Λίβερπουλ: Οι πρωταγωνιστές της Κόκκινης κυριαρχίας (Top 11 & poll)

Λίβερπουλ: Οι πρωταγωνιστές της Κόκκινης κυριαρχίας (Top 11 & poll)

bet365

​Η Λίβερπουλ έσπασε την «κατάρα», γιορτάζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια και τo gazzetta.gr παρουσιάζει τους 11 πολυτιμότερους κρίκους στη μυθική της πορεία, αφήνοντας σε εσάς το χρίσμα του MVP.

Η Λίβερπουλ έσπασε την «κατάρα», γιορτάζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια και τo gazzetta.gr παρουσιάζει τους 11 πολυτιμότερους κρίκους στη μυθική της πορεία, αφήνοντας σε εσάς το χρίσμα του MVP.

Το καλοκαίρι του 2019, λίγους μήνες μετά την «τρελή» πορεία μέχρι τη 2η θέση στην Premier League με 97 (!) βαθμούς, ο Γιούργκεν Κλοπ βίωσε την καχυποψία αναφορικά με τις απαιτήσεις που (δεν) είχε από τη διοίκηση της Λίβερπουλ για ενίσχυση.

Η κατάκτηση του Champions League κάλυψε εν μέρει την «πείνα» για βαρύτιμα τρόπαια, αλλά η ελαφρώς πιο «διαστημική» Μάντσεστερ Σίτι στέρησε για ακόμη μια χρονιά το πρωτάθλημα και προκειμένου να γίνει το step-up στη σεζόν 2019-2020, τα ΜΜΕ και ο κόσμος προσδοκούσε έστω λίγες, αλλά κομβικές μεταγραφές πρωτοκλασάτων ονομάτων.

Ωστόσο, στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου, οι Reds ήταν και με τη «βούλα» η 20η ομάδα σε έξοδα για αγορές, με μόνη προσθήκη αυτή του πιτσιρικά Σεπ Φαν Ντεν Μπεργκ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ. Πολλοί απόρησαν έως και άσκησαν κριτική για την έλλειψη «ενέσεων» στο υπάρχον ρόστερ, αλλά ο coach από τον Μέλανα Δρυμό ήξερε πολύ καλά τις ανάγκες του συνόλου του για να υλοποιήσει τον πλέον πολυπόθητο στόχο. Το πρωτάθλημα.

Πάνω στις στέρεες βάσεις της περασμένης σεζόν, η Λίβερπουλ κράτησε όλες τις σπουδαίες μονάδες της, που γνωρίζουν πως να ανταποκρίνονται στα θέλω του Γερμανού instructor, παρέμεινε εξαιρετικά ομοιογενής και εκείνες με τη σειρά τους κράτησαν πιο υψηλά από ποτέ τα στάνταρ απόδοσης. Κι αυτό ήταν άκρως πιο πολύτιμο από οποιαδήποτε μεταγραφική «βόμβα» για να οδηγήσει τους Reds στο όνειρο κάθε Λιβερπούλιαν τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Λίβερπουλ είναι και μαθηματικά η πρωταθλήτρια Αγγλίας για το 2020 και για να συμβεί αυτό, τα αστέρια των Κόκκινων του Μέρσεϊσάιντ διένυσαν την τέλεια χρονιά. Πάντα, όμως, υπάρχουν εκείνοι που η προσφορά τους ήταν στα σημεία πιο ζωτική για την επίτευξη του στόχου και το gazzetta.gr παραθέτει την 11αδα των πρωταγωνιστών στη μυθική της πορεία προς τον τίτλο.

Αφού ανατρέξετε στο countdown, ο λόγος περνάει σε εσάς, στο κοινό, καθώς έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε για τον πολυτιμότερο παίκτη-παράγοντα της φετινής Λίβερπουλ, σε μια λίστα από την οποία το όνομα του Γιούργκεν Κλοπ παραλείπεται, ως ευκόλως εννοούμενο και δεδομένο Νο1 συστατικό της ανεπανάληπτης επιτυχίας.

