Παπ Σισέ: Η κερδισμένη ζαριά του Ολυμπιακού με τον «βράχο»

Δημήτρης Σαμόλης Δημήτρης Σαμόλης
Παπ Σισέ: Η κερδισμένη ζαριά του Ολυμπιακού με τον «βράχο»

bet365

Ο Παπ Σισέ έλαμψε κόντρα στη Σλόβαν και ο Δημήτρης Σαμόλης γράφει για την κερδισμένη ζαριά του Ολυμπιακού με τον Σενεγαλέζο στόπερ, ο οποίος ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί: Παραμονή ή πώληση;

Όταν ο Ολυμπιακός έκλεινε τον 22χρονο Παπ Σισέ από την Αζαξιό τον Ιανουάριο του 2019, μπορεί να μην πίστευε ποια θα ήταν η εξέλιξη που θα είχε ο Σενεγαλέζος. Ενδεχομένως ούτε και ο ίδιος να φανταζόταν την πορεία που διέγραψε όταν ήρθε στην Ελλάδα έξι μήνες μετά για να μείνει στο ρόστερ. Ότι δηλαδή θα έφτανε να παίξει στο Champions League, στο Europa League, να πάρει τίτλους, να βάλει κρίσιμα γκολ απέναντι σε σπουδίες ομάδες (Μίλαν, Άρσεναλ), να υπογράψει δεύτερο συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές, να χριστεί διεθνής με τη Σενεγάλη, να παίξει στη Ligue 1 (Σεντ Ετιέν) και τώρα να κοστολογείται 10 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως να μην είχε στο μυαλό του επίσης ότι κατά την παρουσία του στην Ελλάδα θα γεννιόταν και το παιδάκι του. Η κόρη του για την οποία είχε δηλώσει στο Gazzetta: «Όλοι στον Ολυμπιακό με στήριξαν στη γέννησή της. Αυτό σημαίνει πολλά για εμένα».

Στην 23η συμμετοχή του με τον Ολυμπιακό εκτός των συνόρων ο 26χρονος θηριώδης κεντρικός αμυντικός ήταν απολαυστικός. Εναντίον της Σλόβαν έκανε ίσως την πιο γεμάτη του εμφάνιση από την ημέρα που υπέγραψε στον Ολυμπιακό. Αποκορύφωμα της χθεσινής (19/8) βραδιάς στο «Γ. Καραϊσκάκης» ήταν η φάση του 41'. Ο επιθετικός της Σλόβαν, Αλεξάνταρ Τσάβριτς, έφυγε στην αντεπίθεση και προτού επιχειρήσει το σουτ απέναντι από τον Τόμας Βατσλίκ, ο Σισέ με απίστευτη αυτοεποίθηση, δύναμη και αποφασιστικότητα πρόλαβε τον Σέρβο και πέταξε τη μπάλα μακριά. Ο τρόπος που πανηγύρισε για το μαρκάρισμά του ήταν πιο έντονος ακόμα και από το γκολ που πέτυχε στο δεύτερο ημίχρονο. Ασφαλώς δεν ήταν μόνο αυτά. Στο πρώτο ημίχρονο εξουδετέρωσε ό,τι υποψία φάσης επιχείρησε να δημιουργήσει η πρωταθλήτρια Σλοβακίας, ενώ έφτασε δύο φορές κοντά σε γκολ.

Ήταν ανίκητος στις προσωπικές μονομαχίες, προσπάθησε με τις γνωστές διαγώνιες, μεγάλες μπαλιές του να προκαλέσει προβλήματα στη Σλόβαν, χρησιμοποιώντες για αυτές τόσο το αριστερό όσο και το δεξί πόδι. Δεν γνωρίζουμε τί θα έκανε ο Σβέτοζαρ Μάρκοβιτς αν έπαιζε αυτός δίπλα στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, όπως λεγόταν τις προηγούμενες φορές, αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς δικαιώθηκε για την επιλογή του να βάλει τον «βράχο».

Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για τον ύψους 1.97 κεντρικό αμυντικό, η συνεισφορά του στον Ολυμπιακό είναι μεγάλη. Το γκολ της ισοφάρισης εναντίον του Παναθηναϊκού στο 90'+8'. Αυτό κόντρα στην Άρσεναλ στο ιστορικό 1-2 του Emirates. Όπως κι εκείνο στον αγώνα με τη Μίλαν, πάλι για το Europa League. Ένας «στρατιώτης» του Ολυμπιακού, ο οποίος δυστυχώς «λαβώθηκε» σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τους «ερυθρόλευκους». Και ήταν τόσο έντονος ο πόνος, που αυτή τη φορά δεν μπορούσε να πει του αγαπημένου του Χρήστου Θέου ότι θα συνεχίσει, ενάντια στην απόφαση του γιατρού, όπως είχε συμβεί στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ.

Όταν τον περασμένο Ιανουάριο παραχωρήθηκε στη Σεντ Ετιέν ο Σισέ, στο κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού προέκυψαν ξαφνικά σοβαρά προβλήματα με τραυματισμούς και τιμωρίες. Από τη μία ο Σισέ θα ερχόταν πια τέταρτος στόπερ στην ιεραρχία (πίσω από Σεμέδο, Παπασταθόπουλο και Μπα) και θεώρησε προτιμότερο να πάει αλλού για να παίξει, από την άλλη τα κενά που προέκυψαν στο «ερυθρόλευκο» κέντρο άμυνας οδήγησαν πολλούς στη σκέψη ότι κακώς έφυγε ο Σενεγαλέζος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Αφρικανός επέστρεψε στο Λιμάνι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, έχοντας αγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα μεγαλύτερο από το ελληνικό, προσθέτοντας έναν άλλο τρόπο σκέψης στο παιχνίδι του. Αυτή τη στιγμή, το όνομά του είναι στα υποψήφια προς πώληση.

Η Τρουά «παλεύει» να τον αποκτήσει, αλλά τα 7 εκατομμύρια που προσφέρει στον Ολυμπιακό κρίνονται λίγα από τη διοίκηση της πειραϊκής ΠΑΕ, η οποία ζητάει 10. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι το ενδιαφέρον για τον Σισέ δεν περιορίζεται μονάχα στη γαλλική αγορά, όπου τον γνωρίζουν πλέον για τα καλά (έκανε 14 συμμετοχές με τη Σεντ Ετιέν στη Ligue 1 και μία στο κύπελλο). Οι Ιταλοί είναι πολύ πιθανό να «σκάσουν» με πρόταση εντός των προσεχών ημερών και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: Πρέπει να τον δώσει ο Ολυμπιακός; Μήπως είναι καλύτερο να τον κρατήσει; Τι θέλει ο ίδιος ο παίκτης;

Σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Αν ο Ολυμπιακός λάβει πρόταση στα χρήματα που θέλει, τότε θα τον παραχωρήσει. Όταν τον έχει αποκτήσει κάτι περισσότερο από μισό εκατομμύριο και τον πουλήσει με δέκα, ακόμα και με λιγότερα, κερδισμένος βγαίνει. Από την άλλη θα χάσει έναν ποδοσφαιριστή που μέχρι σήμερα μπορεί να είχε δημιουργήσει ενστάσεις ως προς το ταβάνι του, αλλά σε κάθε περίπτωση η σούμα ως προς την παρουσία του στους «ερυθρόλευκους» είναι κάτι περισσότερο από θετική.

Όσο για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή; Σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε όχι σε πιθανή μεταγραφή. Είναι ένας φιλόδοξος αμυντικός, που θεωρεί ότι οφείλει πολλά στον Ολυμπιακό, αλλά και που θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα να πάρει μεταγραφή. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει, το κλαμπ χαμένο δεν θα βγει. Αν τον κρατήσει θα έχει στο ρόστερ του μια αξιόπιστη λύση για τα μετόπισθεν, αν τον πουλήσει θα έχει βγει οφελημένο έχοντας επενδύσει σε έναν άγνωστο παίκτη που τους χάρισε σημαντικές στιγμές, αλλά και που γέμισε τα ταμεία τους με ένα πολύ μεγάλο ποσό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Σαμόλης
Δημήτρης Σαμόλης