Η βασική διαφορά του Ολυμπιακού από τους υπόλοιπους μεγάλους

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Η βασική διαφορά του Ολυμπιακού από τους υπόλοιπους μεγάλους

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος σχολιάζει την άνετη επικράτηση (μισή πρόκριση) του Ολυμπιακού επί της Σλόβαν και την αγχωτική ισοπαλία του ΠΑΟΚ με την Ριέκα και εντοπίζει τις ουσιαστικές διαφορές...

Τρία συνεχόμενα καλοκαίρια, οκτώ προκρίσεις (με αυτήν που λογικά έρχεται κόντρα στη Σλόβαν) και ένας μόνο αποκλεισμός και αυτός στα πέναλτι. Κι όμως, αυτός ο αποκλεισμός που ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, ήταν αρκετός για να σφίξουν τα λουριά, για να ασκηθεί μεγάλη πίεση σε όλους στην ομάδα, για τράβηγμα αυτιών και πολλά “σοβαρευτείτε” στους παίκτες.

Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια, ότι για το club υπάρχει τεράστια πίεση, τεράστια προσπάθεια και πολλά “πρέπει” στα ευρωπαϊκά ματς. Η φράση “πάνω από όλα το πρωτάθλημα” εξακολουθεί να ακούγεται μονίμως στον Ολυμπιακό, αλλά από Σεπτέμβριο και αφού πρώτα έχει γίνει η απαραίτητη δουλειά το καλοκαίρι και φυσικά ταυτόχρονα οι φιλοδοξίες για την διάκριση στην Ευρώπη, είναι πάντα εκεί. Οτιδήποτε λιγότερο από πρόκριση στους 16 του Europa θεωρείται από το club αποτυχία και για τους παίκτες αυτό περνάει στο αίμα τους από την ημέρα που υπογράφουν στο σύλλογο.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό του Ολυμπιακού για την σταθερότητα που δείχνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Φυσικά και το ρόστερ του εξακολουθεί να είναι ποιοτικό και κατά την άποψη μου, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, ακόμη κι' αν φύγει ο Σεμέδο, εκτός από δύο ακραία μπακ. Αν πωληθεί εκτός από τον Σεμέδο και ο Σισέ, τότε ναι προφανώς χρειάζεται ένας ακόμη στόπερ (Μανωλάς). Η φιλοδοξία δε της απόκτησης ενός παίκτη της αξίας (και της χρηματηστηριακής) του Μανωλά, παρά τον αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ, δείχνει και την όρεξη του club για επενδύσεις και διακρίσεις.

Στις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες αυτό, δυστυχώς δεν ισχύει. Και δεν εννοώ τις επενδύσεις, αλλά την πείνα το καλοκαίρι για προκρίσεις. Ποτέ δεν κατάλαβες τα τελευταία χρόνια ότι οι οργανισμοί του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ ασκούν στην ομάδα την πίεση κάθε καλοκαίρι ότι τα προκριματικά ματς είναι χωρίς αύριο. Αυτό το “πρέπει”, αυτό το “δεν υπάρχει αύριο αν δεν προκριθούμε σε ομίλους” δεν το αντιλαμβάνεσαι στους υπόλοιπους. Ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη για παράδειγμα πήρε αήττητο πρωτάθλημα, πήρε νταμπλ, συνεχόμενα Κύπελλα, αλλά ακόμη μία σημαντική ευρωπαϊκή πορεία δεν έχει κάνει στα χρόνια του Ιβάν και δεν έχει γιατί το club, για άγνωστο λόγο δεν κάνει focus σε αυτό. Δεν υπάρχει αυτό το feeling ότι τα ευρωπαϊκά ματς είναι δίχως αύριο, είναι απολύτως απαραίτητα για την πρόοδο του συλλόγου.

Ο Λουτσέσκου επέστρεψε και τον εχω ακούσει πάνω από δέκα φορές μέσω του ρεπορτάζ να μιλάει για νταμπλ, αλλά δεν έχω ακούσει κουβέντα για Ευρώπη. Δεν το κάνει από μόνος του, αυτό αντιλαμβάνεται από το club...

Εχω ξαναγράψει ότι ο ΠΑΟΚ όσα πρωταθλήματα κι' αν πάρει δεν μπορεί να μεγαλώσει, όπως μπορεί μέσω της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και για να φτάσει σε αυτούς θα πρέπει να αρχίζει να κάνει πράγματα και στις πιο κάτω ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ολα αυτά τα χρόνια δεν γίνεται να χάνει συμμετοχές σε ομίλους από αδράνεια, από σαφώς χειρότερες ομάδες, από έλλειψη στοχοπροσήλωσης. Δεν το χωράει το μυαλό μου ότι είναι δυνατόν να αποκλειστεί από αυτή τη Ριέκα που είδαμε στην Τούμπα, μία ομάδα που δύσκολα θα απέφευγε τον υποβιβασμό στην ελληνική Σούπερ Λίγκα. Ο ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη έχει χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από αποκλειμούς από ομάδες όπως η Σλόβαν Μπρατσιλάβας, ή η Εστερσουντ. Εχει χάσει όμως εκτός από χρήματα και βαθμούς για να βελτιώσει τη θέση του στην κατάταξη της UEFA, για να έχει καλύτερες κληρώσεις, για να έρθει η ώρα όταν θα κατακτήσει ξανά πρωτάθλημα να μην χρειάζεται να αποκλείσει Αγιαξ ή Μπενφίκα, αλλά χαμηλότερων κυβικών ομάδες. Δεν γίνεται να μεγαλώσει μόνo με εγχώριους τίτλους, δεν γίνεται να μεγαλώσει δίχως ευρωπαϊκά ματς, δίχως έσοδα από την Ευρώπη.

Με την Ριέκα ευτυχώς γλίτωσε την ήττα στο φινάλε. Δικαίως βεβαίως ισοφάρισε και με βάση την εικόνα του ματς θα έπρεπε να έχει νικήσει, αλλά με τα αν δεν γίνεται δουλειά. Η Ριέκα ήταν μία αντίπαλος για να την νικήσει διαδικαστικά δύο φορές και να την αποκλείσει με δύο νίκες. Ο ΠΑΟΚ πρέπει επιτέλους να κάνει focus στην Ευρώπη, να την αντιμετωπίσει ως προτεραιότητα και όχι ως “αν κάνουμε και κάτι στην Ευρώπη καλό είναι...”. Σε ό,τι έχει να κάνει με την τωρινή εκδοσή του, το έγραψα και την προηγούμενη εβδομάδα μετά την πρόκρισή του. “Καλός ο Μπίσεσβαρ, αλλά ο ΠΑΟΚ πρέπει να πάρει βασικό παίκτη στη θέση του και ας μην ξεγελαστεί από την σημερινή εμφάνισή του”. Ασαλώς το σχόλιο ισχύει και σήμερα. Ο ΠΑΟΚ θέλει μεταγραφές ποιότητας σε δύο - τρεις θέσεις οπωσδήποτε και αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Οπως πιθανότατα αν είχε κάνει νωρίτερα μία δύο κινήσεις ο Ολυμπιακός να μην είχε αποκλειστεί από την Λουντογκόρετς, όπως φυσικά αν είχε κάνει νωρίτερα τον σχεδιασμό της και η ΑΕΚ δεν θα είχε αποκλειστεί από ομάδα επιπέδου δεύτερης κατηγορίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ήταν η Βελέζ,

Αλλά εδώ δεν ξέρουμε στις 20 Αυγούστου πότε κι' αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα, τι άλλο να συζητάμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.