X-Factors: Φαμπίνιο-Λαλάνα-Τσάμπερλεϊν-Μίλνερ

X-Factors: Φαμπίνιο-Λαλάνα-Τσάμπερλεϊν-Μίλνερ

Τζο Γκόμεζ

Τζο Γκόμεζ

Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ

Τζορτζίνιο Βαϊνάλντουμ

​Ρομπέρτο Φιρμίνο

​Ρομπέρτο Φιρμίνο

​Τζόρνταν Χέντερσον

​Τζόρνταν Χέντερσον

Άντριου Ρόμπερτσον

Άντριου Ρόμπερτσον

​Μο Σαλάχ

​Μο Σαλάχ

Άλισον

Άλισον

Σαντιό Μανέ

Σαντιό Μανέ

Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ

Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ

Βίρτζιλ Φαν Ντάικ

Βίρτζιλ Φαν Ντάικ
Ξεκίνημα με το supporting cast που αθροιστικά έδωσε τη δική του ώθηση. Ο υπαρχηγός Μίλνερ όποτε πήρε φανέλα βασικού έπαιξε με την ορμή του 25χρονου εαυτού του και χάρισε και τρίποντο χρυσάφι στο 90' κόντρα στη Λέστερ στον πρώτο γύρο. Ο Λαλάνα ήταν ο άνθρωπος που γλίτωσε το πρόωρο σπάσιμο του αήττητου μέσα στο «Ολντ Τράφορντ». Ο Φαμπίνιο παρέκαμψε τα σκαμπανεβάσματα και έδωσε το κορυφαίο ίσως γκολ της σεζόν κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας, ο Τσάμπερλεϊν προσέφερε τα μέγιστα σχεδόν σε κάθε περίσταση. Και η Λίβερπουλ χάρη σε αυτους, αλλά και στους Μάτιπ, Λόβρεν, κλπ βρήκε πολύτιμες λύσεις από τον πάγκο χωρίς να υστερήσει.
  • Συμμετοχές: 21
  • Γκολ: -
  • Ασίστ: -

Την περσινή σεζόν παρέμενε άλυτος γρίφος το ποιος αξίζει να είναι ο παρτενέρ του Φαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας. Ωστόσο, ο νεαρός Άγγλος έβαλε τέλος σε κάθε debate από τη στιγμή που πήρε φανέλα βασικού και κάθε φορά που παίζει στο πλάι του Ολλανδού, η Λίβερπουλ δεν χάνει και επιπλέον, μετράει 11 clean sheets σε 15 παιχνίδια. Όχι κι άσχημα για τον 23χρονο στόπερ, ο οποίος δείχνει να απέχει ακόμα από το ταβάνι της εξέλιξής του.

  • Συμμετοχές: 30
  • Γκολ: 3
  • Ασίστ: -

Ίσως ένα κλικ υποδεέστερη η παρουσία του στη φετινή Λίβερπουλ συγκριτικά με πέρυσι, αλλά ο ρόλος του στον άξονα παραμένει σημαντικός για την ευελιξία, την ταχύτητα και τις αλληλοκαλύψεις που βγάζει η ομάδα στο παιχνίδι της. Σταθερά βασικός, δεν παύει να αποτελεί κεφάλαιο στο πλευρό του Χέντερσον.

