Αμπράμοβιτς - Τσέλσι: Τα «FinCEN Files» αποκάλυψαν μυστικές επενδύσεις σε παίκτες άλλων ομάδων

Αμπράμοβιτς - Τσέλσι: Τα «FinCEN Files» αποκάλυψαν μυστικές επενδύσεις σε παίκτες άλλων ομάδων

Gazzetta team
Αμπράμοβιτς - Τσέλσι: Τα «FinCEN Files» αποκάλυψαν μυστικές επενδύσεις σε παίκτες άλλων ομάδων

bet365

Εμπλοκή του Ρόμαν Αμπράμοβιτς σε δεκάδες deal παικτών ως ιδιοκτησία τρίτης πλευράς (third-party ownership) μέσω μιας offshore εταιρείας αποκάλυψαν τα «FinCen Files», μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν τις τελευταίες ώρες.

Στο επίκεντρο των «FinCen Files», απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν μέσω της ιστοσελίδας BuzzFeed News και αναδεικνύουν αδιαφανείς τραπεζικές και εταιρικές συναλλαγές ανά τον κόσμο, βρίσκεται ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Τσέλσι φέρεται να κρυβόταν πίσω από δεκάδες μυστικές επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων μέχρι το 2014, μέσω της offshore εταιρείας «Leiston Holdings» που είχε έδρα στις Παρθένες Νήσους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία χρηματοδοτούσε συλλόγους καλύπτοντας κατά ένα ποσοστό τα δικαιώματα ενός ποδοσφαιριστή που έπαιρνε μεταγραφή, κατά το λεγόμενο φαινόμενο της «ιδιοκτησίας τρίτης πλευράς» (third-party ownership), το οποίο απαγορεύθηκε στην Premier League από το 2008, αλλά σε όλη την Ευρώπη μόλις το 2015, αφότου δηλαδή ο Ρώσος μεγιστάνας πραγματοποίησε τις επενδύσεις, καθιστώντας έτσι νόμιμη τη δραστηριότητά του όπως υποστηρίζει η δική του πλευρά.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που επένδυσε ο Αμπράμοβιτς ήταν αυτή του Περουβιανού, Αντρέ Καρίγιο όταν μεταγράφηκε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ο οποίος τέθηκε μάλιστα εναντίον της Τσέλσι στο Champions League της περιόδου 2014-15 κι έτσι οι Μπλε είχαν 12 παίκτες για τους οποίους διατηρούσαν συμφέροντα στο χορτάρι.

Η Leiston Holdings, πίσω από την οποία βρισκόταν ο Αμπράμοβιτς, είχε εξασφαλίσει το 50% των οικονομικών δικαιωμάτων του Καρίγιο όταν το 2011 ο πορτογαλικός σύλλογος τον πήρε ως δανεικό από την Αλιάνζα Λίμα έναντι 1 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους όρους της συμφωνίας, υπήρχε κι ένας σύμφωνα με τον οποίο αν η Σπόρτινγκ απέρριπτε πρόταση για τη μεταγραφή του Καρίγιο ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ, η εταιρεία βάσει των δικαιωμάτων που είχε πάνω στον παίκτη, μπορούσε να να εισπράξει το 45% της αξίας του. Μία ρύθμιση που εν τέλει άφησε τον σύλλογο της Λισαβόνας χρεωμένο κατά 2,6 εκατ. ευρώ προς τη Leiston Holding για τη σεζόν 2014-15.

Αυτή η πρακτική αν και φαίνεται πως ήταν καθ' όλα νόμιμη την εποχή που συνέβη, έχει δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις και «σκιές» στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με τον πρώην πρόεδρο της FA, Λορντ Τρίσμαν, να δηλώνει σχετικά:

«Δεν θεωρώ ότι είναι ιδανικό για έναν ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικού συλλόγου να ελέγχει την ιδιοκτησία παικτών από άλλες ομάδες. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που απαγορεύθηκε η ιδιοκτησία τρίτης πλευράς στο ποδόσφαιρο. Δημιουργεί υποψίες και μια σκιά στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδα, θα ήθελα να γίνει περαιτέρω έρευνα».

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα