Πιτσιρικάδες Πορτογάλοι που κοστολογούνται/κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

Γιώργος Ντυμένος
Πιτσιρικάδες Πορτογάλοι που κοστολογούνται/κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ

bet365

Η πορεία των έξι παικτών που ήταν «μέσα» στα τέσσερα γκολ των Ιβήρων κόντρα στην Ελλάδα και ο χορός των εκατομμυρίων που έχει «στηθεί» γύρω τους, αντικατοπτρίζουν τη πολύ δύσκολη αποστολή που είχαν οι Ελπίδες μας στην Τρίπολη.

Την ήττα με 4-0 γνώρισε σήμερα η Εθνική ομάδα των Ελπίδων μας από την αντίστοιχη της Πορτογαλίας και αυτόματα «ψαλιδίστηκαν» οι πιθανότητες να πάρει την 1η θέση του προκριματικού Ομίλου και να βρεθεί απευθείας στην τελική φάση του EURO U21 του 2023. Παρόλα αυτά όμως η «γαλανόλευκη» διατηρεί το δικαίωμα στο όνειρο αφού έχει «κλειδώσει» τη 2η που οδηγεί στα μπαράζ, ενώ και η καλύτερη 2η όλων των γκρουπ θα περάσει απευθείας.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στάθηκε άτυχο γιατί απέναντί του βρέθηκε μία φουρνιά παικτών που προβάλει ως μαθηματικά βέβαιο ότι σε μερικά χρόνια θα διεκδικεί τίτλους και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες τη «Βραζιλία της Ευρώπης», ξέχωρα από το ότι θα πετύχει με συλλογικό επίπεδο.

Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η πορεία των έξι που ήταν «μέσα» στα τέσσερα γκολ των Ιβήρων, εκ των οποίων οι τρεις το 2019 κατέκτησαν με την Πόρτο το Youth League και αυτόματα οι «Δράκοι» έγιναν η πρώτη ομάδα της χώρας που πήρε το συγκεκριμένο τρόπαιο.


Σε αρκετούς παρατηρούμε πως στα συμβόλαιά τους υπάρχουν ρήτρες αποδέσμευσης που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (από 50 μέχρι και 120), ορισμένοι όπως ο Φάμπιο Σίλβα έκαναν μεταγραφή 40 εκατομμυρίων ευρώ, άλλοι (Φάμπιο Καρβάλιο) σύντομα φαίνεται πως θα πράξουν κάτι ανάλογο με επίσης διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων, ενώ υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που είναι βασικοί σε Μπενφίκα και Πόρτο.

....

Ας τους δούμε...


Φάμπιο Καρβάλιο που άνοιξε το σκορ αγωνίζεται στη Φούλαμ της Championship και είναι βασικός των λονδρέζων στη σεζόν. Ο 20χρονος χαφ βρέθηκε το 2015 στο Λονδίνο - προέρχεται από τα «φυτώρια» της Μπενφίκα - και στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο μετρά, σε όλες τις διοργανώσεις, οκτώ γκολ και έξι ασίστ με τη φανέλα τους. Ο βρετανικός Τύπος θεωρεί «κλειδωμένο» πως το καλοκαίρι θα μετακινηθεί στη Λίβερπουλ έναντι περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ.


*Την ασίστ για το 0-1 έδωσε ο Γκονζάλο Ράμος, ο 21χρονος επιθετικός της Μπενφίκα. Ο νεαρός φορ θεωρείται από τα πιο «hot» ονόματα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και τη σεζόν που «τρέχουμε» έχει με τους «αετούς» 7 γκολ και 4 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Το όνομά του έχει γραφτεί για τη... μισή Ευρώπη και στην τελευταία αναπροσαρμογή του συμβολαίου του από το Ντα Λουζ τοποθετήθηκε buy out ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ.


Φάμπιο Βιεϊρά διπλασίασε τα τέρματα των Ιβηρων στο 32' της αναμέτρησης από το σημείο του πέναλτι. Ο 22χρονος κεντρικός χαφ και εκ των αρχηγών του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος είναι «γέννημα-θρέμμα» της Πόρτο (το 2019 πανηγύρισε την κατάκτηση του Youth League) και φέτος με τους «δράκους» έχει 5 γκολ και 13 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Στην τρέχουσα σεζόν το όνομά του έχει γραφτεί ως «στόχος», μεταξύ άλλων, της Λίβερπουλ και της Αρσεναλ, ενώ η ρήτρα αποδέσμευσής του από το Ντραγκάο ανέρχεται, σύμφωνα με τον εκεί Τύπο, στα 51 εκατομμύρια ευρώ.


*Το 0-3 έκανε ο Φάμπιο Σίλβα στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ύστερα από ασίστ του Φάμπιο Καρβάλιο που άνοιξε το σκορ. Ο 19χρονος επιθετικός ξεκίνησε από την Πόρτο, στα 13 του πήγε στην Μπενφίκα αλλά λίγο αργότερα επέστρεψε στο Οπορτο όπου στα 17 του ντεμπουτάρισε με την πρώτη ομάδα, ενώ το 2019 κατάκτησε και το Youth League με τη φανέλα της. Στο Ντραγκάο δεν έμεινε πολύ, καθώς το καλοκαίρι του 2020 η Γουλβς κατέβαλε 40 εκατομμύρια ευρώ και τον απέκτησε. Φέτος μετρά 17 εμφανίσεις στην Premier League.

....

*Το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 82' ο Ενρίκε Αραούχο που φαίνεται πως αποτελεί την «επόμενη φουρνιά» των Πορτογάλων. Οσο μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο για ένα παιδί που τον περασμένο Γενάρη έκλεισε τα 20 του. Ο νεαρός φορ πήγε στα 16 του στη Μπενφίκα από τη Μαρίτιμο, το 2020 υπέγραψε με τους «αετούς» μέχρι το καλοκαίρι του 2024, φέτος έχει παίξει 6 φορές με τους «μεγάλους» και τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν δημοσιεύματα πως από το Ντα Λουζ θα τον φωνάξουν για πρόωρη ανανέωση/αναπροσαρμογή.

*Την ασίστ για το 0-4 έδωσε ο 21χρονος Αφόνσο Σόουζα, που προέρχεται από τις πλέον ποδοσφαιρικές φαμίλιες της χώρας. Πιο συγκεκριμένα ο παππούς του Αντόνιο έπαιζε για χρόνια στην Πόρτο και εκτός των εγχώριων τίτλων κατέκτησε και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ ο πατέρας του Ρικάρντο επίσης φόρεσε τη φανέλα των «δράκων» αλλά με μικρότερη επιτυχία και τώρα είναι προπονητής στη Μάφρα. Τα παραπάνω... εξηγούν πώς βρέθηκε από πολύ μικρός στις «ακαδημίες» του club, ενώ το 2019 κατέκτησε το Youth League. Από το περασμένο καλοκαίρι ο νεαρός χαφ παίζει στη Μπελενένσες όπου είναι βασικότατος (28 ματς/2 γκολ/1 ασίστ).

@Photo credits: eurokinissi
 

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO Τελευταία Νέα