  • Συμμετοχές: 31
  • Γκολ: 8
  • Ασίστ: 7
Υπερόπλο στην επιθετική τριάδα του Κλοπ, αλλά στη φετινή σεζόν εξελίχθηκε και σε κομβικό παίκτη ειδικών αποστολών. Μπορεί να μην σκόραρε ούτε μία φορά στο «Άνφιλντ», αλλά εκτός έδρας μεταμορφωνόταν στον καθοριστικό «killer» που ήταν ικανός να... χτυπήσει στα τελευταία λεπτά και να ανατρέψει κάθε δύσκολη συνθήκη για τη Λίβερπουλ. Το έκανε με Γουλβς στο 84', με Κρίσταλ Πάλας στο 85' και αυτά τα δύο τρίποντα από τα δικά του πόδια είναι αρκετά για να τον συμπεριλαμβάνουν με χρυσά γράμματα στη φετινή πορεία των Reds εντός συνόρων.
  • Συμμετοχές: 27
  • Γκολ: 3
  • Ασίστ: 5
Η γέννηση της ενδεχομένως κορυφαίας Λίβερπουλ όλων των εποχών συνέπεσε με τη δική του ανα-γέννηση, χάρη στην οποία συνεχώς εξελίσσεται. Ο μεγάλος αρχηγός των Reds γίνεται κάθε χρόνο και πιο επιδραστικός, ουσιαστικός, συνδετικός κρίκος αγωνιστικά και πνευματικά στο σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ και η συμβολή του είναι ανεκτίμητη για το πώς κυλούν οι δύο τελευταίες σεζόν στο «Άνφιλντ». Στη διάρκεια της χρονιάς, ονομάστηκε και κορυφαίος Άγγλος για το 2019 και δύσκολα απορεί κανείς για την διάκρισή του.
  • Συμμετοχές: 29
  • Γκολ: 1
  • Ασίστ: 8
Χωρίς την παρουσία του, το ιδανικό παιχνίδι από τις πτέρυγες που υποστήριξε η Λίβερπουλ θα ήταν ημιτελές. Εξίσου επιδραστικός με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ, επιτέλεσε άρτια κάθε αποστολή που του έβαλε ο Γιούργκεν Κλοπ και ήταν ανάμεσα στους τοπ επιθετικούς πόλους των Reds. Αναπόσπαστο και εξέχον μέλος της dream-team των Κόκκινων την τελευταία τριετία.
  • Συμμετοχές: 27
  • Γκολ: 17
  • Ασίστ: 7
Αμφισβητήθηκε ο ρόλος του ως του Νο1 πυλώνα της επίθεσης, ελέω και της απίθανης φόρμας του Μανέ, αλλά στο κάτω-κάτω της γραφής ο Αιγύπτιος είναι το σημείο αναφοράς στη Λίβερπουλ της τελευταίας τριετίας. Βελτιωμένος από την περυσινή σεζόν, πρώτος σκόρερ και εκ των πρωτοπόρων στον συνολικό πίνακα της Premier League, από τη δική του εξαιρετική απόδοση επηρεαζόταν ανάλογα όλο το σύνολο και αυτό από μόνο του καταδεικνύει τον βαθμό που επιδρά στο γκρουπ του Γιούργκεν Κλοπ.
  • Συμμετοχές: 22
  • Clean Sheets: 12
  • Ασίστ: 1
Όση αβεβαιότητα προκάλεσε με τον τραυματισμό του στο ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, άλλο τόση σταθερότητα προσέφερε κάτω από τα γκολ-ποστ με την επιστροφή του, επιβεβαιώνοντας πως βρίσκεται στο Top-3 παγκοσμίως. Ο «φύλακας άγγελος» της Λίβερπουλ ήταν καθοριστικός για να μετρήσει η ομάδα 11 ματς με μόλις ένα γκολ παθητικό από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, έδωσε μέχρι και ασίστ από τη μία εστία στην άλλη στο ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ και είναι η απόλυτη εγγύηση για κάθε επιτυχία στους Κόκκινους.
  • Συμμετοχές: 28
  • Γκολ: 15
  • Ασίστ: 9
Είναι η σεζόν της καριέρας του. Από top-class ποδοσφαιριστή αναβαθμίστηκε σε world-class τη φετινή περίοδο, αποτελώντας μόνιμη πηγή κινδύνου για κάθε αντίπαλο της Λίβερπουλ. Τρομερά κινητικός, ανίκητος με τη μπάλα στα πόδια και με εξαιρετικές εκτελέσεις, κράτησε ψηλά την επιθετική σημαία ακόμα και στα ματς που Σαλάχ-Φιρμίνο δεν ακολουθούσαν σε απόδοση και χωρίς αμφιβολία ανήκει στους 3 πιο υπερπολύτιμους παίκτες για την αεράτη πορεία μέχρι τη στέψη.
  • Συμμετοχές: 31
  • Γκολ: 3
  • Ασίστ: 12

Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο (πρέπει να) αγωνίζεται ο σύγχρονος μπακ. Και το έκανε τόσο αρμονικά και πηγαία, σαν να κατέχει το manual της προηγμένης του θέσης από την Ακαδημία των Reds. Ο TAA ήταν ο παίκτης που εξέφραζε στο μεγαλύτερο ποσοστό τις επιθέσεις της Λίβερπουλ, ένας play-maker με έδρα την δεξιά πτέρυγα και οι ικανότητες του στη δημιουργία (12 ασίστ, ισοφάρισε το προσωπικό του ρεκόρ), πρόσθεσαν νέο επίπεδο φαντασίας στο παιχνίδι της. Περιττό να πει κανείς ότι η προσφορά του ήταν καταλυτική στο σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ και σίγουρα τοποθετείται επάξια στις πρώτες θέσεις του εν λόγω TOP-11.

  • Συμμετοχές: 31
  • Γκολ: 4
  • Ασίστ: 1
Αν η άμυνα της Λίβερπουλ είχε φιγούρα, θα ήταν επιβλητική, όπως αυτή του Ολλανδού, κορυφαίου στόπερ στον πλανήτη. Για μια ακόμη σεζόν απροσπέλαστος, κράτησε στα ίδια επίπεδα τις ντρίμπλες που (δεν) δέχεται ανά παιχνίδι και όποτε βρήκε τις ευκαιρίες πρόσθεσε και γκολ στη διάρκεια της σεζόν. Παραμένει η πιο επιτυχημένη μεταγραφή επί εποχής Κλοπ όπως την αναδεικνύει η κοινή γνώμη και ο απόλυτος παίκτης-βαρόμετρο για την μυθική της πορεία εντός συνόρων.