Ο Άρης μπορεί να γίνει καλύτερος, αλλά θέλει χρόνο

Ο Άρης μπορεί να γίνει καλύτερος, αλλά θέλει χρόνο

Ο Άρης μπορεί να γίνει καλύτερος, αλλά θέλει χρόνο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις αξιόλογες μεταγραφές του Άρη, που δημιουργούν αίσθηση αναβάθμισης, αλλά και τις πάρα πολλές αλλαγές στο ρόστερ, που βάζουν τον Μπούργος στην θέση να φτιάξει μια καινούργια ομάδα και όχι να βελτιώσει την περσινή.

Περίπου έναν μήνα πίσω, όταν επιχειρούσα να εκτιμήσω πώς θα ξεκινήσουν οι ομάδες στην επόμενη Superleague ο Αρης φάνταζε στο μυαλό μου, μαζί με τον Παναθηναϊκό, ως μια ομάδα με πλεονέκτημα. “Ιδιος προπονητής, αρκετά ίδια ομάδα”, σκεφτόμουν τότε. Διότι δεν είχα φανταστεί αυτό που ακολούθησε, δηλαδή το ενδεχόμενο να αλλάξει περίπου 10 ποδοσφαιριστές “ενδεκάδας” αυτό το καλοκαίρι. Είναι παραπάνω από νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο Άρης θα βγει ή όχι ωφελημένος, με όρους αγωνιστικούς, από αυτή την “ανακαίνιση”. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα του χρειαστεί υπομονή και επιμονή, διότι αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για τον σημερινό προπονητή του. Ο Χέρμαν Μπούργος δεν είχε μέχρι σήμερα πολλές παραστάσεις με την ευθύνη του πρώτου προπονητή. Και δεν ήταν μαθημένος να εργάζεται, ως μέλος τεχνικού επιτελείου, σε ομάδες που έκαναν τόσο πολλές αλλαγές. Άρα όλο αυτό που σήμερα αντιμετωπίζει είναι μια νέα συνθήκη.

Διαβάζω και ακούω ότι το περιβάλλον την αντιλαμβάνεται ως αυτονόητη την πρόκριση του Άρη επί της Γκόμελ και την παρουσία του στην 3η προκριματική φάση του Conference League, και προσπαθώ να αντιληφθώ πώς φτάνουμε στις 21 Ιουλίου να έχουμε την απαίτηση από μια ελληνική ομάδα να βγάλει τέτοια υπεροχή ακόμη και αν απέναντί της έχει μια ομάδα από την Λευκορωσία και έχει το πλεονέκτημα της διεξαγωγής και των δύο αγώνων στην Θεσσαλονίκη. Ναι, προφανώς, ο Άρης είναι το φαβορί. Αλλά ο Άρης έχει σήμερα μια νέα έκδοση, η οποία είναι υπό κατασκευή. Και δεν έχει ποδοσφαιριστές που είχαν ξαναφτάσει με τον Άρη στην φάση των ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο Άρης αλλάζει πολύ στην μεσαία του γραμμή, αλλάζει στην επίθεση, αλλάζει στα άκρα, αλλάζει. Και η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί χρόνο. Και σε αυτό τον χρόνο γίνονται λάθη, που τα πληρώνουν οι ομάδες.

Ναι, στο φιλικό με τον Ολυμπιακό η αποτελεσματικότητα, όπως και το τελικό αποτέλεσμα, δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο Άρης “ετοιμάζεται” και “το βρίσκει”. Όμως στην πραγματικότητα ο Μπούργος βρίσκεται ακόμη στην διαδικασία γνωριμίας με τους νέους ποδοσφαιριστές και στην φάση των πειραματισμών προκειμένου να αντιληφθεί ποιοι είναι οι κατάλληλοι για να σχηματίσουν μια ομάδα από τις οποίας την ομαδική λειτουργία να αναδύονται τα στοιχεία που εκείνος αντιλαμβάνεται ως απαραίτητα για το μοντέλο παιχνιδιού που έχει στο μυαλό του.

Είναι αρκετοί εκ των νεοαποκτηθέντων οι ποδοσφαιριστές που έχουν ενδιαφέρον. Είτε πρόκειται για ποδοσφαιριστές με βιογραφικό, σαν τον Γκρέι ή τον Ζερβίνιο, είτε πρόκειται για αυτούς που δημιουργούν καλή πρώτη εντύπωση, όπως ο Καμάτσο, ή και ο Πάπε Σέικ Ντιόπ. Όμως ο Άρης ακόμη δεν έχει βρει μια λύση στη μεσαία γραμμή για να βάλει τις βασικές αρχές λειτουργίας κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων και να συνδέσει δημιουργικά τις γραμμές. Και δεν έχει δουλέψει για ικανό χρονικό διάστημα με όλους τους ποδοσφαιριστές για να ωριμάσει την ομαδική λειτουργία του. Στα πρώτα παιχνίδια ο Μπούργος θα περιμένει από την ατομική ποιότητα να καλύψει τα ομαδικά ελλείμματα στην επιθετική λειτουργία, και περισσότερο θα ακουμπήσει στην δοκιμασμένη και συντονισμένη άμυνά του για να πάρει την πρόκριση.

Όπως όλες οι ομάδες που κάνουν τόσο μεγάλες αλλαγές, ο Άρης θα χρειαστεί χρόνο και θα πρέπει να έχει υπομονή. Οι περισσότερες μεταγραφές δημιουργούν την αίσθηση ότι το παιχνίδι του μπορεί να αναβαθμιστεί, με πρώτη του Γκρέι, που είναι ένας επιθετικός με 10+ γκολ ανά σεζόν, που τόσο του έλειπε του Άρη κατά την διάρκεια των προηγούμενων ετών. Όμως για να έρθει η αναβάθμιση πρέπει προηγουμένως να μπει ο Άρης σε λειτουργία, δηλαδή να έχει χρόνο για να δουλέψει και να γίνει ομάδα. Είναι ευχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτόν τον χρόνο ο Άρης να τον βρει και να τον κερδίσει μέσα από προκρίσεις μέχρι τα playoffs του Conference League, διότι αυτό θα σημαίνει ότι μια ελληνική ομάδα θα φτάσει κοντά σε μια επιτυχία που τόσο έχουμε ανάγκη προκειμένου να ξαναφτάσουμε σε μια εποχή που θα ζούμε καλύτερα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Όμως ο Άρης άλλαξε πολύ για να έχουμε την απαίτηση να φτάσει “τρένο” μέχρι εκεί, όσο “χαμηλά” και αν θεωρούνται τα εμπόδια που θα συναντήσει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.