Nations League και προκριματικά Μουντιάλ έχει 2 ισοπαλίες και μόνο 1 νίκη)... Μία ομάδα που μένει -ξανά - εκτός του ζητούμενου της πρόκρισης σε μεγάλη διοργάνωση.

Μία Εθνική που δέχεται το γκολ της ισοφάρισης στο 92' έχοντας κάνει τουλάχιστον τρία λάθη στην άμυνά της (ξεκινώντας από το κέντρο η λανθασμένη αντιμετώπιση της φάσης) μέσα στη φάση με σκόρερ τον Μουρίκι (με ευθύνη άμυνας και Βλαχοδήμου). Μία Εθνική που για αυτήν την εμφάνιση φέρουν άπαντες ευθύνη.

Καλή λογική πως το αποτέλεσμα μετράει αλλά μετράει και η εικόνα και η εικόνα ήταν κάκιστη και η αποτυχία δεδομένη...

Η Ελλάδα με την τεχνική καθοδήγηση του Τζον Φαν'τ Σχιπ - που όπως και οι παίκτες - έχει για αυτήν την πορεία πολύ σοβαρές ευθύνες. Για την ακρίβεια ο Ολλανδός τεχνικός έχει τις πλέον καίριες ευθύνες και στο πως έστησε την ομάδα σε επίπεδο προσώπων και στη διάταξη αλλά και ακόμα και στις αλλαγές με τους Κοσοβάρους (βάζει προς το τέλος κεντρικό αμυντικό τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και δέχεται γκολ στο κέντρο της άμυνας και γενικά οι αλλαγές του δεν του βγήκαν).

Η εικόνα της Ελλάδας για μεγάλο κομμάτι του αγώνα δεν ήταν καθόλου καλή μεσοεπιθετικά αλλά τουλάχιστον έδειχνε να... αντέχει έως ένα σημείο στα μετόπισθεν. Δυστυχώς για την Εθνική Ελλάδας το 2ο μέρος αποδείχθηκε το πλέον... μοιραίο και επιθετικά καθώς δεν βρήκε εκείνο το 2-0 που θα της... καθάριζε το ματς και δέχθηκε το γκολ στις καθυστερήσεις απέναντι σε ένα Κόσοβο που μεγαθήριο δεν είναι αλλά την έκανε να κλειστεί πίσω και να προσεγγίσει φοβικά τον αγώνα. Ο Ολλανδός προπονητής είχε υποσχεθεί μία Εθνική που θα έβγαζε πρόοδο και θα έπαιρνε και αποτελέσματα. Μα πάνω απ' όλα είχε δεσμευτεί για προκρίσεις.

«Περιμένουμε πως και πως την αναμέτρηση. Ξέρουμε ότι αν θες να συνεχίσεις, να είσαι ανταγωνιστικός στο γκρουπ, πρέπει να κερδίζεις τα παιχνίδια, να παίζεις καλό ποδόσφαιρο, αλλιώς δεν θα είσαι μέσα στο κόλπο της πρόκρισης. Είναι σημαντικό κάθε ματς στον όμιλο ιδίως αν βρίσκεται στο κυνήγι. Για αυτό και είναι πρόκληση για εμάς να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα». Αυτά είχε πει παραμονές του ματς με το Κόσοβο και φυσικά έπρεπε να είναι εκείνος που να εμπνεύσει και ανάλογα τους παίκτες και να έχουν και σωστή πνευματική και ψυχολογική ετοιμασία για το παιχνίδι αυτό...

Το βράδυ της Κυριακής ούτε αγωνιστική πρόοδο είδαμε ούτε το απαιτούμενο αποτέλεσμα για να μείνει η Ελλάδα έστω ζωντανή στο κόλπο της πρόκρισης για το επερχόμενο Μουντιάλ (οι ελπίδες είναι απλά μαθηματικές και όχι ουσιαστικές). Το χειρότερο; Αυτή η κάκιστη εικόνα δεν σου δίνει καν προοπτική για τη συνέχεια.

Πλάνο Κατάρ ήταν και πάει - όπως φαίνεται - για μία Ελλάδα που ούτε καν κυνική δεν ήταν για να πάρει έστω οριακά τη νίκη...

Το 3-5-2 του Φαν'τ Σχιπ (ή 3-6-1 με έναν καθαρό προωθημένο όπως το έβλεπε κανείς στον αγώνα) ήταν ένα σχήμα που δεν βοήθησε την Εθνική. Μία διάταξη που στο γήπεδο φαινόταν ότι δεν υπήρχε ο παίκτης που να κρατήσει επαρκώς τη μπάλα και να δημιουργήσει παιχνίδι με τον σωστό τρόπο. Ένας σχηματισμός που δεν βοήθησε τους διεθνείς απέναντι στο σκληροτράχηλο Κόσοβο. Η λογική του Ολλανδού ήταν να στηριχθεί στα άκρα του επειδή είχε ελλείψεις στους εξτρέμ αλλά και μπροστά στη γραμμή κρούσης του (του έλλειπαν οι Γιώργος Μασούρας και Τζόλης για παράδειγμα). Εκ του αποτελέσματος - διότι αυτό πάντα βλέπουμε - δεν αποδείχθηκε σωστή αυτή η λογική. Το Κόσοβο έπαιξε με πιο μεγάλη πίεση και επιθετικότητα και ορισμένες στιγμές έβγαζε περισσότερες φάσεις.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του αγώνα και απέτυχε ξεκάθαρα. Η αποτυχία είναι και του προπονητή - που ουσιαστική επιτυχία δεν έχει να επιδείξει στο διάστημα της παρουσίας του στην Εθνική - αλλά είναι και των παικτών. Όταν ένα σύνολο αποτυγχάνει φταίνε αναμφίβολα όλοι.

Προσωπικά δε δεν θα μου κάνει καθόλου αίσθηση εάν τεθεί και άμεσα μάλιστα θέμα προπονητή στην Εθνική Ελλάδας με αυτό το αγωνιστικό πρόσωπο στην Πρίστινα. Εάν πέσει στο τραπέζι - και πάντα σε συνάρτηση με το τι θα γίνει με τη Σουηδία - το ενδεχόμενο αλλαγής τεχνικού... Όσο για τον αγώνα με τη Σουηδία την Τετάρτη στο ΟΑΚΑ; Είναι ένα παιχνίδι που το ζητούμενο (ή η προσδοκία εάν θέλετε) θα είναι τουλάχιστον να υπάρξει μία βελτίωση και μία προσπάθεια για θετικό αποτέλεσμα, κάτι που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο απέναντι στους ισχυρούς Σουηδούς. Όχι βέβαια ότι απλά κάποια σημάδια βελτίωσης θα σώσουν την κατάσταση ή τα προσχήματα αλλά θα δείξουν τουλάχιστον μία άλλη διάθεση από παίκτες και προπονητή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.