Λίβερπουλ: Τα 10 ματς-ορόσημα που σφράγισαν τον τίτλο (vids)

Λίβερπουλ: Τα 10 ματς-ορόσημα που σφράγισαν τον τίτλο (vids)

bet365

Τα διπλά που την έχρισαν «αλύγιστη», οι εμφατικές νίκες σε δύσκολες έδρες και τα δώρα της Σίτι που σήκωσε από νωρίς λευκή πετσέτα. Αυτά είναι τα 10 ματς που έκριναν σε πρώτο και δεύτερο χρόνο την μυθική στέψη της Λίβερπουλ.

Τα διπλά που την έχρισαν «αλύγιστη», οι εμφατικές νίκες σε δύσκολες έδρες και τα δώρα της Σίτι που σήκωσε από νωρίς λευκή πετσέτα. Αυτά είναι τα 10 ματς που έκριναν σε πρώτο και δεύτερο χρόνο την μυθική στέψη της Λίβερπουλ.

Μπορεί να περίμενε 30 χρόνια για αυτή τη στιγμή, αλλά η Λίβερπουλ και τα μέλη της θα θυμούνται για πολλαπλάσια χρόνια τον τρόπο με τον οποίο επέστρεψε στην κορυφή του Νησιού. Πολύ μακριά από ακόμη μια τυπική σεζόν πρωταθλητισμού, το φετινό σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ διέλυσε τα κοντέρ, σάρωσε στο πέρασμά του και έφτασε στη μαθηματική εξασφάλιση του τίτλου 7 αγωνιστικές πριν από το προκαθορισμένο φινάλε (all-time ρεκόρ) και μάλιστα, μόλις με 3 βαθμολογικές απώλειες (28-2-1).

Η δυναμική των μονάδων των Reds, η πίστη στο αγωνιστικό πλάνο και η επανάσταση που έφεραν με την επιθετική τους ορμή και επικινδυνότητα από όλες τις θέσεις του γηπέδου ώθησαν σε κάθε λογής νίκες: δια πυρός και σιδήρου, «επαγγελματικές», με ανατροπή στο β΄ημίχρονο ή και στις καθυστερήσεις, με κυριαρχικές εμφανίσεις, με συντριβές και άπιαστο στυλ, σε ντέρμπι αλλά και απέναντι στις ουραγούς.

Κι από την άλλη, τα ευπρόσδεκτα «δώρα» της Μάντσεστερ Σίτι στη διάρκεια της κούρσας, δημιούργησαν από νωρίς την ατμόσφαιρα της πρόωρης στέψης, στερώντας το στοιχείο του ανταγωνισμού της περσινής σεζόν αλλά χαρίζοντας το «σασπένς» για το ποιός θα την σταματήσει ή το πότε θα πανηγυρίσει και επίσημα.

Από το βράδυ της Πέμπτης (25/6), όμως και τη νίκη της Τσέλσι κόντρα στους Πολίτες, το δεύτερο και πιο κρίσιμο ερώτημα έχει λάβει πλέον την απάντησή του. Η Λίβερπουλ είναι πανάξια πρωταθλήτρια Αγγλίας, για πρώτη φορά στην εποχή της Premier League και μετά από 30 χρόνια και το gazzetta.gr καταγράφει με χρονολογική σειρά τις νίκες, ή τις καθοριστικές «γκέλες» της ομάδας του Γκουαρδιόλα που έκριναν τη μυθική κατάκτηση.

Νόριτς - Μάντσεστερ Σίτι 3-2 (14/9/2019)

Νόριτς - Μάντσεστερ Σίτι 3-2 (14/9/2019)

Λίβερπουλ - Λέστερ 2-1 (5/10/2019)

Λίβερπουλ - Λέστερ 2-1 (5/10/2019)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 1-1 (20/10/2019)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Λίβερπουλ 1-1 (20/10/2019)

Άστον Βίλα - Λίβερπουλ 1-2 (2/11/2019)

Άστον Βίλα - Λίβερπουλ 1-2 (2/11/2019)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Σίτι 3-1 (10/11/2019)

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Σίτι 3-1 (10/11/2019)

Κρίσταλ Πάλας - Λίβερπουλ 1-2 (23/11/2019)

Κρίσταλ Πάλας - Λίβερπουλ 1-2 (23/11/2019)

Λέστερ - Λίβερπουλ 0-4 (26/12/2019)

Λέστερ - Λίβερπουλ 0-4 (26/12/2019)

