Δημιουργικά, ήταν απλώς ένα τυπικό παιχνίδι του Χουάνγκ αυτό στη Λευκωσία

Δημιουργικά, ήταν απλώς ένα τυπικό παιχνίδι του Χουάνγκ αυτό στη Λευκωσία

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Δημιουργικά, ήταν απλώς ένα τυπικό παιχνίδι του Χουάνγκ αυτό στη Λευκωσία

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει τα στοιχεία απόδοσης του Νοτιοκορεάτη μέσου στο “ΓΣΠ” με τους μέσους όρους καριέρας μέσα από το Wyscout.

Σε σχέση με το “τυπικό του παιχνίδι”, δηλαδή τους μέσους όρους των επιδόσεων καριέρας του, ο Χουάνγκ έκανε λίγα πράγματα στην πρώτη του εμφάνιση με τον Ολυμπιακό. Στα 69’ αγωνιστικά λεπτά, ο Νοτιοκορεάτης μέσος πήρε 25 φορές την μπάλα - δηλαδή πήρε περίπου 20 πάσες κάτω από τον μέσο όρο του. Γι’ αυτό και έκανε 29 πάσες - δηλαδή 26 λιγότερες από τον μέσο όρο του. Και επειδή ήταν η πρώτη του συμμετοχή και μάλιστα τοποθετήθηκε σε πιο προωθημένη θέση συγκριτικά με αυτή που συνήθως αγωνιζόταν, είχε χαμηλότερη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (76%) συγκριτικά με τον μέσο όρο του (85,3%). Αν σε κάτι ξεπέρασε τον μέσο όρο του, ήταν στην ακρίβεια των εκτελέσεων. Αυτό το 100% (2 σουτ, και τα 2 στην εστία) είναι πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο του, το 31,8%. Με άλλα λόγια, σε δημιουργία ο 26χρονος μέσος έκανε ένα τυπικό παιχνίδι, όπως ήταν φυσιολογικό δεδομένου ότι επρόκειτο για την πρώτη συμμετοχή του και ότι βρίσκεται μόλις 20 μέρες στο νέο περιβάλλον του και μάλιστα σε αυτό το διάστημα άλλαξε και προπονητή.

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό, κάποιος που έχει μελετήσει την απόδοση του Χουάνγκ στο παρελθόν του αντιλαμβάνεται ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού μπορεί σήμερα να έχει βάσιμες προσδοκίες ότι όσο ο Νοτιοκορεάτης χάφ θα αποκτά βαθύτερη κατανόηση των αρχών που έχει το αγωνιστικό μοντέλο του και όσο θα μαθαίνει καλύτερα το παιχνίδι των συμπαικτών και τα στοιχεία που προπονητής θέλει από αυτόν να βάλει στην ομάδα, ο Χουάνγκ θα βελτιώνει την απόδοσή του. Δηλαδή η πρώτη εντύπωση δημιουργεί την ελπίδα ότι ο Ολυμπιακός βρήκε παίκτη με τα στοιχεία που του έχουν λείψει πολύ στη διάρκεια τουλάχιστον του τελευταίου έτους. Τον παίκτη που τόσο του έλειψε στα προηγούμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια και του κόστισε την προοπτική της παρουσίας στην φάση των ομίλων του Champions League επειδή ο Πέδρο Μαρτίνς δεν φρόντισε να επιμείνει στην έγκαιρη απόκτησή του.

Απέναντι στον Απόλλωνα Λεμεσού ο Χουνάγκ έδειξε, σε στιγμές, τα βασικά προτερήματα του παιχνιδιού του. Οι επαφές κατεύθυνσης, σαν αυτή που έκανε στην φάση της επίτευξης του γκολ, χάρη στην οποία ντρίμπλαρε και έφερε τον εαυτό του σε θέση για γκολ, και οι γρήγορες αποφάσεις στο passing game, που τον οδηγούν σε παιχνίδι με λίγες επαφές με την μπάλα ανά κατοχή, τον κάνουν ικανό να αναβαθμίσει το επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας του. Σε ένα ματς στο οποίο έπαιξε περισσότερες φορές πίσω την μπάλα συγκριτικά με το συνηθισμένο του, επειδή ακόμη δεν γνωρίζει τόσο καλά το παιχνίδι της ομάδας του ώστε να διαβάζει τις ομαδικές και ατομικές τακτικές ενέργειες, ο Χουάνγκ δημιούργησε αίσθηση αναβάθμισης. Πολύ φυσιολογικά λοιπόν κανείς σκέφτεται ότι όταν αυτός θα έχει διαβάσει καλύτερα το παιχνίδι της ομάδας και των συμπαικτών του θα φτάσει να έχει ακόμη μεγαλύτερη επίδραση στο κομμάτι της επιθετικής ανάπτυξης. Είναι δεδομένο ότι ένας παίκτης που ανεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης των επιθέσεων με τη γρηγοράδα στην σκέψη και την εκτέλεση θα επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης του Ολυμπιακού όταν “τον συνηθίσει”. Άρα ο Χουάνγκ μπορεί να κάνει πιο γρήγορο τον Ολυμπιακό στις μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση, αλλά και να προωθεί το παιχνίδι με τις διαπεραστικές πάσες του.

Ένα ματς και 69’ λεπτά είναι ελάχιστο δείγμα για να οδηγηθεί κανείς σε γενικεύσεις και πρόωρες εκτιμήσεις. Υπάρχει όμως μια αντικειμενική διαπίστωση: όσα έκανε ο Χουάνγκ στη Λευκωσία ήταν “λιγότερα” από τον μέσο όρο του. Επειδή λοιπόν κατάφερε να κάνει τη διαφορά στην πρώτη του φορά και με “συνηθισμένη” απόδοση, δημιούργησε την βάσιμη προσδοκία ότι θα βελτιώσει το παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.