Γουλβς - Λίβερπουλ 1-2 (23/1/2020)

Γουλβς - Λίβερπουλ 1-2 (23/1/2020)

Γουότφορντ - Λίβερπουλ 3-0 (29/2/2020)

Γουότφορντ - Λίβερπουλ 3-0 (29/2/2020)

Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι 2-1 (25/6/2020)

Τσέλσι - Μάντσεστερ Σίτι 2-1 (25/6/2020)
Το πρώτο «καμπανάκι» πως η Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι η ίδια με τον πρωταθληματικό της εαυτό. Το σύνολο του Πεπ πέφτει θύμα έκπληξης απέναντι στην τρέχουσα ουραγό Νόριτς, η οποία σκοράρε τρεις φορές σε 50 λεπτά και πανικόβαλε τους Σίτιζενς. Αγουέρο και Ρόδρι μείωσαν δις στο ένα τέρμα, ο Ισπανός, μάλιστα, με εκπληκτικό βολέ στο 88', αλλά η πρώτη ήττα στη σεζόν ήρθε νωρίς για τη Σίτι, την ώρα που η Λίβερπουλ απολάμβανε το 5/5, που έμελλε να γιγαντωθεί στην πορεία.
Η ομάδα του άλλοτε τεχνικού των Reds του Μπρένταν Ρότζερς επισκέπτεται το «Άνφιλντ» και αποδεικνύει έμπρακτα γιατί βρίσκεται στη 2η θέση. Σε ένα πολύ πιο απαιτητικό παιχνίδι από τα 7 προηγούμενα της εκκίνησης, η Λίβερπουλ δυσκολεύεται, έχει μεν το προβάδισμα από το γκολ του Μανέ στο 40', αλλά στο 80' δέχεται την ισοφάριση από τον Μάντισον και όλα δείχνουν πως θα υποπέσει στην πρώτη της βαθμολογική απώλεια. Στο 95', όμως, η αρχηγική φιγούρα του Τζέιμς Μίλνερ αναλαμβάνει την ευθύνη του πέναλτι που κερδίζει ο σκόρερ του πρώτου τέρματος και εκτελεί εύστοχα, λυτρώνοντας τους Reds που διατήρησαν το απόλυτο.
Στο άνδρο του μεγαλύτερου «εχθρού» της, η Λίβερπουλ έχει την συντριπτική κατοχή (63-37%), είναι ανώτερη, αλλά οι ψυχωμένοι παίκτες του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ σκοράρουν πρώτοι με τον Μάρκους Ράσφορντ στο 36' κι έκτοτε διαχειρίζονται ιδανικά το υπέρ τους προβάδισμα. Ωστόσο, το τέλος του αήττητου σερί μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» έμελλε να το αποτρέψει ένας παράγοντας «Χ». Ο Άνταμ Λαλάνα μπαίνει αλλαγή στο 71' και στο 85' φέρνει το ματς στα ίσα, σκοράροντας για πρώτη φορά μετά από δυόμιση χρόνια στην Premier League. Όχι κι άσχημο σενάριο για να φύγει αλώβητη και να παραμείνει στο +6 από τη 2η Σίτι.
Κάτι τέτοια παιχνίδια μέτρησαν παραπάνω από ένα απλό τρίποντο. Σφυρηλάτησαν το μέταλλο της φετινής Λίβερπουλ, η οποία εν προκειμένω κόντρα στην Άστον Βίλα φλέρταρε για τα καλά με την πρώτη της ήττα. Από το γκολ του Τρεζεγκέ στο 21' και μέχρι τα τελευταία λεπτά, οι Χωριάτες προηγούνται και ελαχιστοποιούν τις ελπίδες των Reds για απόδραση. Το τελικό ταμπλό του σκορ, όμως, έδειξε 1-2. Κι αυτό γιατί πρώτα ο Ρόμπερτσον στο 87' κι έπειτα ο Μανέ στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων βρήκαν δίχτυα, με την κεφαλιά του Σενεγαλέζου σταρ να προκαλεί «παράνοια» στον ποδοσφαιρικό κόσμο και να πιστοποιεί πως αυτή η Λίβερπουλ δύσκολα θα σταματήσει.
Η Σίτι μέχρι το μεταξύ τους συναπάντημα έχει στραβοπατήσει άλλη μια φορά απέναντι στη Γουλβς και πηγαίνει στο «Άνφιλντ» από το -8. Όλοι γνώριζαν πως σε περίπτωση ήττας, παρά το οικείο σκηνικό με την ανατροπή του -7 της προηγούμενης σεζόν, δεν θα υπήρχε γυρισμός. Με μια από τις πιο απόλυτες παραστάσεις στη χρονιά, οι Reds φιλοδωρούν με τριάρα την ομάδα του Γκουαρδιόλα και την στέλνουν στην 4η θέση της βαθμολογίας, πίσω από Λέστερ και Τσέλσι, στέλνοντας μήνυμα πως δεν πρόκειται να την ξαναφτάσουν μέχρι την μαθηματική εξασφάλιση του τίτλου.
Αμέσως μετά την εύκολη επικράτηση στο ντέρμπι, η Λίβερπουλ ζορίστηκε ξανά στην έδρα της Πάλας, αλλά βρήκε και πάλι τον τρόπο να μη λυγίσει. Ο Μανέ την έβαλε μπροστά στο σκορ στο 49', ο Ζαχά απάντησε στο 82' και αύξησε την πίεση, αλλά μόλις τρία λετπά αργότερα ο Μπόμπι Φιρμίνο μεταμορφώθηκε στον game changer των εκτός έδρας αποστολών (8 γκολ φέτος, όλα μακριά από το «Άνφιλντ») και χάρισε ακόμη το 12ο τρίποντο σε 13 ματς.
Οι Αλεπούδες έχουν εδραιωθεί ως οι αμέσως επόμενοι των Reds στην κατάταξη και ως τέτοιοι υποδέχθηκαν τη Λίβερπουλ στη Boxing Day, με τη διαφορά στο -13. Η απίθανη αρμάδα του Κλοπ, βέβαια, δεν είχε πρόθεση να προσθέσει δεύτερες σκέψεις στην εκ του ασφαλούς πορεία της στην κορυφή και κατέστησε το βαθμολογικό ντέρμπι σε συντριβή. Δύο γκολ ο Φιρμίνο (εκτός έδρας φυσικά), ένα ο Μίλνερ που έκανε το 2/2 κόντρα στην ομάδα του Ρότζερς και ένα από τον Αλεξάντερ-Άρνολντ μετέτρεψαν το ματς σε έργο για έναν ρόλο και την διαφορά τους στο +16!
Το σύνολο του Εσπιρίτο Σάντο βάζει δύσκολα στη Λίβερπουλ, με τον Χιμένες να ισοφαρίζει στο 51' και τον Αντάμα Τραορέ να πραγματοποιεί μία από τις εμφανίσεις που τον καθιστούν σύμφωνα με τις φήμες μεταγραφικό στόχο του Κλοπ. Ωστόσο, το 2-1 δεν θα έρθει ποτέ και αντ-αυτού ο συνήθης ύποπτος Ρομπέρτο Φιρμίνο θα σκοράρει με έξοχο τρόπο για το 1-2 στο 84', φτάνοντας το σερί της Λίβερπουλ στο 23-1-0!
Αυτό το ματς δεν καθόρισε απαραίτητα την πορεία προς τον τίτλο, αλλά το ιδιαίτερο status του αήττητου που διεκδικούσε με αξιώσεις η ομάδα του Κλοπ. Μετά από 27 αγωνιστικές με μόλις μία ισοπαλία, τα σημάδια καθίζησης είχαν κάνει την εμφάνιση τους και σε μια παροδική έκρηξη, η Γουότφορντ του Νάιτζελ Πίρσον πιάνει από το λαιμό τη Λίβερπουλ και την κατατροπώνει με 3-0. Ήταν το τέλος του μεγάλου σερί και η ικανοποίηση των φίλων της Άρσεναλ για τον αποκλειστικό τίτλο των «Invincibles» που συνεχίζουν να υπερασπίζονται.
Οι Λονδρέζοι της στέρησαν τις πιθανότητες τίτλου χάρη ΣΤΟ γλίστρημα το 2014, από τον Στίβεν Τζέραρντ, οι ίδιοι έβαλαν τη σφραγίδα τους στην πρόωρη στέψη της, μετά το παρεμφερές λάθος του Μεντί στο κέντρο του γηπέδου και το γκολ του Πούλισικ. Μετά από 30 χρόνια, το πρωτάθλημα βάφτηκε ξανά Κόκκινο, χάρη και στη συμβολή του Μπλε στοιχείου, που επίσπευσε τη διαδικασία.